Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΑΧΑΪΑ: Έφυγε από την ζωή ο ιστορικός Βασίλης Λάζαρης

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε σήμερα μια μεγάλη πνευματική μορφή της Πάτρας, ο  ιστορικός Βασίλης Κ. Λάζαρης, ένα μεγά...

Την τελευταία του πνοή, σε ηλικία 89 ετών, άφησε σήμερα μια μεγάλη πνευματική μορφή της Πάτρας, ο  ιστορικός Βασίλης Κ. Λάζαρης, ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Πάτρα και την ιστορία της.

Γεννήθηκε στην Πάτρα το 1930. Σπούδασε φιλολογία στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας και δούλεψε σε γυμνάσια και λύκεια για τριάντα χρόνια, χρημάτισε δε και νομάρχης. Το καθεστώς τον είχε απολύσει από τη θέση του και είχε μείνει έξω από τη δημόσια εκπαίδευση ολόκληρη την επταετία.

Ηταν τακτικός συνεργάτης σε εφημερίδες και περιοδικά πάνω σε ιστορικά, αισθητικά, κοινωνιολογικά και φιλοσοφικά θέματα. Το 1983 εκδόθηκε το μελέτημά του «Τέχνης Σημεία», από το 1986 μέχρι το 1990 το τετράτομο έργο του «Πολιτική Ιστορία της Πάτρας», το 1996 η πραγματεία του «Οι ρίζες του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος» και το 2000 η μονογραφία του «Παναγιώτης Συνοδινός». Έχουν κυκλοφορήσει, εξάλλου, με δική του επιμέλεια, εισαγωγή και σημειώσεις, το 1998 και το 1999 σε τέταρτη έκδοση και σε δυο τόμους η «Ιστορία της πόλεως των Πατρών», του Στέφανου Θωμόπουλου, και το 2001 το «Σχεδίασμα περί της Ανεξιθρησκείας», του Ευγένιου Βούλγαρη.

Η εργασία του «Καποδιστριακή Πάτρα» είχε ως θέμα της τη θαυμαστή αναγέννηση της αχαϊκής πρωτεύουσας αμέσως μετά το τέλος της Επανάστασης του Εικοσιένα. Πρόκειται για ιστορική μελέτη στηριγμένη κατά κύριο λόγο σε ένα πλήθος εγγραφών εκείνης της εποχής, από τα οποία τα περισσότερα είναι αδημοσίευτα. Πραγματοποιούσε συχνά ομιλίες στη Διακίδειο Σχολή και στα Φιλολογικά Βραδινά της Εταιρείας Λογοτεχνών ΝΔ Ελλάδας και είχε γράψει δεκάδες βιβλία.

Η κηδεία του θα γίνει τη Δευτέρα 13 Μαϊου 2019 και ώρα 4 μ.μ. από τον Ιερό Ναό Αγίων Αγγέλων στο Α΄ Δημοτικό Νεκροταφείο Πατρών.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.