HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τι προβλέπει η νομοθεσία για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών

Οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Τόσκας δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν λάθη, παραλήψεις ή έστω κάποια ευθύνη για την καταστροφ...

Οι υπουργοί Δημήτρης Τζανακόπουλος και Νίκος Τόσκας δεν κατάφεραν να διαπιστώσουν λάθη, παραλήψεις ή έστω κάποια ευθύνη για την καταστροφή και την τραγωδία στο Μάτι. Μάλιστα ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη είπε «Ψάχνω λάθη, αλλά δεν βρίσκω».

Ωστόσο η νομοθεσία ορίζει ξεκάθαρα ότι η λήψη της απόφασης για την οργανωμένη απομάκρυνση των πολιτών είναι ευθύνη του δήμου, κι εφόσον εμπλέκονται περισσότεροι από έναν δήμο (στη συγκεκριμένη περίπτωση η πυρκαγιά αφορούσε τους δήμους Ραφήνας και Μαραθώνα) η απόφαση λαμβάνεται από την Περιφέρεια. Ωστόσο στο Μάτι δεν υπήρξε καμία εντολή από καμία υπηρεσία.

Από τις μαρτυρίες προκύπτει ότι καμία από τις δεκάδες ενέργειες που έπρεπε να κάνει ο δήμος δεν έγινε. Οι άνθρωποι επιχείρησαν μόνοι τους να βρουν διαφυγή στη θάλασσα και τα περισσότερα θύματα «χάθηκαν» καθώς δεν υπήρχε καμία καθοδήγηση κι εγκλωβίστηκαν σε αδιέξοδα.

Το σχέδιο δράσης Πολιτικής Προστασίας για την αντιμετώπιση κινδύνων λόγω δασικών πυρκαγιών που κοινοποιήθηκε τον Μάιο του 2018, αναφέρει σχετικά με την απομάκρυνση πληθυσμού:

«Στην περίπτωση της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών λόγω τεκμηριωμένου κινδύνου από δασικές πυρκαγιές, η κινητοποίηση αποφασίζεται από τα αρμόδια Όργανα Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος και εφαρμόζεται δια των αντιστοίχων αρμοδίων υπηρεσιών. Επίσης, στην περίπτωση που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλούνται, από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή εξαιτίας Δασικών Πυρκαγιών, εγκαταστάσεις όπως νοσοκομεία, κατασκηνώσεις κλπ., το μέτρο της οργανωμένης απομάκρυνσης πολιτών αποφασίζεται από τις Διοικήσεις τους κατόπιν σχετικής εισήγησης του Πυροσβεστικού Σώματος».

Με άλλα λόγια δεν δίνεται καμία εντολή με τις εκκενώσεις να γίνονται μέσω εισηγήσεων και  τα αρμόδια όργανα να λειτουργούν κατά το δοκούν.

Τον πρώτο λόγο έχουν οι Πυροσβεστικές Υπηρεσίες που σύμφωνα με το σχέδιο είναι αρμόδιες για : «την εισήγηση προς τα αρμόδια Αποκεντρωμένα Όργανα Πολιτικής Προστασίας (Δήμαρχος, Περιφερειάρχης) για την λήψη του μέτρου της οργανωμένης προληπτικής απομάκρυνσης των πολιτών από την περιοχή που τεκμηριωμένα εκτιμάται ότι απειλείται από εξελισσόμενη ή επικείμενη καταστροφή».

Και πάλι όμως δεν έχουν καμία ισχύ στην εφαρμογή τους καθώς ο δήμαρχος θα πρέπει να λάβει αυτή την απόφαση:  «Λήψη απόφασης για την οργανωμένη προληπτική απομάκρυνση, ή μη απομάκρυνση, από τον αρμόδιο Δήμαρχο». Και σε όλα τα παραπάνω ηχηρή είναι η απουσία της  Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.  Ο ρόλος της περιορίζεται στον συντονισμό των δράσεων λειτουργώντας ως γέφυρα μεταξύ των αρμόδιων φορέων, ενώ η λήψη αποφάσεων αφορά μόνο το αν θα κηρύξει μια περιοχή σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.