HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Γ. Παπαδημητρόπουλος: Ήταν κάτι πρωτόγνωρο

γράφει ο Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος Αντιστράτηγος ε.α . Την περασμένη Κυριακή άνοιξε το τριώδιο με την Ευαγγελική περικοπή του «Τ...

γράφει ο Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Την περασμένη Κυριακή άνοιξε το τριώδιο με την Ευαγγελική περικοπή του «Τελώνου και Φαρισαίου» και μαζί ξεκίνησε η περίοδος των Απόκρεω, των χορών, του τσικνίσματος.
Η ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ ήταν τυχερή γιατί μαζί με της Πρωτοχρονιάτικης πίτας την κοπή, έκαμε και τον αποκριάτικο χορό της, θα σταθώ και θα γράψω δυο λόγια για την εκδήλωση. Είπαμε τα καλά θα τα λέμε και θα τα γράφουμε, ναι ήταν κάτι πρωτόγνωρο, εγώ που τόσα χρόνια πηγαίνω πάντοτε με τη γυναίκα μου, πρώτη φορά είδαμε τόσο κόσμο, κόσμο που τους έβλεπα για πρώτη φορά. Η διοργάνωση άψογη και επομένως πρέπει να πούμε συγχαρητήρια στον πρόεδρο και το συμβούλιό του. Φάγαμε καλά, ήπιαμε αρκετά, χορέψαμε μέχρι που νύχτωσε. Φεύγοντας, χαιρετηθήκαμε και είπαμε του χρόνου όλοι εκεί, χωρίς να λείψει κανείς, αλλά πολύ περισσότεροι.
Δεν θα σταθώ σε ονοματολογία, ποιοι ήσαν, γιατί όλοι τους ήταν προσωπικότητες, γιατί απλούστατα ήσαν Καλαβρυτινοί. Μούρθαν στο νου εκεί στην αίθουσα της εκδήλωσης στο Ζάππειο, αναμνήσεις των παιδικών μου χρόνων, εκεί στο χωριό μου τη Βυσσωκά, κατά τη διάρκεια των Απόκρεω. Παιδί ήμουν εκείνη τη δεκαετία του ’50 και έβλεπα τις μεταμφιέσεις και τις παρελάσεις, τον γαϊδουρόγαμο, εκεί στην πλατεία του χωριού μου, τον Φουσογιώργη Ξυλοπόδαρο, την Κουμαντομαρία νύφη, τον Σπύρο της Μπουνιογιώργενας ντυμένο με μια προβατοπροβιά να προσπαθεί να ρίξει τον πλάτανο της πλατείας, τον Νίκο και τον Ντίνο τον Μπάλιο, τον Θοδωρή τον Αραούζη πάντα γαμπρό και πολλοί άλλοι συγχωριανοί. Ας είναι αναπαυμένες οι ψυχές τους, ήταν σ’ εκείνη την φτωχή εποχή πρωτοπόροι στο γέλιο και τις πρωτοτυπίες, όλες αυτές αποκριάτικες εκδηλώσεις είχαν την σφραγίδα των λαϊκών μουσικών του χωριού μου του Μήτσου του Ανδριόπουλου, και του πατέρα του μπαρμπαγιάννη, του Ντίνου του Μπλα – Μπλαφ του Νίκου του Μπακόπουλου και του Βασίλη του μπάρμπα Ηλία.
Σήμερα, εν μέσω τέτοιας κρίσης, ο πολιτιστικός σύλλογος του χωριού μου συνεχίζει την παράδοση των εκδηλώσεων κατά την διάρκεια των Απόκρεω και εύχομαι πάντα να συνεχίζουν
«Κλαμάρωνα» προχθές στην εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής, όταν όλοι οι παρουσιαστές, αναφέρονταν στο χορευτικό του Σκεπαστού και στη διεθνή προβολή του, έ, πώς να μη «κλαμαρώναμε» εμείς οι Βυσσωκιώτες που ήμασταν εκεί ο Ανδρέας του Αλέξη του Πολύδωρου, καθηγητής της Ιατρικής Αθηνών, ο Χρύσανθος του Μπαλαλά, ο Στέφανος ο Μαυρομμάτης και η Παναγούλα του Μήτσου του Ντάνου με τον Ρουμελιώτη τον άνδρα της. εύχομαι στα παιδιά του χωριού μου να μας βγάζουν «ασπροπρόσωπους» όπου συμμετέχουν.
Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ
από το Σκεπαστό


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.