Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για κολοκυθοκορφάδες με άρμη

Ως μέσο συντήρησης για το βαρελίσιο τυρί, χρησιμοποιείται ανέκαθεν στα Καλαβρυτοχώρια γάλα με το ανάλογο αλάτι, η λεγόμενη άρμη (άλμη)...


Ως μέσο συντήρησης για το βαρελίσιο τυρί, χρησιμοποιείται ανέκαθεν στα Καλαβρυτοχώρια γάλα με το ανάλογο αλάτι, η λεγόμενη άρμη (άλμη). Αφού το τυρί καταναλωθεί, η άρμη δεν είναι άχρηστη. Στα χρόνια της κατοχής, μαζί με τη δυσεύρετη μπομπότα, έσωσε πολύ κοσμάκη από την πείνα στην κατ’ εξοχήν κτηνοτροφική περιοχή μας. Η άρμη χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα, ως μέσο «αρτυμής» σε αρκετά και εύκολα φαγητά, που τα κάνει και πολύ νόστιμα. Ένα από αυτά είναι και οι κολοκυθοκορφάδες (τα βλαστάρια και τα τρυφερά φύλλα της κολοκυθιάς). 
Υλικά για έξι πιάτα: 

1. Ενάμισι κιλό κολοκυθοκορφάδες.
2. δυο κουταλιές της σούπας σπιτικό βούτυρο.
3. 400 με 500 γραμμάρια άρμη. (Εναλλακτικά μπορούμε να βάλουμε τυρί φέτα τριμμένο, αλλά σε μικρότερη ποσότητα).
Εκτέλεση: 

Αφού έχουμε καθαρίσει, έχουμε αφαιρέσει τα νεύρα και έχουμε πλύνει καλά τις κολοκυθοκορφάδες, τις τσιγαρίζουμε με το βούτυρο, ανακατεύοντας συνέχεια στην κατσαρόλα, μέχρι να μαραθούν. Στη συνέχεια προσθέτουμε την άλμη και το ανάλογο νερό και τις αφήνουμε στη φωτιά να βράσουν. Αλάτι συμπληρώνουμε αν χρειαστεί. 
Με τον ίδιο τρόπο μπορούμε να μαγειρέψουμε και τα βλήτα και τα κολοκυθάκια και τα φρέσκα φασολάκια.

Νίκος Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Σπούδασε Νοσηλευτική, λειτούργημα το οποίο και άσκησε για 37 χρόνια. Από τον Οκτώβριο 2015 είναι συνταξιούχος. Παράλληλα, δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο εδώ και δύο δεκαετίες, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο, δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στη λαογραφία του Τόπου του. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.