Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ελληνογερμανικό Ταμείο και Καλάβρυτα

γράφει ο Νίκος Κυριαζής Στο Ναύπλιο, στις 4 και 5 Νοεμβρίου του 2016, θα πραγματοποιηθεί η έκτη συνέλευση της Ελληνογερμανικής Συνέλευ...

γράφει ο Νίκος Κυριαζής
Στο Ναύπλιο, στις 4 και 5 Νοεμβρίου του 2016, θα πραγματοποιηθεί η έκτη συνέλευση της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης (ΕΓΣ) στην Ελλάδα με την συμμετοχή και του Δήμου Καλαβρύτων όπως έχει κάνει και σε όλες τις προηγούμενες συνελεύσεις που έγιναν σε Ελλάδα και Γερμανία. 
Στην ομάδα εργασίας - προετοιμασίας για το συνέδριο, συμμετείχαν ο κ. Frank Edelmann –Δήμαρχος Στάιναχ και Συντονιστής Δημάρχων της Γερμανίας για την Ελληνογερμανική Συνέλευση, ο Πέτρος Τατούλης – Περιφερειάρχης Πελοποννήσου και ο κ. Χριστόδουλος Μαμσάκος – Δήμαρχος Δράμας και εκπρόσωπος της ΚΕΔΕ για την Ελληνογερμανική Συνέλευση.
Πρόκειται για ένα δίκτυο οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, κοινωνίας των πολιτών και οικονομικών φορέων, τη νομική βάση της οποίας είχε θέσει η συμφωνία της 5ης Μαρτίου 2010 μεταξύ της Ομοσπονδιακής Καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του τέως Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου.
Εντεταλμένος για την Ελληνογερμανική Συνέλευση διορίστηκε από την Ομοσπονδιακή Καγκελάριο στα τέλη Νοεμβρίου 2011 ο Κοινοβουλευτικός Υφυπουργός παρά τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης Hans-Joachim Fuchtel.
Στο επίκεντρο της δραστηριότητας της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης βρίσκεται η συνεργασία μεταξύ ελληνικών και γερμανικών οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, η αντιμετώπιση πρακτικών προβλημάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης και η ανταλλαγή απόψεων και εμπειριών μεταξύ Ελλήνων και Γερμανών εκπροσώπων της τοπικής αυτοδιοίκησης και... όχι μόνο.

Το "Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον"
Το ελληνογερμανικό ταμείο είναι ουσιαστικά το εργαλείο της Ελληνογερμανικής αυτής συνεργασίας Δήμων και Περιφερειών.
Ιδρύθηκε το 2014 από τη γερμανική κυβέρνηση και υπάγεται στο υπουργείο Εξωτερικών της Γερμανίας. Όπως χαρακτηριστικά είχε τονίσει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος, Γιοαχίμ Γκάουκ, σε παλαιότερη επίσκεψή του στη χώρα μας, πρόκειται για μια "μια συνειδητή ομολογία με σκοπό την κοινή διαμόρφωση του μέλλοντος, χωρίς ωστόσο να αποστρέφουμε το βλέμμα μας από το παρελθόν".
Στόχος του "Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον" είναι η επιστημονική διερεύνηση των ελληνογερμανικών σχέσεων τα τελευταία 200 χρόνια με κέντρο βάρους την περίοδο της γερμανικής κατοχής.
Πρόκειται για ένα αποκλειστικά γερμανικό πρόγραμμα, το οποίο χρηματοδοτεί το υπουργείο Εξωτερικών με ένα εκατομμύριο ευρώ το χρόνο. Το μισό περίπου ποσό διαχειρίζεται η Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD).
Με αυτό το κονδύλιο θα χρηματοδοτούνται εξάμηνες και δωδεκάμηνες υποτροφίες έρευνας για νέους Έλληνες και Γερμανούς επιστήμονες, η παραμονή Ελλήνων επιστημόνων για έρευνα στη Γερμανία ως και τρεις μήνες, όπως επίσης και δύο θέσεις φιλοξενούμενων καθηγητών σε γερμανικά πανεπιστήμια διάρκειας ενός έτους.
Το Ταμείο θα χρηματοδοτεί επίσης και επιστημονικά συνέδρια.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχουν δοθεί από τον γερμανικό προϋπολογισμό, προβλέπεται πως το Ταμείο θα χορηγήσει 500.000 σε δόσεις μέχρι το 2017.  Το Βερολίνο για το σκοπό αυτό έχει ζητήσει από τα Δημοτικά Συμβούλια των Μαρτυρικών χωριών και Πόλεων να απαντήσουν εάν συναινούν ή όχι στην ίδρυση του Ταμείου.
Ο Δήμος Καλαβρύτων
Ο Δήμος Καλαβρύτων έχει επίσημα ενταχθεί στο πρόγραμμα αυτό με απόφαση 255/2014 του  Δημοτικού Συμβουλίου τον Ιούλιο του 2014 
Η απόφαση αυτή με ψήφους δώδεκα (12) υπέρ, έναντι μίας (1) αποχής και δύο (2) υπέρ της αναβολής έχει ως εξής: 
1. Υπό τον απαράβατο, σαφή, ρητό και κατηγορηματικό όρο, ότι, δεν παραιτούμαστε, σε καμμιά περίπτωση, από τη διεκδίκηση των οφειλομένων γερμανικών αποζημιώσεων, ούτε τις απεμπολούμε, ούτε τις συμψηφίζουμε με τις όποιες χρηματοδοτήσεις από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον, αλλά, συνεχίζουμε να τις διεκδικούμε, δυναμικότερα και ανυποχώρητα και παρά και ανεξάρτητα από τυχόν χρηματοδοτήσεις που θα λάβουμε από το Ταμείο αυτό.
2. Αποδεχόμαστε και υποστηρίζουμε την πρωτοβουλία των Προέδρων της Ελληνικής και Γερμανικής Δημοκρατίας κ.κ. Κάρολου Παπούλια και Γιόαχιμ Γκάουκ, για την ίδρυση και λειτουργία του Ελληνογερμανικού Ταμείου για το Μέλλον.
3. Να υποβάλλει, ο Δήμος Καλαβρύτων, προτάσεις, δράσεων, προγραμμάτων και έργων, όπως αυτές, που, ενδεικτικά, ανέφερε ο κ. Δήμαρχος, για την υποστήριξη και χρηματοδότησή τους, από το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον. 

Αντιδράσεις
Έντονες είναι οι αντιδράσεις φορέων και πολιτών σχετικά με την συμμετοχή του μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων στην Ελληνογερμανική συνέλευση. Οι μεγαλύτερες αντιδράσεις αφορούν την συμμετοχή των Γερμανών σε θέματα που αφορούν τις αρχιτεκτονικές παρεμβάσεις του τόπου μαρτυρίου, τον από κοινό σχεδιασμό δημιουργίας κέντρου μελέτης της ιστορίας και άλλα.
Η Ελληνογερμανική συνέλευση και το ταμείο αυτό δείχνει αθώο αλλα κατα καιρούς δηλώσεις των επικεφαλής του σχεδίου αυτού μαρτυρούν προθέσεις που μόνον αγνές δεν δείχνουν.
Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS έχει κατεπανάληψη ασχοληθεί με αυτό το θέμα
Ερωτηματικά...
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, έχει ξεκαθαρίσει κατ επανάληψη και με απόλυτο τρόπο οτι το θέμα των αποζημιώσεων «από νομική και πολιτική πλευρά έχει κλείσει» και αναφέρθηκε σε σχετική ερώτηση για τις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος Γιοάχιμ Γκάουκ κατά την επίσκεψή του στην Ελλάδα. «Έχουμε επίγνωση των φρικαλεοτήτων που υπέστη ο ελληνικός λαός», σημείωσε και παραδέχθηκε ότι αυτή η οδύνη δεν είναι τόσο γνωστή στην Γερμανία όσο θα όφειλε. Για αυτό συστήθηκε το Ταμείο για το Μέλλον, ανέφερε. «Καθήκον της Γερμανίας είναι να διατηρήσει νωπές τις μνήμες», συμπλήρωσε.
Τι επιθυμούν λοιπόν;;
Σύμφωνα με τον πρέσβη της Γερμανίας στην Ελλάδα, το Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον:
«έχει ως σκοπό την αναζήτηση ενδεδειγμένων δράσεων για την επεξεργασία του παρελθόντος, π.χ. με θεματικές εκθέσεις, τη δημιουργία πανεπιστημιακών εδρών ή ακόμα και τη συνεργασία στην έκδοση σχολικών βιβλίων. Επίσης, θα χρησιμεύσει και στην στήριξη του εβραϊκού τρόπου ζωής στην Ελλάδα».
Πιο καθαρά το έθεσε ο ίδιος ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Γερμανίας Joachim Gauck κατά το επίσημο δείπνο που παρατέθηκε από τον Πρόεδρο της Ελληνικής ∆ημοκρατίας κ. Παπούλια στις 6 Μαρτίου 2014, στο Προεδρικό Μέγαρο Αθηνών, λέγοντας: 
"Ήδη φέτος έχει προγραμματιστεί η ίδρυση ενός Γερμανοελληνικού Ταμείου για το Μέλλον το οποίο πρόκειται να διαθέσει πόρους με στόχο την επεξεργασία του κοινού παρελθόντος – από επιστημονικής αλλά και από κοινωνικής πλευράς. Θεωρώ ότι μπορούν να προωθηθούν προγράμματα με στόχο να συγκεντρωθούν οι μαρτυρίες ανθρώπων που βίωσαν τα γεγονότα εκείνης της περιόδου, καθώς και η διερεύνηση της ελληνικής Αντίστασης, αλλά και η δράση των λιγοστών Γερμανών που πολέμησαν στο πλευρό των Ελλήνων εναντίον της δικτατορίας των ναζί. Επίσης θα διατεθούν πόροι για την στήριξη του εβραϊκού στοιχείου στην Θεσσαλονίκη." 
Στην ουσία δηλαδή, ένας έξυπνος τρόπος της Γερμανικής πλευράς να δημιουργήσουν το άλλοθι «αποζημιώσης» με πολύ μικρό κόστος  για τις φρικαλεότητες που έπραξαν στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, μέσω ...προγραμμάτων, εκδηλώσεων, εκδόσεων, τελετών σε άμεση συνεργασία Γερμανίας με τοπικούς Δήμους. Διακίνηση δηλαδή κονδυλίων σε τοπικούς φορείς για να κάνουν τι;;; 
Να συνεργαστούν για να....ξαναγράψουν την Ιστορία
Στο επίσημο site του ελληνογερμανικού ταμείου για τα Καλάβρυτα αναφέρει:
Η εταιρική σχέση με τον Δήμο Καλαβρύτων έχει ιδιαίτερη σημασία για την αποστολή της Ελληνογερμανικής Συνέλευσης. Τα Καλάβρυτα είναι ένας από τους τόπους που υπέστησαν μία μεγάλη αδικία κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων είναι συγχρόνως και πρόεδρος των 93 μαρτυρικών χωριών στην Ελλάδα, τα οποία υπέφεραν πολύ από τη γερμανική Κατοχή. Η Ελληνογερμανική Συνέλευση πιστεύει ότι οι δράσεις με νέους αποτελούν σημαντική αφετηρία για την κοινή αντιμετώπιση του παρελθόντος. Με βάση την ιδιαίτερη ευθύνη της Γερμανίας για τη σφαγή των κατοίκων στα Καλάβρυτα από τη Βέρμαχτ το Δεκέμβριο 1943, το Πανεπιστήμιο Biberach, σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πάτρας, επιθυμεί να συμβάλλει στη συνεννόηση μεταξύ των δύο λαών, μέσα από τη συνύπαρξη και τη συνεργασία Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών. Για τον σκοπό αυτό, κοινές ομάδες Ελλήνων και Γερμανών φοιτητών θα προσπαθήσουν να αντιπαρατεθούν με την ιστορία και την ταυτότητα του μαρτυρικού τόπου. Ακολουθώντας τη σαφή επιθυμία του Δήμου Καλαβρύτων και του Δημάρχου για την προοπτική ανάπτυξης του μνημείου, του τόπου και της αγροτικής/οικονομικής περιοχής, στη βάση ενός ζωντανού πολιτισμού μνήμης, το φοιτητικό πρόγραμμα θα διερευνήσει τις δυνατότητες και θα καταθέσει προτάσεις.
Ο Δήμαρχος Καλαβρύτων για το Ελληνογερμανικό Ταμείο
Υπέρμαχος της δράσης του Ελληνογερμανικού Ταμείου είναι και ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Λαζουράς, δηλώνοντας όμως οτι: "η συμμετοχή του Δήμου Καλαβρύτων στο Ελληνογερμανικό Ταμείο δεν ακυρώνει, ούτε βάζει σε δεύτεροι μοίρα τον αγώνα της πόλης για τις αποζημιώσεις που δικαιούται να λάβει" προσθέτοντας ότι "η υπόθεση με το Ελληνογερμανικό Ταμείο μπορεί να βοηθήσει παράλληλα τις πόλεις που έχουν ενταχθεί στο Δίκτυο" 
Σε δηλώσεις του δε τον Απρίλιο του 2014 τονίζει:
"Το μεγάλο ζήτημα των σχέσεων του μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων με τη Γερμανία, τους φορείς και τους πολίτες της, είναι λυμένο, και ορθά, εδώ και πολλά χρόνια, στη βάση της συνεργασίας, των καλών σχέσεων, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών. Ήδη, από το 1953, 10 χρόνια μετά το ολοκαύτωμα, πολλοί νέοι των Καλαβρύτων, μετέβησαν στη Γερμανία για εκπαίδευση και επαγγελματική αποκατάσταση, ο αείμνηστος Δήμαρχος Καλαβρύτων Πάνος Πόλκας και όλοι, ανεξαιρέτως, οι μετέπειτα δήμαρχοι δέχονταν το Γερμανό πρέσβη στα Καλάβρυτα, στις επετείους του ολοκαυτώματος και σε άλλες εκδηλώσεις, ο Πρόεδρος της Γερμανίας κ. Γιοχάνες Ράου έχει επισκεφθεί τα Καλάβρυτα, το 2001, ο Δήμος Καλαβρύτων, έχει, ήδη, δεχθεί, δωρεές, δύο πυροσβεστικών οχημάτων και δυο πιάνων, από τη Γερμανική Πρεσβεία, ο Δήμος Καλαβρύτων συμμετέχει ενεργά στην Ελληνογερμανική Συνέλευση (DGV), ένα δίκτυο ελληνικών και γερμανικών δήμων και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών και πολλές άλλες ενέργειες και δράσεις, έχουν εδραιώσει, μια σταθερή και ισότιμη σχέση, με στόχο την εμπέδωση της ειρήνης, της φιλίας και της συναδέλφωσης των λαών μας.
Παρότι, όμως, όπως προαναφέραμε το θέμα των σχέσεων με τη Γερμανία, είναι λυμένο, από ετών, αποτέλεσε, μόλις, πριν, από δύο περίπου μήνες, στις δημοτικές εκλογές του Μαΐου και κεντρικό θέμα του προεκλογικού διαλόγου και η συντριπτική πλειοψηφία των Καλαβρυτινών πολιτών, ήδη από την πρώτη Κυριακή των εκλογών με το 53% των ψήφων τάχθηκε, φανερά και ξεκάθαρα, με τη θέση της συνεργασίας και της περαιτέρω εμβάθυνσης των σχέσεων φιλίας και συναδέλφωσης των λαών, έναντι, αυτών, που έλεγαν “ανεπιθύμητοι οι γερμανοί επίσημοι στα Καλάβρυτα”.[...]Όσοι, λοιπόν, ισχυρίζονται, να μη ζητήσουμε πόρους από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, οι οποίοι, όπως προαναφέρθηκε, παρέχονται, χωρίς όρους, χωρίς παραιτήσεις, χωρίς συμψηφισμούς και χωρίς συμβιβασμούς με τις οφειλόμενες γερμανικές αποζημιώσεις, θα πρέπει να πουν στους πολίτες των Καλαβρύτων και των άλλων μαρτυρικών πόλεων και χωριών, από πού θα τους εξασφαλίσουμε στη σημερινή μάλιστα δυσμενέστατη οικονομική συγκυρία, που, οι κρατικές επιχορηγήσεις στους Δήμους έχουν μειωθεί και περιοριστεί κατακόρυφα. Εκτός βέβαια και αν διαθέτουν οι ίδιοι να μας τους δώσουν.
Στην προκείμενη περίπτωση, εκείνος, που θέτει όρους και προϋποθέσεις για να χρηματοδοτηθεί από το Ελληνογερμανικό Ταμείο, είναι, ο Δήμος Καλαβρύτων (και οι άλλοι μαρτυρικοί Δήμοι), που ρητά και απερίφραστα, λέει ότι, δεν συμψηφίζουμε, δεν υποχωρούμε και δεν παραιτούμεθα, αλλά συνεχίζουμε, δυναμικότερα, να διεκδικούμε τις οφειλόμενες αποζημιώσεις από τη Γερμανία και εφόσον με αυτούς τους όρους που θέτουμε, μας χρηματοδοτεί το Ταμείο, τότε, θα υποβάλλουμε προτάσεις.[...]

Η Αντιπολίτευση του Δήμου Καλαβρύτων
Τόσο ο κ. Καστικόπουλος όσο και ο κ. Κούκιος δηλώνουν κάθετα αντίθετοι στις δράσεις του Ελληνογερμανικού ταμείου και αυτής της μορφής συναλληλίας με τους Γερμανούς.
Δημήτρης Καστικόπουλος
O κ. Κατσικόπουλος σε άρθρο του στο "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" στις 26-7-2014 με τίτλο: Ρώτησε κανείς την Καλαβρυτινή κοινωνία για το Ελληνογερμανικό Ταμείο; γράφει μεταξύ άλλων: Το ταμείο στην ουσία σημαίνει την συναινετική παραίτηση απο κάθε μελλοντική απαίτηση αποζημιώσεων. Τίποτε άλλο παρά ακόμη μια προσπαθεια για να διασφαλισθούν τα συμφέροντα της Γερμανίας με την συναίνεση της Ελληνικής κυβέρνησης και των δημάρχων -οι όλων ευτυχως- των μαρτυρικών πόλεων. Η Γερμανοί κάνουν τη δουλειά τους και οι ταγοί των μαρτυρικών πόλεων πρέπει να κάνουν τη δική τους." ενώ σε πρόσφατες δηλώσεις του σχετικά με την επίσκεψη της DW στα Καλάβρυτα που τελούσε υπό την αιγίδα του ελληνογερμανικού ταμείου, έκανε λόγο για "εναγκαλισμό με τα φίδια"

Κώστας Κούκιος
Ο επικεφαλής της "ΡΙΖΙΚΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ" του Δήμου Καλαβρύτων κ. Κώστας Κούκιος, για την 6η ελληνογερμανική συνέλευση, συνυπογράφει κείμενο διαμαρτυρίας που υπογράφουν 73 Δήμαρχοι και δεκάδες Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι και που τονίζει οτι
«Εμείς που υπογράφουμε το παρακάτω κείμενο, εκλεγμένοι στους Δήμους και τις Περιφέρειες της Ελλάδος, καλούμε τους δημοκρατικούς πολίτες, τους πολιτικούς και κοινωνικούς φορείς, τα συνδικάτα των εργαζομένων, τις οργανώσεις και τις συλλογικότητες σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στις 6 μ.μ. στο Ναύπλιο (κτ. Παλιάς Βουλής) ενάντια στην «6η Ελληνογερμανική Συνέλευση» και την παρουσία του Γερμανού Υφυπουργού Χανς Γιοακιμ Φούχτελ.
Να μην επιτρέψουμε η Τοπική και η Περιφερειακή Αυτοδιοίκηση να μετατραπούν σε όχημα προώθησης και επιβολής των γερμανικών γεωπολιτικών και οικονομικών συμφερόντων, για να μην γίνει η χώρα μας ένα μεταμοντέρνο προτεκτοράτο στην Ευρώπη.
Πολίτες της Πελοποννήσου -Πολίτες της Ελλάδας
Αποτελεί πρόκληση στα δημοκρατικά και πατριωτικά αισθήματα κάθε πολίτη αυτής της χώρας, η συνέχιση της των δραστηριοτήτων του κ. Φούχτελ και το 6ο Συνέδριο της «Ελληνογερμανικής Συνέλευσης» στις 3 , 4και 5 Νοεμβρίου στο Ναύπλιο.
Σαν αιρετοί είμαστε υπέρ της ανάπτυξης ισοτίμων σχέσεων φιλίας και συνεργασίας με όλους τους λαούς και όλους τους οργανισμούς της Αυτοδιοίκησης είτε της Ευρώπης ,είτε του κόσμου όλου .
Όμως η «Ελληνογερμανική Συνέλευση» όπως το «Ελληνογερμανικό Ταμείο για το Μέλλον» και το «Ελληνογερμανικό Ιδρυμα Νεολαίας» δεν διαπνέονται από τις αρχές της ισότιμης φιλίας και συνεργασίας .
Είναι τρεις θεσμοί οποίοι προέρχονται από το «Σύμφωνο Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» (ή Ελληνογερμανική Εταιρική Σχέση), που υπέγραψαν οι Γιώργος Παπανδρέου και Ανγκελα Μέρκελ, τον Μάιο του 2010 ,την εποχή της ένταξής της χώρας μας στο φαύλο κύκλο των καταστροφικών μνημονίων.
Είναι μια συμφωνία “νεοαποικιακού τύπου”, χωρίς θεσμικό προηγούμενο .
Στόχος του «Συμφώνου της Ελληνογερμανικής Συνεργασίας» είναι:
Να ελέγξει η Γερμανική κυβέρνηση μέσω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας μας (ενέργεια, υποδομές, πολιτιστικούς θησαυρούς , διαχείριση απορριμμάτων κλπ). Είναι χαρακτηριστική η προκλητική ενέργεια του κ. Φούχτελ να αποστείλει απ’ το Σεπτέμβρη του 2014, οκτασέλιδο ερωτηματολόγιο εκ μέρους της «Ελληνογερμανικής Συμμαχίας» σε Δήμους και Περιφέρειες, ζητώντας να μάθει την ακριβή σύσταση του πληθυσμού όπως τα περιουσιακά στοιχεία των ΟΤΑ
Να αποδυναμωθεί η ιστορική μνήμη του ελληνικού λαού και να εξουδετερώσουν τη διεκδίκηση των οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα.
Για αυτό εμείς συντασσόμαστε με όλες τις δυνάμεις που αντιτίθενται στην επιχείρηση εκμετάλλευσης και λεηλασίας της χώρας μας .
Για αυτό εμείς απαντάμε με τη θυσία των τεσσάρων Επονιτών στο Κάστρο του Υμηττού, των έντεκα Επονιτών της Καλλιθέας, της Ηλέκτρας Αποστόλου, της Λέλας Καραγιάννη, της Ιουλίας Μπίμπα, της Ηρώς Κωνσταντοπούλου. Ακόμα, με την εκτέλεση των 200 στο Σκοπευτήριο Καισαριανής, το ολοκαύτωμα της Κανδάνου, της Βιάννου, των Καλαβρύτων, του Διστόμου, του Μεσοβούνου της Πτολεμαίδας και τόσα άλλα.
Απαντάμε και απαιτούμε από τον κ. Φούχτελ και την κυβέρνηση του να σεβαστούν αυτή τη χώρα. Ως έμπρακτη κίνηση τέτοιου σεβασμού είναι να σταματήσει ο Φούχτελ  και η Γερμανική κυβέρνηση  τις ενέργειες κυριαρχίας και να προχωρήσουν στην απόδοση δικαιοσύνης ,στην καταβολή των γερμανικών επανορθώσεων, στην αποζημίωση των θυμάτων, στην επιστροφή των αρχαιολογικών θησαυρών, καθώς και στην αποπληρωμή του αναγκαστικού κατοχικού δανείου για τα εγκλήματα που διεπράχθησαν την περίοδο της ναζιστικής κατοχής.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε τους Αιρετούς της Πελοποννήσου και όλης της χώρας να απέχουν από τις εργασίες της “6ης Ελληνογερμανικής Συνέλευσης” και να στηρίξουν έμπρακτα το κίνημα διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών στην Ελλάδα.
Για όλους αυτούς τους λόγους καλούμε όλους τους Πολίτες να δώσουν μαζικά το παρών στη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Πέμπτη 3 Νοέμβρη στις 6μμ στο Ναύπλιο έξω από το κτίριο της Παλιάς Βουλής για να φωνάξουμε δυνατά :
«ΚΥΡΙΕ ΦΟΥΧΤΕΛ ΕΙΣΤΕ ΑΝΕΠΙΘΥΜΗΤΟΣ
ΣΤΗΝ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΚΑΙ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»
«Η ΕΛΛΑΔΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΠΡΟΤΕΚΤΟΡΑΤΟ»
Γιατί εμείς είμαστε κληρονόμοι αυτής της στέρεας γης που σφυρηλατήθηκε από την Ιστορία. Σε πόλεις κτισμένες πάνω σε άλλες πόλεις. Που πάντα πιστεύαμε ότι, όσες από αυτές και αν ερημωθούν από τους ανέμους που σαρώνουν τον χρόνο, πάντα θα βρίσκουν άλλες από κάτω για να μας κρατούν ζωντανούς .
Γιατί έτσι πρέπει να είναι και έτσι πρέπει να γίνει, γιατί η ψυχή μας κραυγάζει ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΝΙΚΗΣΟΥΝ….
Δίνουμε όλοι μαζικό παρόν. Με μαζικούς κοινωνικούς αγώνες ανατρέπουμε τα μνημόνια της υποτέλειας και της υποταγής, υπερασπίζουμε τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία της χώρας μας.»
Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
Ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και Μέλος της Σ.Ε. του Εθνικού Συμβουλίου Διεκδίκησης των Οφειλών της Γερμανίας προς την Ελλάδα, κ. Χαρίλαος Ερμείδης, υποστηρίζει με έμφαση την ανάγκη το ελληνικό κράτος να ηγηθεί του αγώνα διεκδίκησης, σε συνεργασία με τις Ενώσεις των Θυμάτων. Ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο ιερός αγώνας των θυμάτων και του ελληνικού λαού θα συνεχιστεί μέχρι τη δικαίωσή του, χωρίς εκπτώσεις και συμψηφισμούς. Για το ελληνογερμανικό ταμείο δηλώνει οτι: "αποσκοπεί στον προσεταιρισμό ανθρώπων και φορέων και την άμβλυνση των αντιστάσεων στην επιχειρούμενη γερμανική διείσδυση στην χώρα μας, καθώς επίσης και την ανάσχεση και την αποφυγή της διεκδίκησης των γερμανικών οφειλών"
----------------------------------------------
Παραθέσαμε όλα τα στοιχεία, τις δηλώσεις, τις τοποθετήσεις τις περιγραφές και τα γεγονότα, ψύχραιμα. Το ζήτημα, είναι και παραμένει σοβαρό. Η επαγρύπνηση είναι αναγκαία. Ο καιρός θα δείξει, η ιστορία θα δικαιώσει η θα καταδικάσει...
Η δική μου θέση; Έχει αποτυπωθεί σε πολλά άρθρα μου που θα τα δείτε εδώ


για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Π. Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.