HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ο Γυμνασιάρχης Μαζεϊκων/ Κλειτορίας Γεώργιος Αθαν. Ζαφειρόπουλος

Μάνεσι Καλαβρύτων, δεξιά με το καπέλο ο Γ.Ζαφειρόπουλος γράφει ο δρ.  Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος Ο εκ Τσορωτά (Λευκασίου) αγωνι...

Μάνεσι Καλαβρύτων, δεξιά με το καπέλο ο Γ.Ζαφειρόπουλος
γράφει ο δρ. Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος
Ο εκ Τσορωτά (Λευκασίου) αγωνιστής του 1821 Θάνος Γεωργίου, άφησε πολλά τέκνα, μεταξύ των οποίων και τον Ζαφείρη. Ο Ζαφείρης ομοίως άφησε αρκετά τέκνα μεταξύ των οποίων και τον Θάνο. Εν τω μεταξύ, η οικογένεια άλλαξε επώνυμο και από Γεωργίου, είχε ονομαστεί με το παρατσούκλι Κουλούκης (από το τουρκικό kulak=αυτί , που στα Ελληνικά αποδιδόταν ως κωφός ή κωφάλαλος). 
Ο Θάνος Κουλούκης ήταν σαμαράς στο επάγγελμα και ομοίως άφησε αρκετά τέκνα (μεταξύ των οποίων και την εκ πατρός γιαγιά μου Καλλιόπη γενν.1896), τα οποία τέκνα του, με την υπ’αριθμ. 44989/ 15.11.1914 αποφ. του Yπουργ. Eσωτερικών, μετέβαλαν το επίθετό τους από Kουλούκης σε Zαφειρόπουλος (σημ.:ένας κλάδος της οικογένειας συνεχίζει να ονομάζεται Κουλούκης, ενώ οι υπόλοιποι λέγονται Ζαφειρόπουλοι).
Εν προκειμένω μας ενδιαφέρει ο γεννημένος ως Γεώργιος Κουλούκης το Θάνου (Αθανασίου), που από το 1914 ονομαζόταν Γεώργιος Αθ. Ζαφειρόπουλος.
Γεννήθηκε περίπου στα 1897-8 στο χωριό Τσορωτά Καλαβρύτων και από πολύ μικρός υπήρξε πνεύμα ανήσυχο και φιλομαθές/φιλοπρόοδο.
Υπήρξε άριστος μαθητής και τελειώνοντας το σχολείο διορίστηκε ελληνοδιδάσκαλος για να διδάξει σε διάφορα ανά την Ελλάδα σχολαρχεία.
Αργότερα έδωσε εξετάσεις στο Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο όπου και πέρασε στη θεολογική Σχολή.
Λόγω πενίας, για να αντεπεξέλθει στα έξοδα των σπουδών και της διαμονής στην Αθήνα, έδωσε εξετάσεις και εισήχθη στη σχολή της αστυνομίας. Υπηρέτησε στον πόλεμο 1921-1922 και τελικά αφού βγήκε ζωντανός, κατόρθωσε ν΄ αποφοιτήσει και να διοριστεί δάσκαλος σε διάφορα σχολεία, μεταξύ των οποίων και το Μάνεσι Καλαβρύτων.
Στη συνέχεια διορίστηκε καθηγητής φιλολογικών και θεολογίας στο Γυμνάσιο Μαζεϊκων/Κλειτορίας, όπου στην κυριολεξία «άφησε εποχή», για τους από στήθους εμπνευσμένους λόγους και τη διδασκαλία του.
Πέθανε στην Αθήνα τον Φεβρουάριο του 1964, αφήνοντας δύο κόρες, την Ευσταθία Ζαφειροπούλου - Βλέτση και την Βάσω Ζαφειροπούλου (δασκάλα). 
Τύχη αγαθή το έφερε όπως μικρό μέρος του αρχείου του να είναι στα χέρια της αδελφής του Καλλιόπης Ζαφειροπούλου-Σταθακοπούλου (εκ πατρός γιαγιά μου) και από τη γιαγιά, σ’εμένα.
Η φοιτητική ταυτότητα του Γ.Ζαφειρόπουλου

Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος
Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου, Τακτικού μέλους της Ε.Α.ΑΔΗ.ΣΥ, Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.