HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το αίτημα του Δήμου Καλαβρύτων για την Πλάκα Αροανίας

Με επιστολή, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, ζητά...


Με επιστολή, που απέστειλε στον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, κ. Γιώργος Λαζουράς, ζητά να κηρυχθεί η περιφέρεια της κοινότητας Πλάκας του Δήμου Καλαβρύτων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως κατολισθαίνουσα περιοχή, λόγω της εκτεταμένης κατολίσθησης – φυσικής καταστροφής, που συνέβη, χθες, 31 Ιανουαρίου, στην Πλάκα.
Σήμερα, 01 Φεβρουαρίου, επισκέφθηκαν την περιοχή της κατολίσθησης, στην Πλάκα, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων, καθώς και γεωλόγοι από το ΙΓΜΕ, οι οποίοι, έκαναν αυτοψία στην κατολίσθηση, και ως άμεσο μέτρο, πρότειναν, την εκτροπή της σε παρακείμενο ρέμα, για την αποφυγή κινδύνων στις οικίες και στις περιουσίες των κατοίκων της Πλάκας.
Τα συνεργεία, το προσωπικό και τα μηχανήματα του Δήμου Καλαβρύτων, που από την πρώτη στιγμή, χθες βρίσκονται στην Πλάκα και στην περιοχή της κατολίσθησης, έκαναν την παραπάνω, προτεινόμενη παρέμβαση, καθάρισαν τους δρόμου και τους κοινόχρηστους χώρους του οικισμού από τις λάσπες της κατολίσθησης και βρίσκονται σε εγρήγορση και επαγρύπνηση στην περιοχή της Πλάκας.
Το πλήρες κείμενο της επιστολής του Δημάρχου Καλαβρύτων, έχει ως εξής:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
ΔΗΜΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ
Καλάβρυτα, 01 Φεβρουαρίου 2015
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Αριθμ. Πρωτ.: 782
Ταχ. Δ/νση: Ευσεβίου Κηπουργού 6
Τ.Κ. - Πόλη: 250 01 - Καλάβρυτα
Τηλέφωνο: 26920 22390, 6984 606087
ΠΡΟΣ: Τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, κ. Απόστολο Κατσιφάρα.

ΘΕΜΑ:
Κήρυξη της περιφέρειας της τοπικής κοινότητας Πλάκας του Δήμου Καλαβρύτων, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και ως κατολισθαίνουσας περιοχής.

Κύριε Περιφερειάρχα,
Χθες, 31 Ιανουαρίου 2015, στην περιοχή της περιφέρειας της τοπικής κοινότητας, Πλάκας, του Δήμου μας, άνωθεν (ανάντι) του οικισμού – οικιστικού ιστού αυτής, σε απόσταση 100, περίπου, μέτρων, από τα σπίτια, λόγω των συνεχιζόμενων, για πολλές ημέρες, ισχυρών, έντονων και καταρρακτωδών βροχοπτώσεων, συνέβη εκτεταμένη κατολίσθηση – φυσική καταστροφή, διαστάσεων 100 x 10 μέτρων, περίπου, κατά την οποία αποκολλήθηκαν – κατολίσθησαν τεράστιοι όγκοι χώματος και μαζί με το νερό, δημιούργησαν λασποροή, η οποία κατευθύνθηκε προς τον (κατάντι) οικισμό της Πλάκας, διακινδυνεύοντας, από αυτή, οικίες, περιουσίες και άνθρωποι.
Από καθαρή τύχη, αλλά και από τις προσπάθειες και την επαγρύπνηση και εγρήγορση των συνεργείων του Δήμου μας, της Περιφέρειας και των κατοίκων της Πλάκας, ευτυχώς, δεν θρηνήσαμε θύματα.
Η εκτεταμένη αυτή κατολίσθηση, όμως, είναι, ακόμη ενεργή και χρειάζεται άμεσες και ταχείες παρεμβάσεις, ώστε να αποφύγουμε τους κινδύνους για τους ανθρώπους και τις περιουσίες των κατοίκων μας.
Το γεγονός αυτό, διαπίστωσαν, γεωλόγοι και μηχανικοί, τόσο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, όσο και του ΙΓΜΕ, που επισκέφθηκαν, χθες και σήμερα την περιοχή και πραγματοποίησαν αυτοψία και έλεγχο της κατολίσθησης.
Λόγω της συνεχούς εξέλιξης της κατολίσθησης, αλλά και του σημείου, όπου αυτή γίνεται, ακριβώς πάνω από τις οικίες της κοινότητας Πλάκας, είναι άμεσο και επικείμενο το ενδεχόμενο να διακινδυνεύσουν οι οικίες, οι περιουσίες, αλλά και κάτοικοι της κοινότητας αυτής.
Παρακαλούμε, για την ταχύτερη, λειτουργικότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση της κατάστασης αυτής και των επικείμενων ενδεχομένων κινδύνων, που εγκυμονεί, να προβείτε σε όλες τις ενέργειες που απαιτούνται και να ζητήσετε, από τους αρμόδιους Υπουργούς και το Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, την κήρυξη της περιφέρειας της κοινότητας Πλάκας, του Δήμου μας, τόσο σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (από το Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας), όσο και ως κατολισθαίνουσας περιοχής (από τον Υπουργό Υποδομών – ΥΑΣ).
Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
Γεώργιος Λαζουράς

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.