HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Υποβαθμίζουν το Κ.Υγείας Κλειτορίας

Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται ο νόμος 4238/14 για το πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο που προβλέπει  την οριστική αποκοπή ...


Σε πλήρη εφαρμογή τίθεται ο νόμος 4238/14 για το πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, σύμφωνα με το οποίο που προβλέπει  την οριστική αποκοπή των Κέντρων Υγείας (ΚΥ) από τα νοσοκομεία και την διοικητική και λειτουργική μεταφορά τους στην 6η Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ). 
Όπως μας ενημερώνει η Ένωση Γιατρών Νοσοκομείων Αχαΐας η αποκοπή των Κ.Υ. από τα νοσοκομεία, γίνεται με την ταυτόχρονη επανίδρυση των ΚΥ σαν: α) Κέντρα Υγείας και β) σαν Πολυδύναμα Κέντρα Υγείας, με ολοκληρωτική αλλαγή των οργανισμών τους καθώς και των δομικών/λειτουργικών χαρακτηριστικών τους.
Το κυρίαρχο χαρακτηριστικό του συγκεκριμένου νόμου είναι ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με το ΠΕΔΥ, είναι ότι ξεκόβεται διοικητικά και λειτουργικά και τεμαχίζεται σαν δομή, από τον ενιαίο χαρακτήρα που έχει -και πρέπει να έχει - ένα ολοκληρωμένο σύστημα υγείας με τα τμήματά του:
•το πρωτοβάθμιο (πρόληψη/αποκατάσταση, εξωνοσοκομειακή φροντίδα, βασική διάγνωση/θεραπεία)
•το δευτεροβάθμιο (ενδονοσοκομειακή/ειδική φροντίδα) και
•το τριτοβάθμιο τμήμα του με την Πανεπιστημιακή/εξειδικευμένη φροντίδα.

Με απλά λόγια, το Κέντρο Υγείας Κλειτορίας, όπως και όλα τα Κέντρα Υγείας θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή και μόνον πρωινές ώρες. Οπως καταλαβαίνουμε το μεγαλύτερο μέρος της Ορεινής Αχαΐας μένει χωρίς ουσιαστική υγειονομική κάλυψη. 

Για το μεγάλο αυτό ζήτημα έχουν κινητοποιηθεί φορείς και Δήμος για πιέσουν στην μη εφαρμογή αυτής της καταδικαστικής εφαρμογής του Νόμου που ουσιαστικά αφήνει απροστάτευτα όλα τα χωριά μας.  
Σύμφωνα με πληροφορίες του "ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS" ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Σωτ. Δουκλιάς και ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, ιατρός κ. Δημ. Κοντογιάννης εχουν έρθει σε επαφές με τοπικούς βουλευτές αλλά και με στελέχη του Υπουργείου ενώ εχουν ζητήσει και συνάντηση με τον υπουργό κ. Βορίδη. Ανάλογες ενέργειες, σύμφωνα με πληροφορίες μας έκανε  και ο πρόεδρος της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης κ. Δημ.Βαρβιτσιώτης σε επαφές του με στελέχη του Υπουργείου. Αμφότεροι έχουν λάβει προφορικές διαβεβαίωσεις, οτι θα υπάρξει μέριμνα για την επίλυση του θέματος. 
Η υποβάθμιση του Κέντρου Υγείας Κλειτορίας θα συζητηθεί και στο προσεχές δημοτικό συμβούλιο του Δήμου Καλαβρύτων την Παρασκευή 28 Νοεμβρίου.

Στη συνάντηση της ΕΙΝΑ με τον διοικητή της 6ης ΥΠΕ, εκφράστηκε σε γενικές γραμμές η κατεύθυνση για τα ΚΥ που η 6η ΥΠΕ προωθεί. Οι υπηρεσίες της πρότειναν στο Υπουργείο τη νέα τομεοποίηση του ΠΕΔΥ ενώ καμιά συζήτηση δεν υπήρξε με τους φορείς ούτε των εργαζομένων (γιατρών, υγειονομικού προσωπικού, κ.α.) αλλά ούτε και των τοπικών κοινωνιών ώστε να παρθεί η γνώμη τους σχετικά με το νέο υγειονομικό χάρτη του νομού Αχαΐας. Σύμφωνα με τα μέχρι τώρα δεδομένα, κάθε δήμος θα έχει ένα ΚΥ είτε αστικού είτε περιφεριακού/αγροτικού τύπου δηλαδή μια κύρια μονάδα ΠΕΔΥ. Το ερώτημα για τα ΚΥΕ και ΚΥΚΚ τίθεται ανοιχτά καθώς φαίνεται πιθανή η συγχώνευσή τους και η μετατροπή του ΚΥΕ σε πολυδύναμο ΚΥ με λειτουργία έως το μεσημέρι παρ' ότι η περιοχή που καλύπτει είναι άγονη. Ίδια κατάσταση και για το ΚΥΚΚ σε σχέση με τα Καλάβρυτα αλλά και για το ΚΥΑ καθώς έχουμε πιθανή μεταφορά προσωπικού και υπηρεσιών στην κεντρική μονάδα ΠΕΔΥ του Δήμου Αιγιάλειας στο Αίγιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.