Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τα πανηγύρια της Επαρχίας

γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος Σεπτέμβρης, ο μήνας των εμποροπανηγυριών της επαρχίας Καλαβρύτων, μήνας που...

γράφει ο Αντιστράτηγος ε.α. Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Σεπτέμβρης, ο μήνας των εμποροπανηγυριών της επαρχίας Καλαβρύτων, μήνας που τα Καλάβρυτα και η επαρχία ζούσαν στιγμές χαράς, από τις οικονομικές συναλλαγές με το ξεπούλημα της προς πώληση «πραμάτιας».
Όμως για να βάλουμε τα πράγματα με τη σειρά τους, πρέπει να πούμε ότι οι Βυσσωκιώτες, οι Κερτεζίτες, Λαγοβουναίοι, Μαζιώτες, Λυκουριώτες, Κλετορολευκάσιοι, ξεκινούσαν για να πουλήσουν την πραμάτια τους από το πανηγύρι της Τεγέας τον Δεκαπενταύγουστο. Ήταν το πρώτο πανηγύρι στη γειτονιά μας.
Ακολουθούσαν το Σεπτέμβρη, τα Τριπόταμα, Βλασία, τα Καλάβρυτα και τέλος στα Μαζέϊκα.
Στα Καλάβρυτα ξεκινούσε στις 20 Σεπτέμβρη και «κράταγε» οκτώ μέρες. Χώρος για τα εμπορεύματα και τις παράγκες ήταν ο κεντρικός δρόμος μέχρι επάνω. Χώρος για την ζωοπανήγυρι των εναλλάξ εκεί που σήμερα δεσπόζουν δυό αφιλόξενα και καταστροφικά για την πόλη των Καλαβρύτων κτίρια του Πρωτοδικείου και της Πυροσβεστικής, δύο κτίρια που δεν «δένουν» με τα παραδοσιακά κτίσματα της πόλης, έργα και αυτά ανεύθυνων τοπικών αρχόντων.
Τάϊζαν οι Βυσσωκιώτες τα «τριοτέλια» πουλάρια το καλοκαίρι βρώμη, για να γυαλίσει το τρίχωμα και λίγο πριν τα πανηγύρια περιποιόντουσαν την «χαίτη» σε στυλ βεντάλιας, έτσι ώστε να είναι όμορφα και να προσελκύσουν τους «τσαμπάσηδες» να τ’ αγοράσουν.
«Εκοβαν» βόλτες οι τσαμπάσηδες πάνω κάτω με τα μπλε παντελόνια και τις «ρηχτές» τσέπες γιομάτες χιλιάρικα, για να κάνουν, όπως λέμε σήμερα, έρευνα αγοράς. Τα χρήματα από την πώληση, ήταν για να ζήσουν τις οικογένειές τους, μέχρι την επόμενη ζωοπανήγυρη.
Τα βράδια οι «χαλκιάδες» με την ορχήστρα τους και τον νεαρό τότε ανερχόμενο Λάκη Χαλκιά, διασκέδαζαν με αυθεντικά δημοτικά και ηπειρώτικα τραγούδια τους επισκέπτες της εμποροπανήγυρης.
Οκτώ μέρες κρατούσε το πανηγύρι στα Καλάβρυτα και από εκεί τα φόρτωναν για τα Μαζέϊκα, το τελαυταίο πανηγύρι της επαρχίας, όπου μέχρι σήμερα κρατάει τα σκήπτρα της επιτυχίας, είναι μεγάλη η επιτυχία και σε παράγκες και σε διασκέδαση με ορχήστρες υψηλών προδιαγραφών, Αριστόπουλος, Μπέκος, Γκορίτσας, Φιλιώ, Φραγκούλη, Κωνσταντινόπουλος, Μετζελόπουλος, Γιώργης Μπέκιος και άλλοι λαμπροί αστέρες.
Ότι δεν ξεπουλιόταν στα Καλαβρυτινά πανηγύρια τα «φόρτωναν» για τον Επαχτο (Ναύπακτο) το τελευταίο πανηγύρι του χρόνου.
Παλιές νοσταλγικές εποχές που σήμερα τείνουμε να τις ξεχάσουμε, να ξεχάσουμε την ιστορία μας και την κουλτούρα μας κι’ όλα αυτά εξαιτίας ανοσιουργημάτων ανεγκέφαλων πολιτικών που με τα νομοθετήματά τους, διέλυσαν τον κοινωνικό ιστό της χώρας.
Γιώργος Αλ. Παπαδημητρόπουλος
Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υπαρχηγός ΕΛΑΣ
από το Σκεπαστό

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.