HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Στατιστικά της Τουρκίας

γράφει ο  Δημήτρης Σταθακόπουλος  Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (ΣΥ) εξέδωσε την έρευνά της για την "Ποιό...

γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος 
Την περασμένη εβδομάδα η Τουρκική Στατιστική Υπηρεσία (ΣΥ) εξέδωσε την έρευνά της για την "Ποιότητα της Ζωής στην Τουρκίας το 2013". Τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης ενδιαφέρθηκαν πιο πολύ για ‘τον βαθμό ευτυχίας / βαθμό ικανοποίησης των ανθρώπων από τη ζωή τους’ (όπου, το 59% του λαού δήλωσε ότι ‘ήταν ικανοποιημένο/ευτυχισμένο το 2013’ και η ‘πιο ευτυχισμένη πόλη της Τουρκίας’ βγήκε η Σινώπη και η ‘πιο δυστυχισμένη’ το νοτιοανατολικό Χακιάρι).
Ελάχιστοι οικονομολόγοι ασχολήθηκαν με τα αποτελέσματα της εν λόγω στατιστικής σε κάποιο μεγαλύτερο βάθος. Παρουσιάζουμε εδώ ένα απάνθισμα από τα σχόλια τους:
Οι σχετικές έρευνες δείχνουν ότι το ποσοστό αυτό (59%) δεν αλλάζει δραματικά μέσα στα χρόνια, για παράδειγμα αυτό ήταν 61% το 2003. Σύμφωνα με τους «Κοινωνικούς Δείκτες 2014» του ΟΟΣΑ η Τουρκία στον «Γενικό δείκτη ευημερίας» βρίσκεται στην 31η θέση μεταξύ 42 χωρών.
Στους δείκτες της ΣΥ υπάρχουν διαστάσεις που δεν κίνησαν την προσοχή των τ/ΜΜΕ, όπως πχ ‘ο βαθμός ικανοποίησης από τις δημόσιες υπηρεσίες’ και δη σε τρεις τομείς, την υγεία, την εκπαίδευση και τις δικαστικές υπηρεσίες.
Η εξέλιξη στους τομείς αυτούς επί κυβερνήσεων ΑΚΡ είναι ενδιαφέρουσες.
Στον τομέα Υγείας, το 2003 το 39,5% των πολιτών ήταν ευχαριστημένοι από τις παρεχόμενες υπηρεσίες. Το ποσοστό αυτό έχει αυξηθεί σε 74,7% το 2013.
Στην εκπαίδευση το 2003 ευχαριστημένο είναι το 48,7% των πολιτών, το 2013 το 69,7%
Μεταξύ των αξιών που αποτελούν πηγές ικανοποίησης πρώτη, με 70%, έρχεται η υγεία και δεύτερη η αγάπη με 15%· η επιτυχία και το χρήμα βρίσκονται στις τελευταίες σειρές με 8% και 4% αντιστοίχως.
Αν στην εντυπωσιακή καλυτέρευση των υπηρεσιών υγείας προσθέσει κανείς το γεγονός ότι το πραγματικό εισόδημα των χαμηλού εισοδήματος ομάδων αυξήθηκε τα τελευταία δέκα χρόνια κατά περίπου 50%, τότε αντιλαμβάνεται γιατί το ΑΚΡ από 35% που είχε πάρει το 2002 έφθασε να παίρνει το 50%. Όμως, φαίνεται πως η αύξηση ικανοποίησης έγινε τα πρώτα 7 χρόνια και από την ανάλυση των δεικτών προκύπτει για τα τελευταία χρόνια μια "στασιμότητα".

Δημήτρης ΣταθακόπουλοςΔρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου, Τακτικού μέλους της Ε.Α.ΑΔΗ.ΣΥ, Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.