Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Συνταγή για «Καλαβρυτινό χαλβά»

Ένα «πρόχειρο», εύκολο, αλλά πολύ νόστιμο γλυκό του τόπου μας, είναι και ο χαλβάς με αλεύρι, σχηματισμένος με το κουτάλι. Γλυκό που έχει...

Ένα «πρόχειρο», εύκολο, αλλά πολύ νόστιμο γλυκό του τόπου μας, είναι και ο χαλβάς με αλεύρι, σχηματισμένος με το κουτάλι. Γλυκό που έχει σφραγίσει ανεπίσημες, αλλά και επίσημες εκδηλώσεις στα χωριά μας και ανήκει οπωσδήποτε στην Καλαβρυτινή παράδοση.


Υλικά για μια μέτρα πιατέλα:
  • Ένα ποτήρι λάδι
  • Δύο ποτήρια ζάχαρη
  • Τρία ποτήρια αλεύρι
  • Τέσσερα ποτήρια νερό
Εκτέλεση:
Σε μια κατσαρόλα έχουμε ετοιμάσει το σιρόπι, με το νερό και τη ζάχαρη (βράσιμο για 5΄ λεπτά).
Σε άλλη κατσαρόλα αφήνουμε το λάδι να κάψει καλά. Όταν αρχίσει να «καπνίζει», ρίχνουμε το αλεύρι λίγο-λίγο και ανακατεύουμε με μια ξύλινη κουτάλα, συνέχεια και γρήγορα, για να μη σβολιάσει. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε για αρκετή ώρα και αφού πάρει βαθύ καστανό χρώμα, ρίχνουμε λίγο-λίγο το σιρόπι. Συνεχίζουμε να ανακατεύουμε με τον ίδιο ρυθμό και μέχρι να πάρει όλο το σιρόπι, να σταθεροποιηθεί και να πλάθεται. Το κατεβάζουμε τότε από τη φωτιά και αφού παγώσει, το πλάθουμε με την παλάμη και το κουτάλι, να πάρει το σχήμα του. Προαιρετικά, πασπαλίζουμε λίγη ζάχαρη και κανέλα.

Προσέχουμε ιδιαίτερα, γιατί το λάδι είναι πολύ καυτό και αν πέσει επάνω μας θα μας προκαλέσει έγκαυμα (και πολύ πόνο). Προσέχουμε ακόμα περισσότερο τη στιγμή που ρίχνουμε το σιρόπι, γιατί «πιτσιλάει» και βγάζει πολύ ατμό με αποπνικτικές αναθυμιάσεις.

Καλή επιτυχία!

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος


Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.