HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

«Οὔτοι συνέχθειν, ἀλλὰ συμφιλεῖν ἔφυν» - Ανοικτή επιστολή Π. Μητσόπουλου, Μ.Χριστοδούλου

Καλάβρυτα 07.01.14 Πάνος Μητσόπουλος Μίμης Χριστοδούλου Αγαπητό Kalavryta News, Στον διαχειριστή και στους συντάκτες της ιστοσ...

Καλάβρυτα 07.01.14
Πάνος Μητσόπουλος
Μίμης Χριστοδούλου

Αγαπητό Kalavryta News,
Στον διαχειριστή και στους συντάκτες της ιστοσελίδας , στους αναγνώστες σας και σε όλους τους συμπατριώτες μας Καλαβρυτινούς , στους οποίους κυρίως απευθύνεστε, ευχόμαστε καλή χρονιά με ειρήνη, υγεία, προκοπή και ευτυχία γιά όλους.
Είμαστε από τα Καλαβρυτινόπουλα που αποφοιτήσαμε από το τότε εξατάξιο (παλιότερα ονομαζόταν οκτατάξιο) Γυμνάσιο Καλαβρύτων το 1965. Εφέτος, αρχίζουμε να τρέχουμε στο 50στό έτος από την αποφοίτησή μας. Σε κάποια στιγμή, σύντομα, κάποια/ος/οι από εμάς, θα φροντίσουν γιά να οργανώσουν το δικό μας επετειακό συναπάντημα (reunion το λέμε τώρα) και θα επιδιώξουμε, όσοι συναντηθούμε, να ξανασφυριλατίσουμε όλους εκείνους τους δεσμούς, που και τότε, στα μαθητικά μας χρόνια, όπως και τώρα, στα χρόνια της ωριμότητας, μας συνδέουν.
Έχουμε την αίσθηση ότι και τότε και τώρα μας εκφράζει όλους η φράση που βάζει ο Σοφοκλής στο στόμα της Αντιγόνης (και εμείς βάλαμε στην προμετωπίδα της επιστολής μας ), έτσι όπως αυτή μας την δίδαξε ο αξέχαστος, ο σοφός, Γυμνασιάρχης μας Γ. Αγγελόπουλος . "Δεν δημιουργήθηκα , από την φύση μου, γιά να συμμετέχω στο μίσος , αλλά γιά να συμμετέχω στην αγάπη ". Αυτή η φράση έγινε έμβλημα μιας αγαπημένης ομάδας συμμαθητών που τα είχε όλα, προ πάντων όμως είχε τα πολύ επάνω της και τα πολύ κάτω της. Στα πολύ "επάνω" της αναφέρονται ενδεικτικά:
•Όλοι είμαστε αγαπημένοι μέχρι τώρα. Βέβαια, η ζωή ενώνει και η ζωή χωρίζει τους ανθρώπους . Όμως, όπως και να έχουν τα πράγματα, εμείς νοιαζόμαστε ειλικρινά ο ένας γιά τον άλλον
•Χωρίς συστηματικά ή ιδιαίτερα φροντιστήρια, όλοι όσοι έδωσαν εξετάσεις, πέτυχαν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το 100% της επιτυχίας της τάξης μας, σαφώς είναι καλύτερο από το όποιο αποτέλεσμα του Βαρβακείου, του Κολλεγίου, του Αρσακείου, κλπ.
•Όλοι/ες τους πήγαν καλά στον επαγγελματικό τομέα που διάλεξαν, ή, εν πάσει περιπτώσει, ακολούθησαν .
•Κανένας δεν είχε σοβαρή παραβατική συμπεριφορά ( άντε να είχαν κλήσεις γιά παράνομο παρκάρισμα ) και κανένας δεν εκδήλωσε αντικοινωνικές τάσεις ή εξτρεμιστικές δράσεις .
Από τα πολύ "κάτω" μας μπορούμε να αναφέρουμε :
•Είναι πολλοί οι συμμαθητές μας που βιάστηκαν να φύγουν για άλλους πιο φωτεινούς κόσμους .
•Πολλοί αντιμετώπισαν και αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας .
•Ανέλπιστα άσχημες καταστάσεις έχουν επιβαρύνει ή σημαδέψει τον οικογενειακό κύκλο πολλών από εμάς .
Όταν με το καλό βρεθούμε όλοι μαζί, πολλά θα έχουμε να ξαναθυμηθούμε, να επιβεβαιώσουμε και να ξανασυμφωνήσουμε . Μέχρι τότε όμως , θα έχει παρέλθει ένα μεγάλο κομμάτι απο το 2014 , χρονιά κρίσιμη και ουσιαστική γιά την Ευρώπη , γιά την Ελλάδα αλλά και για τα Καλάβρυτα ιδιαίτερα. Η ιδιαιτερότητα της τρέχουσας και της αμέσως επόμενης χρονικής περιόδου κυρίως προκύπτουν από το ότι :
•Είναι περίοδος εκλογών για αιρετά Όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε μιά εποχή που η γενικευμένη οικονομική κρίση έχει ταλαιπωρήσει και έχει εξαντλήσει τις αντοχές των Ευρωπαίων πολιτών και έχει φουντώσει τον Ευρωσκεπτικισμό και ακραίους Εθνικισμούς .
•Είναι περίοδος εκλογών στην Ελλάδα γιά όλα τα αιρετά Όργανα όλων των βαθμίδων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης .
•Είναι η χρονιά που αναμένεται , στην χειρότερη περίπτωση η βέβαιη σταθεροποίηση της Ελληνικής οικονομίας, και στην αισιόδοξη περίπτωση, ή ουσιαστική οικονομική μας ανάπτυξη. Αυτά όλα όχι για να εξασφαλισθεί το επιτυχημένο επικοινωνιακό σενάριο της μια ή της άλλης πλευράς, αλλά γιατί ή κρίση και η ύφεση, εκ των πραγμάτων, φτάνουν σε ένα τέλος. Οι θυσίες του Ελληνικού λαού έχουν ήδη φθάσει στο σημείο που επιτακτικά ζητούν την δικαίωσή τους .
Γιά όλα αυτά τα γεγονότα , εμείς, με την εμπειρία όλων αυτών των 50 χρόνων μετά από την αποφοίτησή μας από το Γυμνάσιο Καλαβρύτων, θέλουμε να μοιραστούμε με τους συμπολίτες μας τις εξής απλές σκέψεις μας :
• Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει η όποια προεκλογική περίοδος και η όποια προεκλογική εκστρατεία όλων των υποψηφίων να λειτουργήσουν διασπαστικά για την ψυχική και οργανωτική ενότητα που πρέπει να έχουμε εμείς οι Καλαβρυτινοί για το καλό του τόπου μας και για την ευζωία των συμπολιτών μας .
• Η διάθεση προσφοράς του κάθε συμπολίτη μας στις τοπικές μας υποθέσεις πρέπει να αφεθεί να εκδηλωθεί ανεμπόδιστα και χωρίς ύποπτους και γελοίους αποκλεισμούς που δηλώνουν "ιδιοκτησιακές λογικές και ψευδοφεουδαρχικές αντιλήψεις" .
•Η προσφορά, και προ πάντων η ικανότητα προσφοράς, του καθενός μετράται με αντικειμενικά κριτήρια και όχι με δήθεν ιδεολογοποιημένες νόρμες που καταλήγουν στο να βγάζουν άχρηστους όλους όσους δεν "είναι μαζί μας".
•Συζητούμε τα πάντα αλλά τα συζητούμε με νηφαλιότητα , καλοπροαίρετη διάθεση και ορθολογιστική κριτική αντίληψη. Δεν συζητούμε με ακρότητες, πολωτική διάθεση, και έλλειψη σεβασμού προς αυτόν που βρίσκεται απέναντί μας. "Συμφιλείν έφυν".
•Δυστυχώς δεν είμαστε εξ ορισμού άνοσοι στις ακραίες και απάνθρωπες ολοκληρωτικές συμπεριφορές και αντιλήψεις μόνο και μόνο γιατί είμαστε Καλαβρυτινοί και ένας τσιμεντένιος λευκός σταυρός δεσπόζει στην πόλη μας για να δηλώνει τι σημαίνει Ολοκληρωτισμός, Ναζισμός, Ρατσισμός. Χρειάζεται ενημέρωση σε όλους , συνειδητοποίηση από όλους μας και ρητή καταδίκη κάθε Ολοκληρωτικής συμπεριφοράς και πρακτικής . Η καταδίκη αυτή πρέπει να προκύπτει και από το αποτέλεσμα των εκλογών. Το ποίημα που μάθαμε στο σχολείο για ΤΟ ΧΩΡΙΟ ΜΟΥ έλεγε – Κι όσες τσουκνίδες βγαίνουνε, μονάχες στους αγρούς, εκεί ξεμοναχιάζονται, πνιχτές στο χαμομήλι -.
•Προοδευτικό δεν είναι εκείνο που αυτοβαφτίζεται προοδευτικό αλλά αυτό που αποδεδειγμένα ενσωματώνει την ευαισθησία και τον σεβασμό στον άλλον μαζί με την σε βάθος γνώση και την αξιοποίηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας .
•Δεν είναι οι κραυγές και οι καταγγελίες αυτά που θα βοηθήσουν σοβαρά τους συμπολίτες μας για να κάνουν τις εκλογικές τους επιλογές. Ο σαφής και ρεαλιστικός προγραμματικός λόγος και οι ρητές τοποθετήσεις πάνω στα υπαρκτά προβλήματα ή θέματα προς επίλυση, είναι αυτά που βοηθούν και αυτά που πραγματικά χρειάζονται.
•Η αγάπη μας για τον τόπο μας δεν συνδέεται και δεν συναρτάται μόνο από τον χρόνο της φυσικής παρουσίας κάθε Καλαβρυτινού στον τόπο του. Πολλοί από εμάς θα θέλανε να ζουν μόνιμα στα Καλάβρυτα , και κάποιοι το έχουν ήδη πετύχει αυτό . Βοήθεια όμως γιά τα τοπικά θέματα και ιδέες , υποδείξεις και μέσα γιά ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ( σε επίπεδο Δήμου Καλαβρύτων ) μπορούν να προσφέρουν ΟΛΟΙ οι ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΙ και όσοι είναι πραγματικοί φίλοι μας .
•Δεν είναι έγκλημα γιά κανέναν να έχει εμπειρίες από πολλές νόμιμες δραστηριότητες που άσκησε στην ζωή του ή , πιό περιορισμένα , στην Δημόσια λειτουργία του . Ακούσαμε από κάποιους ( που φαίνεται ότι ... τα ξέρουν όλα και έχουν γνώμη για όλα, πρόσωπα και καταστάσεις ) ψόγους για κάποιους άλλους που δραστηριοποιήθηκαν σε πολλούς χώρους άσκησης δράσης στον Δημόσιο Τομέα. Ε όχι . Η πλούσια εμπειρία δεν είναι γιά ψόγο αλλά είναι γιά λογική αξιοποίηση.
•Ο πλουραλισμός είναι καλός. Πλουραλισμός στην άποψη, στις ιδέες, στις προτάσεις, κλπ. Ο ίδιος αυτός πλουραλισμός είναι χρήσιμος και ως προς την πολιτική παρουσία. Κανείς λογικός άνθρωπος δεν θα είχε αντίρρηση να υπάρχει σημαντικός αριθμός ατόμων, και συνδυασμών, που θα παρουσιασθεί στις επικείμενες εκλογές της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Η εκλογή των καλυτέρων είναι ευθύνη των πολιτών. Η καλοπροαίρετη και δημιουργική συνεργασία των εκλεγέντων και η διαρκής επικοινωνία τους με την Καλαβρυτινή κοινωνία, θα πρέπει να είναι η αναγκαία υπόσχεση που πρέπει να δώσουν όλοι οι υποψήφιοι προς όλους τους ψηφοφόρους τους .
Τόσο εμείς, η τάξη μας , όσο και όλοι οι άλλοι συμπολίτες μας, θέλουμε το καλό του τόπου μας, νοιαζόμαστε γι αυτό, και στα πλαίσια των δυνατοτήτων μας, θέλουμε να είμαστε παρόντες (δεν χρειάζεται και να είμαστε υποψήφιοι για κάποια θέση ευθύνης) σε ότι θα ήταν βοηθητικό γιά τους συμπολίτες μας και θετικό για τον τόπο μας . Καλή χρονιά σε όλους

5 σχόλια

  1. Πρωτοχρονιάτικο διάγγελμα, φτωχοποιημένων πολιτευτών του "Μαζί τα φάγαμε"

    Δεν νομίζω ότι οι προνομιούχοι χορτάτοι του παρελθόντος, δικαιούνται να ομιλούν για ανιδιοτελή προσφορά και ευζωϊα, αυτών που αγκομαχούν από τα δικό τους μεγάλο φαγοπότι.
    Ο τόπος μας είναι μικρός και γνωριζόμαστε όλοι.
    Ντροπή....

    Καλαβρυτινός Πολίτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Προς ανώνυμο: "κρύψου και αχούγιαζε" έλεγε η μάννα μου. Δηλαδή κρυπτόμενος κάνω κριτική στους άλλους.Πες ότι θες αλλά επώνυμα, ανόητε.

      Διαγραφή
  2. Χωρις να υπερθεματιζω της ανωνυμιας αυτο που εχει σημασια ειναι αυτο που γραφεται
    αν αποδιδει την αντικειμενικη αληθεια.Θα μου πει καποιος σημασια εχει και το ποιος
    το λεει.Φιλοι μου ολοι ειμαστε ενοχοι για πολλα λαθη αλλα σε διαφορετικο βαθμο.Αλλα να φοβασαι τους θρασεις λιγοτερο απο τους μουλωχτους,αυτους που τωρα κρυβονται για να ξεχαστουν.
    Τ.ΧΡΟΝΗΣ
    τt.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ξερω και εγω καποιον που κρυβεται στην περιοχη.Αφου εγινε "ευεργετης" με τα δικα μας
    λεφτα, αφου υπηρξε διαχειριστης του κρατικου κορβανα (ΟΠΑΠ)τωρα το παιζει μεντορας
    του υποψηφιου Δημαρχου Γ Λαζουρα.Με την "τεραστια εμπειρια" που διαθετει με την συμβολη του στο σημερινο μας χάλι "εγγυαται"ακομα καλυτερες μερες για την περιοχη μας με μπροσταρη τον αχυρανθρωπο του.Ανδρεα τον λενε στο Μανεσι ζει καφε στην πλατεια δεν μπορει να πιει.
    Χ.Θεοδωροπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Φιλε μηπως πιο πολυ απ αυτους φταιμε εμεις που τους εκθρεψαμε τους αναδειξαμε
      τους συντηρησαμε και τωρα ανετοι με λυμενα τα οικονομικα τους προβληματα χαιρονται και καιροφυλακτουν να επανελθουν.Απυθμενο θρασος!Οπως ελεγε και η
      γιαγια μου το φιδι σκοτωσε το μικρο γιατι αμα μεγαλωσει θα σε φαει.

      Διαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.