HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ανακοίνωση - απάντηση του Δήμου Καλαβρύτων σχετικά με το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας

Ανακοίνωση- απάντηση εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων στα δημοσιέυματα για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας 408 χωριών της χ...

Ανακοίνωση- απάντηση εξέδωσε ο Δήμος Καλαβρύτων στα δημοσιέυματα για το νέο πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας 408 χωριών της χώρας. 
Η ανακοίνωση έχει ως εξής: 
Καμιά “Χρυσή” ευκαιρία δεν έχασαν ούτε έμειναν εκτός των Καλάβρυτα, από το πρόγραμμα ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.
Για την αποκατάσταση της αλήθειας και την αντικειμενική, έγκυρη και πλήρη ενημέρωση των πολιτών, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της αναπτυξιακής εταιρείας των δήμων και των κοινωνικών φορέων της Αχαΐας, ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. κ. Γιώργος Λαζουράς έκανε την ακόλουθη δήλωση:
Άλλο , Άξονας 3 – ΟΠΑΑΧ και άλλο, Leader.
1.       Καμμιά λοιπόν “Χρυσή” ευκαιρία δεν έχασαν τα Καλάβρυτα ούτε έμειναν εκτός κανενός αναπτυξιακού προγράμματος, αφού στα Καλάβρυτα, όπως και σε άλλους ορεινούς και ημιορεινούς δήμους της χώρας μας (όπως, εδώ, ο γειτονικός δήμος Ερυμάνθου) υλοποιείται, τώρα, από την ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. ο άξονας 3 του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης 2007 -2013 (τα γνωστά ΟΠΑΑΧ), που περιλαμβάνει οικονομικές ενισχύσεις, επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις σε συμπολίτες μας που θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά σε συγκεκριμένες επιδοτούμενες δράσεις και έργα.
Για την υλοποίηση του προγράμματος αυτού (Άξονας 3 – ΟΠΑΑΧ) και την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας στους ορεινούς Δήμους Καλαβρύτων και Ερυμάνθου, η ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε. έχει εκδώσει δύο (2) προκηρύξεις μια το 2010 και μια το 2013 (έληξε τον περασμένο Ιούνιο).
Στις προκηρύξεις αυτές υποβλήθηκαν αιτήματα χρηματοδότησης από ενδιαφερομένους πολίτες ή επιχειρηματίες των Καλαβρύτων και του Ερυμάνθου, εντάχθηκαν και υλοποιούνται ιδιωτικά έργα, στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού και άλλα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησής τους, συνολικού προϋπολογισμού δημόσιας δαπάνης 3.600.000 ευρώ περίπου.
2.       Οι επιδοτήσεις σε 408 χωριά της Ελλάδας, που αναφέρονται στα δημοσιεύματα και πρωτοδημοσιεύτηκαν στο ΕΘΝΟΣ της 25-11-2013, αφορούν προκηρύξεις ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας άλλου από τον Άξονα 3 (ΟΠΑΑΧ) αναπτυξιακού προγράμματος, του επίσης, γνωστού προγράμματος LEADER.
Και του προγράμματος αυτού (LEADER) όπως και του Άξονα 3, την ευθύνη υλοποίησης στο νομό Αχαΐας έχει η ΑΧΑΙΑ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗ Α.Ε..
3.       Οι περιοχές, στις οποίες εφαρμόζονται και υλοποιούνται τα προγράμματα αυτά (τόσο ο Άξονας 3 – ΟΠΑΑΧ όσο και το Leader) έχουν καθορισθεί, ήδη, από το έτος 2008, κατά τον αρχικό σχεδιασμό των προγραμμάτων αυτών από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, με βάση οδηγίες, υποδείξεις και κριτήρια της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σ’ αυτόν λοιπόν τον αρχικό σχεδιασμό (του έτους 2008) καθορίστηκε, με βάση τα κριτήρια της Ε.Ε., από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ότι, στο Νομό Αχαΐας, στους Δήμους Καλαβρύτων και Ερυμάνθου θα υλοποιηθεί το χρηματοδοτικό πρόγραμμα του Άξονα 3 – ΟΠΑΑΧ και στους Δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας το πρόγραμμα Leader.
Επιπλέον, ορίζεται από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής ένωσης ότι απαγορεύεται η ταυτόχρονη ένταξη μιας περιοχής και στα δύο, ως άνω, χρηματοδοτικά προγράμματα.
4.       Επισημαίνεται ότι οι προϋποθέσεις, οι δυνατότητες, τα ποσοστά και οι προϋπολογισμοί για τη χρηματοδότηση δράσεων και από τα δύο ως άνω χρηματοδοτικά προγράμματα, είναι, mutatis mutandis, στην ουσία τους ίδιες, με την ουσιώδη διαφορά ότι ο Άξονας 3 – ΟΠΑΑΧ, που εφαρμόζεται και υλοποιείται στα Καλάβρυτα, έχει μεγαλύτερη συνολική δυνατότητα χρηματοδότησης (μεγαλύτερο budget) απ’ ότι το πρόγραμμα Leader.
Ο προϋπολογισμός του άξονα 3 – ΟΠΑΑΧ είναι δυναμικός και εφαρμόζεται από το επενδυτικό ενδιαφέρον, χωρίς να περιορίζεται, ενώ ο προϋπολογισμός του Leader είναι σταθερός, προκαθορισμένος από την αρχή.

Συγκεκριμένα, ο Άξονας 3 – ΟΠΑΑΧ για τους δήμους Καλαβρύτων και Ερυμάνθου διέθεσε δημόσια δαπάνη τουλάχιστον 3.600.000 ευρώ περίπου και εάν υπήρχε επενδυτικό ενδιαφέρον θα μπορούσε να διαθέσει και μεγαλύτερο ποσό (5, 6, 7, 8, 10 εκατ. ευρώ) ενώ, το πρόγραμμα Leader για τους δήμους Πατρέων, Αιγιαλείας και Δυτικής Αχαΐας έχει κλειστό και σταθερό προϋπολογισμό δημόσιας δαπάνης, μόνο 5.600.000 ευρώ περίπου.

1 σχόλιο

  1. Καλά Κε Λαζουρά, ότι είστε εντολοδόχος και πολιτικό προσωπικό της μνημονιακής κυβέρνησης και συγκεκριμένα του Πασόκ , το γνωρίζαμε, το ότι θα σας βλέπαμε και σε ρόλο Χατζιδάκη, από την Δημαρχία των Καλαβρύτων όμως, δεν θα το φαντάζονταν ούτε η πιο πλούσια φαντασία.
    Για τα προγράμματα που αναφέρεστε πάντως... Τζούφιο το καρπούζι....όπως και η πολιτική σας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.