Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

90 Χρόνια δράσης γιορτάζει ο σύλλογος Κερτεζιτών Αθήνας

γράφει ο Νίκος Κωνσταντακόπουλος Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2014. Σας εύχομαι να είναι ένα έτος δημιουργικό, αποδοτικό, τυχερό κ...

γράφει ο Νίκος Κωνσταντακόπουλος
Χρόνια Πολλά και ευτυχισμένο το 2014. Σας εύχομαι να είναι ένα έτος δημιουργικό, αποδοτικό, τυχερό και με υγεία για όλους.
Με το ξημέρωμα του 2014 έχουμε μια μεγάλη επέτειο στο σύλλογό μας. Κλείνουμε αισίως τα 90 χρόνια συνεχούς λειτουργίας του. Το 1924 μια ομάδα από δραστήριους Κερτεζίτες ίδρυσαν το σύλλογο Νέων Κερτέζης με σκοπό τον εξωραϊσμό του χωριού μας και τον πολιτισμό, όπως θεατρικές παραστάσεις και ειδικότερα τον καρνάβαλο «γαϊδουρόγαμος» την τελευταία Κυριακή της Αποκριάς, πράγμα δύσκολο στην εποχή του μεσοπολέμου. Δεν σταμάτησε να λειτουργεί στη δικτατορία του Μεταξά, αλλά ούτε και στου Παπαδόπουλου το ΄67. Γνωστό ότι στις δικτατορίες καταργούσαν συλλόγους και σωματεία. Στη διάρκεια της κατοχής, κρυφά μεν, υπολειτουργούσε δε. Μετά την απελευθέρωση, το 1945, η δράση του μεταφέρεται στην Αθήνα ως ανάγκη συνεύρεσης των Κερτεζιτών λόγω μετανάστευσης πολλών στην Αθήνα. Αλλάζουν την επωνυμία ως «ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΝ ΑΘΗΝΑΙΣ ΚΕΡΤΕΖΙΤΩΝ» πάντα όμως με τη δράση του στην Κέρτεζη και στόχο τον εξωραϊσμό. Γεφύρια, τσιμεντάβλακα, δεντροφύτευση….. (οι παλιοί πρέπει να θυμούνται ότι αριστερά και δεξιά του δρόμου από το σχολείο έως τον Σταυρό ήταν ακακίες πανέμορφες ειδικότερα όταν ήταν ανθισμένες. Ορισμένες σώζονταν στην πλατεία έως την ανάπλασή τους.) Μερικά από τα έργα του Συλλόγου είναι: η πλακόστρωση στο Κεφαλόβρυσο, καθώς και τα κανάλια του, οι βρύσες κατά μήκος του κεντρικού δρόμου, η πλακόστρωση του Μύλου και η αναπαλαίωση αυτού, όπου σήμερα στεγάζεται το Λαογραφικό Μουσείο καθώς και η δημιουργία νεροτριβής δίπλα, ο φωτισμός της Παναγιάς των βράχων, το πλήθος των εκδηλώσεων όπως και το παραδοσιακό θέρισμα και αλώνισμα το 2007. Υπήρχαν και περίοδοι ύφεσης, αλλά το σκηνικό άλλαζε με αλλαγή της ηγεσίας και νότα αισιοδοξίας. Προσωπικά εγώ υπηρετώ το Σύλλογο μέσα από το Δ.Σ. από το 1976. Πέρασα από όλα τα αξιώματα του Συλλόγου και σήμερα είμαι υπερήφανος με τη μεγάλη τιμή για μένα να προεδρεύω σ΄ αυτόν τον ιστορικό Σύλλογο. Θέλω μέσα από αυτό το μήνυμα να ευχαριστήσω όλους τους Κερτεζίτες που με στήριξαν στο έργο μου. Θα είναι ατόπημα να υποδαυλίσουν αυτόν τον Σύλλογο και για ποιο λόγο άλλωστε; Οι δραστηριότητες είναι στην Κέρτεζη και το πρόγραμμα που έχουμε πάρει απόφαση από το Δ.Σ. θα ανακοινωθεί στο πρώτο φύλλο της εφημερίδας η οποία θα επανεκδοθεί. Όσο για το τι ακούγεται περί ίδρυσης Συλλόγου στην Κέρτεζη, θα είναι ατόπημα, διότι υπάρχει ο Σύλλογος της Πάτρας που πλέον είναι μόνο σφραγίδα. Θα ήταν προτιμότερο να επαναδραστηριοποιηθεί ο Σύλλογος αυτός. Να σημειώσω ότι και στην Αυστραλία ο Σύλλογος σταμάτησε τη λειτουργία του. Ας προσέξουν καλά αυτοί που με τις ενέργειές τους μπορεί να κάνουν κακό στον ιστορικό Σύλλογο των εν Αθήναις Κερτεζιτών. Ο Σύλλογός μας υπάρχει και θα υπάρχει όσο υπάρχουν Κερτεζίτες.
Και πάλι Χρόνια Πολλά…..
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου
Νίκος Κωνσταντακόπουλος


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.