Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τίμησαν τον Άη Γιώργη στην Κέρτεζη (video-φωτό)

γράφει ο Νίκος Κωνσταντακόπουλος  Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από ...



γράφει ο Νίκος Κωνσταντακόπουλος 
Ο Άγιος Μεγαλομάρτυρας Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος ανήκει στη χορεία των μεγαλομαρτύρων και είναι από τους λαοφιλέστερους Αγίους της Εκκλησίας μας. Έζησε κατά τα τέλη του 3ου αιώνος μ.Χ. και τας αρχάς του 4ου επί της βασιλείας του Διοκλητιανού.
Η εποχή του υπήρξε εποχή σκληρών διωγμών και εξοντωτικών κατά της Χριστιανικής Πίστεως. Ο Γεώργιος είχε μεγάλο αξίωμα. Ήτο κόμης και διακρινόταν σ' όλες τις στρατιωτικές επιχειρήσεις για την γενναιότητά του και την ανδρεία του.
Παρ' όλη τη δόξα όμως, και τις τιμές δεν αρνήθηκε να θυσιάσει τα πάντα και να ομολογήσει με παρρησία ενώπιον του αυτοκράτορα και πολλών αρχόντων την χριστιανική του πίστη. Υπέμεινε βασανιστήρια πολλά και φρικτά που στο τέλος τον ανέδειξαν Μεγαλομάρτυρα.
Πολλά είναι τα θαύματα του Αγίου Γεωργίου. Όχι μόνον αυτά που αναφέρονται, αλλά και πολλά άλλα που πάντοτε και σήμερα εκτελεί σ' όσους προσφεύγουν με πίστη στις πρεσβείες του. Πολλοί ναοί τιμώνται επ' ονόματι του Αγίου Γεωργίου, δείγμα κι' αυτό της αγάπης του λαού προς τον Άγιο, και πολλοί φέρουν το όνομά του. Δείγμα τιμής από μέρους μας προς τον Άγιο, είναι βέβαια και ο εορτασμός της μνήμης του και οι πανηγύρεις, αλλά πιο μεγάλο δείγμα τιμής είναι η μίμησης της αγίας ζωής του, γιατί «τιμή μάρτυρος» είναι η «μίμησης μάρτυρος». Μίμησης της ομολογίας, της μαρτυρικής, της αγίας ζωής του.


Στην Κέρτεζη εορτάζετε με μεγάλη λαμπρότητα στο ομώνυμο εκκλησάκι λίγο έξω από το χωριό, ανάμεσα στα καταπράσινα αμπέλια. Μέτα τον εκκλησιασμό η πατροπαράδοτη κουλούρα προς τιμή του Άγιου, και αγώνες δρόμου για την κουλούρα. Με συνοδεία λαϊκών οργάνων Όλοι οι προσκυνητές πορεία έως την πλατειά, περιμένοντας να τερματίσουν οι δρομείς, όπου και ο πρώτος παίρνει την κουλούρα και την χορεύει όπως ορίζει το έθιμο, όπου κρατεί από πολύ παλιά. Κύπελλα και αναμνηστικά μετάλλια για τους πρώτους. Η κουλούρα κόβετε και μοιράζετε σε όλους τους παρευρισκόμενους. Την οργάνωση και την τελετή από παλιά αναλάμβανε η κοινότητα μετά τον Καποδίστρια και Καλλικράτη αναλαμβάνει πλέον ο Σύλλογος εν Αθήναι Κερτεζίτων..
Ένα ελληνικό έθιμο που εξακολουθεί να διατηρείτε ακόμη είναι τα λαϊκά πανηγύρια, τα πανηγύρια αυτά ,όσο και αν εξασθένισαν ωστόσο δεν έσβησαν από την Εθνική συνείδηση του λάου μας. Αλά διατηρηθήκαν και εξακολουθούν να ισχύουν σαν ιερή παράδοση άλλα και σαν νοσταλγία, επιθυμία και ιερή υποχρέωση.
Στο πανηγύρι εκδηλώνουν το "είναι" τους σαν άτομα και σαν κοινωνικό σύνολον. Πλούσιοι σε αισθήματα, δείχνουν τη φιλοτιμία τους τη γενναιοδωρία τους, την λεβεντιά τους και κυρίως τα φιλόξενα αισθήματα τους. Γι’ αυτό, όλοι ανεξάρτητα φύλου, ηλικίας
η επαγγέλματος, επιθυμούν να πάνε στο πανηγύρι. Γεροί, νέοι, άντρες γυναίκες, μικροί μεγάλοι , όλοι θέλουν να πάνε. Ο γερός για να ξανανιώσει και να θυμηθεί τα νιάτα του, ο νέος για να διασκεδάσει η’ να βρει το ταίρι του. , ο πλούσιος να επιδείξει τα πλούτη του, ο φτωχός να ξεχάσει την φτώχια του .Όλοι γενικά να ευχαριστηθούν και να ψυχαγωγηθούν.






 Νίκος Κωνσταντακόπουλος
                 Κέρτεζη 







Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.