HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ξενοχρήστος Καμενιανίτης Aνέκδοτα ιστορικά στοιχεία, από το αρχείο αγωνιστών του 1821

Ξενοχρήστος Καμενιανίτης A νέκδοτα ιστορικά στοιχεία, από το αρχείο αγωνιστών του 1821, που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.    Προς ενημ...


Ξενοχρήστος Καμενιανίτης
Aνέκδοτα ιστορικά στοιχεία, από το αρχείο αγωνιστών του 1821, που βρίσκονται στην Εθνική Βιβλιοθήκη.
   Προς ενημέρωση των αξιοτίμων συμπατριωτών μας, πέρα από τα κατά καιρούς δημοσιευμένα ιστορικά στοιχεία περί του ήρωος του 1821 Ξενοχρήστου, προερχόμενα από την πλούσια σχετική βιβλιογραφία, την παράδοση, καθώς και από το σχετικό ποίημα που έχει διασωθεί από τότε και αναφέρεται στον ηρωικό θάνατό του. Ευρισκόμαστε σήμερα στην ευχάριστη θέση να δημοσιεύσουμε ένα από τ’ ανέκδοτα έγγραφα-περί του θρυλικού αυτού Καμενιανίτη αγωνιστή του 1821 Ξενοχρήστου-που υπάρχουν στο αρχείο αγωνιστών της Εθνικής Βιβλιοθήκης, (αρ.μητρώου16342) και αυθεντικά αντίγραφά τους ευρίσκονται στο αρχείο της οικογενείας μας.
    Συγκεκριμένα, παρουσιάζουμε ένα πιστοποιητικό-που υπογράφει ο οπλαρχηγός καπετάν Γεώργιος Λεχουρίτης-με ημερομηνία 10 Νοεμβρίου 1846 και αναφέρει τα εξής: «Πιστοποιώ ο υποφαινόμενος…. Ότι ο Χρήστος Ξενοχρήστος εκ του χωρίου Καμενιάνων του δήμου Αροανείας Καλαβρύτων, άμα άρχισε ο υπέρ της ελευθερίας της πατρίδος ιερός αγών ήρπασεν τα όπλα εις τας χείρας και ως λέων έτρεξε κατά των εχθρών, παρευρέθη εις την μάχην των Καλαβρύτων, της Κερτέζης, εις Λάλα και Πούσι, εις Πουρναρόκαστρο όπου εκεί έδειξε παραδειγματική γενναιότητα πολεμών κατά των εχθρών πληγώνοντας και φονεύοντας και καταδιώκοντας τους εχθρούς, όπου και έγινε θύμα φονευθείς εις το πεδίον της μάχης, ο οποίος ήτον και αναγνωρισμένος ως αξιωματικός επικεφαλής 150 στρατιωτών. Εγκατέλιπε δε πολυάριθμον οικογένειαν, σύζυγον, έν άρρεν παιδίον και τρία θήλεα εις πολλήν μικράν ηλικίαν, λιμοκτονούντες ως σήμερα τον επιούσιον άρτον.. ». Eπίσης, υπάρχει και παρόμοιο πιστοποιητικό που υπογράφεται από τους: Ανδρέα Λόντο, Κανέλλο Δελιγιάννη, Σωτήρη Θεοχαρόπουλο και άλλους οπλαρχηγούς του αγώνα. Όλα αυτά τα ανέκδοτα στοιχεία καθώς και άλλα που θα προκύψουν μετά από ενδελεχή έρευνα μας, θα εκδοθούν εν ευθέτω χρόνω προς ενημέρωση των φιλιστόρων συμπατριωτών μας.
   Μετά τα παρατεθέντα οφείλω εκ βάθους ψυχής να ευχαριστήσω τον έγκριτο ερευνητή ιστοριοδίφη κ. Αθανάσιο Τζώρτζη από το χωριό Προφήτης Ηλίας (Γκέρμπεσι) Καλαβρύτων, για την μεγάλη συμβολή του στην ανεύρεση νεότερων στοιχείων περί του Ξενοχρήστου, καθώς γενικά και για την πολύμοχθη έρευνά του για όλους τους Καλαβρυτινούς αγωνιστές του 1821, που έχυσαν το αίμα τους για την ελευθερία της πατρίδος μας, στους οποίους οφείλουμε ευγνωμοσύνη και  χρέος τιμής.
                                                                                                  

Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης 
Ο Κωνσταντίνος Νικολόπουλος-Καμενιανίτης , λογοτέχνης , συγγραφέας , τ. αντιπρόεδρος Ένωσης Ελλήνων Λογοτεχνών και αντιδήμαρχος Πολιτισμού τ. Δήμου Αροανίας Καλαβρύτων , γεννήθηκε στους Καμενιάνους Καλαβρύτων Ν. Αχαΐας .Στο χώρο των γραμμάτων εμφανίστηκε πολύ νωρίς και έχει εκδώσει μέχρι σήμερα εννέα βιβλία με ποιήματα, διηγήματα, ιστορικές μελέτες κ.α. , ενώ έχει συμμετάσχει και στη συλλογική συγγραφή αρκετών άλλων βιβλίων . Έχει επιμεληθεί επίσης την έκδοση βιβλίων και οδηγών πολλών φορέων καθώς και του τ. Δήμου Αροανίας .Πολλά από τα έργα του , έχουν συμπεριληφθεί σε λογοτεχνικές εγκυκλοπαίδειες και ανθολογίες . Για αρκετά χρόνια υπήρξε αρχισυντάκτης στην περιοδική έκδοση Κεντροδυτικής Πελοποννήσου την εφημερίδα "ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ" . Σήμερα εργάζεται στους Ηλεκτρικούς Σιδηροδρόμους Αθηνών-Πειραιώς(ΗΣΑΠ) και συνεργάζεται με πολλές εφημερίδες και περιοδικά.
Διαβάστε επίσης :
Πρώτη επίσημη παρουσίαση στο τραγούδι του Ξενοχρήστου

Ανέκδοτα στοιχεία για την Επανάσταση του 1821 στα ΚαλαβρυτοχώριαΕνημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.