HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Ο πρόστυχος ρόλος των Άγγλων...

Ο πρόστυχος ρόλος των Άγγλων... Αφίσα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Πελοπόννησο  ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (...



Ο πρόστυχος ρόλος των Άγγλων...



Αφίσα για τα εγκλήματα της Βέρμαχτ στην Πελοπόννησο

 ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 4ο)


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων

copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-45-

Ιδιαίτερη μνεία στο ρόλο της Αγγλικής Αποστολής (Stevens, Anthony, Campbell, κ.λπ.) στα παρασκήνια της Σφαγής των Καλαβρύτων δίνει η εφημερίδα Ριζοσπάστης. «Δικαιολογία» για το μοναδικό αυτό έγκλημα η εκτέλεση 80 Γερμανών αιχμαλώτων από τους αντάρτες του ΕΛΑΣ, ύστερα από τη μάχη της Κερπινής (16-17.10.43). Η αλήθεια δεν είναι ακριβώς αυτή, γράφει ο Ριζοσπάστης στο άρθρο του και συνεχίζει, «οι γερμανικές φάλαγγες, πριν ακόμα πληροφορηθούν την εκτέλεση των Γερμανών, είχαν αρχίζει τους εμπρησμούς και τις δολοφονίες». Όπου περνούσαν σκορπούσαν το θάνατο και την καταστροφή.
...Είναι χαρακτηριστικό ότι, πριν φτάσουν στα Καλάβρυτα, σκότωσαν στο χωριό Κάλανο 5 πατριώτες, στο Κορμπηγάδι ένα, στη Βλασία 8, στο Σκεπαστό 26, στην παραλία Ακράτας 15, στη Ζαχλωρού 11, στο Μέγα Σπήλαιο (το ξακουστό μοναστήρι) 8 άτομα, καλόγερους και λαϊκούς, που τους πέταξαν στον γκρεμό, έξω από το μοναστήρι. Στους Ρωγούς ο Γερμανός φρούραρχος Αιγίου, κτηνάνθρωπος Doenhert, εκτέλεσε 58 πατριώτες. Όλα αυτά πριν μπουν στα Καλάβρυτα και το κυριότερο πριν γίνει η εκτέλεση των Γερμανών αιχμαλώτων από τον ΕΛΑΣ. «Πως λοιπόν μπορεί ν’ αποδοθεί η καταστροφή των Καλαβρύτων σε γεγονότα που δεν είχαν ακόμα συμβεί;»
...Το Ολοκαύτωμα, επομένως, των Καλαβρύτων στάθηκε το αποκορύφωμα του εγκληματικού σχεδίου της χιτλερικής διοίκησης με στόχο το χτύπημα των εθνικοαπελευθερωτικών δυνάμεων και ιδιαίτερα του υψηλού αγωνιστικού ηθικού του λαού της περιοχής αυτής, που, στις συνθήκες της φασιστικής κατοχής, ξαναζούσε τις αθάνατες στιγμές του 1821 και συνέχιζε το έργο των Κολοκοτρωναίων και των Νικηταράδων, ενάντια στο σύγχρονο Ιμπραήμ, το Χίτλερ και τις ορδές του.
...Αλλά υπάρχει – και καλλιεργείται ιδιαίτερα από την αντίδραση – και ο ισχυρισμός ότι για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων φταίει ο ΕΛΑΣ, γιατί λένε δεν έδωσε μάχη έξω από τα Καλάβρυτα. Ποία είναι η αλήθεια; Την αναφέρουν όλοι όσοι έχουν ασχοληθεί με αντικειμενικότητα με το ιστορικό αυτό γεγονός. Συγκεκριμένα, ο ΕΛΑΣ, ολιγάριθμος τότε στην περιοχή Καλαβρύτων, κάλεσε τους κατοίκους της κωμόπολης σε γενική συνέλευση, όπου όλοι σαν ένας άνθρωπος δέχτηκαν την πρόταση του ΕΛΑΣ να οπλιστούν οι Καλαβρυτινοί και να βοηθήσουν τον ΕΛΑΣ στην άμυνα της πόλης. Αλλά όπλα δεν υπήρχαν. Αποφασίστηκε, λοιπόν, να πάει μία επιτροπή προσωπικοτήτων της πόλης στα Μιχαλέϊκα Δεμεστίχων όπου είχε την έδρα της η αγγλική αποστολή και να ζητήσουν όπλα. Κι εκεί φάνηκε ο πραγματικός ρόλος των «συμμάχων». «Δεν δίνουμε όπλα στον ΕΛΑΣ» απάντησε η αγγλική αποστολή. «Να πάτε στα σπίτια σας. Οι Γερμανοί τους αντάρτες κυνηγάνε, εσείς δεν έχετε να πάθετε τίποτα...». Ο συνταγματάρχης Βλάσης Ανδρικόπουλος, διοικητής του 12ου Συντάγματος του ΕΛΑΣ, στις προσωπικές του αναμνήσεις αναφέρεται σε συζήτηση που είχε στις 4 Δεκέμβρη του 1943 (9 μέρες πριν από το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων) με τον Άγγλο συνταγματάρχη Stevens (αρχηγό της αποστολής) στα Μιχαλέϊκα. «Εζήτησα – λέει ο Έλληνας συνταγματάρχης – από τον κ. Stevens πολεοφόδια, που δεν είχαμε αρκετά... Εχάσαμε, του είπα, μία μάχη στο χώρο Μπαρδικώστα εκ των προτέρων κερδισμένη, αλλά δεν τη δώσαμε γιατί δεν είχαμε επαρκή πυρομαχικά. Νομίζω, κ. συνταγματάρχα, ότι δεν ετύχαμε από σας της δεούσης προσοχής, αφού είμαστε σύμμαχοι και μαζί πολεμάμε τους Γερμανούς. Δυστυχώς εμείς έχουμε ν’ αντιμετωπίσουμε, εκτός από τον κατακτητή και τους Έλληνες συνεργάτες του, και την αγγλική απροθυμία σε ό,τι αφορά τον εφοδιασμό μας με όπλα, πυρομαχικά και αυτό είναι μία ένδειξη εχθρικής διαθέσεώς σας εναντίον μας... Ο συνταγματάρχης Stevens ανεγνώρισε ότι είχαμε δίκιο και μας διαβεβαίωσε ότι θ’ αναφέρει σχετικά στο στρατηγείο Μ. Ανατολής».
...Η άρνηση των Άγγλων να δώσουν όπλα κι οι καθησυχαστικές τους δηλώσεις προς τους Καλαβρυτινούς να μείνουν στα σπίτια τους συνέβαλαν αποφασιστικά στην εξέλιξη που ακολούθησε. Η επιτροπή επέστρεψε στα Καλάβρυτα απογοητευμένη και παρακάλεσε ν’ απομακρυνθεί ο ΕΛΑΣ από την πόλη για ν’ αφαιρεθεί κάθε πρόσχημα από τους Γερμανούς και ν’ αποφευχθούν οι ενδεχόμενες θηριωδίες τους. Φεύγοντας ο ΕΛΑΣ κάλεσε τους άνδρες ν’ απομακρυνθούν στα γύρω χωριά, δεδομένου ότι όλες οι πληροφορίες μιλούσαν για μαζική σφαγή άμαχων και καψίματα στα γειτονικά χωριά. Δυστυχώς ο κόσμος επηρεάστηκε από τα όσα είπαν οι Άγγλοι κι έτσι οι περισσότεροι μείναν μέσα στην πόλη. Οι Γερμανοί μπήκαν στα Καλάβρυτα στις 19 του Δεκέμβρη. Μάλιστα αρχικά ξεγέλασαν τον πληθυσμό. Το πρωί όμως στις 13 Δεκέμβρη 1943 κάλεσαν με κωδωνοκρουσίες τον πληθυσμό – άνδρες, γυναίκες, παιδιά, γέρους – να συγκεντρωθούν στο δημοτικό σχολείο για να τους μιλήσουν. Εκεί, αντί για ομιλία, είδαν να τους χωρίζουν: Οι γυναίκες και τα παιδιά ως 13 χρόνων στοιβάχτηκαν στο σχολείο και οι άνδρες οδηγήθηκαν στη κοντινή πλαγιά στη Ράχη του Καπή. Παράλληλα η πόλη παραδόθηκε στις φλόγες. Λίγο πριν το μεσημέρι οι κτηνάνθρωποι Leiger και Doenhert, που ήταν επικεφαλείς των χιτλερικών, έδωσαν την διαταγή για το μακελειό.
...Τότε δόθηκε το σύνθημα του θανάτου και άρχισαν να μας γαζώνουν», αφηγήθηκε μετά ένας από τους ελάχιστους που επέζησαν, ο Γιώργης Γεωργαντάς. Ένας άλλος που διασώθηκε, ο Κ. Παπαπολυχρονίου αφηγείται πως σκέφτηκε μαζί μ’ άλλους να το βάλουν στα πόδι και όποιος γλιτώσει. Εκείνες τις δραματικές στιγμές ορισμένοι πρόλαβαν να δείξουν το υψηλό πατριωτικό τους φρόνημα. «Ό,τι και να μας κάνετε άτιμοι, η πατρίδα μας θα ζήσει ελεύθερη» – «Ζήτω η Ελλάδα, κατάρα στους βάρβαρους» – «Όσο περισσότερο αίμα χύνετε εσείς, τόσο πιο σίγουρη έρχεται η λευτεριά για τα παιδιά μας». Κι έπειτα; Ακολούθησαν οι χαριστικές βολές. Δύο ώρες κράτησε αυτό το μακάβριο έργο, που το έζησαν σ’ όλη την τραγικότητά του οι ελάχιστοι –13 συνολικά– που βαριά τραυματισμένοι γλίτωσαν τη χαριστική βολή επειδή πάνω τους είχαν πέσει άλλοι και οι Γερμανοί τους νόμισαν για νεκρούς. Σ’ αυτούς οφείλονται κι οι ανατριχιαστικές αφηγήσεις για το μακελειό της 13 Δεκέμβρη. Για το έγκλημα αυτό δεν παραπέμφθηκε σε δίκη κανένας από τους εγκληματίες πολέμου. Ο φάκελος των ανακρίσεων βρίσκεται ακόμα στα χέρια του εισαγγελέα του Μονάχου και δεν αποκλείεται μερικοί από τους μακελάρηδες των Καλαβρύτων να έχουν επισκεφτεί τον τόπο του εγκλήματος σαν τουρίστες ή να κατέχουν κάποια σημαίνουσα διοικητική θέση σήμερα στο ΝΑΤΟ».

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ....
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ (ΔΕΥΤΕΡΑ) Δίκτυο κατασκοπίας – δολιοφθοράς του ΕΛΑΣ 

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.