HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Ολοκαυτώματος - Ο ρόλος των Άγγλων στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Άγγλοι σύνδεσμοι της ομάδας SOE 133 με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 2ο) τα κείμενα και οι φωτογρα...

Άγγλοι σύνδεσμοι της ομάδας SOE 133 με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου

ΜΝΗΜΟΝΙΚΟ ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ Νο 138 (Μέρος 2ο)


τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων

copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου

Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

-43-

Ο ρόλος των Άγγλων στο Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα

Το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα είναι η αποθέωση της παρασκηνιακής πολιτικής των Άγγλων Πρακτόρων της Mid East Force 133, που έδρασαν στην περιοχή των Καλαβρύτων, κατά την περίοδο Ιούνιος 1943 – Φεβρουάριος 1944. Στην περιοχή της Πελοποννήσου έδρασε η Special Operations Executive (SOE), η οποία περιελάμβανε και την Mid East Force 133. Επικεφαλής της Αγγλικής αποστολής ήταν ο Συνταγματάρχης John Mellor Stevens, με συνεργάτες τους Αντισυνταγματάρχη Robert Peter McMullen, Ταγματάρχη Dukan Lorne Campbell, Ταγματάρχη Anthony Andrews, Ταγματάρχη W. F. Red και τον Ταγματάρχη J. T. Harington. Ειδικότερα, η Special Operations Executive (SOE) αποτελείτο από τους κατωτέρω Άγγλους και Έλληνες πράκτορες Α' Βρετανοί: Col J.M. Stevens, Lt Col R.P. McMullen, Maj J.T. Harington, Maj W.F. Reid, Maj D.L. Campbell, Maj H.M. James, Maj A. Andrews, Capt P.M. Wand – Tetley, Capt P.M. Fraser, E.W. Gray, A.H.R. Kellas, Capt A.C. Holland, Capt J.T.M. Davies, Capt C.M. O’ Donnell, Capt D.J. Gibson, Capt TJ. Troward, Capt E.C. Dunne, Capt H. Pickering, Capt W.J. Martin, Lt Cdr C.M.B. Cumberlege, F/Lt C.P. Dracoulis, 2/Lt K. Harding, Bsm F.J. Richmond, Csm J.C.S. Steele, S/Sgt J.M. Morant, Sgt H. Thompson, Sgt J.P. Demellweek, Sgt R.F.W. Taylor, Sgt W. Spencer, Cpl A. Robertson, Cpl K.H.W. De Ath, Cpl W.A. Hill, Cpl E.A. Scarlett, Cpl S.J. Thorpe, Cpl K. Faulkner, Cpl J.M. Joy, Cpl E. Fartelly, Cpl W. Spivey, Cpl B. Kerrivan, Cpl F.J. White, Cpl F. Handley. B' Έλληνες: Lt G. Tavernarakis, Lt D. Argites, Lt I. Pelikas, 2/Lt N. Kourkoutas, 2/Lt E. Kambakis, 2/Lt T. Lanopoulos, 2/Lt Z. Minis, 2/Lt E. Vandoulakis, 2/Lt P. Vandoulakis, 2/Lt O. Phelouzakis, 2/Lt M. Papadourakis, W/O K. Kokkinos, W/O D. Gyftopoulos, W/O N. Gregoriou, Sgt, A. Gardhelis, Sgt N. Hamberis, Pte I. Vandoulakis. Η Πελοπόννησος εθεωρείτο σαν μία «πολύ απόμερη και δύσκολη» περιοχή με δυσκολίες ελέγχου από τον Woodhouse, και για το λόγο αυτό τέθηκε κάτω από τον ανεξάρτητο έλεγχο του Stevens.

Οι Άγγλοι στην περιοχή των Καλαβρύτων

Τον Απρίλη 1943 στην περιοχή των Μποντιάδων Καλαβρύτων έπεσε με αλεξίπτωτο η πρώτη αποστολή από το εξωτερικό με επικεφαλής το Στέφανο Χαριάτη (ψευδώνυμο Βασίλης) και ασυρματιστή το Μανώλη από τη Σάμο. Μόλις πέσανε έχασαν τον ασύρματο και όλα τους τα εφόδια, που τα βρήκαν οι χωρικοί και τα παράδωσαν στους αντάρτες. Ύστερα από λίγες μέ­ρες ήρθαν σ' επαφή με τους αντάρτες και σε συνέχεια ο Χαριάτης κατέβηκε στην Πάτρα για πληροφορίες, ενώ ο ασυρματιστής του έμεινε κοντά στο αντάρτικο.
Στις 2 Απριλίου 1943 έπεσε με αλεξίπτωτο στο Νάσια Καλαβρύτων η αποστολή του Άγγλου Ταγματάρχη Reed, με τον Άγγλο υπολοχαγό Peter Βάντ Τάτλευ και τον Έλληνα Ανθυπολοχαγό Θεόδωρο Γιαννόπουλο. Η αποστολή τράβηξε κι εγκατεστάθη στον Ταΰγετο.
Στις αρχές Ιουνίου 1943 έπεσε σε περιοχή των Καλαβρύτων ο Άγγλος Ταγματάρχης Anthony Andrews (Αντώνης) καθηγητής του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Είχε μαζί του έναν Άγγλο δεκανέα και τον Έλληνα ασυρματιστή Νικηφόρο. Ο Anthony ήταν ένας δραστήριος κι' ακούραστος υπάλληλος για τα συμφέροντα της Αγγλικής Αυτοκρατορίας, πεισματάρης, αντιδραστικός και μισελασίτης. Την ίδια εποχή έπεσαν στην περιοχή Καλαβρύτων δυο άλλες αγγλικές αποστολές. Ήσαν δυο έφεδροι αξιωματικοί του Ελληνικού Στρατού και δύο αξιωματικοί ασυρματιστές. Οι δύο (Βαγγέλης και Νίκος) θα μένανε κοντά στο στρατηγείο του Μίχου. Οι άλλοι δυο θα φεύγανε για την ορεινή Κορινθία. Πρέπει εδώ να σημειωθεί ότι οι Έλληνες αξιωματικοί ενεργούσαν, σύμφωνα με τις διαταγές των άγγλων πρακτόρων.
Άγγλοι σύνδεσμοι της ομάδας SOE 133
με αντάρτες του ΕΛΑΣ Πελοποννήσου

Οι στόχοι δράσης της Mid East Force (SOE) 133

Η Αγγλική αποστολή του Mid East Force 133 στην Πελοπόννησο κινήθηκε σε τρεις κατευθύνσεις: Πρώτα παγίδεψε τον ΕΛΑΣ τοποθετώντας Έλληνες πράκτορές της σε ηγετικές θέσεις, όπως π.χ. η περίπτωση του Επιτελάρχη του ΕΛΑΣ Β.Δ. Πελοποννήσου, αντισμηνάρχου Πότη Μαντζουράνη. Σύμφωνα με την ένορκη δήλωση Καζάκου, η δράση του Μαντζουράνη κ.λπ. σκιαγραφείται ως εξής: «[…]. Άμα τη εισόδω των κατοχικών στρατευμάτων μεθ’ ορισμένων ανώτερων στρατιωτικών συναδέλφων μου Συνταγματαρχών κ.κ. Κουδούνα, Παχούλη κ.λ.π. εσκέφθημεν ότι το προς την πατρίδα μας καθήκον μας υπαγορεύει να αναλάβομεν και λόγω της ιδιότητάς μας στρατιωτικήν πρωτοβουλίαν εξυπηρετούσαν την υπόδουλον πατρίδα μας. Ο τομέας τον οποίο εξελέξαμε ήτο κατασκοπία και δημιουργία Εθνικών Ομάδων αντιστάσεως. Προς ταύτα, εσχηματίσαμεν κατασκοπευτικούς πυρήνας εν Στερεά Ελλάδι, Αττικοβιωτία και Πελοπόννησο. Δια την επιτυχίαν όμως των αντικειμενικών κατασκοπικών σκοπών μας έδει να μυήσομεν Έλληνας της απολύτου εμπιστοσύνης μας και εμφορούμενους υπό τα εθνικά ιδεώδη μας. Μεταξύ των άλλων εξελέξαμε και συνεργάτη μας δια την πλαισίωσιν του κατασκοπευτικού κλιμακίου Πελοποννήσου και την δημιουργία Εθνικής Ομάδας Αντιστάσεως εις Αρκαδίαν τους: Αντισμήναρχον Παναγιώτη Μαντζουράνη και τον αδελφόν αυτού Διονύσιον Μαντζουράνην, Βασίλειο Λάγιο, Νικόλαο Μουτούση, Κώστα Κουμανιώτη, Γεώργιο Καρκούλια κ.ά. Αυτούς εχρησιμοποιήσαμεν εις δυσκόλους και επικινδυνοδεστάτας αποστολάς τας οποίας εξετέλεσαν μετ’ απολύτου εχεμύθειας και ακρίβειας […]». Παράλληλα οργάνωσαν την Αντικομμουνιστική Σταυροφορία και συνεργάστηκαν με υποδειγματικό τρόπο με την οργάνωση «X» του Γεωργίου Γρίβα. Έτσι επέφεραν πλήρη διάσπαση του Αντιστασιακού μετώπου και κατάφερε να επιτύχει τον αδελφοκτόνο σπαραγμό μεταξύ ΕΛΑΣ και Εθνικιστικών Οργανώσεων, με την προτροπή και κατεύθυνση των Άγγλων Συνδέσμων.


ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ

ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: Η πολιτική της Mid East Force (SOE) 133

16 σχόλια

  1. ΑΓΑΠΗΤΟΙ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ NEWS
    ΟΝΜΑΖΟΜΑΙ ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ ΕΙΜΑΙ ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΜΑΙ ΓΙΟΣ ΤΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΥ ΓΙΑΤΡΟΥ ΤΟΥ ΕΛΑΣ ΚΑΙ ΕΚ ΤΩΝ ΠΡΩΤΑΓΩΝΙΣΤΩΝ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΑΛΕΙΑΣ.
    ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΩ ΜΕ ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΚΑΙ ΟΜΟΛΟΓΩ ΟΤΙ ΤΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΑ.Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ ΑΠΕΒΙΩΣΕ ΤΟ 1975 ΚΙ ΕΤΣΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΥΝΑΤΟΝ ΝΑ ΑΝΤΙΚΡΟΥΣΕΙ ΤΙΣ ΕΙΣ ΒΑΡΟΣ ΤΟΥ ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΥΣ ΤΡΑΥΜΑΤΙΕΣ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΥΣ ΓΕΡΜΑΝΟΥΣ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΚΕΡΠΙΝΗΣ.ΠΑΡ'ΟΛΑ ΤΑΥΤΑ ΣΕ ΜΙΑ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΤΟ ΔΗΜΗΤΡΗ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟ ΜΕΡΙΚΟΥΣ ΜΗΝΕΣ ΠΡΙΝ ΤΟ ΘΑΝΑΤΟ ΤΟΥ,ΕΔΩΣΕ ΚΑΠΟΙΑ ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ.ΠΡΟΚΥΠΤΕΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΑΡΑΘΕΣΗ ΤΩΝ ΤΕΚΜΗΡΙΩΝ ΟΤΙ Η ΣΦΑΓΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ.ΣΤΗ ΔΗΜΟΣΙΕΥΜΕΝΗ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΤΗΣ 16-4-13 ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΗ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ ΑΠΕΙΚΟΝΙΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΤΟΥ 6ΟΥ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΜΕΤΟΝ ΚΑΠΕΤΑΝΙΟ ΤΟΥΣ ,ΤΟΝ ΑΕΙΜΝΗΣΤΟ ΕΜ.ΒΑΖΑΙΟ ΣΥΝ/ΧΗ.ΟΡΘΙΟΣ ΑΠΟ ΔΕΞΙΑ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΑΤΕΡΑΣ ΜΟΥ,Ο ΟΠΟΙΟΣ ΜΕΤΑ ΤΙΣ ΑΝΑΚΑΤΑΤΑΞΕΙΣ ΚΑΙ ΤΗ ΔΙΑΛΥΣΗ ΤΟΥ ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΟΥ ΤΑΓΜΑΤΟΣ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΥΠΟ ΤΟΝ Δ.ΜΙΧΟ,ΠΕΡΑΣΕ ΣΤΟ 6Ο ΣΥΝΤΑΓΜΑ ΚΟΡΙΝΘΟΥ ΟΠΟΤΕ ΚΑΙ ΣΥΓΚΡΟΤΗΘΗΚΕ ΜΕΡΑΡΧΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.

    ΦΑΝΑΤΙΚΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΣ ΤΗΣ ΣΤΗΛΗΣ
    ΜΕ ΦΙΛΙΚΟΥΣ ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΥΣ
    ΔΗΜΗΤΡΗΣ Α. ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΠΑΛΑΙΟ ΦΑΛΗΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ηλέκτρα Κολιάτσου18 Απριλίου 2013 στις 4:06 μ.μ.

    Παρακολουθώ με ενδιαφέρον τη δημοσίευση των ντοκουμέντων του Ιστορικού Αρχείου Κανελλόπουλου, για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα. Οι αποκαλύψεις από τα ντοκουμέντα αυτά, είναι συγκλονιστικές και ρίχνουν άπλετο φως στο ΓΙΑΤΙ σχεδιάστηκε και εκτελέστηκε η Σφαγή των Καλαβρύτων. Ο καθένας απλός Έλληνας Πολίτης [γυναίκα, άνδρας, παιδί], έχει κρίση και καταλαβαίνει γιατί στήθηκαν οι σταυροί στην Επαρχία Καλαβρύτων από τους Ναζί και τους συνεργάτες τους. Εκείνο που μου κάνει, όμως, εντύπωση, είναι ο υποχθόνιος και δόλιος πόλεμος που κάνουν μερικοί στον κ. Κανελλόπουλο. Εβδομήντα χρόνια μετά το Ολοκαύτωμα και οι ίντριγκες, οι ύποπτες μεθοδεύσεις συνεχίζονται. Γνωρίζω τον κ. Κανελλόπουλο, τη δύναμη της ψυχής του και την ανεξάντλητη θέλησή του να φέρει σε πέρας τη μεγάλη αυτή προσπάθεια. Στο υβρεολόγιο ο νικητής είναι ο νικημένος.
    Συγχαρητήρια αγαπητέ κ. Κανελλόπουλε, συγχαρητήρια και στο KALAWRYTA NEWS για την προσφορά του.
    Ηλέκτρα Κολιάτσου
    από Άσσο Κορινθίας
    Οδοντίατρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Τι θέλει να πει ο κ Παυλόπουλος με το "Η ΣΦΑΓΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ.". Μήπως το ότι δεν ήταν αντίποινα? Ας μας εξηγήσει αν έχει την καλοσύνη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Κε ΤΕΤΟΚΑ
    ΑΝ ΠΑΡΑΚΟΛΟΥΘΟΥΣΑΤΕ ΤΙΣ ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΔΗΜΟΣΙΕΥΣΕΙΣ ΤΟΥ Ι.Α.Κ ,ΕΥΚΟΛΑ ΘΑ ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΟΣΑΣΤΕ ΟΤΙ Η ΣΦΑΓΗ ΗΤΑΝ ΠΡΟΜΕΛΕΤΗΜΕΝΗ,ΠΡΑΓΜΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΔΕΙΚΝΥΕΤΑΙ ΑΔΙΑΜΦΙΣΒΗΤΗΤΑ ΑΠΟ ΤΑ ΓΕΡΜΑΝΙΚΑ ΑΡΧΕΙΑ.ΤΟ ΑΝΤΑΡΤΙΚΟ ΣΤΗ Β.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟ ΥΠΗΡΞΕ ΑΠΟ ΤΑ ΙΣΧΥΡΟΤΕΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ,ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΑΠΑΣΧΟΛΟΥΝ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΤΗ ΣΥΝΘΗΚΟΛΟΓΗΣΗ ΤΩΝ ΙΤΑΛΩΝ,ΓΕΓΟΝΟΣ ΠΟΥ ΑΠΟΣΤΕΡΟΥΣΕ ΜΑΧΙΜΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ.ΔΕΥΤΕΡΕΥΟΝΤΩΣ, ΟΙ ΣΥΜΜΑΧΟΙ ΕΙΧΑΝ ΑΦΗΣΕΙ ΝΑ ΔΙΑΡΡΕΥΣΕΙ ΟΤΙ ΕΠΙΚΕΙΤΑΙ ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΙΚΩΝ ΔΥΝΑΜΕΩΝ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ Β.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ,ΟΠΟΤΕ ΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΝΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ ΕΞΑΠΑΤΗΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ,ΟΦΕΙΛΑΝ ΝΑ ΕΚΚΑΘΑΡΙΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΑΠΟ ΤΗ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΑΝΤΙΣΤΑΣΙΑΚΗ ΔΥΝΑΜΗ ,ΤΟΝ ΕΛΑΣ Β.ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ.Η ΑΠΟΒΑΣΗ ΤΩΝ ΣΥΜΜΑΧΩΝ ΒΕΒΑΙΑ,ΕΛΑΒΕ ΧΩΡΑ ΣΤΙΣ ΑΚΤΕΣ ΤΗΣ ΣΙΚΕΛΙΑΣ ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΟ ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑ.
    ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΝΑ ΕΚΛΑΒΟΥΜΕ ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ ΩΣ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ,ΟΠΩΣ ΠΡΟΦΑΝΩΣ ΔΙΑΤΕΙΝΕΣΘΕ,ΚΑΤΑΛΗΓΟΥΜΕ ΣΤΟ ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ ΟΤΙ ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗ ΣΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΕΠΑΚΟΛΟΥΘΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ.ΔΕΝ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΙΧΜΑΛΩΤΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ Ή ΝΕΚΡΟΙ ΓΕΡΜΑΝΟΙ,ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΘΥΜΩΝΟΥΜΕ ΤΟΝ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ.
    ΕΥΤΥΧΩΣ Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΝ ΤΕΛΕΙ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΑΠΟ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ'' ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ'' ΣΤΟΝ ΕΚΑΣΤΟΤΕ ΚΑΤΑΚΤΗΤΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΝΕΡΓΑΤΕΣ ΤΟΥ 'Η ΤΟΥΣ ΑΠΟΝΤΕΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΤΙΚΟΥΣ ΑΓΩΝΕΣ.

    ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ

    Δ.ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ
    ΓΙΑΤΡΟΣ ΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Υπήρξαν διαπραγμετεύσεις μεταξύ ανταρτών και άλλων ουδέτερων Ελλήνων, όπως ο επισκοπος εκ Σκεπαστού Κωνστάντιος, για την απελευθέρωση των αιχμαλώτων Γερμανών, που όμως ναυάγησαν. Μιλάμε για αιχμαλώτους Γερμανούς κ. Παυλόπουλε και αυτό τα λεει όλα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  6. Δημήτρης Κανελλόπουλος23 Απριλίου 2013 στις 2:16 μ.μ.

    Απάντηση σε σχόλια των κ.κ. Παυλόπουλου και Τέτοκα
    από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο
    Σχετικά με τα όσα αναφέρουν στα σχόλιά τους οι κ.κ. Παυλόπουλος και Τέτοκας, να μου επιτρέψουν να επαναλάβω για το θέμα που θίγουν (αντίποινα ή προσχεδιασμένη επιχείρηση) την ένορκη κατάθεση του Γερμανού Επιτελάρχη στο Αρχηγείο της Βέρμαχτ Νοτιοανατολικής Ευρώπης (Βελιγράδι) August Winter, ενώπιον του στρατιωτικού δικαστηρίου της Νυρεμβέργης, η οποία κατά επίσημη μετάφραση του Υπουργείου Εξωτερικών έχει ως εξής: […] Από το τέλος Αυγούστου 1943 μέχρι τα μέσα Μαρτίου 1944 ήμουν Υποστράτηγος και διοικητής της ομάδας Στρατού Ε (Θεσσαλονίκη), η οποία ήταν υποτεταγμένη στη στρατιωτική διοίκηση Νοτιανατολικής Ευρώπης και υπήγετο στο ανώτερο αρχηγείο της Βέρμαχτ στο Βερολίνο (O.K.W), υπό τον στρατάρχη Καϊτέλ. Διοικητής της στρατιωτικής Διοίκησης Ο Επιτελάρχης του Αρχηγείου της Βέρμαχτ Νοτιοανατολικής Ευρώπης [Βελιγράδι] August Winter Νοτιοανατολικής Ευρώπης ήταν ο τότε στρατάρχης Von Weichs. Από 01.8.1944 ήμουν Αντιστράτηγος. Λόγω της αποχώρησης του Ιταλικού Στρατού, (09.09.1943) η κατάσταση στη βορειοδυτική περιοχή της Πελοποννήσου το φθινόπωρο του 1943, είχε γίνει πιο κρίσιμη. Αν και τώρα έπρεπε να υπολογιστεί στα σοβαρά η δυνατότητα μίας επίθεσης των Βρετανών κατά των Ελληνικών ακτών, οι Γερμανικές δυνάμεις στην Ελλάδα παρά τις επανειλημμένες αιτήσεις του Ο.Β. της ομάδας στρατού Ε δεν είχαν αυξηθεί. Αντιθέτως, η 1η Μεραρχία Τεθωρακισμένων, η οποία μέχρι τότε βρισκόταν στη Νότια Ελλάδα (Πελοπόννησο) σαν εφεδρεία για επιχειρήσεις, αποσύρθηκε από την Ανώτατη Διοίκηση της Βέρμαχτ (O.K.W.) από τη νοτιοανατολική περιοχή λόγω της πιο κρίσιμης κατάστασης στο ανατολικό μέτωπο. Για την άμυνα των πολύ μακρών και πολλαπλά διαρθρωμένων ακτών της Πελοποννήσου ήταν πια διαθέσιμη μόνο η 117/Jager Division, ενισχυμένη με μερικά λεγάμενα συντάγματα οχύρωσης που είχαν αμφίβολη μαχητική αξία, και μερικές πυροβολαρχίες ακτών. Η εξασφάλιση των μακρών και απρόσιτων γραμμών εφοδιασμού των ομάδων μάχης που χρησιμοποιούνταν στην προστασία των ακτών δεν ήταν πια πρακτικά δυνατή εάν οι γραμμές αυτές θα απειλούνταν σοβαρά από εσωτερικές ταραχές στην περιοχή. Μία τέτοια απειλή ξεκίνησε, όταν το καμουφλαρισμένο σαν Εθνικό Κίνημα Κομμουνιστικό Επαναστατικό Παράρτημα του ΕΑΜ κατανόησε το φθινόπωρο του 1943 την αυξανόμενη αδυναμία των Γερμανικών στρατευμάτων. Μία πολύ ισχυρή κομμουνιστική επαναστατική ομάδα είχε εγκατασταθεί στην περιοχή των Καλαβρύτων και είχε οργανώσει εκεί, όπως διαπιστώθηκε, ένα Οχυρωμένο Κέντρο Αντίστασης. Αυτή η επαναστατική ομάδα είχε συνεχή επικοινωνία με τις κομμουνιστικές δυνάμεις του ΕΑΜ στα βουνά βόρεια από τον κόλπο της Κορίνθου και εφοδιαζόταν από εκεί με όπλα και πολεμοφόδια.....
    συνέχεια παρακάτω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δημήτρης Κανελλόπουλος23 Απριλίου 2013 στις 2:16 μ.μ.

    ...Η Επαναστατική Ομάδα των Καλαβρύτων απειλούσε συνεχώς τις επιχειρησιακά σημαντικές γραμμές επικοινωνίας του παραλιακού δρόμου, της σιδηροδρομικής γραμμής Κορίνθου - Πάτρας και του δρόμου Τριπόλεως -Πύργου. Γι’ αυτό υπήρχε κίνδυνος, ότι την κρίσιμη στιγμή, δηλαδή σε περίπτωση μιας επίθεσης από τη θάλασσα κατά της δυτικής ακτής της Πελοποννήσου και του κόλπου της Πάτρας οι γραμμές εφοδιασμού των δυνάμεων άμυνας στην ακτή θα διακόπτονταν. Ήταν δηλαδή απόλυτη στρατιωτική ανάγκη να εκμηδενιστεί το Επαναστατικό Αντιστασιακό Κέντρο των Καλαβρύτων (Καλάβρυτα), να εξουδετερωθεί για πάντα και για το σκοπό αυτό να καταστραφεί η βάση τους. Ποια μέτρα έπρεπε να ληφθούν για το σκοπό αυτό μπορούσε μόνο επί τόπου να αποφασίσει ο Διοικητής της Μεραρχίας. Εάν ο Διοικητής της 117 Jager Division είχε αποφασίσει να καταστρέψει είκοσι τέσσερα χωριά και δύο μοναστήρια τα οποία, σύμφωνα με πληροφορίες του στρατεύματος, αποδεδειγμένα ήταν στρατιωτικά οικοδομημένα οχυρά του εχθρού, και από τα οποία είχαν έσχατα αντισταθεί, τότε μπορούσε να το θεωρήσει αυτό (εκμηδένιση του Επαναστατικού Αντιστασιακού Κέντρου Καλαβρύτων) μόνο στρατιωτική επιχείρηση και σε καμιά περίπτωση «αντίποινα». Η απόφαση για μία στρατιωτική επιχείρηση Καλάβρυτα κατά του Επαναστατικού Αντιστασιακού Κέντρου Καλαβρύτων ξεκίνησε εκείνον τον καιρό (25.11.1943) από το διοικητή της 117ης Jager Division, τον τότε υποστράτηγο von le Suire, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για την άμυνα της Πελοποννήσου από το εξωτερικό και την εσωτερική ασφάλιση κατά των επαναστατών. Ο γενικός αυτός σκοπός - στόχος είχε αναγγελθεί από το Γενικό Επιτελείο και στο Επιτελείο (Ο.Β.) της Ομάδας Στρατού Ε και είχε εγκριθεί. Δεν θυμάμαι το κείμενο της αναγγελίας. Το αποτέλεσμα της επιχείρησης επίσης αναγγέλθηκε στο Γενικό Επιτελείο της ομάδας στρατού Ε και από εκεί στο Ανώτατο Επιτελείο της OKW. Όπως συνηθιζόταν, στην αναγγελία συμπεριελήφθη το αποτέλεσμα της επιχείρησης Καλαβρύτων και επίσης ο αριθμός απωλειών του εχθρού καθώς και το γεγονός ότι τα χωριά, τα οποία επίμονα είχαν αμυνθεί κατά της Βέρμαχτ και ήταν τα οχυρά των επαναστατών, είχαν καταστραφεί. Δεν θυμάμαι περισσότερες λεπτομέρειες της αναγγελίας. Η αφορμή για την επιλογή του συγκεκριμένου χρονικού σημείου της στρατιωτικής επιχείρησης κατά του Επαναστατικού Αντιστασιακού Κέντρου των Καλαβρύτων, ήταν μερικές δόλιες αιφνιδιαστικές επιθέσεις κατά των στρατευμάτων μας, από τις οποίες είχαμε πάρα πολλές απώλειες, και όπου αποδεδειγμένα είχαν συμβεί αφάνταστες απάνθρωπες πράξεις κατά γερμανών αιχμαλώτων και τραυματιών. Αυτά τα συμβάντα και το γεγονός ότι επρόκειτο για μία άνομη, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, αντίσταση σε μία “de facto κατεχόμενη περιοχή” χωρίς αμφιβολία είχαν σαν συνέπεια μία πολύ σκληρή στάση του γερμανικού στρατεύματος, η οποία εκδηλώθηκε με οργανωμένη στρατιωτική επιχείρηση (Επιχείρηση «Καλάβρυτα»). Υπογραφή August Winter [Για την ορθότητα της παραπάνω υπογραφής Neustadt, 23.08.47 Υπογραφή W.L. Waschburn, Διοικητής Επιβεβαιώνεται η ορθότητα και πληρότητα της παρούσας αντιγραφής Νυρεμβέργη, 3.09.47 Υπογραφή Mueller - Torgow, συνήγορος] […].
    Όσο για τις λεγόμενες διαπραγματεύσεις (;) του συμπατριώτη μου κ. Τέτοκα Κωνσταντίνου, μόνο διαπραγματεύσεις δεν ήταν. Απλώς ο Κωνσταντής διεκπεραίωνε τα τελεσίγραφα των Γερμανών.
    Δημήτρης Κανελλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. Αγαπητε Κε Κανελλοπουλε

    Με μεγαλο ενδιαφερον,διαβασα την απαντηση σας,η οποια με καλυπτει απολυτως.

    Με φιλικους χαιρετισμους

    Δημητρης Α.Παυλοπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Δημήτρης Κανελλόπουλος24 Απριλίου 2013 στις 5:56 μ.μ.

    Αγαπητέ κ. Παυλόπουλε,
    Το Νοέμβριο 1944 επισκέφθηκα στο σπίτι του, στο Πέραμα, τον Πατέρα σου Ανδρέα Παυλόπουλο και συζήτησα μαζί του το θέμα της δολοφονίας των τριών τραυματιών γερμανών αιχμαλώτων της μάχης Ρωγών-Κερπινής [16-17.10.1943]. Του ζήτησα να μου απαντήσει στις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν σε βάρος του για το θέμα αυτό. Ο γιατρός μου απάντησε για πρώτη φορά, συγκρατημένα αλλά με σαφήνεια για το θέμα αυτό [οι απόψεις του αναρτήθηκαν στην ιστοσελίδα του KALAWRYTA NEWS]. Συμφωνήσαμε να έχουμε άλλη μια συνάντηση για να μου δώσει λεπτομερέστερα στοιχεία και ντοκουμέντα που είχε όπως μου είπε. Δυστυχώς ο γιατρός έφυγε απρόσμενα και δεν πραγματοποιήθηκε η καθοριστική αυτή συνάντηση. Σε συνάντηση που είχα μαζί σου, είχες την καλοσύνη να μου δώσεις φωτογραφίες του γιατρού και μερικά ποιήματά του εμπνευσμένα από την Αντίσταση. Κρίνω σκόπιμο να αναζητήσεις στο αρχείο του Πατέρα σου τα στοιχεία – φάκελο που μου ανέφερε στην πρώτη και τελευταία συνάντηση που είχα μαζί του, ώστε να ρίξουν άπλετο φως στα παρασκήνια και την προβοκάτσια γύρω από τη δολοφονία των τραυματιών αιχμαλώτων, η οποία φορτώθηκε στον Πατέρα σου. [Μου είχε πει ότι έχει στοιχεία για τον άνθρωπο που δολοφόνησε τους τραυματίες].
    Ευελπιστώ να ανταποκριθείς στο ιστορικό αυτό κάλεσμα και θα επιθυμούσα μια νέα συνάντηση μαζί σου.
    Με φιλικούς χαιρετισμούς
    Δημήτρης Κανελλόπουλος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Αγαπητέ Κε Κανελλόπουλε
      Δυστυχώς δέν εχω κανένα στοιχείο,πλήν τού φωτογραφικού υλικού καί κάποιων χειρόγραφων ποιημάτων-αντάρτικων.
      Οταν χάθηκε ο πατερας μου ήμουν έφηβος καί επειδή η εποχή εκείνη ήταν ιδιαίτερα φορτισμένη,δέν είχα πληροφόρηση από τόν ίδιο.
      Είμαι στή διάθεσή σας.

      Ευχαρίστως να συναντηθούμε.
      τηλ.6944596445

      Δ.Α.Παυλόπουλος
      Παθολόγος

      Διαγραφή
  10. Για όσους ενδιαφέρονται για το θέμα ας διαβάσουν και τι γράφει σχετικά, στις σελίδες 275-276 του βιβλίου «Από τη Βιέννη στα Καλάβρυτα» ο Χέρμαν Μάγερ. Αναμένω απάντηση από τον κ. Κανελλόπουλο, αν και κατάλαβα την τοποθέτησή του.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δημήτρης Κανελλόπουλος28 Απριλίου 2013 στις 6:18 μ.μ.

      κύριε Τέτοκα στην ερώτησή σας θα απαντήσω πολύ σύντομα.
      Δημήτρης Κανελλόπουλος

      Διαγραφή
    2. κ.Τέτοκα η απάντηση του κ. Κανελλόπουλου είναι στο ling: http://www.kalavrytanews.com/2013/05/blog-post_7.html

      Διαγραφή
  11. TA ΠΑΡΑΜΥΘΙΑ,ΠΕΡΙ ΟΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΠΑΓΙΔΕΥΤΗΚΑΝ ΑΠΟΤΟΥΣ ΒΡΕΤΑΝΟΥΣ,ΚΑΙ ΕΠΕΣΑΝ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ,ΕΙΝΑΙ ΑΠΛΑ ΑΣΤΕΙΑ ΚΑΙ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΜΙΚΡΟ ΠΛΕΟΝ ΔΕΝ ΤΑ ΠΙΣΤΕΥΕΙ!
    ΟΡΜΩΜΕΝΟΙ ΟΙ ΕΛΑΣΙΤΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΟΜΑΤΙΚΗΤΟΥΣ ΓΡΑΜΜΗ,ΕΠΕΔΙΩΞΑΝ ΤΗΝ ΣΦΑΓΗ,ΤΑ ΕΡΙΞΑΝ ΣΤΟΥΣ ΑΓΓΛΟΥΣ,ΚΑΙ ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΠΗΚΑΝ ΚΑΙ ΝΙΚΗΤΕΣ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ,ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΖΟΦΕΡΟ ΕΜΦΥΛΙΟ ΠΟΛΕΜΟ!
    ΟΠΩΣ ΕΓΡΑΨΑΝ ΚΑΙ ΑΡΚΕΤΟΙ ΑΛΛΟΙ,ΑΛΟΙΜΟΝΟ ΑΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΙ,ΟΠΩΣ Ο ΜΙΧΟΣ ΚΑΙ ΟΙ ΑΛΛΟΙ,ΔΕΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΝ ΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΩΝ!
    ΑΛΟΙΜΟΝΟ!
    Ο ΚΟΣΜΟΣ ΔΕΝ ΤΡΩΕΙ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΛΕΟΝ!ΓΝΩΡΙΖΕΙ ΜΑΘΑΙΝΕΙ,ΑΝΤΙΛΑΜΒΑΝΕΤΕ!
    ΑΡΓΟΤΕΡΑ ΜΕΣΑ ΣΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ ΟΙ ΙΔΙΟΙ ΠΟΥ ΗΘΕΛΑΝ ΝΑ ΟΝΟΜΑΖΟΝΤΑΙ ΑΝΤΑΡΤΕΣ ΜΕΓΑΛΟΥΡΓΗΣΑΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ,ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΑΠΟΓΟΝΟΙΤΟΥΣ ΑΠΟΛΑΜΒΑΝΟΥΝ ΤΗΝ ΕΣΚΕΜΕΝΗ ΑΜΕΛΕΙΑΤΟΥΣ,ΕΝΑΝΤΙ ΤΟΥ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟΥ ΛΑΟΥ!
    ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο κύριος Κανελλόπουλος,μπορεί νά μάς δημοσιεύσει,καί τό σύμφωνο ασφαλούς αποχώρησης,μεταξύ γερμανών,καί ΕΑΜ-ΕΛΑΣ τό 1944?
      Νικόλαος Μαντάς!

      Διαγραφή
  12. ΣΩΣΤΟΣ Ο ΚΥΡΙΟΣ ΑΝΑΓΝΩΣΤΟΠΟΥΛΟΣ.


    ΑΣΕ ΠΟΥ ΑΡΠΑΖΑΝ 1 ΠΑΙΔΙ ΑΠΟ ΚΑΘΕ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ ΚΑΙ ΟΠΟΙΟΣ ΔΕΝ ΕΔΙΝΕ, ΤΟΝ ΕΚΤΕΛΟΥΣΑΝ

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.