HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλό ταξίδι μπάρμπα Γιάννη....

του Νίκου Κωνσταντακόπουλου Μας έφυγε ο τελευταίος κουρέας της κερτέζης ο μπάρμπα Γιάννης ο Γιαννόπουλος "τριτσιμπιδας" το η...

του Νίκου Κωνσταντακόπουλου
Μας έφυγε ο τελευταίος κουρέας της κερτέζης ο μπάρμπα Γιάννης ο Γιαννόπουλος "τριτσιμπιδας" το ημερολόγιο έγραφε 17/4/2013, 96 ετών άφησε την τελευταία του πνοή στην Αθήνα , όπου ζούσε τα τελευταία χρόνια, ποιος δεν τον θυμάται άνοιγε το μαγαζάκι του πάντα με το χαμόγελο, και με τα χωρατά του, άρχιζε την μέρα του να καλημερίζει, όλους όσους περνούσαν μπροστά από το μικρό μαγαζάκι .
Άναβε την μικρούλα σόμπα να είναι ζεστό και να καρτέρι όχι μόνο αυτούς που έπαιρναν σειρά για κούρεμα, ξύρισμα, αλά και όλους εμάς μέσα για να ζεσταθούμε της κρύες βραδιές του χειμώνα. Να ακούσουμε της ειδήσεις από πρώτο χέρι ,να μας λέει ιστορίες για το κάθε τι πότε για γυναίκο δουλείες, πότε για νεραΐδες και φαντάσματα. "Μην πατέ από εκεί γιατί καρτερεί το φάντασμα"  Με αυτόν τον τρόπο προστάτευε και τα κεράσια του. Ώμος ήταν και μεγάλος παραμυθάς οπός όλοι αλώστε οι κουρείς, το επάγγελμα βλέπεις.
Το κουρείο του απλό… Δύο καρέκλες για την αναμονή, μια πολυθρόνα για τον πελάτη, το τραπεζάκι με τα απαραίτητα σύνεργα, τον καθρέπτη και την τενεκεδένια βρυσούλα με το νερό. Το μπρίκι, το καμινέτο με το οινόπνευμα για να ζεσταίνεται το νερό. Τα πινέλα για την σαπουνάδα, την ξεσκονίστρα για καθαρισμό του σβέρκου από τις τρίχες. Η μεταλλική κούπα για την σαπουνάδα, η σκόνη σαπουνιού. Η λεπίδα ξυρίσματος με το πετσί για το τρούχισμα της λεπίδας. Η χειροκίνητη μηχανή κουρέματος… αργότερα αντικαταστάθηκε από ηλεκτρική μηχανή. Το μεταλλικό δοχείο με σκέπασμα για οινόπνευμα, το μεταλλικό δοχείο με το άρωμα από γιασεμί ή λεμόνι, το τασάκι για τον καθαρισμό της λεπίδας. Οι πετσέτες για το ξύρισμα και το κούρεμα, τοποθετημένες νοικοκυρεμένα στα συρτάρια, κατάλευκες και σιδερωμένες στην τρίχα από την χρυσοχέρα γυναίκα του.
Και όταν μας έβλεπε κάπου να πάμε . πάντα με το χαμόγελο έλα να σε φρεσκάρω λίγο γύρναν κοπελιές εδώ γύρο. το φρεσκάρισμα πάντα δωρεάν "εγώ μόνο φρεσκάρισμα έκανα" Σκοπός της ιεροτελεστίας του ξυρίσματος και του κουρέματος είναι ο καλλωπισμός και η ομορφιά. Μετά το κούρεμα ακολουθούσε το λάδωμα των μαλλιών με μπριγιόλ, έδινε λάμψη στην τρίχα .και το τελευταίο με της υγιές σας.
παράλληλα με την του κουρέα ασχολείτο και με αγροτικές εργασίες όπως ήταν προσεκτικός και μαγιώρος στο κούρεμα ,ήταν σπεσιαλίστας και στο κλάδευμα του αμπελιού και σε όλα τα δέντρα .
Δεν σε ξεχνάμε πότε. Νά ναι ελαφρύ το χώμα που σε σκεπάζει




 Νίκος Κωνσταντακόπουλος
                 Κέρτεζη 





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com. ...............


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.