HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Αρχείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος– ΕΑΜική πλευρά και Γερμανικά Αρχεία (Μέρος 4)

τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου Φως στα ν...





τα κείμενα και οι φωτογραφίες διέπονται από τη Νομοθεσία περί Πνευματικών Δικαίωμάτων
copyright Ιστορικό Αρχείο Κανελλόπουλου
Φως στα ντοκουμέντα του Ιστορικού Αρχείου του Δημ.Κανελλόπουλου για το Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα
-34-


ΕΚΘΕΣΗ Νο 1 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS
Α.Α. 116 Μάχιμη Ομάδα Αναγνωρίσεως
Τμήμα Ιc – Αριθ. 582/1943, 04.12.1943


03.12.1943 Στις 0700 το πρωί η Α.Α. 116 Μάχιμη Μονάδα Αναγνωρίσεων ξεκίνησε για την εκτέλεση της εντολής παραπλανητικού ελιγμού στα Λαγκάδια. Η έρευνα των χωριών που βρίσκονται στην κατεύθυνση προελάσεως έδειξε πως το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού είχε διαφύγει από το φόβο της αιχμαλωσίας. Στον Κάψια βρέθηκαν τέσσερα πιστόλια. Τα εν λόγω οικήματα καταστράφηκαν ολοσχερώς. Από μαρτυρίες του εναπομείναντος πληθυσμού στον Κάψια προκύπτει ότι συμμορίες δυνάμεως περίπου 150 ανδρών μετακινήθηκαν στις 1 και 2.12 μέσω Κάψια προς την πεδιάδα της Τρίπολης. Στο Λεβίδι βρέθηκαν ελάχιστες ποσότητες πολεμοφοδίων, ένα στρατιωτικό φορείο και αρκετοί δικοί μας σάκοι εκστρατείας. Κατά την έρευνα στη Βυτίνα περιήλθε στην κατοχή μας ένα κιβώτιο γεμάτο με γερμανικά και ιταλικά πυρομαχικά, που εγκαταλείφθηκε, σύμφωνα με μαρτυρίες του πληθυσμού, από τα γερμανικά στρατεύματα. Ο αντικειμενικός σκοπός των Λαγκαδίων προσεγγίσθηκε στις 1700. Και εδώ το μεγαλύτερο τμήμα του πληθυσμού είχε διαφύγει. Η νύκτα από 3 προς 4.12 πέρασε χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα.

04.12.1943 Στις 0700 πραγματοποιήθηκε αναγνώριση μέχρι τη γραμμή Τροπαίων - Αλβάνιτσας. Η αναγνώριση έδειξε πως οι περιοχές εκατέρωθεν της οδού προς Τρόπαια, συμπεριλαμβανομένων και των Τροπαίων, είναι ελεύθερες από συμμορίες. Οι περιοχές διασχίζονται διαρκώς από μικρές ομάδες συμμοριτών. Η γέφυρα στον ποταμό Λάδωνα, 6 χλμ. βόρεια των Τροπαίων, έχει ανατιναχτεί. Απροσπέλαστη για οχήματα. Η γέφυρα 7 χλμ. νοτιοδυτικά των Τροπαίων είναι διαβατή. Ή οδός Βυτίνας - Τροπαίων είναι προσβάσιμη για όλα τα οχήματα. Στις 1300 ξεκίνησε η επιστροφή προς Βυτίνα. Στις 1600 έδωσαν αναφορά οι ενισχυμένοι 11/737 και 13/737 Λόχοι Κυνηγών, καθώς και τα υπαχθέντα τμήματα Ορεινού Πυροβολικού και η Ομάδα Υγειονομικού. Δεν υπήρξαν ιδιαίτερα συμβάντα. Οι ακριβείς καταθέσεις του πληθυσμού έχουν επισυναφθεί στο παράρτημα.
Gnass
Ίλαρχος και Διοικητής
Α.Α. 116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεως




ΕΚΘΕΣΗ Νο 2 ΜΑΧΙΜΗΣ ΟΜΑΔΑΣ GNASS
Α.Α. 116 Μάχιμη Μονάδα Αναγνωρίσεων
Τμήμα Ic, Αριθ. 609/1943, 15.12.1943


5.12.1943 Το απόσπασμα διαιρεμένο σε δύο ομάδες ξεκίνησε στις 0700 από τη Βυτίνα με κατεύθυνση προς τον πρώτο αντικειμενικό σκοπό, το Παγκράτι. Στις 0800 έφθασε στην περιοχή Διάσελο. Κατά την έρευνα της περιοχής βρέθηκε μόνο ένα παλαιό κυνηγετικό όπλο. Το Παγκράτι δεν μπόρεσε να προσεγγισθεί με μηχανοκίνητα τμήματα. Πορεία της οδού περίπου 2 χλμ. νοτιοδυτικά έμπροσθεν του Παγκρατίου προς τα Καλύβια στην καμπύλη του ποταμού Αροάνιου. Το απόσπασμα είχε φθάσει στις 1000 στην οδό 2 χλμ. νοτιοδυτικά του Παγκρατίου, με Τμήμα Αναγνωρίσεως και υπαχθείσα Διμοιρία Υγειονομικού. Την έρευνα στο Παγκράτι ανέλαβε μία ενισχυμένη ίλη με υπαχθείσα διμοιρία [δυσ], [δυσ] της διμοιρίας τέθηκε επικεφαλής της Ίλης στην πεζοπορία με υποζύγια. Κατά την επιχείρηση εναντίον του υψώματος προ του Παγκρατίου η Ίλη δέχθηκε στις 1310 ισχυρά πυρά πολυβόλων. Η διμοιρία που βρισκόταν στο σημείο έβαλε αμέσως. Τα πυρά ήταν αρκετά εύστοχα. Αμέσως έβαλε και η ομάδα ελαφρών πολυβόλων της 1ης Ίλης, που παρείχε κάλυψη πυρός, και η ομάδα ελαφρών πολυβόλων και βομβιδοβόλων της τοποθετημένης στο Παγκράτι 2ης Ίλης. Εντούτοις οι συμμορίες συνέχισαν τα πυρά. Αναγνωρίστηκαν τουλάχιστον 2 βαρέα και 4 ελαφρά πολυβόλα. Μόνο μόλις η Ίλη έφθασε με ταχεία επίθεση σε κοντινή απόσταση από το ύψωμα οι συμμορίτες έπαυσαν πυρ. Περίπου 100-150 άνδρες διέφυγαν με κατεύθυνση προς Βορρά. Η Ίλη προωθήθηκε αμέσως και πέραν του Παγκρατίου. Με την έλευση της νύκτας η καταδίωξη δεν μπόρεσε να συνεχισθεί. Εχθρικές απώλειες: 8 νεκροί. Φίλιες απώλειες: 1 νεκρός, 1 ελαφρά τραυματίας. Το Παγκράτι καταστράφηκε.
Από τις μαρτυρίες του πληθυσμού μπορεί να εξαχθεί πως η εκτιμώμενη δύναμη των συμμοριών ανταποκρίνεται στην πραγματική τους. Στη συμμορία συμμετείχαν και 22 Ρώσοι από την Τρίπολη, οι οποίοι προσχώρησαν στη συμμορία πριν από 15 ημέρες με 8 γερμανικά πολυβόλα και γερμανικό εξοπλισμό. Είναι κυρίως οι Ρώσοι που άνοιξαν πυρ. Η συμμορία ανέφερε πως η περικύκλωση των Καλαβρύτων ήταν γνωστή εκεί από τις 3.12. Οι λεπτομερείς καταθέσεις του πληθυσμού έχουν επισυναφθεί.
Η κατά μήκος της οδού διεξαχθείσα αναγνώριση έδειξε πως η οδός είχε συστηματικά αχρηστευθεί ως τον ποταμό με φράγματα και εκρήξεις. Ήδη την ίδια μέρα εξουδετερώθηκαν δέκα ελαφρείς εκρηκτικοί μηχανισμοί και απομακρύνθηκαν φράγματα. Τη νύκτα της 5 προς 6.12.1943 το Τμήμα Αναγνωρίσεως παρέμεινε στην προηγουμένως περιγραφείσα θέση. Η νύκτα παρήλθε χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα. Η 2η Ομάδα Προελάσεως με τους 11/737 και 13/737 Λόχους, την ΙΙΙ/670 Μοίρα και ένα [δυσ] προήλασε από τη Βυτίνα μέσω Γρανίτσας προς Δάρα. Η έρευνα των περιοχών δεν απέδωσε κάτι αξιόλογο. Η 2η Ομάδα Προελάσεως διέμεινε τη νύκτα στον Δάρα.
6.12.1943 Λεπτομερής αναγνώριση έδειξε ότι η οδός ως τον ποταμό και τη γέφυρα του ποταμού Αροάνιου πρέπει να επισκευασθεί. Το Τμήμα Αναγνωρίσεως της Διμοιρίας Μηχανικού και η υπαχθείσα Διμοιρία Μηχανικού του 3/117 Λόχου Μηχανικού, καθώς και μία Ίλη Ποδηλατιστών, αποκατέστησαν την οδό. Αυτοβούλως συμμετέσχε στα οδικά έργα και ο τοπικός πληθυσμός. Η Ομάδα Προελάσεως Kockert ξεκίνησε στις 0900 από τον Δάρα προς τα Καλύβια στην καμπύλη του ποταμού και διενήργησε κατά τη διάρκεια της ημέρας αναγνώριση προς βορειοανατολικά και νοτιοδυτικά. Το Τμήμα Αναγνωρίσεως που επιχείρησε νοτιοδυτικά στην περιοχή Μικρό Καρνέσι δεν απέδωσε κάτι ιδιαίτερο.
7.12.1943 Συνέχιση των οδικών έργων με τέτοιον τρόπο, ώστε στις 1100 η οδός ως τη γέφυρα στην καμπύλη του ποταμού να μπορεί να χρησιμοποιηθεί και πάλι από όλα τα οχήματα του Τμήματος. Η Ομάδα Προελάσεως Kockert ξεκίνησε στις 0800 για τα Μαζέικα περνώντας από τη Μονή [Αγίου] Αθανασίου, από τα Φίλια και τα Τσορωτά. Η Μονή [Αγίου] Αθανασίου καταστράφηκε από τους Ιταλούς. Το Τμήμα Αναγνωρίσεως ξεκίνησε στις 0930 και κινήθηκε στην οδό προς Μαζέικα. Διαπεραίωση από τη γέφυρα του ποταμού Αροάνιου στις 1440. Η οδός από τη γέφυρα ως τα Μαζέικα είχε επίσης αχρηστευθεί από ανατινάξεις και πολλά οδοφράγματα, τα οποία όμως απομακρύνθηκαν αυτοβούλως από τον τοπικό πληθυσμό, ώστε το τμήμα να φθάσει στις 1645 στα Μαζέικα χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες. Περίπου στις 1700 η Ομάδα Προελάσεως Kockert έφθασε στα Μαζέικα. Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού των Μαζέικων βρισκόταν εκεί. Από τις ανακρίσεις μπορεί να εξαχθεί ότι η είσοδος των γερμανικών στρατευμάτων χαιρετίσθηκε ως απελευθέρωση από το ζυγό των συμμοριών. Οι μαρτυρίες ήταν ακριβείς και αποκάλυψαν ότι οι άνδρες των 1/749 και 5/749 Λόχων Κυνηγών συμπεριλαμβανομένου του Λοχαγού Schober βρίσκονταν στα Μαζέικα επί τέσσερις εβδομάδες και, στις 6.12.43, αφού έγινε γνωστό στις συμμορίες ότι προελαύνουν γερμανικά στρατεύματα, μεταφέρθηκαν στο Μάξι. Τον Δεκανέα Fiedler του 5/749 Λόχου Κυνηγών έκρυψε ο δήμαρχος, που ήταν και γιατρός του χωριού, και τον παρέδωσε με την είσοδο του Τμήματος. Παρέδωσε επίσης και μία επιστολή του Λοχαγού Schober. Από τις μαρτυρίες του πληθυσμού μπορεί να εξαχθεί περαιτέρω ότι η οδός Μαζέικων - Καλαβρύτων είναι επίσης αποκλεισμένη και έχει εν μέρει ανατιναχθεί. Ο κοινοτάρχης των Μαζέικων παρακινήθηκε ήδη τη νύκτα της 7 προς 8.12.43 να συγκεντρώσει τον πληθυσμό των Μαζέικων και όλων των χωριών που βρίσκονται κατά μήκος της οδού και να επισκευάσει την οδό. Η νύκτα της 7 προς 8.12.43 παρήλθε χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα.
8.12.1943 Με βάση τις μαρτυρίες του πληθυσμού των Μαζέικων η Ομάδα Προελάσεως Kockert ξεκίνησε με μία διμοιρία του 3/670 και [δυσ] στις 0200 για το Μάζι για να ακολουθήσει τους απαχθέντες αιχμαλώτους. Καθώς ως τις 0800 δεν υπήρξε καμία αναφορά από την Ομάδα Προελάσεως Kockert, μία ίλη Ποδηλατιστών ανέλαβε τη λήψη επαφής. Κατά τη διάρκεια της επιχειρήσεως βρέθηκε εξαντλημένος ο Δεκανέας Donner του 1/749 Λόχου Κυνηγών. Κατέθεσε ότι στις 7.12.43, το βράδυ, οι αιχμάλωτοι εκτελέστηκαν και ρίφθηκαν σε μία χαράδρα περίπου δύο ώρες βορειοανατολικά του Μαζίου. Ο ίδιος, λόγω του ότι κατά την εκτέλεση έπεσε σε μια χαράδρα, διασώθηκε. Η προσπάθεια να μεταφέρουν μαζί τον Dormer ως οδηγό δεν απέδωσε, διότι ήταν εντελώς εξαντλημένος. Εν τω μεταξύ η Ομάδα Προελάσεως Kockert είχε αναφέρει την άφιξή της στο Μάζι. Το σημείο εκτελέσεως περιγράφηκε στον Λοχαγό Kockert μέσω ασυρμάτου, σύμφωνα με τις καταθέσεις του Δεκανέα Donner, και οι 11/737 και 13/737 Λόχοι Κυνηγών ανέλαβαν την έρευνα. Στην αναζήτηση του σημείου προετράπη επίσης να συμμετάσχει ο πληθυσμός των Μαζέικων και των γειτονικών χωριών. Με την έλευση του σκότους η επιχείρηση διακόπηκε από τον Λοχαγό Kockert και η Ομάδα Προελάσεως επέστρεψε στις 1900 στα Μαζέικα με ακόμη έναν επιζώντα (τον στρατιώτη Walter του 1/749 Λόχου Κυνηγών, τραυματισμένο με διαμπερές τραύμα στο λαιμό, με ελαφρώς ψαύουσα βολή στο μάγουλο, τραύμα στο δεξί μπράτσο και ελαφρώς ψαύουσα βολή στο αριστερό χέρι). Ο τοπικός πληθυσμός προετράπη να συνεχίσει την αναζήτηση.
Το Τμήμα Αναγνωρίσεως ξεκίνησε στις 1000, σύμφωνα με τις διαταγές, προς αποκλεισμό της ορεινής διαβάσεως κοντά στην πραγματική συμβολή της οδού βόρεια του Καστελλίου. Στις 1330 έφθασε στην ορεινή διάβαση. Το σχεδιάγραμμα της οδού στο χάρτη 1:100.000 δεν ευσταθεί. Η πραγματική πορεία της οδού: συμβολή της οδού Μαζέικων - Καλαβρύτων - Μαζέικων - Ολυμπίας βόρεια του Καστελλίου. Εκεί είναι και το ύψωμα. Πορεία της οδού από το Καρνέσι: περίπου κατά μήκος του χαραγμένου δρόμου προς Καστέλλι, από το Καστέλι προς βόρεια - βορειοανατολικά προς Συρμπάνι». Σύμφωνα με νέες διαταγές το Τμήμα Αναγνωρίσεως ξεκίνησε στις 1500 προς Τριπόταμα για τον αποκλεισμό της προς Βορρά. Στις 1720 άφιξη στο Σοπωτό. Παρέμεινε εκεί τη νύκτα της 8 προς 9.12.43. Η νύκτα παρήλθε χωρίς ιδιαίτερα συμβάντα. Η Ομάδα Προελάσεως Kockert έλαβε τη διαταγή να προωθηθεί με μηχανοκίνητα ως το Καστέλλι και να διενεργήσει εκεί περαιτέρω αποκλεισμό.
9.12.1943 Κατά τις πρωινές ώρες διεξήχθη έρευνα στο Σοπωτό. Οι οικίες στις οποίες βρέθηκαν πολεμοφόδια πυρπολήθηκαν. Μετά τη διερεύνηση της περιοχής, συνεχίσθηκε η προέλαση. Προσέγγιση των Τριποτάμων στις 0940. Σύμφωνα με τις διαταγές αποκλείστηκε η γραμμή Τριποτάμων - Δίβρης προς Βορρά. Η διερεύνηση των περιοχών απέβη άκαρπη. Στις 1530 το Απόσπασμα Wölfinger  με Ουλαμό Ανιχνευτών Αρμάτων, Διμοιρία Αντιαρματικών και δύο διμοιρίες Μηχανικού έλαβε επαφή με το Απόσπασμα. Τμήματα του Αποσπάσματος Wölfinger  παρέμειναν επίσης στα Τριπόταμα. Η Ομάδα Προελάσεως Kockert διενήργησε αποκλεισμό του υψώματος του Καστελλίου ως την άφιξη της μηχανοκίνητης εμπροσθοφυλακής του Αποσπάσματος Wölfinger , και μετά τη λήψη επαφής επέστρεψε στα Μαζέικα. Κατά τα άλλα δεν υπήρξαν ιδιαίτερα συμβάντα.
10.12.1943 Στις 0900 η μηχανοκίνητη εμπροσθοφυλακή της Α.Α. 116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεων Wölfinger προήλασε προς Δίβρη. Μετά την άφιξη, τα τοποθετημένα στη Δίβρη τμήματα του Τμήματος Αναγνωρίσεως διετάχθησαν να μεταβούν στη Μοστενίτσα, για να διενεργήσουν εκεί αποκλεισμό προς Βορρά. Κατά τη διάρκεια της ημέρας σύσσωμη η Πεδινή Ομάδα της Α.Α. 116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεων Wölfinger  προήλασε προς Δίβρη. Λήψη επαφής με την Ορεινή Ομάδα Lange στις 1800. Κανένα ιδιαίτερο συμβάν. Ομάδα προελάσεως Kockert: ημέρα αναπαύσεως, παραμονή στα Μαζέικα.
11.12.1943 Σύμφωνα με τις διαταγές ανελήφθη επιθετική αναγνώριση στην περιοχή Μο[υ]ρόχοβας - Μονής Παναγίας - Δερβινής - Καλυβίων - Παραλογγών - Δεχουνίου - Βερσιτσίου - Λοπεσίου. Διερευνήθηκαν οι περιοχές Μορόχοβα - Πορετζό - Μονή Παναγίας - Παραλογγοί. Συγκεντρώθηκαν περίπου 100 αμνοί και μερικοί βόες και μεταφέρονται στη βάση. Οι οικίες στις οποίες βρέθηκαν όπλα και πολεμοφόδια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Ο οικισμός Μορόχοβα πυρπολήθηκε στο μεγαλύτερο μέρος του. Η 1η Ίλη, που ενήργησε την αναγνώριση, παρέμεινε τη νύκτα της 11 προς 12.12.43 στα υψώματα της Δερβινής. Η 2η Ίλη επέστρεψε το βράδυ από τους Παραλογγούς στα Τριπόταμα. Κατά τα άλλα κανένα ιδιαίτερο συμβάν.
12.12.1943 Σε συνέχεια της αναγνωρίσεως και διερευνήσεως στην καθορισμένη περιοχή υπό τις δυσχερέστατες συνθήκες (έδαφος και καιρός) διερευνήθηκαν οι περιοχές Καλύβια και Νουσά. Συγκεντρώθηκαν και άλλες αγέλες κτηνών (περίπου 300 πρόβατα και κατσίκες). Το χωριό Δερβινή καταστράφηκε ολοσχερώς. Τη νύκτα η ίλη που επιχειρούσε εκεί επέστρεψε στα Τριπόταμα. Η 2η Ίλη διερεύνησε τις περιοχές Δεχούνι, Βερσίτσι και Λόπεσι. Μεμονωμένα οικήματα, στα οποία βρέθηκαν πολεμοφόδια κ.ά., καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στις 1600 έφθασε διαταγή για νέα αποστολή της Ομάδος Προελάσεως Kockert. Ο Σταθμός Διοικήσεως του αποσπάσματος ορίστηκε ακολούθως στα Μαζέικα. Η γέφυρα του ποταμού Αροάνιου επισκευάσθηκε αμέσως μετά την άφιξη στα Μαζέικα. Στις 2000 το Κλιμάκιο Διοικητικής Μερίμνης του Τμήματος Αναγνωρίσεως προήλασε με οχήματα προς Τρίπολη για να μεταφέρει ήδη τη νύκτα τροφή για την Ομάδα Προελάσεως Kockert. Λόγω της ισχυρής βροχής οι βελτιώσεις στην οδό Μαζέικων ως τη συμβολή των οδών Βυτίνας - Λεβιδίου είχαν εκ νέου υποστεί ζημιές και έπρεπε εν μέρει να επιδιορθωθούν και πάλι. Επιπλέον, η οδός ήταν κατά τόπους λασπώδης, ώστε το Κλιμάκιο Διοικητικής Μερίμνης δεν επέστρεψε στα Μαζέικα στις 13.12.43 στις 0400 ή 0500, όπως αναμενόταν, αλλά μόλις στις 0900.
Η Ομάδα Προελάσεως Kockert διενήργησε με έναν λόχο την ανάσυρση των νεκρών που είχαν εν τω μεταξύ βρεθεί. Υπό δυσχερέστατες συνθήκες ανευρέθησαν 70 νεκροί, μεταξύ των οποίων ο Λοχαγός Schober, που αναγνωρίστηκε από τον Λοχία του Λόχου και ετάφη. Καθώς σύμφωνα με την επιστολή του Λοχαγού Schober οι αιχμάλωτοι ήταν 78, η αναζήτηση συνεχίσθηκε για τους 5 νεκρούς που έλειπαν. Η αναζήτηση δεν είχε όμως επιτυχία. Στις 2000 ο Λοχαγός Kockert επέστρεψε στα Μαζέικα μαζί με το λόχο που είχε διενεργήσει την αναζήτηση. Ο Λόχος Met διεξήγαγε εν τω μεταξύ την έρευνα στις περιοχές Τουρλάδα, Βάλτος, Άγιος Νικόλαος, Άρμπουνας, Καλύβια και Πλανητέρο. Οι περιοχές Βάλτος, Πλανερού και Καλύβια καταστράφηκαν ολοσχερώς. Στην περιοχή της επιχειρήσεως τυφεκίσθηκαν 11 Έλληνες.
13.12.1943 Στις 0900 επέστρεψε στα Μαζέικα το Κλιμάκιο Διοικητικής Μερίμνης με τροφή για την Ομάδα Προελάσεως Kockert. Στον Λοχαγό Kockert παραδόθηκε σταθμός ασυρμάτου. Με αυτό τον τρόπο έλαβε τέλος η σχέση υπαγωγής της Ομάδος Προελάσεως Kockert. Στις 1030 το Απόσπασμα Kockert ξεκίνησε για την εκτέλεση της νέας αποστολής.
Το Τμήμα Αναγνωρίσεως, με τις 1η, 2η Ίλες και τμήματα της 3ης, ξεκίνησε στις 0700, επέστρεψε από τα Τριπόταμα και έφθασε στο Σοπωτό στις 1100. Στις 1600 τα τροχοφόρα τμήματα έφθασαν στα Μαζέικα.
14.12.1943 Στις 0430 η Διμοιρία Μηχανικού και τμήματα της 3ης Ίλης μετακινήθηκαν για την επισκευή της οδού.
0450 έναρξη της καταστροφής των Μαζέικων διά πυρπολήσεως.
0830 μετακίνηση σύσσωμου του Τμήματος στις βάσεις μέσω Λεβιδίου. 1,5 χλμ. προ της εισόδου στην κύρια οδό Λεβιδίου -Βυτίνας ήλθε μία ομάδα πολιτών με δύο ιερείς από την Καμενίτσα, οι οποίοι ανέφεραν ότι τη νύκτα της 13 προς 14.12.43 η οδός Λεβιδίου - Βυτίνας αποκλείστηκε σε πολλά σημεία στην περιοχή 2 χλμ. νότια της Καμενίτσας, στις στροφές, από 150 συμμορίες που έφεραν μαζί και πολίτες.
1515 άφιξη των μηχανοκινήτων τμημάτων στην Τρίπολη.
Ο αρχηγός των συμμοριών που κατέστρεψαν την οδό είναι ο Έλληνας Οικονομίδης στο Λεβίδι. 24 όμηροι μεταφέρθηκαν στις φυλακές της Τρίπολης.
Η επιστροφή των τμημάτων ποδηλατιστών πραγματοποιήθηκε στις 1945.
Gnass
Ίλαρχος και Διοικητής
Α.Α. 116 Μάχιμης Μονάδας Αναγνωρίσεως

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.....
ΣΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ: 
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΠΛΗΘΥΣΜΟΥ
Περιοχών Διαβελλίου – Παγκρατίου – Μαζέικων – Καρνεσίου – Σοπωτού – Αγριδίου – Τριποτάμων - Κάψια - Λεβίδι- Βυτίνα- Λαγγάδια, Ρεκούνι- Αλβάνιτσα - Τρόπαια
ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΑΝΤΑΡΤΩΝ [ΕΛΑΣ] στον χώρο Πατρών – Αιγίου – Καλαβρύτων –
Λεβιδίου – Βυτίνας – Σουλίου – Πατρών 117 Jager Division Τμήμα Ιc Αριθ. 904/43, 16.11.1943


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.