HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καλαβρυτινοί Αγωνιστές του 1821 (Μέρος 8 - Κορδής Γεώργιος)

Κορδής Γεώργιος 8. Κορδής Γεώργιος: (του Αναγνώστη), από Περιθώρι Φελλόης. Με αίτησή του από 21.6.1839 προς τον δήμαρχο Φελλόης τ...

Κορδής Γεώργιος
8. Κορδής Γεώργιος: (του Αναγνώστη), από Περιθώρι Φελλόης.
Με αίτησή του από 21.6.1839 προς τον δήμαρχο Φελλόης της επαρχίας Καλαβρύτων ζητάει να του απονεμηθεί αριστείο για τις στρατιωτικές του εκδουλεύσεις προς την πατρίδα. Στην αίτηση αναφέρει ότι είχε γεννηθεί και διέμενε στο Περιθώρι και ότι ήταν 37 ετών. Επίσης αναφέρει ότι ήταν επικεφαλής ομάδας στρατιωτών, ότι πήρε μέρος σε πολλές μάχες­ ιδίως στο Λεβίδι και ότι τις υπηρεσίες του προς την πατρίδα εγνώριζαν όλοι σχεδόν οι παλαιοί στρατιωτικοί. Προσθέτει ότι αναφέρεται πρώτη φορά, ότι ήταν γιός του χιλιάρχου Αναγνώστη Κορδή. Στο περιθώριο της τρίτης σελίδας της αίτησης υπάρχει σημείωση: «επισυνάπτεται ενδεικτικόν του Βασιλείου Πετιμεζά συνταγματάρχου. – όμοιον του πρώην οπλαρχηγού Σωτηρίου Θεοχαροπούλου». Στο περιθώριο της αίτησης υπάρχει εκτενής σημείωση του δημάρχου Φελλόης στην οποία αναφέρεται ότι ο αιτών επαγγελόταν τον κτηματία, ότι δεν υπήρχε άλλος στο δήμο με το ίδιο επώνυμο και όνομα, ότι κατάγεται από οικογένεια στρατιωτικών η οποία υπηρέτησε την πατρίδα και ότι ο πατέρας αυτού Αναγνώστης Κορδής ήταν χιλίαρχος. Επίσης βεβαιώνει ότι ο αιτών υπηρέτησε πιστά και πρόθυμα την πατρίδα, ότι ήταν επικεφαλής στρατιωτών και ότι δεν κατηγορήθηκε για ποινικά αδικήματα.

Το από 11.6.1839 δυσανάγνωστο πιστοποιητικό του Θεοχαρόπουλου αναφέρει: «Ένδειξις/ 151/ Ο εκ του χωρίου Περθώρι του δήμου Φελόης της επαρχίας Κυναίθης κ. Γεώργιος Κορδής, απ’ αρχής του ιερού αγώνος υπηρέτησεν στρατιωτικώς παραυρεθείς εις διαφόρους κατά των εχθρών πολέμους και έδειξεν ανδρείαν και γενναιότητα. […] δε εις την μάχην του Λεβιδίου. […] εις όλον δε το διάστημα της στρατιωτικής υπηρεσίας επέδειξε τιμίαν διαγωγήν και […] εις του ανωτέρους αξιωματικούς [….αρκετές λέξεις] εις αυτόν την παρούσαν μου δια να την χρησιμοποιήσει όπου ανήκει./ 1839 Ιουνίου 11 εν Καλαβρύτοις/ ο πρώην οπλαρχηγός/ Σωτ. Θεοχαρόπουλος».

Ο Γ. Κορδής αναφέρεται σε κατάλογο, του Σεπτεμβρίου 1840, με τα ονόματα αυτών που έκαναν αίτηση, για να λάβουν αριστείο. Αναφέρεται σαν τόπος καταγωγής και διαμονής του το Περθώριο (Γ.Α.Κ. Αρχείο: Αριστεία). Αναφέρεται, ως δικαιούχος Αργυρού αριστείου, σε ονομαστικό κατάλογο του υπουργείου Στρατιωτικών, 66 αριστειούχων, με ημερομηνία 13.5.1844 και τόπο καταγωγής τα Καλάβρυτα (Γ.Α.Κ.).

Το Μητρώο αγωνιστών του 1821 τον αναφέρει ως καταγόμενο από Καλάβρυτα, με παλαιό αριθμό μητρώου 8124, αύξοντα αριθμό στο χειρόγραφο ευρετήριο 2960 και τάξη Δευτέρα. Στον φάκελλό του υπάρχει τρισέλιδη και δυσανάγνωστη ένεκα της πολυκαιρίας, αίτησή του που συντάχθηκε στο Αίγιο στις 26 Ιουνίου 1865 και απευθυνόταν προς την επιτροπή Αγώνων και Θυσιών, για την απόδοση του βαθμού και των αναλόγων αμοιβών για τους αγώνες αυτού. Σε αυτήν ανέφερε ότι μυήθηκε από τον πατέρα του Αναγνώστη Κορδή στα της επανάστασης και στη συνέχεια περιέγραφε τις κινήσεις αυτού και των αδελφών του στο Περιθώρι εναντίον των Τούρκων καθώς και ότι στις 13-14 Μαρτίου 1821 εκτύπησαν τους Τούρκους Τσιπογλαίους εις τα Αρφαρά των Χασίων όπου ερίφθη το πρώτο ντουφέκι και έγινε η αρχή της Επανάστασης. Το έτος 1823 προβιβάστηκε σε Χιλίαρχο. Ανταμοίφθηκε με το Αργυρούν αριστείο με διαταγή του Μαΐου 1844.

Συνημμένο υπάρχει πιστοποιητικό από 9 Μαρτίου 1844 το οποίο υπογράφουν οι Νικόλαος Κριεζιώτης, Β. Πετιμεζάς, Χατζηχρήστος, Ν. Πετιμεζάς, Χρ. χατζηπέτρου, Σωτ. Θεοχαρόπουλος, Νικ. Σταματελόπουλος, Γ. Λεχουρίτης και στο οποίο αναφέρεται ότι Γεώργιος Α. Κορδής καταγόταν από το Περιθώρι, ότι επικεφαλής μαχίμων στρατιωτών επολέμησε κατά των εχθρών και έλαβε μέρος στις μάχες Καλαβρύτων, Ακροκορίνθου μέχρι της πτώσεώς της, Λεβαδιά, Κεχαγιάμπεη, Μαύρα Λιθάρια, Τρίπολη, Τρίκορφα, Μεγάλα Δερβένια κατά του Μερμηγιόνη [Ομέρβρυώνη;], Κακλαμάν πασιά εις Πάτρας, Δράμαλη εις Βασιλικά, Ακράταν και Μαύρα Λιθάρια, εις τας κατά του Ιβραήμ, εις Νεόκαστρο, εις Μαγούλιανα, Μ. Σπήλαιο κ. ά. Όπου επολέμησε με γενναιότητα, ζήλο και θυσία για τους υπ’ αυτόν στρατιώτες οι οποίοι ήσαν πάντα πάνω από εκατό.

Επίσης υπάρχει πιστοποιητικό του δήμου Φελλόης από 20 Μαΐου 1865 με το οποίο πιστοποιείται ότι ο Γεώργιος Αναγν. Κορδής ετών 50 «ως εκ του προσωπικού του χαρακτήρος δεικνύεται» εγεννήθηκε στο Περιθώρι και κατοικούσε στο Αίγιο, και δεν υπήρχε άλλος με το ίδιο ονοματεπώνυμο στον δήμο αυτό.
Συνεχίζεται…
ΣΗΜ: Τα ιστορικό έργο αυτό, αποτελεί μέρος από το υπό διαμόρφωση έργο του Αθανάσιου Τζώρτζη για την Επαρχία Καλαβρύτων (θα βρείτε πολλά ακόμα στο Blog του συγγραφέα gerbesi.wordpress.com.) 
Επιτρέπεται η αναδημοσίευση και η χρησιμοποίηση στοιχείων με υποχρεωτική αναφορά στον δημιουργό του.

Θανάσης Τζώρτζης.

Ο Θανάσης Τζώρτζης και γεννήθηκε στο Γκέρμπεσι (Προφήτη Ηλία) το 1951. Έχει τελειώσει την ΑΣΟΕΕ και σπουδές στην Πληροφορική και τον Προγραμματισμό καθώς και επιμόρφωση σε πακέτα Στατιστικών Εφαρμογών. 
Έχει γράψει δύο βιβλία.
Το ένα έχει τίτλο: “Γκέρμπεσι, διαδρομή στους αιώνες”, έχει εκδοθεί το 2003 από τις εκδόσεις ΚΑΜΠΥΛΗ και το περιεχόμενό του αποτελούν συστατικής, ιστορικής και λαογραφικής μορφής στοιχεία για το Γκέρμπεσι, μέρος των οποίων παραθέτει στο blog:gerbesi.wordpress.com
Το δεύτερο έχει τίτλο: “EXCEL Χρήσιμες εφαρμογές”, έχει εκδοθεί το 2005 από τις εκδόσεις ΔΙΑΥΛΟΣ, περιέχει περισσότερες πάνω από 12ο εφαρμογές του Εxcel και απευθύνεται σε χρήστες που κατέχουν τις βασικές γνώσεις του προγράμματος αυτού.
Ο Θανάσης Τζώρτζης βρίσκεται στο στάδιο έρευνας και συλλογής στοιχείων για όλη την επαρχία Καλαβρύτων.




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.