HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας: "Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί αυτόνομα"

Συνέντευξη τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρία Κανελ...

Συνέντευξη τύπου για την κατάσταση που επικρατεί στα νοσηλευτικά ιδρύματα της περιοχής έδωσαν οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου μαζί με μέλη της γραμματείας της οργάνωσης Υγειονομικών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΧΑΪΑΣ.

Όπως τόνισαν τα στελέχη της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ΑΧΑΪΑΣ η συνέντευξη τύπου εντασσόταν στο πλαίσιο ανάλογων κινήσεων και πρωτοβουλιών που έχει σχεδιάσει σχετικά με το φλέγον ζήτημα της Υγείας.

"Αυτή την περίοδο είναι σε εξέλιξη κινητοποιήσεις στο χώρο της Υγείας, για παράδειγμα η χθεσινή απεργία της ΟΕΝΓΕ και της ΠΟΕΔΗΝ, και τόσο η πρωτοβουλία αυτή όσο και οι επόμενες που θα ακολουθήσουν έρχονται να καταδείξουν με ποιο τρόπο παρεμβαίνει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ ως ένας ζωντανός πολιτικός φορέας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ θέλει να συμβάλλει με το τρόπο του και να καταδείξει ότι πέρα από τους υγιεινομικούς, η ίδια η κοινωνία είναι αυτή που πρέπει να διεκδικήσει ενεργά την πρόσβαση των εργαζομένων, των ανέργων και των ανασφάλιστων στις υπηρεσίες υγείας, που η Κυβέρνηση συνεχίζει να υποβαθμίζει, είτε συγχωνεύοντας δομές υγείας, είτε καταργώντας κλινικά και εργαστηριακά τμήματα.

Ως πολιτικός φορέας έχουμε μια μόνιμη παρέμβαση μέσα στο Κοινοβούλιο για θέματα υγείας όπως για παράδειγμα οι ερωτήσεις που κατέθεσαν πριν μερικές μέρες οι δύο βουλευτές του νομού μας, Μαρία Κανελλοπούλου και Βασίλης Χατζηλάμπρου από κοινού με άλλους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, για το νοσοκομείο του Αγίου Ανδρέα και τον μαγνητικό τομογράφο του ΕΟΠΠΥ

Πάτρας ή και λίγο νωρίτερα για το θέμα του ελέγχου των βηματοδοτών από τον ΕΟΠΥΥ που κατάργησε την επιτροπή των καρδιολόγων λίγο μετά την συγκρότησή της.

Το τελευταίο διάστημα και ειδικά μέσα στην οικονομική κρίση που μαστίζει την ελληνική κοινωνία αποκτά τεράστιες διαστάσεις το θέμα των ανασφάλιστων πολιτών,δηλαδή των πολιτών που χάνουν την πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας επειδή δεν πληρούν πια τις προϋποθέσεις και δεν έχουν πλέον την οικονομική δυνατότητα να διατηρήσουν την ασφαλιστική τους κάλυψη. Πρόκειται για ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα που θα διογκώνεται μέρα με τη μέρα.

Μπορεί να υπάρχει σημαντική προσφορά από τις δομές αλληλεγγύης όπως είναι το κοινωνικό ιατρείο και το κοινωνικό φαρμακείο που λειτουργούν στην πόλη μας, και των οποίων την λειτουργία καπηλεύεται ο Δήμος και ο κ. Δημαράς, διαφημίζοντάς τα ως δικά του δημιουργήματα.

Μέσα όμως από αυτή τη δραστηριότητα δεν μπορεί να καλυφθεί το θέμα των χειρουργικών επεμβάσεων, της νοσηλείας και των χρόνιων πάσχοντων που χρειάζονται ακριβά φάρμακα και διαρκή θεραπεία. Μέχρι αυτή τη στιγμή η κυβέρνηση δεν έχει λάβει κανένα μέτρο, ούτε έχει δείξει πρόθεση να αντιμετωπίσει αυτό το τόσο σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα.

Από ότι έχουμε πληροφορηθεί, η διοίκηση της 6η ΥΠΕ έχει ενημερωθεί από τους υγιεινομικούς φορείς (Ιατρικό Σύλλογο και ΕΙΝΑ για το πρόβλημα και έχει δεσμευθεί ότι θα διερευνήσει τη δυνατότητα επίλυσης του, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει υπάρξει καμιά συγκεκριμένη κίνηση.

Η μόνη λύση είναι σαφής και συγκεκριμένη: δωρεάν χειρουργικές επεμβάσεις και νοσηλεία για τους ανασφάλιστους. Διαφορετικά θα υπάρξει κοινωνική έκρηξη και κοινωνικός καιάδας!

ΑΥΤΟ θα διεκδικήσει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ, αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουν οι υγειονομικοί φορείς και οι συνδικαλιστικοί φορείς, αυτό θα πρέπει να διεκδικήσει ολόκληρη η τοπική κοινωνία.

Εδώ και ενάμιση μήνα ο υπουργός υγείας ειχε ανακοινώσει ότι υπάρχει από το ΕΣΠΑ κάποιο κονδύλι για κάλυψη των δαπανών υγείας των ανασφάλιστων (αφορά 300.000 πολίτες για 3 χρόνια).

Από την ανακοίνωση αυτή και μετά δεν υπάρχει καμμία πληροφόρηση σχετικά με το ύψος του κονδυλίου, εάν το ελληνικό δημόσιο έχει προϋπολογίσει το ποσοστό του 5% που του αναλογεί αλλά και μέσω ποιων φορέων θα γίνει η διαχείριση αυτού του κονδυλίου.

Αυτή η καθυστέρηση είναι κοινωνικά και πολιτικά απαράδεκτη, ειδικά για ένα τόσο ευαίσθητο θέμα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ μεταξύ των άλλων, ζητάει να υλοποιηθεί άμεσα αυτή η δράση, μέσα από την κατανομή αυτού του κονδυλίου στα νοσοκομεία το οποίο θα συμβάλει προσωρινά, στην κάλυψη των δαπανών των ανασφάλιστων. Αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό δεν είναι πανάκεια αλλά θα είναι ένα ανακουφιστικό μέτρο για τους πολίτες".

Τα κυριότερα σημεία της παρέμβασης της κ. Κανελλοπούλου είχαν ως εξής:

Ι. ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑΚΑ

Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι η Μονάδα Παίδων, έχει μείνει στα ...αζήτητα! αφού καμμία μέριμνα δεν υπάρχει για στελέχωσή της με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό.

Υπάρχουν Ελλείψεις σοβαρές σε Ιατρικό, Νοσηλευτικό, παραϊατρικό προσωπικό σε ΟΛΑ τα τμήματα.

Η έλλειψη νοσηλευτικού προσωπικού οδήγησε σε μείωση κλινών στη ΜΕΘ!

Γενικό Νοσοκομείο Πατρών '' Άγιος Ανδρέας''

· Έγινε η ενοποίηση οργανισμών με το Νοσοκομείο Νοσημάτων Θώρακος αλλά μένει στα χαρτιά! Κτιριακά το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών ΔΕΝ είναι έτοιμο να εγκαταστήσει και τις πνευμονολογικές κλινικές του Νοσοκομείου Θώρακος στα δικά του κτίρια! Η ενοποίηση των οργανισμών αποτελεί τον ...''φερετζέ'' της υποκρισίας του συστήματος και της Κυβερνητικής πολιτικής!

· Κτιριακά το Γενικό Νοσοκομείο Πατρών έχει σοβαρά προβλήματα...

Το κεντρικό κτίριο είναι ακόμη γιαπί, από τον σεισμό της 8ης Ιουνίου 2008!

- Ο Διαγωνισμός για την ανακατασκευή του ολοκληρώθηκε αλλά η σύμβαση με τον εργολάβο ακόμη δεν έχει υπογραφεί!

- Ζητήσαμε με ερώτησή μας, απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας

· Το διόροφο κτίριο δόθηκε με ανάθεση από την ΔΕΠΑΝΟΜ, ως προέκταση της εργολαβίας του νεόδμητου -όπως λένε- κτιρίου.

· Ζητήσαμε με ερώτηση στοιχεία για την σύμβαση που έχει υπογραφεί με τον εργολάβο, διευκρινήσεις και ουσιαστικές απαντήσεις από τον Υπουργό Υγείας

· Το λεγόμενο νεόδμητο κτίριο, σχεδιασμένο από την ΔΕΠΑΝΟΜ, παρουσιάζει σοβαρά λειτουργικά προβλήματα.

· Δόθηκε προς χρήση από τον Μάρτιο του 2011, αλλά τέλος του 2012 και αρχές του 2013 εγκαθίσταται ο εξοπλισμός που η ΔΕΠΑΝΟΜ είχε αναλάβει τους διαγωνισμούς!

· Παρατηρούνται δυσλειτουργίες που οδηγούν σε καθημερινή κόπωση το προσωπικό, ενώ τμήματα κινδυνεύουν να αναστείλουν την λειτουργία τους από λάθος σχεδιασμό των ...ειδικών!

· Ο Οργανισμός του Νοσοκομείου που φέρει την υπογραφή Ανδρέα Λοβέρδου,

- μειώνει τις κλίνες σε 400 από 550 που είχε ο παλιός οργανισμός!

- καταργεί τμήματα και εργαστήρια,

- εμποδίζει την ανάπτυξη νέων τμημάτων, όπως είχε προταθεί συνολικά από το Δ.Σ. Και τα Επιστημονικά όργανα του Νοσοκομείου, κατά την πρόβλεψη του νόμου!

- Η πρότασή μας είναι, να αλλάξει άμεσα ο οργανισμός και να θεσμοθετηθεί η απόφαση-πρόταση του Δ.Σ. Όπως είχε υποβληθεί στην 6η ΥΠΕ με στόχο να φθάσει στο Υπουργείο....

Καραμανδάνειο

Το Νοσοκομείο Παίδων ''Καραμανδάνειο'' μοναδικό στην Δυτική Ελλάδα,

χρειάζεται άμεση στελέχωση με προσωπικό όλων των ειδικοτήτων

χρειάζεται ανάπτυξη τμημάτων και εργαστηρίων, αλλά και ξεχωριστής ειδικής μονάδας που να καλύπτει και επείγοντα περιστατικά για να μην μεταφέρονται στην Αθήνα.

Χρειάζεται ενίσχυση ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού.

Νοσοκομείο Αιγίου και Καλαβρύτων

Βρίσκεται πάνω στον άξονα της Εθνικής οδού και έχει ανάγκη ενίσχυσης ειδικών τμημάτων καθώς και της στελέχωσής του ως τραυματιολογικού κέντρου.

Τα γενικότερα προβλήματα λειτουργίας των Νοσοκομείων τα αντιμετωπίζει και το Νοσοκομείο Αιγίου

Η ενοποίηση των οργανισμών, με το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, ουσιαστικά ουδεμία χρησιμότητα έχει, παρά να αποψιλώσει το προσωπικό του Νοσοκομείου Καλαβρύτων και να το μεταφέρει στο Νοσοκομείο Αιγίου, όπως γίνεται ήδη με τις διασυνδεόμενες διοικήσεις!

Το Νοσοκομείο Αιγίου χρειάζεται αυτόνομη ανάπτυξη, στελέχωση με επαρκές προσωπικό, οικονομική κάλυψη για να λειτουργεί χωρίς προβλήματα.

Το Νοσοκομείο Καλαβρύτων, λόγω της ιδιαίτερης γεωγραφικής θέσης του, είναι αναγκαίο να αναπτυχθεί αυτόνομα, να στελεχωθεί με ειδικευμένο ιατρικό προσωπικό κυρίως στις βασικές ιατρικές ειδικότητες αλλά και στις ειδικότητες που είναι αναγκαίες για την καθημερινή παρακολούθηση των χρονίως πασχόντων οι οποίοι λόγω γεωγραφικής διαμόρφωσης αλλά και ιδιαζόντων καιρικών συνθηκών, δεν μπορούν να μετακινούνται ούτε προς την Πάτρα, ούτε προς το Αίγιο.

ΚΕΝΤΡΑ ΥΓΕΙΑΣ

Βρίσκονται σε πλήρη εγκατάλειψη

Το νοσηλευτικό προσωπικό δεν επαρκεί για όλες τις βάρδιες!

Οι γιατροί εφημερεύουν μόνοι τους!

Ο ιατροτεχνολογικός εξοπλισμός (ακτινολογικά μηχανήματα, αιματολογικοί αναλυτές) δεν αξιοποιείται επαρκώς!

Τα ασθενοφόρα των ΚΥ είτε αργούν αν συντηρηθούν ή δεν έχουν οδηγούς, για να διακομισθούν οι ασθενείς στα μεγάλα νοσοκομεία.

ΙΙ. ΔΟΜΕΣ ΕΟΠΥΥ

Παρά τις αντιδράσεις που εκδηλώθηκαν, επιμένουμε:

Η λειτουργία των δομών και υπηρεσιών του ΕΟΠΥΥ πρέπει να ελεγχθούν και να επαναπροσδιορισθούν

Η επιτροπή ελέγχου βηματοδοτών, από ειδικούς καρδιολόγους, δεν έπρεπε να καταργηθεί.

Η λειτουργία του μαγνητικού Τομογράφου πρέπει να είναι συνεχής για να καλύπτει χωρίς πρόσθετο κόστος τους ασφαλισμένους αλλά και για να αξιοποιείται το μηχάνημα.

Απαιτείται η πρόσληψη ειδικών γιατρών για τον τομογράφο αλλά πρέπει να βρεθεί τρόπος ώστε οι ασφαλισμένοι του ΕΟΠΥΥ να εξετάζονται στις δικές τους δομές κατά προτεραιότητα! Για να μην αναγκάζονται να προσφεύγουν στα ιδιωτικά διαγνωστικά κέντρα όπου επιβαρύνονται με πρόσθετο κόστος 15% (και αύριο ίσως με 20 και 25%) την αξία της εξέτασης.

Ο ΕΟΠΥΥ (και όχι μόνο στην Πάτρα) πρέπει να ΑΞΙΟΠΟΙΗΣΕΙ τον ιατροτεχνολογικό εξοπλισμό του προς όφελος των ασφαλισμένων και όχι να τον καθιστά ανενεργό, προκειμένου να πουληθούν οι υπηρεσίες παρακλινικών εξετάσεων του ΕΟΠΥΥ σε ιδιώτες, όπως σχεδιάζει η Κυβέρνηση!

Πρέπει να ενισχυθούν οι μηχανισμοί ελέγχου του ΕΟΠΥΥ και να μην απαξιώνεται το έργο των ελεγκτών ιατρών, ακόμη και από θεσμικά όργανα των γιατρών, όπως γίνεται σήμερα.

ΙΙΙ. Πρόσβαση ασθενών στις δομές Υγείας

Ισχύουν τα όσα λέμε γενικά μέχρι σήμερα,

για τους ανασφάλιστους, για τα φάρμακα, για τις εργαστηριακές εξετάσεις, για την νοσηλεία των ασθενών.

Ιδιαίτερη αναφορά πρέπει να κάνουμε,

- Τόσο στην διάλυση ή δυσλειτουργία των δομών ψυχικής υγείας όσο και

- Στην δυσλειτουργία των δομών πιστοποίησης αναπηρίας, που έχουν ως αποτέλεσμα να ταλαιπωρούνται αφάνταστα όσοι πολίτες που έχουν προβλήματα αλλά και να καθυστερούν για πάνω από ένα χρόνο στερούμενοι των ευεργετημάτων που προβλέπει η Νομοθεσία.

Τέλος να αναφερθούμε σε ένα σημαντικό θέμα όπως αυτό της ιατρικής κάλυψης των φυλακισμένων.

- Η πρότασή μας θα είναι, να θεσμοθετηθούν θέσεις ιατρών υπηρεσίας υπαίθρου, προκειμένου να υπάρχει ιατρική φροντίδα σε 24ωρη βάση.

ΜΑΡΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ
Βουλευτής Αχαϊας
ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.