HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Negative Pledge - Αρνητική υπόσχεση, ή οι όροι της Τρόϊκα μέσω Τραπεζών , τώρα και σε ιδιώτες πελάτες/ επιχειρηματίες

Toυ Δημ. Σταθακόπουλου  Μόλις σήμερα, καλός μου φίλος και πελάτης, υγιέστατος επιχειρηματίας περί τον Τουρισμό , που -  ώ της ελληνι...


Toυ Δημ. Σταθακόπουλου 
Μόλις σήμερα, καλός μου φίλος και πελάτης, υγιέστατος επιχειρηματίας περί τον Τουρισμό , που - ώ της ελληνικής παραδοξότητας - , δεν χρωστάει πουθενά , με ενημέρωσε πώς μία εκ των τραπεζών που συνεργάζεται ( δεν θα πώ όνομα για ευνόητους λόγους  ) , του ζήτησε να υπογράψει προληπτικά και συναινετικά ένα :Negative Pledge - Αρνητική υπόσχεση !!!
Παρά τα 23 χρόνια δικηγορίας μου και παρότι θεωρητικά ο όρος μου ήταν γνωστός, εν τούτοις πρώτη φορά τον αντιμετωπίζω πρακτικά.
Πρόκειται για μιά Αυστραλοαμερικανικής και γενικά Σαξωνικής εμπνεύσεως ρήτρα που ξεκίνησε από το 1978 , ( μάλλον καταχρηστική θα την έλεγα για τα Ελληνικά δικαστήρια και το νομικό μας σύστημα, που θα μπορούσε ίσως να προσβληθεί ώς τέτοια, δηλ.καταχρηστική σε πιθανή αντιδικία ), την οποία όμως φαίνεται πώς αρχίζουν να λανσάρουν και στην Ελλάδα οι Τράπεζες έναντι των πελατών τους.
Ουσιαστικά και στην κυριολεξία αναγκάζουν τον πελάτη, να υπογράψει προληπτικά  και να συναινέσει , πώς δεν θα δεσμεύσει ή μεταβιβάσει περιουσιακά του στοιχεία ( π.χ ακίνητά του) σε άλλες τράπεζες, δανειοπιστωληπτικούς οργανισμούς , ή νομικά και  φυσικά πρόσωπα, διότι με  αυτόν τον τρόπο "αδυνατίζει "τα δικαιώματα της Τράπεζας που προτείνει το Negative Pledge , η οποία θέλει και επιδιώκει με αυτό τον τρόπο να έχει 1ο προνόμιο σε κάθε περίπτωση.
Σε περίπτωση που υπογραφεί τέτοιο έγγραφο και παρ΄όλα αυτά ο πελάτης μεταβιβάσει το ακίνητό του, ή δώσει προσημείωση ή υποθήκη σε άλλη τράπεζα κ.λ.π, τότε η πράξη του αυτή θα θεωρείται ( ; )  καταδολιευτική, με ποινικές είς βάρος του συνέπειες και ακύρωση της μεταβίβασης και της τυχόν προσημείωσης ex tunc ( δηλ. από τότε, εξ αρχής, αναδρομικά ) .

Πολλά αγγλόφωνα sites  αναφέρονται στο θέμα, π.χ εδώ:http://definitions.uslegal.com/n/negative-pledge/
Σημειώνω  ότι , οι Τράπεζες πιθανόν πήραν θάρρος και άρχισαν να το ζητούν αυτό και στην Ελλάδα ( άγνωστος θεσμός μέχρι τώρα ), διότι ακριβώς αυτό έκανε και η Τρόϊκα με την Ελληνική Κυβέρνηση, δηλ. μας ανάγκασαν να υπογράψουμεNegative Pledge , πώς δεν θα πάρουμε δάνειο από άλλη/ες χώρα/ες, παρά μόνον αυτό που μας δίνουν και με τους όρους που μας το δίνουν, με εξασφαλίσεις της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου και πώς σε περίπτωση που η Ελλάδα συνάψει σχέσεις με τρίτες χώρες και αναζητήσει ευνοϊκώτερους όρους χορηγώντας "εμπράγματες ασφάλειες" μέσω της δημόσιας περιουσίας της, όλες αυτές οι πράξεις θα είναι άκυρες  αναδρομικά και θα συρθούμε στα Λουξεβουργιανά δικαστήρια.
Απ' ότι βλέπω, σε αυτά που  ζητάει η Τράπεζα, ο  φίλος και πελάτης μου,  βιώνει τη δική του διαπραγμάτευση με την Τρόϊκα .......


 Δημ. Σταθακόπουλος


stathakopoulou


Δημήτριος Οδ. Σταθακόπουλος    Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω, μέλος του Δ.Σ  του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά, μέλος της Ένωσης Ευρωπαίων Δικηγόρων CCBEΔιδάκτορα κοινωνιολογίας της ιστορίας οθωμανικής περιόδου - μουσικολόγου. Αντιπρόεδρος της Ένωσης Καλαβρυτινών Πειραιά, εκ Λευκασίου ( Τσορωτά ) Καλαβρύτων ορμώμενου.




Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.