HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το μήνυμα της Κυριακής - Η παραβολή του Σπορέως

Κυριακή 14 Οκτωβρίου - Δ΄ Λουκά (Λουκά, κεφ. Η΄, στίχ. 4-15) (Η παραβολή του Σπορέως) Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου Είπεν ο Κύριος...



Κυριακή 14 Οκτωβρίου - Δ΄ Λουκά (Λουκά, κεφ. Η΄, στίχ. 4-15)
(Η παραβολή του Σπορέως)

Κείμενο Ιερού Ευαγγελίου
Είπεν ο Κύριος την παραβολήν ταύτην. Εξήλθεν ο σπείρων του σπείραι τον σπόρον αυτού. και εν τω σπείρειν αυτόν, ό μεν έπεσε παρά την οδόν, και κατεπατήθη, και τα πετεινά του ουρανού κατέφαγεν αυτό. και έτερον έπεσεν επί την πέτραν, και φυέν εξηράνθη διά το μη έχειν ικμάδα. και έτερον έπεσεν εν μέσω των ακανθών, και συμφυείσαι αι άκανθαι απέπνιξαν αυτό. και έτερον έπεσεν εις την γην την αγαθήν, και φυέν εποίησε καρπόν εκατονταπλασίονα. Επηρώτων δε αυτόν οι μαθηταί αυτού λέγοντες. Τις είη η παραβολή αύτη; Ο δε είπεν. Υμίν δέδοται γνώναι τα μυστήρια της βασιλείας του Θεού, τοις δε λοιποίς εν παραβολαίς, ίνα βλέποντες μη βλέπωσι και ακούοντες μη συνιώσιν. Έστι δε αύτη η παραβολή. Ο σπόρος εστίν ο λόγος του Θεού. οι δε παρά την οδόν εισίν οι ακούσαντες, είτα έρχεται ο διάβολος και αίρει τον λόγον από της καρδίας αυτών, ίνα μη πιστεύσαντες σωθώσιν. Οι δε επί της πέτρας, οί όταν ακούσωσι, μετά χαράς δέχονται τον λόγον. και ούτοι ρίζαν ουκ έχουσιν, οι προς καιρόν πιστεύουσι και εν καιρώ πειρασμού αφίστανται. Το δε εις τας ακάνθας πεσόν, ούτοι εισίν οι ακούσαντες, και υπό μεριμνών και πλούτου και ηδονών του βίου πορευόμενοι συμπνίγονται και ου τελεσφορούσι. Το δε εν τη καλή γη, ούτοι εισίν οίτινες εν καρδία καλή και αγαθή ακούσαντες τον λόγον κατέχουσι και καρποφορούσιν εν υπομονή. Ταύτα λέγων εφώνει. Ο έχων ώτα ακούειν ακουέτω.

Ελεύθερη μετάφραση

Είπε ο Κύριος αυτή την παραβολή: Βγήκε ο σπορέας να σπείρει το σπόρο του και όπως έσπερνε, άλλος σπόρος έπεσε στο δρόμο, που τον πάτησαν (άνθρωποι και ζώα) και τον έφαγαν τα πουλιά. Άλλος έπεσε πάνω σε πέτρες που είχαν ελάχιστο χώμα και μόλις φύτρωσε, ξεράθηκε, γιατί δε μπορούσε να ευδοκιμήσει. Άλλος σπόρος έπεσε μέσα στα αγκάθια και μεγαλώνοντας μαζί με αυτά, εκείνα υπερίσχυσαν και τον έπνιξαν. Άλλος έπεσε στο χωράφι το φροντισμένο και φύτρωσε και μεγάλωσε και καρποφόρησε και έκαμε πολύ καρπό, πολύ περισσότερο από το σπόρο. Τον ρώτησαν τότε οι μαθητές του: Τι σημαίνει αυτή η παραβολή; Εκείνος απάντησε: Εσείς που έχετε ενδιαφέρον και καλή προαίρεση, μπορείτε να γνωρίσετε εύκολα τις ουράνιες αλήθειες. Οι λοιποί διδάσκονται με παραβολές (παραδείγματα της καθημερινής ζωής), γιατί πολλά από αυτά που βλέπουν φτάνουν μέχρι τα μάτια τους και πολλά από αυτά που ακούνε σταματάνε στ’ αυτιά τους. Αυτή η παραβολή ερμηνεύεται ως εξής: Ο σπόρος παριστάνει το Λόγο του Θεού. Αυτός που έπεσε στο δρόμο, παρομοιάζει με το Λόγο που ακούνε μεν οι άνθρωποι, σε λίγο όμως έρχεται ο διάβολος και τον παίρνει (με ευκολία) από τι καρδιές τους, μη αφήνοντάς τους να πιστέψουν και να σωθούν. Ο σπόρος που έπεσε στις πέτρες, παρομοιάζει το Λόγο του Θεού που πρόθυμα, αλλά επιπόλαια ακούνε κάποιοι. Έτσι, τον δέχονται για μικρό χρονικό διάστημα, αλλά υποκύπτουν εύκολα στον πειρασμό και εγκαταλείπουν τις προσπάθειές τους. Ο σπόρος που έπεσε στα αγκάθια μοιάζει με το Λόγο του Θεού, που ναι μεν τον ακούνε οι άνθρωποι, όμως οι έννοιες της καθημερινότητος, ο πλούτος και κάθε τι άλλο που τους ευχαριστεί, επιτρέπουν να υπερισχύσει και να μην τελεσφορήσουν οι Θείες εντολές. Ο σπόρος δε που έπεσε στο φροντισμένο και εύφορο χωράφι, μοιάζει με το Λόγο του Θεού που ακούνε οι άνθρωποι με καλή προαίρεση και ενδιαφέρον. Είναι εκείνοι που τον σέβονται και τον τηρούν με υπομονή, τον διδάσκουν και σε άλλους και έτσι το πλήρωμα της Εκκλησίας συνεχώς μεγαλώνει. Λέγοντας αυτά, είπε δυνατά και με έμφαση: Όποιος έχει αυτιά για να ακούει, ας ακούει.


Επιμέλεια:
Νικ. Χρ. Παπακωνσταντόπουλος
*«Το μήνυμα της Κυριακής», που περιλαμβάνει την Ευαγγελική περικοπή της ημέρας και την ελεύθερη μετάφραση του κειμένου, θα αναρτάται στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS κάθε Σάββατο, 18:00.







Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.