HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καταστροφή χωρίς σχέδιο

Του Σπύρου Θεοχάρη   Οικονομολόγου   Ο καθηγητής οικονομικών Μίλτον Φρίντμαν (ιδρυτής της οικονομικής σχολής του Σικάγο ) ήταν ο μ...


Του Σπύρου Θεοχάρη  
Οικονομολόγου  
Ο καθηγητής οικονομικών Μίλτον Φρίντμαν (ιδρυτής της οικονομικής σχολής του Σικάγο ) ήταν ο μεγάλος γκουρού του ιδεολογικού κινήματος της θεραπείας του «Σοκ» που εφαρμόστηκε από τις [χούντες της Λατινικής Αμερικής στις δεκαετίες του 70 και του 80] την [Βρετανία της Θάτσερ] την [Ρωσία του Γέλτσιν] τις [ΗΠΑ του Μπους Τζούνιορ] και εσχάτως την Ελλάδα του [Γιώργου και της τρόικας του Αντώνη ].
Κατά τον Μίλτον Φρίντμαν, μόνο οι Ένοπλες Δυνάμεις, και τα σώματα ασφαλείας, πρέπει να είναι κρατικά, όλα τα άλλα δηλαδή παιδεία, υγεία, ΔΕΚΟ, ορυκτός πλούτος, κ.λ.π. πρέπει να είναι στην ιδιωτική πρωτοβουλία, δηλαδή το κράτος να μην έχει περιουσία, και όλα τα κέρδη να είναι στα χέρια ιδιωτών της παγκόσμιας διακυβέρνησης.
Τη δωρεάν παιδεία και υγεία, τη θεωρεί μια άδικη παρέμβαση στην αγορά. Δηλαδή όποιος δεν έχει χρήμα να θεραπευθεί, πρέπει να πεθάνει, όπως συμβαίνει στις ΗΠΑ.
Οι οικονομικές αυτές θεωρίες της Σχολής του Σικάγου, όπως εφαρμόστηκαν σε πολλές χώρες, (Χιλή, Αργεντινή, Βραζιλία) κατέληξαν στην οικονομική καταστροφή των χωρών αυτών, με αποτέλεσμα σήμερα να χαρακτηρίζουμε τις θεωρίες αυτές ως
«Καπιταλισμό της καταστροφής».

Τα στελέχη της «τρόικα εξωτερικού»  και της «τρόικα εσωτερικού» και τα αφεντικά τους, είναι μαθητές και οπαδοί των θεωριών της Σχολής του Σικάγου.
Βασική αρχή της Σχολής αυτής είναι το αξίωμα του Φρίντμαν « όταν ξεσπάει μια κρίση, είναι ζήτημα καθοριστικής σημασίας η ακαριαία δράση, πριν η σοκαρισμένη κοινωνία διολισθήσει και πάλιν στη προηγούμενη κατάσταση».

Η κρίση αυτή μπορεί να είναι αποτέλεσμα μιάς φυσικής καταστροφής (πλημύρες στην Ν. Ορλεάνη) ενός τρομοκρατικού χτυπήματος ( 11η Σεπτεμβρίου ) μιάς «επανάστασης» τύπου Πινοτσέτ , η να είναι αποτέλεσμα προετοιμασίας και αδιάκοπης δουλειάς δεκαετιών (Κρίση Χρέους ).
Σε κάθε περίπτωση υπάρχει μια ολόκληρη δεξαμενή σκέψης που ετοιμάζει θεραπείες για τις οικονομίες και τους λαούς που έχουν υποστεί μια κρίση.
Μεγάλη σημασία για την επιτυχία της θεραπείας έχει ο χρόνος της εφαρμογής ,με άλλα λόγια πρίν η κοινωνία προλάβει να συνέλθει από το Σόκ της κρίσης πρέπει να υποστεί το Σόκ της θεραπείας και όλα μετά ακολουθούν το δρόμο τους .

Ο Φρίντμαν συμβούλεψε το Δικτάτορα  Πινοτσέτ  στην Χιλή να προχωρήσει σε ένα καταιγιστικό μετασχηματισμό της οικονομίας από Σοσιαλιστική (του  προέδρου Αλλιέντε), σε Καπιταλιστική. Ζήτησε ελεύθερο εμπόριο, ιδιωτικοποιήσεις όλων των ΔΕΚΟ, ιδιωτικοποίηση του ορυκτού πλούτου της χώρας, άνοιγμα επαγγελμάτων, περιστολή κοινωνικών δαπανών, όχι δωρεάν παιδεία στο λαό, όχι δωρεάν κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση, κ.λ.π.  Τελικά οι Χιλιάνοι είδαν ακόμη και τα δημόσια δημοτικά σχολεία τους,να αντικαθίστανται από ιδιωτικά. Ήταν η πιο ακραία και βίαιη καπιταλιστική μεταμόρφωση που επιχειρήθηκε ποτέ, και έγινε γνωστή ως «η αντεπανάσταση της Σχολής του Σικάγου».
Αποτέλεσμα αυτής της πολιτικής ήταν ο Πινοτσετ να θεωρείτε ένας επιτυχημένος «μεταρρυθμιστής»  από όλους τους προέδρους των μεγάλων πολυεθνικών εταιρειών που τώρα είχαν μια οικονομία στο πιάτο και έναν ολόκληρο λαό στα πρόθυρα της κατάθλιψης .
Η Θάτσερ στις αρχές του 82, τρία χρόνια μετά την άνοδο της στης εξουσία  είχε φτάσει στο χαμηλότερο ποσοστό δημοτικότητας 18%, μικρότερο και αυτό που είχε καταγράψει ο Μπούς τζούνιορ. Η επανεκλογή της φάνταζε αδύνατη  απογοητεύοντας τον Φρίντμαν που  δεν είχε καταφέρει να εφαρμόσει την «θεραπεία του» στην Βρετανική Οικονομία.
Όλως  τυχαίος ένα άλλο «οικονομικό θαύμα της Σχολής του Σικάγο» η Χούντα της Αργεντινής δίνει το φιλί της ζωής στη Θάτσερ εισβάλοντας στα Φώκλαντ. Ο  δυόμισι μηνών πόλεμος  που ακολούθησε ανέστησε δημοκοπικά την Θάτσερ που κέρδισε τις επόμενες εκλογές και ιδιωτικοποίησε το σύνολο των Βρετανικών κρατικών επιχειρήσεων κερδίζοντας το τίτλο της «Σιδηράς κυρίας »  με όλες τις συνέπειες .

Το Φιλί της ζωής δόθηκε και στον Τζ.Μπούς το νεότερο με τα «τυχαία» γεγονότα της 11ης Σεπτεμβρίου 2001
Η κυβέρνηση Μπούς εκμεταλλεύθηκε αμέσως το φόβο που προκάλεσαν οι τρομοκρατικές επιθέσεις, (σαν να είχε έτοιμο από καιρό το σχέδιο δράσης του)  για να κηρύξει πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, εντός και εκτός , ένα απόλυτα κερδοφόρο εγχείρημα που θα έδινε το φιλί της ζωής στην υπό χρεοκοπία οικονομία των ΗΠΑ.

Πρόκειται στην ουσία για ένα παγκόσμιο οικονομικό πόλεμο, που διεξάγεται σε όλα τα επίπεδα από ιδιωτικές εταιρείες, (Goldman Sachs) οι οποίες αμείβονται με δημόσιο χρήμα, εφαρμόζουν τα οικονομικά προγράμματα της Σχολής του Σικάγου, και υποδουλώνουν οικονομικά τα αδύνατα κράτη , με κυβερνήσεις μαριονέτες.

Στην Ελλάδα την Ιταλία την Ισπανία την Πορτογαλία κλπ δεν χρειάστηκε να κάνουν πόλεμο, όπως στο Ιράκ το Αφγανιστάν και αλλού, απλώς εγκατέστησαν στην εξουσία πολιτικούς αχυρανθρώπους, οι οποίοι εκτελούν τις εντολές της Νέας. Τάξης. Πραγμάτων.
Σήμερα η ομοβροντία εισπρακτικών μέτρων εδώ, έχει σκοπό να προκαλέσει Σόκ & Δέος στο λαό, ώστε να μη αντιδράσει στο ξεπούλημα της Χώρας .

Στις Χώρες  πού εφαρμόστηκε η θεραπεία Σόκ υπήρχε ένα σχέδιο να παραδοθούν οικονομίες στα μεγάλα αφεντικά της Ν.Τ.Π με ότι αυτό συνεπάγεται.

Στην περίπτωση της Ελλάδας που το όλον της οικονομικής δραστηριότητας είναι  ελάχιστο .
Αν η θεραπεία εφαρμόζετε για να βάλουν χέρι στον  ορυκτό μας πλούτο [για το μέγεθος και την αξία του οποίου , όλως τυχαίως  πολύ λίγα γνωρίζουμε] τότε υπάρχει ένα προφανές σχέδιο .
Αν  εφαρμόζετε για λόγους πειραματισμού για την αντοχή ευρωπαϊκών λαών στη θεραπεία υπάρχει και πάλι ένα προφανές  σχέδιο.

Αν τίποτα από αυτά δεν συμβαίνει  , τότε τα πράγματα είναι πολύ   ανησυχητικά και  σοβαρά γιατί το σχέδιο είναι ποιο πολύπλοκο και θα πάρει χρόνια να το κατανοήσουμε ,υφιστάμενοι ωστόσο την θεραπεία .

Για φαντασθείτε όμως  να εφαρμόζετε μια «Θεραπεία  Σόκ» χωρίς σχέδιο ;;




Σπύρος Θεοχάρης Γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λεχούρι Καλαβρύτων Είναι Οικονομολόγος απόφοιτος του Οικονομικού τμήματος της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών. 





Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.