HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Χαρίλαος Ερμείδης: "το Γερμανικό κατεστημένο, έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στα Καλάβρυτα"

Η ομιλία - χαιρετισμός του Χαρίλαου Ερμείδης Πρόεδρου Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επι...


Η ομιλία - χαιρετισμός του Χαρίλαου Ερμείδης Πρόεδρου Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.στην αντιφασιστική εκδήλωση στα Καλάβρυτα, Κυριακή 3 Ιουνίου 2012



Αγαπητές Συμπατριώτισσες και συμπατριώτες,
Αγαπητέ Μανώλη Γλέζο
κύριοι προσκεκλημένοι που μας τιμάτε με την παρουσία σας απόψε.

Είναι μεγάλη η συγκίνηση μου απόψε, αγαπητέ Μανώλη που βρίσκομαι δίπλα σου και μπορώ να πω για σένα λίγα λόγια.

Θέλω να θυμίσω σε όλους τους παρευρισκόμενους ότι ο Μανώλης Γλέζος εκτός από όλες τις άλλες ιδιότητες που έχει είναι και Πρόεδρος του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα, στο οποίο είμαι και εγώ εκλεγμένο μέλος της συντονιστικής επιτροπής, εκπροσωπώντας την Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος.
Δίνει από το δικό του μετερίζι, πάνω από 20 χρόνια, μαζί με όλους εμάς, τον δίκαιο αγώνα για πληρώσει η Γερμανία όλα όσα χρωστάει στην Ελλάδα και που οι κυβερνώντες, αυτό τον πολύπαθο τόπο, δεν είχαν ούτε έχουν απ’ ότι φαίνετε έως ώρας, το ανάστημα να ζητήσουν.
Συνθημά του και σύνθημα όλων μας.
ΜΑΣ ΧΡΩΣΤΑΝΕ ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΧΡΩΣΤΑΜΕ.
**************************************************************************
Δράττομαι της ευκαιρίας να αναφερθώ σε μια ιστορική επέτειο.
ΜΑΝΩΛΗΣ ΓΛΕΖΟΣ - ΛΑΚΗΣ ΣΑΝΤΑΣ = 30/5/1941 - 30/5/2012

Πριν 71χρόνια, δύο 19χρονοι –τότε- φοιτητές, ο Μανώλης Γλέζος και ο Απόστολος Σάντας, φοιτητές της Ανώτατης Σχολής Οικονομικών και Εμπορικών Επιστημών (Α.Σ.Ο.Ε.Ε.) και της Νομικής Αθηνών αντίστοιχα, κατέβασαν τη γερμανική σημαία από τον ιστό, στον ιερό βράχο της Ακρόπολης, ως ένδειξη αντίστασης στη γερμανική κατοχή.

Όλα έγιναν τη νύκτα της 30ης Μαΐου, ξημερώνοντας η 31η Μαΐου του 1941. Οι δύο τολμηροί φοιτητές αφαίρεσαν τη γερμανική πολεμική σημαία του Γ΄ Ράιχ, που κυμάτιζε σε ιστό στην Ακρόπολη Αθηνών, κυριολεκτικά κάτω από τα μάτια της εκεί φρουράς.

Το τολμηρό –πρωτάκουστο- εκείνο εγχείρημα προκάλεσε κύμα ενθουσιασμού τόσο στην Ελλάδα όσο και στο εξωτερικό που μεταδόθηκε η είδηση.

Η πράξη τους ενέπνευσε τους Έλληνες που αντιστέκονταν ενάντια στον κατακτητή, που καθιέρωσε και τους δύο ως σύμβολα αντίστασης κατά της χιτλερικής κατοχής.

Ο Γάλλος στρατηγός Ντε Γκωλ χαρακτήρισε τον Μανώλη Γλέζο ως «Πρώτο παρτιζάνο της Ευρώπης».

Βέβαια το ναζιστικό καθεστώς απάντησε με καταδίκη των υπευθύνων (του Γλέζου και του Σάντα) ερήμην σε θάνατο από το γερμανικό στρατοδικείο.

Έτσι ξεκίνησε μια εκτεταμένη αναζήτηση όπου και τελικά, σχεδόν ένα χρόνο μετά, στις 24 Μαρτίου του 1942 ο Μ. Γλέζος και ο συνεργός του συλλαμβάνονται από γερμανικό κλιμάκιο και φυλακίζονται στις φυλακές Αβέρωφ.

Εκεί ο Γλέζος εξαιτίας απάνθρωπων βασανιστηρίων προσβλήθηκε από φυματίωση βαριάς μορφής οπότε και αφέθηκε ελεύθερος.

Αυτόν τον άνθρωπο, αυτό το σύμβολο της αντίστασης, έχουμε την τιμή να φιλοξενούμε σήμερα στην Ιστορική και Μαρτυρική μας Πόλη τα Καλάβρυτα.

****************************************************************************

Τόσα χρόνια που ζω στα Καλάβρυτα μα ιδιαίτερα μετά την μεταπολίτευση δεν ενθυμούμαι να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις αντιστασιακές, αντιναζιστικές, αντιφασιστικές.
Το γιατί θέλει πολύ συζήτηση κάτι που δεν είναι της ώρας.
Η ώρα πλησιάζει όμως.
Δεν πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που να χαλυβδώνουν το αντιστασιακό φρόνημα ιδιαίτερα των νέων ανθρώπων που ζουν, εργάζονται και αγωνίζονται στην Ιστορική και Μαρτυρική πόλη μας την πόλη των Καλαβρύτων.
Την πόλη σύμβολο του αντιναζιστικού και αντιφασιστικού αγώνα που έγινε Ολοκαύτωμα, μαζί με τις άλλες πόλεις και χωριά της Ελλάδας τις οποίες έκαψαν και κατέστρεψαν οι Γερμανοί Ναζί .
Την πόλη Ολοκαύτωμα που πλήρωσε βαρύ τίμημα από τους ναζί του τακτικού Γερμανικού στρατού στις 13-12-1943
Γιατί;
Γιατί δεν ήθελε τους ναζί Γερμανούς και τον φασισμό στα ιερά χώματα των Καλαβρύτων.
*********************************************************************
Οποιοσδήποτε συλλογικός φορέας πραγματοποιεί αντιστασιακή εκδήλωση στον τόπο μας ενάντια στη λήθη που θέλουν κάποιοι να μας ρίξουν, ενάντια στον ναζισμό και τον φασισμό, ντόπιο και παγκόσμιο, μας βρίσκει σύμφωνους και συμπαραστάτες όπως και αυτή η σημερινή εκδήλωση.
Για να κλείσουν μια δια παντός δε τα παπαγαλάκια της εκάστοτε εξουσίας και όχι μόνο να μιλούν, τους λέμε ότι, δεν είμαστε ποτέ και δεν θα είμαστε και τώρα ενάντια στον φιλειρηνικό Γερμανικό λαό.
Ήμασταν και θα είμαστε πάντα ενάντια στην ναζιστική και φασιστική νοοτροπία και στις ναζιστικές και φασιστικές πρακτικές, ντόπιων και ξένων.
Έχουμε μαζί μας αρωγούς και συμπαραστάτες αντιφασίστες από όλη την Ελλάδα, την Ευρώπη μα ιδιαίτερα και από την Γερμανία.
Ένα σημείο που δεν έχουμε όμως προσέξει ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια είναι ότι, αντίσταση χωρίς πράξη δεν είναι αντίσταση.
Για να γίνω αντιληπτός αναφέρω τούτο.
Ο Μανώλης Γλέζος με τον Αποστόλη (Λάκη ) Σάντα, δεν σκέφτηκαν μόνο να κατεβάσουν τη ναζιστική Γερμανική σημαία του Γ’ Ράιχ από τον Ιερό βράχο της Ακρόπολης, αλλά τη σκέψη τους την έκαναν πράξη.
Η εμπειρία μου από τα Καλάβρυτα, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια μετά την μεταπολίτευση είναι ότι, όσοι Καλαβρυτινοί έμειναν, μα ιδιαίτερα οι εν Καλαβρύτοις παρεπιδημούντες, ως αντιστασιακές πράξεις θεωρούν τις ατέλειωτες φιλολογικές συζητήσεις που κάνουν καθήμενοι στις καρέκλες των καφενείων.
Από πράξη καμία.
Αντίσταση είναι να αντιδράς έμπρακτα όταν βλέπεις τι διδάσκονται τα παιδιά μας στο σχολείο για τις 21 και 25 Μάρτη, καθώς και για τις 13 Δεκέμβρη 1943.
Τίποτα δεν γράφεται στα σχολικά βιβλία.
Υπάρχει δε πλήρης παραπληροφόρηση και σε αυτά τα σημεία που επιγραμματικά αναφέρονται.
Ποια είναι η αντίδραση, η αντίσταση των Καλαβρυτινών, όλων των Καλαβρυτινών και των Συλλόγων, μα ιδιαίτερα του Ιστορικού και Μαρτυρικού Δήμου Καλαβρύτων γι’ αυτά;
Εδώ είναι η ουσία.
Επειδή γνωρίζω πάρα πολύ καλά, είναι από ανύπαρκτη έως και ανεπαίσθητη, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων.
Ποια είναι η αντίδραση όλων των ανωτέρω όταν έρχεται η Γερμανική Σχολή Αθηνών, να νουθετήσει επί της ουσίας τα παιδιά μας για το τι έγινε στις 13 Δεκέμβρη του 1943;
Έως ώρας καμία.
Ποιος τους έδωσε την άδεια;
Η συνεργασία είναι με το Δημοτικό Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, το Γυμνάσιο και το Λύκειο Καλαβρύτων.
Εμείς τώρα το μάθαμε.
Θα σας ενημερώσουμε σχετικά, άμεσα, όταν έχουμε πλήρη ενημέρωση.
Κλείνοντας αυτή την παρένθεση θέλω να ρωτήσω ποια είναι η αντίδραση, η αντίσταση των Καλαβρυτινών ενάντια στο Γερμανικό κατεστημένο, που έχει απλώσει τα πλοκάμια του και στην πόλη των Καλαβρύτων και ιδιαίτερα σε αυτούς που τιμούνται από τους Γερμανούς η τιμούν τους Γερμανούς;
Ενώ η τωρινή Γερμανία προσπαθεί με κάθε τρόπο να μας γονατίσει, έχοντας ως συμπαραστάτες τους νέους Γερμανοτσολιάδες, ντόπιους και ξένους και δηλώνοντας προς τους πάντες και τα πάντα, πως δεν οφείλει τίποτα στην Ελλάδα, πως είναι δυνατόν η Δημοτική αρχή των Καλαβρύτων, ιδιαίτερα τα τελευταία χρόνια να καλεί τον εκπρόσωπο της Γερμανίας στην Ελλάδα, τον πρέσβη, στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποιούνται στις 13 - 12 κάθε χρόνο στα Καλάβρυτα;
Τονίζω. Δεν αναφέρομαι στην συμμετοχή οποιουδήποτε Γερμανού η άλλου Ευρωπαίου πολίτη θέλει να παρευρεθεί και να τιμήσει τους εκτελεσθέντες με την παρουσία του.
Που είναι η αντίσταση, η πραγματική αντίσταση των Καλαβρυτινών;
Εκεί πρέπει να δώσουμε το βάρος.

********************************************************************
Η καταπίεση που υφίσταται τα τελευταία χρόνια η χώρα μας από ντόπια και ξένα συμφέροντα δεν διαφέρει από την ναζιστική και φασιστική νοοτροπία και αντίληψη όλων των εποχών.
Μόνο που τώρα δήθεν έχει την ομπρέλα της Δημοκρατίας.
Σε αυτή αναφέρονται ντόπιοι και ξένοι που επιβουλεύονται τη χώρα μας.
Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή καταπίεσης.
Μόνο με αντίσταση και αγώνα θα πετάξουμε από πάνω μας ότι καταπιέζει και υποδουλώνει τον καθαρό Ελληνικό λαό.
**********************************************************************
Τελευταία πριν από τις πρόσφατες εκλογές στις 6 Μαΐου, είχαμε την επίσκεψη στα περίχωρα νοσταλγών του Χίτλερ, νοσταλγών του Ναζισμού και του Φασισμού. Πολλοί το γνωρίζετε.
Εμείς κινηθήκαμε αμέσως.
Ενημερώσαμε αμέσως τον Δήμαρχο Καλαβρύτων και όσους Δημοτικούς Συμβούλους μπορέσαμε, μετά από συνεργασία και αλληλοενημέρωση που είχαμε με την δεύτερη Ένωση Θυμάτων που υπάρχει σε όλη την Ελλάδα, του Ολοκαυτώματος της Βιάννου της Κρήτης, επισημαίνοντας το σοβαρό της υπόθεσης, αλλά έως σήμερα δεν έχουμε πάρει ακόμα καμία απάντηση.
Θεωρούμε απαράδεκτη την αδιαφορία και την μη άμεση κινητοποίηση όλων των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων καθώς και τη σύγκληση των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων για την λήψη απόφασης.
Ο Δήμαρχος Βιάννου και το Δημοτικό τους Συμβούλιο κινητοποιήθηκαν προς τιμή τους αστραπιαία, σε αντίστοιχη περίπτωση, σε συνεργασία με όλους τους πολίτες απογόνους και μη των θυμάτων της Ναζιστικής κατοχής και κήρυξαν ανεπιθύμητους τους νοσταλγούς του Χίτλερ του Ναζισμού και του Φασισμού στα ιερά χώματα της Βιάννου.

Οι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες που είναι;
********************************************************************
  • Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΛΙ ΑΠΟ ΤΑ ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ.
  • Ο ΦΑΣΙΣΜΟΣ ΔΕΝ ΠΡΕΠΕΙ ΚΑΙ ΔΕΝ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΕΙ ΑΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΤΟΥΣ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, ΜΑ ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΑΠΟ ΔΩ ΚΑΙ ΠΕΡΑ.
  • ΕΜΑΣ ΘΑ ΜΑΣ ΒΡΟΥΝ ΜΠΡΟΣΤΑ ΤΟΥΣ.
  • ΖΗΤΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΚΑΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ, ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΑΝΤΙΝΑΖΙΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΑΝΤΙΦΑΣΙΣΤΙΚΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΙ ΚΙΝΗΜΑΤΩΝ.
  • ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΝΑΛΑΒΟΥΝ ΤΙΣ ΔΙΚΕΣ ΤΟΥΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΑΥΤΟΙ ΠΟΥ ΛΕΝΕ ΟΤΙ ΚΥΒΕΡΝΑΝΕ ΤΟΥΤΟ ΤΟΝ ΤΟΠΟ, ΜΑ ΙΔΙΑΙΤΕΡΑ Η ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ ( ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΥΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ) ΤΗΣ ΜΑΡΤΥΡΙΚΗΣ ΜΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ.
  • ΘΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΙ ΚΑΙ ΥΠΟΛΟΓΟΙ ΟΣΟΙ ΑΔΡΑΝΗΣΟΥΝ, ΟΣΟΙ ΟΛΙΓΩΡΗΣΟΥΝ.



Με όλη μου την εκτίμηση.
Χαρίλαος Ηλία Ερμείδης
Πρόεδρος
Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος
και εκλεγμένο μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Εθνικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση των Γερμανικών οφειλών προς την Ελλάδα.Τηλ.επικ. 6946.17.58.53.








Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα  στη σελίδα του kalavrytanews.com.



Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.