HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ταξιδεύοντας στο παρελθόν - Οδοιπορικό στην Παλαιστίνη

Ο Αραφάτ με τον τ. Δήμαρχο Νεάς Φιλαδέλφειας Παντελή Κρετζαλιά και το Νίκο Κωνσταντακόπουλο του Νίκου Κωνσταντακόπουλου   Πάντα θαύ...

Ο Αραφάτ με τον τ. Δήμαρχο Νεάς Φιλαδέλφειας Παντελή Κρετζαλιά και το Νίκο Κωνσταντακόπουλο
του Νίκου Κωνσταντακόπουλου 
Πάντα θαύμαζα τους λαούς που αγωνίζονται για την ελευθερία και την ανεξαρτησία τους. Ένας από αυτούς που ακόμη δοκιμάζονται είναι και οι Παλαιστίνιοι. Έχει χαραχθεί μέσα μου ο αγώνας αυτών των ανθρώπων που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν ζώντας στη φωτιά του πολέμου. Χρόνια αναζητούσα την ευκαιρία να επισκεφθώ τα εδάφη τους που εδώ και 2000 χρόνια μαρτύρησε ο Ιησούς Χριστός και σε αυτά τα ίδια εδάφη χιλιάδες Παλαιστίνιοι μαρτυρούν και δοκιμάζονται ακόμα.
Μάιος 1998, στα πλαίσια αδελφοποίησης λαών και πόλεων συστάθηκε επιτροπή αδελφοποίησης Νέας Φιλαδέλφειας και Τζενίν Παλαιστίνης, με πρόταση του δημάρχου Νέας Φιλαδέλφειας. Μετείχα ενεργά στην αποστολή. Αναχωρήσαμε σε ένα μήνα μέσω Αμάν της Ιορδανίας αφού η Παλαιστίνη στερείται και αεροδρομίου. Στα σύνορα Ιορδανίας – Ισραήλ, και ότι άρχιζε να βραδιάζει, αντιπροσωπεία του Δήμου Τζενίν με επικεφαλή τον διοικητή της παλαιστινιακής φρουράς για ασφάλεια, μας καλωσόρισε και μας συνόδευσε στην πόλη Τζενίν, το προπύργιο του αγώνα. Κατάπληκτοι συναντήσαμε Παλαιστινίους να μιλούν άπταιστα ελληνικά, καθ΄ ότι πολλοί εξ αυτών είχαν σπουδάσει στην Ελλάδα γιατροί, κυρίως ορθοπεδικοί, για τις ανάγκες των Παλαιστινίων αγωνιστών. Τρεις ώρες και πλέον χρειάστηκαν για εξονυχιστικό έλεγχο πριν περάσουμε τα σύνορα, μια περιοχή που ελέγχεται αποκλειστικά από Ισραηλίτες. Μέχρι και καθρέφτες τοποθέτησαν κάτω από το πούλμαν για πλήρη ασφάλεια και την αποφυγή εισόδου όπλων. Νύχτα μπροστά προχωράει ένα περιπολικό και πίσω μας ένα τανκ (Αύρα) των Παλαιστινίων. Σιωπηλοί γεμάτοι φόβο κοιταζόμαστε μεταξύ μας. Πού πάμε; Καθ΄όλη τη διαδρομή και μέχρι τα μεσάνυχτα που φθάσαμε στη Τζενίν, προχωρούσαμε αργά με όλα τα φώτα αναμμένα ακόμη και τα εσωτερικά, γιατί αν ήταν σβησμένα υπήρχε η πιθανότητα να γίνουμε στόχος. 

ο Νίκος Κωνσταντακόπουλος με τον μητροπολίτη Ιεριχούς (Καλαβρυτινός) και την Καίτη Παπανίκα


Η επόμενη μέρα, πρωτοστατούντων του Δημάρχου της πόλης μας κου Γρετζελιά Παντελή και της αντιδημάρχου κας Χατζάκη Ζαχαρένιας, δημοτικών συμβούλων και εκπροσώπων φορέων της Νέας Φιλαδέλφειας, προβήκαμε στη διαδικασία υπογραφής Πρωτοκόλλου αδελφοποίησης, πλαισιωμένοι από ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και ατέρμονες συζητήσεις με υψηλά ιστάμενα πολιτικά πρόσωπα όπως ο πρόξενος της Ελλάδος κος Μαρκαντωνάτος καθώς και εκπροσώπους του Πατριαρχείου, Μητροπολίτες Ναζαρέτ και Ιεριχούς. Εδώ αγαπητοί συμπολίτες με χαρά γνωρίζω τον συμπατριώτη μας Μητροπολίτη Ιεριχούς Θεοδώρητο, κατά κόσμο Τσεκούρας, Καλαβρυτινός! Συστηθήκαμε, μιλήσαμε για τα Καλάβρυτα και ειδικότερα για την Κέρτεζη, για παιδικούς φίλους και συμμαθητές του. Μας κάλεσε να επισκεφθούμε την Ιεριχώ, μητρόπολή του και το σπίτι του, όπως και έγινε, και ειλικρινά εκτίμησα βαθύτατα την εγκάρδια φιλοξενία στο χώρο του, την προσωπικότητά του και τους συνεργάτες του.

με τον πρόξενο Παλαιστίνης κ.Μαρκαντωνάτο
Είχαμε καθημερινή επαφή του Δημάρχου μας και Προξένου μας με το αρχηγείο του Αραφάτ στη Ραμάλα και καμία υπόσχεση αν και πότε θα μας δεχθεί. Η ξενάγηση μας στους Άγιους Τόπους, ο εκκλησιασμός στο ναό Αναστάσεως την Κυριακή με χοροστατούντα τον Καλαβρυτινό Παναγιότατο Μητροπολίτη Ιεριχούς, το προσκύνημα στον Πανάγιο Τάφο και τον Γολγοθά, μένουν ανεξίτηλες στην καρδιά και στη συνείδηση όλων μας. Κατά την επίσκεψή μας στο Πατριαρχείο, εκεί που τα λέγαμε με τον Πατριάρχη, χτυπάει το τηλέφωνο του Δημάρχου και μας ειδοποιούν έτσι απλά και ξαφνικά, σε μιάμιση ώρα να είμαστε στη Ραμάλα. Θα μας δεχθεί ο Αραφάτ!! Αυτό που περιμέναμε έγινε. Γρήγορα – γρήγορα κατεβήκαμε, και έξω από τις πύλες της Ιερουσαλήμ πήραμε το πούλμαν σφαιράτοι για Ραμάλα. Τα τηλέφωνα είχαν ανάψει για το που θα σταματήσει το πούλμαν και πόσα άτομα θα συναντήσουν τον Αραφάτ στο αρχηγείο. Μας ανακοινώνουν, προς απογοήτευσή μου, πως λίγοι θα συναντήσουν τον Αραφάτ, Δήμαρχοι, Αντιδήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι. “ Έφτασα στην πηγή και δε θα πιω νερό” σκέφτηκα. Κατεβαίνω πρώτος. Ένα παλιό μου χόμπι είναι η βιντεοσκόπηση, την κάμερα δεν την αποχωρίζομαι ποτέ. Γυρνάω το καρτελάκι της διαπίστευσης και γράφω “PHOTO REPORTER”. Δε θα άφηνα τον στόχο μου και τη βαθύτατη επιθυμία να γνωρίσω από κοντά τον αρχηγό. Προχωράω προς τους φρουρούς και μετά από σύντομο έλεγχο με αφήνουν να περάσω. Ανεβαίνω τη σκάλα και βιντεοσκοπώ όσους ακολουθούν. Η αίθουσα των συνεδριάσεων επιβλητική. Στην κεφαλή πίνακας με φόντο την Ιερουσαλήμ και το μεγάλο τέμενος, το όνειρο και ο πόθος κάθε Παλαιστίνιου μαχητή. Όση ώρα περιμέναμε τον Αραφάτ ένα ρίγος διαπερνούσε το σώμα μου. Είναι αλήθεια, βρίσκομαι εδώ, στον μεγάλο ηγέτη, τον επαναστάτη την επαναστατών, τον οραματιστή, τον Άνδρα που αφιέρωσε τη ζωή του στον αγώνα για δικαίωμα γης και ζωής του λαού του, για μια ελεύθερη Παλαιστίνη που οι «μεγάλοι και δυνατοί» θέλουν χωρίς γη, χωρίς πατρίδα. Ναι, είναι αλήθεια, ήμουν εκεί, 22 Ιουνίου 1998. Μια πόρτα αριστερά ανοίγει και εμφανίζεται η προσωπική φρουρά και ο Αραφάτ αγέρωχος. Ρίχνει μια ματιά με το αετίσιο βλέμμα του και το γνώριμο χαμόγελο, μας καλωσορίζει και μας χαιρετάει τον καθένα μας ξεχωριστά. Μας μίλησε για την φιλία της Ελλάδας, τη σχέση του με τον αείμνηστο Ανδρέα Παπανδρέου, για τον αγώνα της Παλαιστίνης, τον επεκτατισμό των σιωνιστών, την καθημερινή καταπάτηση της Παλαιστινιακής γης, για τον έλεγχο ηλεκτρισμού, ύδρευσης και κεντρικών οδικών αρτηριών. Μίλησε για την αδιαφορία και τον εμπαιγμό, την αυτοθυσία των αγωνιστών, τον αποκλεισμό και τον μαρασμό του Παλαιστινιακού άμαχου πληθυσμού. Μιλούσε, και με θρησκευτική ευλάβεια, ακούγαμε για το όραμα, την πολιτική βούληση και τον αγώνα του μεγάλου ηγέτη με την απλή στρατιωτική στολή και την ασπρόμαυρη μαντίλα σύμβολο του λαού του, την οποία και χάρισε στον καθένα μας από μία.
Γράφοντας αυτές τις γραμμές, ο Αραφάτ δεν υπάρχει πια. Έφυγε από κοντά μας, ανέβηκε ψηλά στο βάθρο της αιωνιότητας δίπλα στους μεγάλους ηγέτες της ιστορίας.
Το ταξίδι μας στην Παλαιστίνη διήρκεσε 10 ημέρες, επισκεφθήκαμε όλα τα προσκυνήματα, αλλά η ημέρα της συνάντησης με τον Αραφάτ ήταν ξεχωριστή. Ο Ήρωας των Παλαιστινίων δε ζει πια, θα παραμείνει όμως η μορφή του αναλλοίωτη στους αιώνες για να καθοδηγεί ένα έθνος που δεν κατάφερε, παρά τους τεράστιους αγώνες του να στεριώσει στη γη των προγόνων του και να δημιουργήσει αυτό το κράτος που του ανήκει.


 Νίκος Κωνσταντακόπουλος
                 Κέρτεζη 








Ενημέρωση για όλες τις ειδήσεις των Καλαβρύτων και της ορεινής Αχαΐας με ένα στη σελίδα του kalavrytanews.com.
-->

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.