HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την εκλογική διαδικασία

Η ώρα της κάλπης έφτασε, μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εκλογική διαδικασία.Οι κάλπες ανοίγουν σε όλη τη χώρα στις 7 το πρωί και ...


Η ώρα της κάλπης έφτασε, μάθε όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για την εκλογική διαδικασία.Οι κάλπες ανοίγουν σε όλη τη χώρα στις 7 το πρωί και η διαδικασία θα ολοκληρωθεί στις 7 το απόγευμα. Υπενθυμίζουμε ότι η άσκηση του εκλογικού δικαιώματος είναι υποχρεωτική.
Πού ψηφίζετε
Συμπληρώστε τα στοιχεία σας εδώ και δείτε πού ψηφίζετε
Πόση εκλογική άδεια δικαιούστε
Εκλογική άδεια δικαιούνται οι εργαζόμενοι που είναι ετεροδημότες, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, σύμφωνα με εγκύκλιο του υπουργείου Εργασίας.


Ο αριθμός των ημερών αδείας κυμαίνεται ανάλογα με την απόσταση που απαιτείται να διανύσουν οι εκλογείς, ενώ δεν ξεπερνά τις 3 μέρες. Η χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών και τα ημερομίσθια καταβάλλονται κανονικά.

Ειδικότερα:
1. Όλες οι βιομηχανικές, βιοτεχνικές και εμπορικές επιχειρήσεις, εκμεταλλεύσεις και εργασίες του ιδιωτικού τομέα, καθώς και όσοι γενικώς απασχολούν προσωπικό και υπάγονται στον ιδιωτικό τομέα, υποχρεούνται να χορηγήσουν στο προσωπικό τους ειδική άδεια απουσίας, με αποδοχές, για την διευκόλυνση άσκησης του εκλογικού τους δικαιώματος, κατά τις γενικές βουλευτικές εκλογές της 6ης Μαΐου 2012.
2. Ο αριθμός των ημερών αδείας απουσίας, που χορηγείται για τον ανωτέρω σκοπό και που καλύπτει τον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μετάβαση του προσωπικού των υπόχρεων της παρ.1 της παρούσας στον τόπο άσκησης του εκλογικού του δικαιώματος και την επιστροφή του απ΄ αυτόν, καθορίζεται ως ακολούθως:

Α. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς εξαήμερης εβδομαδιαίας εργασίας:
α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 100-200 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 201-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών.
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω χορηγείται άδεια τριών (3) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους.
δ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες.
Β. Για τους μισθωτούς για τους οποίους εφαρμόζεται καθεστώς πενθήμερης εβδομαδιαίας εργασίας: α) Σε όσους μετακινηθούν, για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος σε απόσταση 200-400 χιλιομέτρων, χορηγείται άδεια μιας (1) εργάσιμης ημέρας.
β) Σε όσους μετακινηθούν σε απόσταση 401 χιλιομέτρων και άνω, χορηγείται άδεια δύο (2) εργασίμων ημερών, εφόσον κινηθούν εξ ολοκλήρου οδικώς, με βάση υπεύθυνη δήλωσή τους. 
γ) Σε όσους μετακινηθούν σε νησιά, για τα οποία δεν υπάρχει οδική πρόσβαση, ο αριθμός των ημερών αδείας που χορηγείται θα εξετάζεται κατά περίπτωση, ανάλογα με την απόσταση και τις ειδικές συνθήκες μετακίνησης, χωρίς ωστόσο η άδεια στις περιπτώσεις αυτές, να υπερβαίνει τις τρεις (3) εργάσιμες ημέρες. 
3. Για όσους εκ των μισθωτών, που μετακινούνται κατά τα ανωτέρω, η Κυριακή 6 Μαΐου 2012 (ημέρα διεξαγωγής της ψηφοφορίας), είναι εργάσιμη ημέρα, αυτή θεωρείται ως ημέρα ειδικής αδείας απουσίας με αποδοχές, πέραν αυτών που ορίζονται στην προηγούμενη παράγραφο της παρούσας.
4. Η κατά τα ανωτέρω χορηγούμενη άδεια δεν συμψηφίζεται με την ετήσια άδεια μετ’ αποδοχών.
Ποιοι έχουν δικαίωμα ψήφου
Δικαίωμα ψήφου έχουν όλοι οι Έλληνες πολίτες που:
Έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους (δηλαδή όσοι έχουν γεννηθεί μέχρι και το έτος 1994).
Είναι εγγεγραμμένοι σε εκλογικό κατάλογο δήμου της χώρας. Δεν έχουν στερηθεί το δικαίωμα του εκλέγειν.
Πώς ψηφίζουμε
Οι εκλογείς προσέρχονται στο κατάστημα της ψηφοφορίας και παρουσιάζονται στην εφορευτική επιτροπή, η οποία αναγνωρίζει την ταυτότητά τους και επαληθεύει την εγγραφή τους στον εκλογικό κατάλογο. Οι εκλογείς μπαίνουν στο κατάστημα της ψηφοφορίας ένας- ένας ή σε μικρές ολιγάριθμες ομάδες, με τη σειρά της προσέλευσής τους και όπως ειδικότερα καθορίζει κάθε εφορευτική επιτροπή.
Η αναγνώριση των εκλογέων για την άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος γίνεται με βάση την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδειας οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Σημειώνεται ότι, τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά.
Σε κάθε εκλογέα η εφορευτική επιτροπή δίνει ένα φάκελο με ειδικό γνώρισμα μονογραφημένο από τον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής και σφραγισμένο με τη σφραγίδα της επιτροπής, καθώς και πλήρη σειρά έντυπων ψηφοδελτίων όλων των συνδυασμών και μεμονωμένων υποψηφίων.
Εκλογείς, που από σωματική αδυναμία δεν μπορούν να κάνουν τα πιο πάνω, έχουν το δικαίωμα για το σκοπό αυτό να απευθυνθούν στον αντιπρόσωπο της δικαστικής αρχής ή σε μέλος της εφορευτικής επιτροπής, οι οποίοι είναι υποχρεωμένοι να τους βοηθήσουν.
Απαγορεύεται στον εκλογέα να ρίξει το ψηφοδέλτιό του στην κάλπη: α) αν αυτό δεν είναι μέσα στο φάκελο με το ειδικό γνώρισμα ή αν δεν έχει κλειστεί ο φάκελος και β) αν ο εκλογέας δεν αποσύρθηκε πρώτα στον ξεχωριστό χώρο (παραβάν).
Στον εκλογέα που ψήφισε χορηγείται, εφόσον ζητηθεί, σχετική βεβαίωση που υπογράφεται από τον Πρόεδρο της εφορευτικής επιτροπής και σφραγίζεται με τη σφραγίδα της.
Σταυροί προτίμησης ανά εκλογική περιφέρεια
Ο εκλογέας μπορεί να εκφράσει την προτίμησή του υπέρ υποψηφίων, σημειώνοντας σταυρό παραπλεύρως του ονόματός τους στο ψηφοδέλτιο του συνδυασμού, ως ακολούθως:
Οι υποψήφιοι σε όλη την Ελλάδα


Τα "κλειδιά" του εκλογικού νόμου
Τρία είναι τα βασικά χαρακτηριστικά -"κλειδιά"- του ισχύοντος εκλογικού νόμου, ο οποίος ψηφίστηκε το 2003 και, με ελάχιστες παραλλαγές, εφαρμόστηκε ήδη στις εκλογές του 2007 και του 2009. Ειδικότερα:
Πρώτον, βουλευτές εκλέγουν τα κόμματα που ξεπερνούν το 3% των εγκύρων ψήφων πανελλαδικά.
Δεύτερον, οι 50 έδρες δίνονται μπόνους στο πρώτο κόμμα, και
Τρίτον, οι υπόλοιπες 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά.

Η κατανομή των εδρών στα κόμματα γίνεται αναλογικά, με βάση τα έγκυρα ψηφοδέλτια και χωρίς υπολογισμό λευκών και άκυρων ψήφων. Κάθε κόμμα λαμβάνει αναλογικά τον αριθμό των εδρών που αντιστοιχούν στις ψήφους που συγκέντρωσε στο σύνολο της Επικράτειας, ανεξαρτήτως της περιφέρειας στην οποία ψηφίζεται. Και, υπό αυτή την έννοια, «χαμένη ψήφος», πέραν της λευκής και άκυρης, είναι κι εκείνη που δίνεται σε κόμμα που θα μείνει εκτός Βουλής, επειδή δεν συγκέντρωσε το πανελλαδικό 3%.

Το κρισιμότερο ζήτημα κάθε εκλογικής αναμέτρησης θεωρείται ο σχηματισμός κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας 151 εδρών από ένα ή περισσότερα κόμματα που μπορούν να συνεργαστούν. Με βάση τον ισχύοντα εκλογικό νόμο:

1. Η αυτοδυναμία δεν επηρεάζεται από:
 *τον αριθμό των κομμάτων που θα μπουν στη Βουλή,
 *τη διάφορα του πρώτου από το δεύτερο κόμμα. Το κόμμα που θα αποσπάσει την "πρωτιά", ακόμη και αν έχει μια ψήφο διαφορά από το δεύτερο κόμμα, λαμβάνει το μπόνους των 50 εδρών και οι υπόλοιπες 250 έδρες μοιράζονται αναλογικά σε όλα τα κόμματα που περνούν το 3%.
 2. Η αυτοδυναμία εξαρτάται από:
 *το ποσοστό του πρώτου κόμματος, καθώς και από
 *τα ποσοστά των εκτός Βουλής κομμάτων.
 Για παράδειγμα, το πρώτο κόμμα εκλέγει 151 βουλευτές:
 -με ποσοστό 34,34%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 15%,
 -με ποσοστό 35,55%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 12%,
 -με ποσοστό 36,36% αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 10%,
 -με ποσοστό 37,57%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 7%,
 -με ποσοστό 38,38%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 5%,
 -με ποσοστό 39,59%, αν τα εκτός Βουλής κόμματα συγκεντρώσουν αθροιστικά ποσοστό 2%



Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.