HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Μέλι - πηγή ζωής- Το γνωρίζουμε και σας το παρουσιάζουμε

του Άκη  Καραγκούνη   Γενικές πληροφορίες για το μέλι Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως το μέλι κατείχε ξ...

του Άκη Καραγκούνη  
Γενικές πληροφορίες για το μέλι
Κάνοντας μια ιστορική αναδρομή, μπορούμε εύκολα να διαπιστώσουμε πως το μέλι κατείχε ξεχωριστή θέση στην καθημερινή διατροφή των αρχαίων Ελλήνων.
Το μέλι αποτελούσε αναπόσπαστο κομμάτι των γευμάτων τους καθώς θεωρούσαν πως έχει ευεργετικές ιδιότητες.. Το χρησιμοποιούσαν όχι μόνο ως υλικό παρασκευής της τροφής τους, αλλά και ως αντισηπτικό-φαρμακευτικό μέσο και μέσο συντήρησης για αποθήκευση των τροφίμων τους κ.α. Χαρακτηριστικά αναφέρεται πως η σωρός του Μεγάλου Αλεξάνδρου ταριχεύτηκε με αυτόν τον τρόπο. Ο Ιπποκράτης συνιστούσε το μέλι για τη θεραπεία πολλών ασθενειών, το ίδιο και ο Αριστοτέλης που πίστευε ότι το μέλι παρατείνει τη ζωή.

Τι είναι το μέλι;
Σύμφωνα και με την Κοινοτική Νομοθεσία (Οδηγία 2001/11Ο/ΕΚ του Συμβουλίου), μέλι είναι η φυσική γλυκιά ουσία που παράγουν οι μέλισσες του είδους Apis mellifera από το νέκταρ των φυτών ή από εκκρίσεις ζώντων μερών φυτών ή εκκρίματα εντόμων όπου απομυζούν φυτά ευρισκόμενα πάνω στα ζώντα μέρη των φυτών, τα οποία οι μέλισσες συλλέγουν, μετατρέπουν αναμειγνύοντας με ειδικές ύλες του σώματός τους, αποθέτουν, αφυδατώνουν, εναποθηκεύουν και φυλάσσουν στις κηρήθρες της κυψέλης, προκειμένου να ωριμάσουν.
Πρόκειται λοιπόν για ένα προϊόν της φύσης που δεν επιδέχεται καμία επεξεργασία και αποτελείται από τα παρακάτω συστατικά: νερό, φυσικά σάκχαρα, οργανικά οξέα, πρωτεΐνες, ιχνοστοιχεία, ένζυμα, βιταμίνες, αρωματικές και χρωστικές ουσίες καθώς και άλλες θρεπτικές ουσίες. Παίζει σπουδαίο ρόλο στο μεταβολισμό και στη θρέψη, στα συστατικά του σκελετού και των κυττάρων, ρυθμίζει την οξύτητα του στομάχου, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, βοηθά στη γρηγορότερη αποκατάσταση της υγείας και έχει αντιμικροβιακή δράση.


ΤΑ ΕΙΔΗ ΤΟΥ ΜΕΛΙΟΥ

Το μέλι σύμφωνα με την φυτική πηγή από την οποία προέρχεται ταξινομείται ως εξής :
Μέλι πεύκου , έχει καλή γεύση, όχι ιδιαίτερα γλυκιά λόγω της χαμηλής συγκέντρωσης σακχάρων, ευχάριστο – «πικρό» άρωμα και είναι πολύ θρεπτικό καθώς περιέχει μεγάλο αριθμό μετάλλων και ιχνοστοιχείων.
Μέλι ερείκης (σουσούρα, κισσούρι, τσιάρο) ιδιαίτερα θρεπτικό και τονωτικό για τον ανθρώπινο οργανισμό, έχει σκούρο κοκκινωπό χρώμα, έντονη χαρακτηριστική γεύση και ευχάριστο άρωμα.
Μέλι πορτοκαλιάς-λεμονιάς, είναι αρκετά ανοιχτόχρωμο (κίτρινο), έχει ευχάριστο άρωμα, γλυκιά και λεπτή γεύση.
Μέλι από έλατα, χαρακτηρίζεται από γλυκιά γεύση και άρωμα και το χρώμα του διαφέρει ανάλογα από την περιοχή προέλευσής του, δηλαδή στις ορεινές περιοχές της Πελοποννήσου το χρώμα του είναι πολύ ανοιχτό με άσπρες ανταύγειες , ενώ στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας εμφανίζεται με πιο σκούρο χρώμα.
Μέλι θυμαρίσιο , έχει υπέροχο άρωμα και ασύγκριτη γεύση (αίσθημα καψίματος του λάρυγγα), είναι ανοιχτόχρωμο και θεωρείται παγκοσμίως ένα από τα πιο θρεπτικά μέλια με τις περισσότερες ευεργετικές ιδιότητες .
Μέλι καστανιάς , έχει έντονο χρώμα και άρωμα , ενώ στο στόμα αφήνει μια ελαφριά πικρή γεύση ,εξαιρετικά θρεπτικό και αυτό.Χάρη στη μοναδική του σύνθεση δίνει δύναμη και ενέργεια στον οργανισμό, θωρακίζοντας τη σωματική και ψυχική υγεία..


ΠΩΣ ΜΑΣ ΩΦΕΛΕΙ ΤΟ ΜΕΛΙ:

Αποτελεί λοιπόν για τον άνθρωπο μία από τις πιο πολύτιμες, υγιεινές και θρεπτικές τροφές .
Δίνει ενέργεια στους μυς , διαύγεια στο μυαλό, απολυμαίνει και ρυθμίζει το πεπτικό σύστημα, έχει αντισηπτικές ιδιότητες, μειώνει την εμφάνιση καρδιοαγγειακών παθήσεων και περιστατικά εγκεφαλικών επεισοδίων, μειώνει τα προβλήματα έλκους στο στομάχι, ανακουφίζει από την αϋπνία και τη δυσκοιλιότητα.
Με τη μορφή καταπλάσματος έχει θετική επίδραση σε ασθενείς με χρόνιες πληγές και έλκη.
Το υψηλό ποσοστό φρουκτόζης – γλυκόζης σε συνδυασμό με τα ένζυμα που περιέχονται, βοηθά όσους βρίσκονται σε κατάσταση μέθης , να συνέλθουν πιο γρήγορα.. Η κατανάλωση κατά μέσο όρο 100 γραμμαρίων μελιού καθημερινά έχει ευεργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, χωρίς να του δίνει πολλές θερμίδες.
Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, καθένας από εμάς μπορεί να καταναλώσει μέλι.
Εξαίρεση στην κατανάλωση μελιού αποτελούν τα βρέφη ηλικίας μικρότερης του ενός έτους μέχρι να αναπτυχθεί πλήρως η εντερική τους χλωρίδα. Πέραν της ηλικίας του ενός έτους , η διατροφική του αξία είναι αδιαμφισβήτητη και δεδομένη.

ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΚΡΥΣΤΑΛΛΩΣΗ;

Η κρυστάλλωση γνωστή αν και λανθασμένα σαν ζαχάρωμα είναι ένα φαινόμενο το οποίο πραγματοποιείται εντονότερα κατά τους χειμερινούς μήνες όπου η θερμοκρασία είναι χαμηλότερη. Είναι μία φυσική διεργασία του θερμικά και μηχανικά ακατέργαστου μελιού και δεν σημαίνει πως το μέλι είναι χαλασμένο ή νοθευμένο.
Οι γυρεόκοκκοι και τα σάκχαρα που περιέχονται στο μέλι, όταν αυτό εκτεθεί σε χαμηλές θερμοκρασίες (επιθυμητές συνθήκες αποθήκευσης 15-25 οC), έχουν την τάση να συμπλοκοποιούνται και να κατακρημνίζονται δημιουργώντας το κρυστάλλωμα που εμείς παρατηρούμε.

ΕΧΕΙ ΗΜΕΡΟΜΗΝΙΑ ΛΗΞΗΣ ΤΟ ΜΕΛΙ;

Το μέλι είναι ένα φυσικό προϊόν το οποίο δεν λήγει ποτέ. Δεν περιέχει πρόσθετα από τον ανθρώπινο παράγοντα συντηρητικά, εκ φύσεως διατηρείται αναλλοίωτο με το πέρασμα των χρόνων. Νομοθετικά όμως , όπως ορίζει ο ΕΦΕΤ , ο χρόνος ζωής του μελιού δεν πρέπει να υπερβαίνει τα 3 χρόνια.

"Μελισσοκομία Καλαβρύτων Καραγκούνη".Αυτή είναι η ονομασία της πρότυπης μελισσοκομικής μονάδας μας,με έδρα τους Κραστικούς Καλαβρύτων
.Ιδρύθηκε ερασιτεχνικά το 2004,και πλέον επαγγελματικά δραστηριοποιείται στην περιοχή των Καλαβρύτων με συνεργασίες και αποστολές προϊόντων σε όλη την Ελλάδα,ακόμα και στο εξωτερικό.Αρχή μας είναι να προμηθεύεται ο πελάτης μας γνήσιο,αγνό και εξαιρετικής ποιότητας μέλι,όπως επίσης και λοιπά προϊόντα κυψέλης το οποίο το επιτυγχάνουμε με την μεγάλη αγάπη μας και το μεράκι μας για τη μέλισσα και τα προϊόντα της σε συνδυασμό με τον καινούριο και σύγχρονο εξοπλισμό που διαθέτουμε.Τη συγκεκριμμένη στιγμή η μονάδα μας αποτελείται από 420 παραγωγικά μελισσοσμήνη όπου εργάζονται συνεχώς σε διάφορες ανθοφορίες και μελιτοφορίες για την παραγωγή του φημισμένου μελιού μας.Θα χαρούμε να μας επισκεφθείτε για μια ξενάγηση στα μελισσοκομεία μας και να γλυκαθείτε απ τον μαγικό κόσμο της μέλισσας!!!
Με σεβασμό
Καραγκούνης Άκης


ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.