HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ολοκληρώθηκε μια γεμάτη κατασκηνωτική περίοδος στο "ΟΡΑΜΑ" Καλαβρύτων

Έληξε την προηγούμενη Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011 η κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στις εγκαταστάσεις του Δ...

Έληξε την προηγούμενη Παρασκευή 26 Αυγούστου 2011 η κατασκηνωτική περίοδος των κοριτσιών της Ιεράς Μητροπόλεώς μας. Στις εγκαταστάσεις του ΔΙΕΘΝΟΥΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑΣ ΝΕΩΝ «ΤΟ ΟΡΑΜΑ», στα Καλάβρυτα, φιλοξενήθηκαν 80 νεαρές κατασκηνώτριες. Ο αριθμός τους υπήρξε οριακός για τη δυναμική του κατασκηνωτικού κέντρου που εφέτος λειτούργησε με όλα του τα κτίρια αδυνατώντας όμως να καλύψει τις πολυπληθείς αιτήσεις που παρέμειναν στην αναμονή. Στη διάρκεια της παραμονής τους, τα παιδιά είχαν την ευκαιρία ν’ ασχοληθούν με ομαδικά παιχνίδια, ψυχαγωγίες και ατομικές χειροτεχνίες. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον προκάλεσε το νέο πρωτότυπο παιχνίδι orientiring που ανέλαβε να παρουσιάσει και να διεξάγει ομάδα γυμναστών με έδρα τα Καλάβρυτα, κάνοντας υποχρεωτική τη χρήση πυξίδας και τον ορθό προσανατολισμό στα σημεία του ορίζοντα.
Οι κατασκηνώτριες μπόρεσαν επίσης, παρουσία ναυαγοσώστου, να επισκεφθούν την πισίνα κοντινού ξενοδοχείου η οποία είχε διατεθεί για την αποκλειστική τους χρήση.
Την Κυριακή 21.08.2011, ολόκληρη η κατασκήνωση εκκλησιάστηκε στον ιστορικό ναό της Αγίας Λαύρας πού ανοίγει κατ’ εξαίρεσιν τις πύλες του για τα παιδιά μας και το ίδιο απόγευμα δόθηκε σε όλους η δυνατότητα ν’ απολαύσουν ένα μοναδικό μουσικό ταξίδι. Η δημοτική σύμβουλος Αιγίου και εκλεκτή μουσικός κα Μαρία Καβούνη και ο συνάδελφός της κ. Βασίλης Παντελής, στα πλαίσια της μουσικής παιδείας, παρουσίασαν ένα επιλεγμένο πρόγραμμα για κιθάρες με μουσική από τη Γερμανία, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Κούβα και φυσικά την Ελλάδα, το οποίο κυριολεκτικά καθήλωσε τις κατασκηνώτριες κάθε ηλικίας.
Ιδιαίτερη στιγμή επίσης για την κατασκήνωση υπήρξε η ελληνική βραδιά, την οποία επένδυσαν μουσικά ο κ. Τάκης Σπηλιόπουλος – μουσικός και η επίσης μουσικός σύζυγός του κα Μαρία Παπαγεωργίου.
Αποκορύφωση της κατασκηνωτικής δράσης υπήρξε η εορτή λήξης. Χαρακτηρίστηκε από ένα πλούσιο και ποικίλο πρόγραμμα με τα παιδιά να τραγουδούν δυναμικά, να παρουσιάζουν αυτοσχέδια θεατρικά δρώμενα – παραλλαγές γνωστών παραμυθιών – να εκφράζουν τις προσωπικές τους σκέψεις και στο τέλος να παρουσιάζουν παραδοσιακούς χορούς στους οποίους συμμετείχαν με ασυγκράτητο αυθορμητισμό και ενθουσιασμό. Τα ίδια τα παιδιά είχαν φροντίσει και για το κέρασμα των γονέων και των επισκεπτών ενώ σε μια ιδιαίτερα φορτισμένη και συγκινησιακή ατμόσφαιρα δόθηκε η υπόσχεση της εκ νέου συνάντησής τους το επόμενο καλοκαίρι.
Στόχος της φετινής κατασκηνωτικής περιόδου ήταν η ΚΟΙΝΗ ΠΟΡΕΙΑ και η ΚΟΙΝΗ ΠΡΟΣΕΥΧΗ. Αυτή η επιλογή προέκυψε ως απάντηση στο ερώτημα: «Πως μπορούν οι νέοι άνθρωποι ν’ αντιμετωπίσουν μια κρίση της οποίας βιώνουν τ’ αποτελέσματα χωρίς ουσιαστικά να ευθύνονται οι ίδιοι; Τι τους προτείνουμε αφού ο κόσμος μας έχει χάσει το θάρρος, την ελπίδα του και δεν αλλάζει απλά μ’ ευχές;»
«ΣΥΝ … ΔΕΟΜΑΣΤΕ» λοιπόν ήταν το όνομα της φετινής κατασκήνωσης. Επειδή όχι μόνον ο καθένας μας έχει ξεχωριστή αξία αλλά και είναι πολύ σημαντικός για τους υπόλοιπους και «ΣΥΝ … ΔΕΟΜΑΣΤΕ» γιατί επιβάλλεται οι ευχές να γίνουν προσευχές, να έχουν δηλαδή προορισμό τον ουρανό προκειμένου να μπορέσουν ν’ αλλοιώσουν το κακό στην καθημερινή μας ζωή και συναναστροφή.
Σ’ αυτά τα πλαίσια, τέθηκαν και οι τέσσερις άξονες – βασικές προϋποθέσεις που μπορούν να υλοποιήσουν το «ΣΥΝ … ΔΕΟΜΑΣΤΕ». Η ΓΝΩΣΗ, η ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ, η ΜΑΚΡΟΘΥΜΙΑ και η ΑΓΑΠΗ ήταν οι τέσσερις επιμέρους ομάδες και σ’ αυτά τα πολύτιμα μυστικά της ζωής μυήθηκαν τα παιδιά απλά και καρδιακά.
Στη διάρκεια όλης αυτής της προσπάθειας ενεργός συμπαραστάτης υπήρξε ο Άγιος Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, Αρχιμανδρίτης π. Ευσέβιος Σπανός, ο οποίος συνέδραμε το πνευματικό έργο που συντελείται τελώντας το μυστήριο της Ιεράς Εξομολογήσεως μαζί με τους πνευματικούς υπευθύνους, επισκεπτόμενος τακτικά την κατασκήνωση για να συμπαρασταθεί στις ανάγκες της και βεβαίως τιμώντας με την παρουσία του την εορτή λήξεως.
Οπωσδήποτε αξίζει ν’ αναφερθεί ότι η χρονιά αυτή υπήρξε ιδιαίτερα ευλογημένη και για έναν επιπλέον λόγο. Έξι έτη μετά την πρώτη λειτουργία της κατασκήνωσης κοριτσιών παρουσιάστηκαν οι πρώτοι γλυκείς καρποί αυτής της προς δόξαν Θεού προσπάθειας. Από το φυτώριο των παιδιών δέκα νέες κοπέλες (φοιτήτριες ήδη σε Α.Ε.Ι. ή υποψήφιες φοιτήτριες) ήταν πλέον σε θέση ν’ αναλάβουν τον επίπονο ρόλο της ομαδάρχισσας στον οποίο ανταπεξήλθαν, κατά κοινή ομολογία, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Καθοδήγησαν τα παιδιά (παλαιότερα και νεώτερα) στην τήρηση του κατασκηνωτικού προγράμματος, τους αποκάλυπταν τα μυστικά της ήρεμης και δημιουργικής κατασκηνωτικής ζωής και επέβλεπαν τα παιχνίδια και τις υπόλοιπες δράσεις τους.
Το σπουδαιότερο όμως είναι ότι τους πρόσφεραν με τη δική τους ζωντάνια και πρωτότυπη δημιουργικότητα έντονα και υγιή κατασκηνωτικά πρότυπα.
Το απρόσμενο κέφι, η αποτελεσματική τους συνεργασία αλλά και οι ατομικές τους πρωτοβουλίες οδήγησαν τις νεαρές κατασκηνώτριες αρχικά στο θαυμασμό και έπειτα στον «ανταγωνισμό» με τις ομαδάρχισσές τους οι οποίες έδειχναν ν’ απομυζούν κάθε στιγμή κατασκηνωτικής ζωής και να την καταγράφουν με τα πιο ζωντανά χρώματα δημιουργώντας έτσι ένα πλούσιο απόθεμα ενθουσιασμού, αγάπης και προσφοράς για το δύσκολο χειμώνα που ακολουθεί.
Τα νέα στελέχη ήταν οι δεσποινίδες: Ανδριάνα Ζυγούρα, Άρτεμις Πετροπούλου, Κωνσταντίνα Διονυσοπούλου, Χριστίνα Λόντου, Κωνσταντίνα Γιαννικοπούλου, Άννα Κωνσταντακοπούλου, Ιωάννα Ζησιμοπούλου, Έφη Τσαγανά, Ανθή Χάλλα και Θεοδώρα Γριβέρη.
Ως σύμβουλοι των ομάδων αναβαθμίστηκαν τα τέσσερα παλαιότερα στελέχη, οι δεσποινίδες: Χαρά Μαμάκη, Ζαμπία Μπραουδάκη, Ουρανία Πανούτσου καί Ελένη Πανούτσου, τις οποίες ευχαριστούμε θερμά για τον καθοδηγητικό και συντονιστικό τους ρόλο σ’ αυτό το μεταβατικό στάδιο.
Την κύρια ευθύνη για την υλοποίηση του ΟΡΑΜΑΤΟΣ του Μητροπολίτου μας ο οποίος εμπνεύστηκε νεανικές κατασκηνώσεις πού θα προβάλλουν ορθές στάσεις ζωής μέσα από πνευματικά πρότυπα και βιώματα είχαν: ως αρχηγός, η φιλόλογος καθηγήτρια του 1ου Γυμνασίου Αιγίου, πρεσβυτέρα Παναγιώτα Μιχαλίτση Πετροπούλου, και ως πνευματικοί υπεύθυνοι ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Ιωακείμ Βενιανάκης και ο Πρωτοπρεσβύτερος π. Βασίλειος Πετρόπουλος.

ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS επιτρέπεται η αναδημοσίευση με υποχρέωση αναφοράς πηγής προέλευσης

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.