HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Καταιγίδα αντιδράσεων για το Νέο Λύκειο

άρθρο από το εξαιρετικό blog συμπατριώτη μας το : " μανιτάρι του βουνού " Βγήκε στο φως της δημοσιότητας μέρος του σχεδίου αλλαγ...

άρθρο από το εξαιρετικό blog συμπατριώτη μας το: "μανιτάρι του βουνού"

Βγήκε στο φως της δημοσιότητας μέρος του σχεδίου αλλαγών του (κάπως Υπουργείου Παιδείας, Κατάρτισης και Θρησκευμάτων και υπήρξε ομοβροντία εναντίον του. Γιατί την πέφτουν ταυτόχρονα φιλόλογοι, χημικοί, βιολόγοι, θεολόγοι, πληροφορικοί; Για την πέφτουν ταυτόχρονα «συντηρητικοί» θεολόγοι και η εφημερίδα αυγή; Τι συμβαίνει άραγε;
Θα προσπαθήσουμε να κάνουμε δυο μικρές προσεγγίσεις: Από τη μια να παρουσιάσουμε μικρά αποσπάσματα από αυτό τον καταιγισμό των πρώτων αντιδράσεων και από την άλλη να κάνουμε τις πρώτες προσεγγίσεις για το τι περίπου σχεδιάζεται.
«Το σχέδιο προβλέπει στο «νέο» Λύκειο 3 μόνο βασικά μαθήματα σε Β΄ και Γ΄ Λυκείου στα οποία δεν είναι και τα θρησκευτικά, αλλά (εκτός από την αναμενόμενη γλώσσα) τα αγγλικά και η φυσική αγωγή!!! Κάθε μάθημα θα είναι 3ωρο εκτός από τη γλώσσα (6ωρο) και ένα από τα σταθμισμένα επιλεγόμενα..» γράφαμε τις προάλλες εδώ στο ΜτΒ με αφορμή τον εξοβελισμό των Θρησκευτικών…
Να πούμε όμως προκαταβολικά ότι θα χρειαστούν και νέα προσεγγίσεις, αφού λείπουν τρία βασικά μέρη του «πασλ». Λείπει το νέο εξεταστικό σε όλες του τις πλευρές, οι αλλαγές στην τεχνική εκπαίδευση, οι αλλαγές στο περιεχόμενο των μαθημάτων που θα παραμείνουν στο Λύκειο και θα διδάσκονται στις προηγούμενες βαθμίδες, πως θα λειτουργούν οι πανεπιστημιακές σχολές από εδώ και πέρα σε προπτυχιακό επίπεδο, πόσοι φοιτητές και σπουδαστές θα εισάγονται ή θα παίρνουν πτυχίο.
Α) Ας ξεκινήσουμε λοιπόν με κάποιες από τις αντιδράσεις ενδεικτικά και ολιστικά:
Ι) Χημικοί (Ένωση Ελλήνων Χημικών) Δευτέρα, 04-10-2010: «….Η ΕΕΧ διαφωνεί με κάθε σχέδιο περαιτέρω υποβάθμισης της διδασκαλίας των Φυσικών Επιστημών και ιδιαίτερα της Χημείας στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, διότι εκτιμά ότι ο επιστημονικός αλφαβητισμός αποτελεί αναγκαία προϋπόθεση για τη διαμόρφωση συνειδητών πολιτών ικανών να λαμβάνουν κρίσιμες αποφάσεις, για την κοινωνική εξέλιξη και τη βιώσιμη οικονομική ανάπτυξη της χώρας , αλλά και την προώθηση της Επιστήμης και της Τεχνολογίας…».
ΙΙ) Βιολόγοι (Ένωση Ελλήνων Βιοεπιστημόνων) Κυριακή, 03 Οκτωβρίου 2010: «…Αβίαστα εξάγεται το συμπέρασμα ότι ένας μαθητής μπορεί να ολοκληρώσει τις σπουδές του στη λυκειακή βαθμίδα, χωρίς να έχει διδαχθεί ΟΥΤΕ ΛΕΞΗ από τα αντικείμενα των επιστημών ζωής – ΒΙΟΛΟΓΙΚΩΝ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ! Σύμφωνα με το νέο σχέδιο ένας μαθητής θα μπορεί να ολοκληρώνει τις σπουδές του στη λυκειακή βαθμίδα χωρίς, στην β΄ και γ΄ Λυκείου, να διδαχθεί κάποιες από τις Φυσικές Επιστήμες (Βιολογία, Φυσική, Χημεία)….».
ΙΙΙ) Πληροφορικοί (Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής) Α.Π. 62/3-10-2010: «…Στην εποχή που όλοι ευαγγελίζονται τη μετάβαση από την κοινωνία της Πληροφορίας στην κοινωνία της Γνώσης και ενώ επί μία δεκαετία και πλέον διδάσκεται η Πληροφορική στο Γενικό Λύκειο, το Υπουργείο Παιδείας επιλέγει το δρόμο της ολοκληρωτικής κατάργησης της διδασκαλίας της…».
IV) Ιστορικοί α) Χρήστος Κάτσικας Νέο Λύκειο: Εξαφάνισαν τη νεότερη ελληνική Ιστορία 02-10-2010: «…Με το νέο αναλυτικό πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας μπορούμε να είμαστε σίγουροι είναι ότι το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα έχει εφεύρει το καλύτερο και «αποδοτικότερο» ξερίζωμα της ιστορικής γνώσης από τα κεφάλια των μαθητών. Στο κλίμα της εποχής ευδοκιμεί η υποταγή σ΄ ένα παρόν που θεωρείται αυτονόητο και δεδομένο, ενώ συγχρόνως εκχερσώνονται τα ερωτήματα που μπορούν να υπονομεύσουν αυτή την εικόνα…».
και β) Τάσος Χατζηαναστασίου Η Κατάργηση της Ιστορίας στο Νέο Λύκειο 03-10-2010: «…Σήμερα επιχειρείται η εξαφάνιση του προβλήματος μέσω της εξαφάνισης του ίδιου του αντικειμένου της Ιστορίας από το Λύκειο. Έτσι, οι δεκαεξάρηδες και δεκαεφτάρηδες μαθητές θα στερηθούν το δικαίωμα να αποκτήσουν ιστορική συνείδηση μέσα από την κριτική προσέγγιση ενός παρελθόντος που στη χώρα μας εξακολουθεί να επηρεάζει τις σύγχρονες εξελίξεις και τις πολιτικές επιλογές. Τώρα δηλαδή που διαθέτουν την απαιτούμενη ωριμότητα προκειμένου να δουν κριτικά την Ιστορία και δεν θα περιορίζονται στην αποστήθιση γεγονότων - όπως είναι φυσικό με βάση την εξελικτική ψυχολογία να γίνεται στο Γυμνάσιο και το Λύκειο - δεν θα διδάσκονται Ιστορία!..».
V) Θεολόγοι (ιστοσελίδα με υλικό για το μάθημα των Θρησκευτικών Του Ιωάννη Τάτση) 6/10/10: «…Συνοψίζοντας, το «νέο Λύκειο» θα επιφέρει τριπλό πλήγμα στο μάθημα των Θρησκευτικών:
α) στη Β΄ και Γ΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά γίνονται επιλεγόμενο μάθημα.
β) στις τάξεις αυτές (Β΄ και Γ΄) η πιθανότητα επιλογής του μαθήματος μειώνεται δραματικά καθώς αυτό τοποθετείται στην ομάδα με τα περισσότερα επιλεγόμενα μαθήματα και μάλιστα μαζί με μαθήματα μεγάλης ζήτησης (π.χ. Οικονομία) εξαιτίας της ανάλογης μεγάλης ζήτησης σχολών τριτοβάθμιας εκπαίδευσης.
γ) στην Α΄ Λυκείου τα Θρησκευτικά γίνονται επιλεγόμενο μάθημα, ρύθμιση που θα εφαρμοστεί άμεσα, κατά το ερχόμενο σχολικό έτος…».
VΙ) Δημοσιογράφοι
α) Λογοτεχνία, Γιάννης Παπακώστας στην Καθημερινή 5/10/10: «…Έτσι, αντί τον κεντρικό κορμό του μαθήματος να τον συνιστά η Λογοτεχνία, που είναι και ο φορέας της γλώσσας, θα συμβεί το αντίθετο: η Λογοτεχνία θα τεθεί στην υπηρεσία του γλωσσικού μαθήματος, αποκόπτοντας έτσι την επικοινωνία του μαθητή με τον δημιουργικό λόγο, με τα κείμενα, δηλαδή, δόκιμων Νεοελλήνων συγγραφέων, όπως αυτοί καταξιώθηκαν ιστορικά μέσα στον χρόνο…».
β) Νέο Λύκειο, Π. Στεφανάκου στην ΑΥΓΗ 05/10/2010 : «…Το Λύκειο θα είναι πλέον προπαρασκευαστικό κέντρο που θα λειτουργεί με ελάχιστα υποχρεωτικά μαθήματα, κοινά για όλους τους μαθητές, και πολλά μαθήματα επιλογής … Το πρόγραμμα, που σχεδιάζεται από την Θ. Δραγώνα, αποτελεί στην ουσία αντιγραφή του Ιντερνάσιοναλ Μπακαλορεά, το οποίο λειτουργεί σε ακριβά ιδιωτικά σχολεία προκειμένου οι γόνοι των οικονομικά εύπορων οικογενειών να εξασφαλίσουν θέση σε πανεπιστήμια του εξωτερικού χωρίς να περάσουν από την ψυχοφθόρα διαδικασία των πανελλαδικών εξετάσεων, όπου μένεις εκτός για ένα μόριο…».
γ) Πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα επίσης έγινε με τον δημοσιογράφο Τέρενς Κουΐκ στο αθηναϊκό κανάλι «Κόντρα TV» αργά το βράδυ της Δευτέρας 4-10-2010 για την Ιστορία και όχι μόνο…. με κεραυνούς και ομοβροντίες.
Επιμύθιο: Υπουργείο Παιδείας (ΥΠΔΒΜΘ) Σήμερα Πέμπτη 07-10-10
ΥΠΔΒΜΘ: «….Το κείμενο σχετικά με τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο Λύκειο που είδε το φως της δημοσιότητας, αποτελεί πρόταση μιας Επιτροπής και όχι απόφαση του Υπουργείου Παιδείας.
Οι προτάσεις του Υπουργείου Παιδείας για το Νέο Λύκειο, οι οποίες είναι υπό διαμόρφωση, θα δοθούν προς διαβούλευση – όπως γίνεται και με κάθε νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου – εντός του Οκτωβρίου…».
Β) Γιατί όμως το Υπουργείο προσπαθεί να αποστασιοποιηθεί από την εισήγηση της δικής του επιτροπής; Γιατί έχει και εναλλακτικό σενάριο Β΄, το οποίο όμως κινείται προς τον ίδιο γκρεμό από διπλανό μονοπάτι. Αυτό το διπλανό μπορεί να παίξει με μερικά από τα επιλεγόμενα. Ποιος είναι ο γκρεμός; Στο επίπεδο της δομής είναι τα πάρα πολλά επιλεγόμενα μαθήματα. Στο επίπεδο του περιεχομένου είναι η ανάπτυξη της εργαλειακής μάθησης (διδασκαλία της γλώσσας όχι ως μητρικής, αλλά ως ξένης γλώσσας γι’ αυτό και εργαλειακή υποταγή της λογοτεχνίας στην επικοινωνία της γλώσσας που ήδη έχει ξεκινήσει από το Δημοτικό). Πιθανόν το ίδιο να συμβεί και με τα φυσικά μαθήματα (όσα και σε όποιους διδάσκονται).
► Αποστασιοποίηση από την κάθε ηρωική, αντιστασιακή ελληνική παράδοση και κάθε μορφή συλλογικότητας, αλληλεγγύης και πνευματικότητας του ελληνικού και ανατολικού πολιτισμού (ελληνική ιστορία, θρησκευτικά) και αντικατάσταση με ολίγη ευρωπαϊκή ή ακίνδυνη ιστορία των… ιδεών…. Πράγματα που δένουν τόσο με την «υποταγή» μας μέσω Τρόικας στους κοσμοπολίτες κεφαλαιούχους, τοκογλύφους και καρτέλ, όσο και στις ψεύτικες φιλίες με την νεοτουρκική αστική τάξη.
► Το Νέο Λύκειο σπάει το ενιαίο της γνώσης μέσω των πάρα πολλών επιλεγομένων μαθημάτων, όχι μόνο μεταξύ διαφορετικών γνωστικών πεδίων από την ηλικία των 15, 5 ετών. Ταυτόχρονα σπάει και στο εσωτερικό του ίδιου πεδίου (βλέπε φυσικές επιστήμες). Κάποια μαθήματα τα πετάει είτε κατευθείαν έξω από το Λύκειο (πληροφορική, που την κατεβάζει πολύ χαμηλά στο δημοτικό, είτε πλαγίως (Ιστορία, Θρησκευτικά κλπ).
► Μείωση της ολιστικής γνώσης και επομένως της δυνατότητας ερμηνείας του μεσαίωνα που φέρνουν στη νέα γενιά, ώστε να μη μπορεί και να αντισταθεί ποικιλότροπα.
► Αναβαθμίζει τη … Γυμναστική όμως και τις Ξένες γλώσσες γιατί έχει υποσχεθεί στα καρτέλ να μάθουν τα παιδιά να τρέχουν για καμιά δουλίτσα και να μιλούν στις γλώσσες των δυτικοευρωπαίων που θα χαίρονται φτηνά τον ήλιο, τον αέρα και τη θάλασσά μας…
► Αυτό σημαίνει ότι το σχέδιο πρέπει να «κουμπώνει» και μια νέα εργαλειακή διδακτική και εξετάσεις πανελλαδικού τύπου με αύξηση στις ερωτήσεις κλειστού τύπου…
► Ταυτόχρονα ένα τέτοιο σχέδιο οφείλει να αποδιώχνει βίαια μαθητές προς την κατάρτιση και να γιγαντώσει κλείνοντας πολλά λύκεια χρησιμοποιώντας τις δομές του… δήθεν Καλλικράτη…
Ελπίδα: Η υπουργός ρισκάρει με τη φωτιά, αφού οι άλλες αναδιαρθρώσεις έχουν περάσει. Μήπως εδώ τελικά βρει το δάσκαλό της η κυβέρνηση των υποτελών και δοσιλόγων; Πολύ πιθανό…

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.