HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η ελεύθερη πρόσβαση στο διαδίκτυο είναι ανάγκη όλων

του Δημήτρη Λουραντάκη Γυμναστή-Δάσκαλου Σκι Καλάβρυτα Το Ιντερνετ είναι κοινό και δημόσιο αγαθό σε μια κοινωνία ίσων πολιτών, με ίση πρόσβ...

του Δημήτρη Λουραντάκη
Γυμναστή-Δάσκαλου Σκι
Καλάβρυτα

Το Ιντερνετ είναι κοινό και δημόσιο αγαθό σε μια κοινωνία ίσων πολιτών, με ίση πρόσβαση στη γνώση, στην κοινωνική δικτύωση και στην πληροφόρηση. Οι διακρίσεις στον μόνο ελεύθερο κοινωνικό χώρο σήμερα θα πρέπει να καταργηθούν ακόμα και εκεί που υπάρχουν.Τα lobby των εταιρειών παροχέων ιντερνετ και των παραγωγών περιεχομένου (παιχνίδια, μουσική, διασκέδαση) προσπαθούν να μας χωρίσουν σε τουλάχιστον 2 κατηγορίες χρηστών. Στους “προνομιούχους” που θα πληρώνουν και θα έχουν πρόσβαση σε όλα και στους “πληβείους” που δεν θα έχουν και άρα θα πρέπει να συμβιβαστούν με αργό διαδίκτυο και περιορισμένη πρόσβαση στις πληροφορίες.

Η ψηφιοποίηση δημιουργεί νέες βάσεις στα θέματα εκπαίδευσης και επιμόρφωσης
Δωρεάν επιμόρφωση από βιβλία και εγκυκλοπαίδειες μέσω Ίντερνετ

Η εξάπλωση του Διαδικτύου στο κατωφλι του 21ου αιώνα και η μαζικοποίηση της χρήσης του δημιουργούν την ανάγκη για μια πιο ανοιχτή πρόσβαση στην πληροφορία.

Την ανάγκη αυτή διαπιστώνουν πλέον οι εγκυκλοπαίδειες και οι εκδόσεις επιμορφωτικών βιβλίων στον ιδιωτικό τομέα, παρέχοντας στους χρήστες του Ίντερνετ ελεύθερη πρόσβαση στις υπηρεσίες του στον κόσμο της Ανοικτής Πρόσβασης. Η γαλλική Larousse ξεκίνησε τη λειτουργία μιας δωρεάν online έκδοσης, όπου δέχεται και συνεισφορές χρηστών, ενώ η βρετανική Britannica επέτρεψε την ελεύθερη πρόσβαση των bloggers και τις εισφορές χρηστών, οι οποίες, αφού εγκριθούν, δημοσιεύονται στο Διαδίκτυο. Η HarperCollins ξεκίνησε δοκιμαστικά την προσφορά δωρεάν ηλεκτρονικής πρόσβασης στο πλήρες κείμενο επιλεγμένων βιβλίων της, υποστηρίζοντας ότι η Η διαμάχη ανάμεσα στους προστάτες της ψηφιοποίησης και τους υπερασπιστές των πνευματικών δικαιωμάτων καταδεικνύει μια έκδηλη αμηχανία που προκαλεί το σαρωτικό πέρασμα των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο κόσμο. Από την άλλη πλευρά, δημιουργεί όμως τις προϋποθέσεις για μια στροφή σε ένα καινοτόμο μέσο επικοινωνίας μέσω της δημιουργίας εναλλακτικών μορφών επιμόρφωσης.
διαδικασία αυτή οδηγεί τελικά στην αύξηση των πωλήσεων των έντυπων έργων στα βιβλιοπωλεία.

Ωστόσο, η Ανοιχτή Πρόσβαση συναντά ήδη αρκετούς πολέμιους, κυρίως σε ό,τι αφορά στην παραγωγή βιβλίων σε ψηφιακή μορφή. Το πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ έχει ξεκινήσει ήδη δικαστική διαμάχη με το διαδικτυακό κολοσσό Google, απαγορεύοντας να “σαρώνει” ψηφιακά τα βιβλία της.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.