Page Nav

HIDE
TRUE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG
{fbt_classic_header}

Breaking News

latest

Περί Βαρελοποιίας

Η βαρελοποιεία είναι μία παραδοσιακή βιοτεχνική απασχόληση που γνωρίζει άνθηση στην περιοχή από πολύ παλιά λόγω του ότι στην Αχαΐα η αμπελο...

Η βαρελοποιεία είναι μία παραδοσιακή βιοτεχνική απασχόληση που γνωρίζει άνθηση στην περιοχή από πολύ παλιά λόγω του ότι στην Αχαΐα η αμπελουργία και η οινοποίηση είναι ασχολίες που έχουν τις ρίζες τους στην αρχαιότητα.
Οι βαρελοποιοί ή βαρελάδες παλαιότερα ήταν πλανόδιοι τεχνίτες και γύριζαν στα χωριά για την κατασκευή ή την επισκευή βαρελιών για την οινοποίηση και την αποθήκευση του κρασιού.
Στα αστικά κέντρα η βαρελοποιεία πήρε διαστάσεις βιοτεχνικές με μικρά ή και μεγαλύτερα εργαστήρια που κάλυπταν τις ανάγκες της αγοράς σε βαρέλια, καθώς η οινοποίηση και η ποτοποιεία γνώρισαν μεγάλη ανάπτυξη κατά τον 19ο και τον 20ο αιώνα.
Τα βαρέλια προορίζονταν για απλή επαγγελματική χρήση στα οινοπωλεία, ποτοποιεία και ταβέρνες, αλλά και στην βιομηχανική χρήση, από τις μονάδες οινοποίηση και απόσταξης για την αποθήκευση και την μεταφορά των προς εξαγωγή προϊόντων τους.
Επίσης κατασκευάζονταν βαρέλια και για την συσκευασία της προς εξαγωγή σταφίδας.
Τα βαρέλια κατασκευάζονταν από σανίδες, τις δούγες, στις οποίες δινόταν η κατάλληλη κλήση με τις γωνιές και τους ταλιαδούρους, από την οποία εξαρτιόταν και το μέγεθος και σχήμα του βαρελιού.
Οι δούγες είχαν μία αυλακωτή πατούρα για να προσαρμόζονται σε αυτήν οι πάτοι των βαρελιών ώστε να κλείνουν καλά.
Οι δούγες ενώνονταν και συγκρατούνταν με τα σιδερένια στεφάνια τα οποία έμπαιναν σφιχτά γύρω από το βαρέλι για να το συγκρατούν.
Η βαρελοποιεία τα τελευταία χρόνια γνώρισε παρακμή καθώς το παραδοσιακό ξύλινο βαρέλι έδωσε την θέση του σε σύγχρονα υλικά και άλλες μορφές συσκευασίας.

Φημισμένος βαρελάς στην περιοχή των Καλαβρύτων ήταν ο Θεόδωρος Κυριαζής από το Λεχούρι με το παρατσούκλι Βάκρος

πρώτη δημοσίευση kalavrytanews 8 Ιουλίου 2009
.

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.