HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΛΕΧΟΥΡΙ: Τιμήθηκε ο σπουδαίος συγγραφέας Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος με την σύζυγό του Ελένη και τις κόρες του Μαρίνα και Αγγελική Σε πνευματική πανδαισία μετατράπηκε η εκδήλω...

ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος με την σύζυγό του Ελένη και τις κόρες του Μαρίνα και Αγγελική
Σε πνευματική πανδαισία μετατράπηκε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην σκιά του Ερύμανθου και υπό το φως του αυγουστιάτικου ουρανού, στον ιστορικό χώρο του Πύργου του Λεχουρίτη στην αετοφωλιά του Λεχουρίου, προς τιμήν του εκλεκτού φίλου και σπουδαίου Λειβαρτζινού συγγραφέα Νίκου Παπακωνσταντόπουλου. 
Διοργανωτής το τοπικό Λαογραφικό και Ιστορικό Μουσείο που στεγάζεται στον ιστορικό Πύργο τού Λεχουρίτη, ιδιοκτησίας Ελένης Πορετσάνου. Συνδιοργανωτές το Τοπικό Συμβούλιο Λεχουρίου και ο Σύλλογος Λεχουριτών Πατρών. Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο καθηγητής κος Στέφανος Σκαρπέλος
Μετά την προσφώνηση από την κ. Πορετσάνου, και τους χαιρετισμούς από τους Προέδρους Τ.Κ. Λεχουρίου Γιώργο Βασιλόπουλο, Λειβαρτζίου Παναγιώτη Καλογεράκη, την Αντιπρόεδρο τού Συλλόγου Λεχουριτών Πατρών κ. Γκολφινοπούλου και τον Πρόεδρο τού Συλλόγου Λειβαρτζινών Πατρών Βασίλη Θούα, ακολούθησαν οι κεντρικές ομιλίες που σκιαγράφησαν το έργο τού τιμωμένου, από τον Πρόεδρο τού Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθηνών Παναγιώτη Φράγκο, τον Λογοτέχνη – Συγγραφέα Κωνσταντίνο Νικολόπουλο (Καμενιανίτη) και την Δικηγόρο Κατερίνα Γεωργάτου. Η εκδήλωση διανθίστηκε με απαγγελίες ποιημάτων τού τιμωμένου από τις κόρες του, Μαρίνα και Αγγελική Παπακωνσταντοπούλου.
Η εκδήλωση σημείωσε μεγάλη επιτυχία, αφού συγκαταλέγεται στις ελάχιστες στην ευρύτερη περιοχή, αναλόγου υψηλού επιπέδου, που συγκεντρώνουν τέτοιο πυκνό και εκλεκτό ακροατήριο και συμβάλλουν στην πνευματική ανάδειξη τού τόπου. Έχει γίνει θεσμός τα τελευταία χρόνια, χάρη στις άοκνες προσπάθειες τής κ. Πορετσάνου, που έχει διαμορφώσει το ιστορικό κτίσμα σε μουσείο με χαρακτηριστικά εκθέματα και φροντίζει να διατηρεί άσβεστη την παράδοση: Ένας χώρος στον οποίο φιλοξενήθηκαν και έλαβαν αποφάσεις αγωνιστές τού 1821 - ο ίδιος ο Κολοκοτρώνης - ο Όθωνας αργότερα και τόσοι άλλοι, εξακολουθεί σήμερα να παράγει πολιτισμό!
Μεταξύ των πολλών εκλεκτών παρουσιών διακρίναμε: Την Αντιδήμαρχο Αροανίας Χαρά Γεωργακοπούλου, τον επικεφαλής τής Μείζονος Αντιπολιτεύσεως στον Δήμο Καλαβρύτων - πρ. Νομάρχη Δημήτρη Κατσικόπουλο, τον Αντιδήμαρχο Αγίου Δημητρίου Αθηνών Σούλη Σοφιανόπουλο, τον Πολιτευτή Ηρακλή Ρούπα, τον Πρόεδρο Τ.Κ. Καμενιάνων Σπύρο Λάμπο, τον Δημοτικό Σύμβουλο Καλαβρύτων - πρ. Δήμαρχο Αροανίας Λεωνίδα Βασιλόπουλο, το μέλος τού Δ.Σ. Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος Φίλιππο Σαρδελιάνο, τον Πρόεδρο τής Παγκαλαβρυτινής Ένωσης Δημήτρη Βαρβιτσιώτη και την Γενική Γραμματέα Αρετή Πράγια, τον Πρόεδρο τής Ομοσπονδίας Καλαβρυτινών Συλλόγων Δήμο Τράγκα, τον Πρόεδρο τού Πολιτιστικού Συλλόγου Καλαβρύτων Αλέξη Λεχουρίτη, τους Προέδρους  των Συλλόγων Λεχουριτών Πάτρας Νίκο Στούμπανο, την Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων Μαριάνθη Χρονοπούλου, την Γενική Γραμματέας Συλλόγου Σειραίων Γιώτα Παυλοπούλου, τον Αντιπρόεδρο τού Συλλόγου Μανεσίου Θεόδωρο Κουτρουμάνη και την Γ.Γ. τού Συλλόγου Σκεπαστού Ευτυχία Παπαπαναγιώτου.
Ακόμη τον συγγραφέα Νίκο Σακελλαρόπουλο, τον εκπαιδευτικό - συγγραφέα Θεόδωρο Θανόπουλο, τον νομικό - κοινωνιολόγο - μουσικολόγο Δρ. Δημήτρη Σταθακόπουλο, τον εκφραστή τής Δημοτικής Παράδοσης τού τόπου Γιώργο Δαλιάνη, τον δημοσιογράφο Νίκο Κυριαζή, τον ιστορικό Πρόεδρο τής Επιτροπής Αξιοποίησης τού Σπηλαίου Καστριών Γιώργο Γκλαβά,  κ.ά.
Σημειώνεται ότι ο Δήμαρχος Καλαβρύτων Γιώργος Λαζουράς έστειλε επιστολή που αναγνώσθηκε χαιρετίζοντας την εκδήλωση, αφού την ημέρα εκείνη απουσίαζε στην Κρήτη, για το ολοκαύτωμα των Ανωγείων.
Χαρακτηριστικά φορτισμένη στιγμή τής εκδήλωσης ήταν όταν ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος απήγγειλε ένα ποίημά του με την συνοδεία τής φλογέρας τού Γ. Δαλιάνη. Στο τέλος, αφού τού επιδόθηκε η τιμητική πλακέτα, ο τιμώμενος, εμφανώς συγκινημένος, ευχαρίστησε τους συντελεστές τής ωραίας εκδήλωσης και όλους τους παρευρεθέντες, κατέθεσε το δέος που τον συνείχε για τον ιερό αυτό χώρο, που έπαιξε ρόλο στον αγώνα για την ελευθερία, αφιέρωσε ένα ποίημά του στην κ. Πορετσάνου, σαν αντίδωρο τής αγάπης και τής τιμής, ενώ κατέληξε λέγοντας:
"Μοναχική ενασχόληση το γράψιμο και πολλές φορές αισθάνομαι παρών - απών από την οικογένειά μου. Θα μου επιτρέψετε κι ένα δημόσιο ευχαριστώ στην σύζυγό μου Ελένη και τις κόρες μας Μαρίνα και Αγγελική, που με εμπνέουν με την κατανόηση και την ομορφιά τους!".

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.