Page Nav

HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Ανεπανάληπτες στιγμές στην Ι.Μ. Μεγάλου Σπηλαίου - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ

Ανεπανάληπτη εκδήλωση που περιελάμβανε την ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ πριν και κατά τη ΜΑΧΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ το 1827 πραγματοποιήθηκ...

Ανεπανάληπτη εκδήλωση που περιελάμβανε την ΑΝΑΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΤΩΝ ΓΕΓΟΝΟΤΩΝ πριν και κατά τη ΜΑΧΗ του ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΠΗΛΑΙΟΥ το 1827 πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγα Σπήλαιο.
Το πρωί τελέσθηκε η Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Καλαβρύτων κ. Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου μμι συμπροσευχομένων του Α Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτη Ιερώνυμο Νικολόπουλο, τον Ηγούμενο της Ιεράς Μονής κ. Ιεωνύμου Κάρμα ιεροδιακόνων και μοναχών.
Τον  Πανηγυρικό της Ημέρας εκφώνησε ο Αρχιμανδρίτης Ιερώνυμος Νικολόπουλος, Α΄ Γραμματέα της Ιεράς Συνόδου, με θέμα «Τρανοί αετοί της Λεβεντογενιάς».
Ακολούθησε η Βράβευση Απογόνων εκ των πρωταγωνιστών της Μάχης του Μεγάλου Σπηλαίου Οικογένειας Πετιμεζαίων και οικογένειας Σαρδελιαναίων
Η εκδήλωση κορυφώθηκε με την αναπαρατάσταση της νικηφόρας μάχης κατά των ορδών του Ιμπραήμ που διαδραματίστηκε στην Ιερά Μονή.
Στο τέλος της εκδήλωσης ακολούθησε παρέλαση των αγημάτων φουστανελοφόρων, των συλλόγων και των χορευτικών. Συγκεκριμένα παρήλασσαμ αγήματα από τους Σύλλογο Λυκουριωτών, Σύλλογος Κερτεζιτών ο "Στριφτόμπολας", Σύλλογο Λειβαρτζινών Πάτρας, Σύλλογος Σκοταναίων, Σύλλογος Καρνεσίου, Σύλλογος Φίλων ίππων ο Χελμός Κλειτορίας, Όμιλος "Συλλογή παραδοσιακών φορεσιών Ν. Πλακίδα", Σύλλογος Νεδουσαίων Καλαμάτας, "Ελληνομνήμονες" και  Πολιτιστικό Σωματείο Προώθησης Θεατρικής και Κινηματογραφικής Τέχνης "Άραρος" (Παράρτημσ Νοτίου Ελλάδος)
Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου κ. Γιώργος Αγγελόπουλος, ο Βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ανδρέας Ριζούλης, ο Βουλευτής Αχαΐας της Ν.Δ. κ. Ι. Φωτήλας, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ κ. Ηρ. Ρούπας, ο Δήμαρχος Καλαβρύτων κ. Γιώργος Λαζουράς, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων κ. Δ. Κοντογιάννης, ο Αντιδήμαρχος Κλειτορίας κ Β. Καρράς, ο βοηθός Δημάρχου κ. Ν.Μαγκαφάς, οι Δημοτικοί Σύμβουλοι, Ευθ. Φλογεράς, Ευτ. Παπαναγιώτου, Τ. Βαρβιτσιώτης, Λ.Βασιλόπουλος, ο Διοικητής της Π.Υ. Καλαβρύτων κ. Χ,Γιαννάκης ο εκπρόσωπος της ΕΛΑΣ κ. Ν. Πατερέλης, ο επίτιμος Πρόεδρος της Π.Ε. κ. Γ. Κοσμάς, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σκοταναίων κα Μ. Χρονοπούλου, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λυκούριας κ. Σ. Μούσιος, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Καρνεσίου κ. Σπ. Μπαλαφούτας, η Πρόεδρος του Συλλόγου Σειραίων κα Δήμητρα Κωνσταντινίδη η Διοικήτρια του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου κα Ανα στασία Μπαλασοπούλου, ο Πρόεδρος της Τ.Κ. Πλανητέρου κ. Απ. Παπαϊωάννου, ο Πρόεδρος της Ένωσης Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος κ. Χ. Ερμείδης, η Πρόεδρος του Συλλόγου Κερτεζιτών κα Γ. Χασαποπούλου, ο Πρόεδρος του συλλόγου Φίλων Ίππων "Ο Χελμός" Κλειτορίας κ. Ν. Θωμάς, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Μανεσίου κ. Κουτρουμάνης, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λειβαρτζινών Αθήνας κ. Φράγκος, ο ο Πρόεδρος του Συλλόγου Λειβαρτζινών Πάτρας κ. Θούας, ο Πρόεδρος των Πελλοποννησίων Αργυρόυπολης κ. Παρασκευόπουλος, ο Πρόεδρος του Σκακιστικού Καλαβρύτων ιατρός κ. Ν.Ραζής, εκπρόσωποι Συλλόγων   Πρόεδροι Κοινοτήτων, Εκπρόσωποι Φορέων και πλήθος κόσμου.
Η διοργάνωση ανήκε στην Παγκαλαβρυτινή Ένωση (Π.Ε.), σε συνεργασία με την Ιερά Μονή και την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και σε συνεργασία με τον Σύλλογο Λυκουριωτών, τον Σύλλογο Σκοταναίων,  τον Σύλλογο Φίλων Ίππων «Ο ΧΕΛΜΟΣ»,  τονΣύλλογο Κερτεζιτών «Ο ΣΤΡΙΦΤΟΜΠΟΛΑΣ»,  τον  τον Σύλλογο Κρινοφιτινών, τον Σύλλογο Καρνεσιωτών, τον Σύλλογο «Ρωμιοσύνη» και το Πολιτιστικό κέντρο «ΕΚΣΤΑΝ».
Στην Αναπαράσταση της Μάχης του 1827 συμμετείχαν 34 ερασιτέχνες μέλη των συλλόγων ηθοποιοί με το αποτέλεσμα της δουλειάς τους να σκορπίζει ρίγη συγκίνησης στους εκατοντάδες θεατές.
Οι σκηνές της μάχης ήταν ανεπανάληπτες, ενώ χρησιμοποιήθηκαν αυθεντικά όπλα της εποχής. Εντυπωσιακά ήταν οι εκατοντάδες πυροβολισμοί ακόμα και από τα παράθυρα της Μονής συνοδευόμενες από κωδωνοκρουσίες που προκάλεσαν πραγματική έκσταση.
ΈΠΑΙΞΑΝ ΟΙ:
Γιάννης Σταματίου, Γιάννης Σβίγγος, Θεόδωρος Γεωργακόπουλος, Λάμπης Κοσμάς,  Κώστας Σατολιάς, Χρήστος Κοτσιάς, Σπήλιος Μπαλαφούτας, Νίκος Αυγέρης, Νίκος Λάππας, Χρήστος Κοντογιάννης, Βλάσης Καραστάθης, Γιώργος Καραχάλιος, Γιώργος Κριμπένης, Σωκράτης Μούσιος, Γιώργος Θεοδωρόπουλος, Νίκος Θωμάς, Σωτήρης Κοτσιάς,
Αξίζει να σημειωθεί οτι ΤΑ ΑΥΘΕΝΤΙΚΑ ΑΡΜΑΤΑ ΤΟΥ ΒΑΣΙΛΗ ΠΕΤΙΜΕΖΑ,ΓΙΑ ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ ΕΞΕΙΛΘΑΝ ΑΠΟ ΤΗΣ ΠΡΟΘΗΚΕΣ ΤΟΥ ΙΣΤΟΡΙΚΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΚΕΙΜΗΛΙΩΝ ΤΗΣ ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΣ ΠΕΤΙΜΕΖΑ όπου τα κρατούσε ο υποδυόμενος τον οπλαρχηγό στην αναπαράσταση  (θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορταζ), όπως επίσης παρουσιάστηκε το μπαϊράκι των Πετιμεζαίων όπου αντίγραφο του φιλοτέχνησε η Π.Ε και το έδωσε στον Δήμαρχο Καλαβρύτων για να κοσμεί το Δημοτικό κατάστημα (θα ακολουθήσει αναλυτικό ρεπορταζ)


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.