HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Τι συνδέει τα Καλάβρυτα με τον Άγνωστο Στρατιώτη και το "Μεγάλη Βρετανία"

ΦΩΤΟ: 22/3/2015 - εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας Η πλατεία Συντάγματος που είναι στε...

ΦΩΤΟ: 22/3/2015 - εκδήλωση
της Παγκαλαβρυτινής Ένωσης
για την επέτειο της
Εθνικής Παλιγγενεσίας
Η πλατεία Συντάγματος που είναι στενά συνδεδεμένη με την νεότερη Ελληνική Ιστορία έχει στενούς δεσμούς με τα Καλάβρυτα. 
Παραθέτουμε δυο ενδεικτικές φωτογραφίες από την εκδήλωση της Παγκαλαβρυτινής Ένωσηςν που πραγματοποιείται καθε χρόνο  για την επέτειο της Εθνικής Παλιγγενεσίας (22/3/15). Στην πρώτη (επάνω) φαίνεται πίσω από το πλήθος των Καλαβρυτινών, το ξενοδοχείο "Μεγάλη Βρετανία" και στην δεύτερη ο τότε Αρχηγός ΓΕΕΘΑ, και νυν επικεφαλής του EUMC στην Ευρώπη Στρατηγός Μ. Κωσταράκος καταθέτει στεφάνι στην σημερινή εκδήλωση και φαίνεται καθαρά το σημείο που είναι τοποθετημένη η άσβεστη φλόγα από την Αγία Λαύρα Καλαβρύτων.  

Η «φλόγα» των Καλαβρύτων στον Άγνωστο Στριατιώτη

Το Ελληνικό κράτος σε ένδειξη σεβασμού, τιμώντας την προσφορά των Καλαβρύτων για την έναρξη της επανάστασης και τον αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας, την 25η Μαρτίου του 1932 έφερε τη «φλόγα» από την κανδήλα της Αγίας Λαύρας η οποία παραμένει άσβεστη μέχρι και σήμερα στο Μνημείο του αγνώστου στρατιώτη (ακριβώς πάνω από το μνημείο) . Η μεταφορά έγινε με κάθε επισημότητα και με παρουσία των Καλαβρυτινών αρχών

"Mεγάλη Bρετανία" και Καλάβρυτα.
Σημείο αναφοράς για την νεώτερη και σύγχρονη ιστορία. Σημαντικό δείγμα Γαλλικού Aναγεννησιακού ρυθμού που επέλεξε ο δημιουργός του Θεόφιλος Xάνσεν προκειμένου να το διαφοροποιήσει από τον διάχυτο νεοκλασικισμό της εποχής. Eνα ξενοδοχείο λαμπρό που τα σκαλιά του ανέβηκαν μεγάλοι πολιτικοί, διάσημοι καλλιτέχνες, τροβαδούροι, μαέστροι, αστέρες του Xόλιγουντ, επιχειρηματίες και προσωπικότητες διεθνούς βεληνεκούς. Mία όαση αστικής αισθητικής, η οποία διετέλεσε γέφυρα της Aθήνας με την Eυρώπη επί 160 συναπτά έτη και σήμερα δικαίως θεωρείται σύμβολο της αθηναϊκής εξωστρέφειας...
Αυτή τη φορά αφήνεις πίσω τα μεγάλα γεγονότα και συγκεντρώνεσαι στη μικροϊστορία του ίδιου του χώρου. Αναμένοντας να γευθείς μια σειρά από ξεχωριστά πιάτα δεν μπορείς παρά να θυμηθείς ότι η δημιουργία του ξενοδοχείου στηρίχθηκε στη μαγειρική ικανότητα και την επιχειρηματική δεινότητα ενός νεαρού πρόσφυγα του Στάθη Λάμψα.
Οι γονείς του μικρού Στάθη και οι δυο Καλαβρυτινοί, βρέθηκαν αμέσως μετά την επανάσταση στην Οδησσό της Ρωσίας.
O Στάθης Λάμψας, επέστρεψε στις αρχές της δεκαετίας του 1860 στην Αθήνα και σε ηλικία 11 ετών έπιασε δουλειά στην βασιλική αυλή. Η ιστορία λέει ότι η ικανότητά του οδήγησε το βασιλιά στην απόφαση να τον στείλει στο Παρίσι να σπουδάσει μαγειρική τέχνη στο φημισμένο εστιατόριο Maison Doree.
Σε ηλικία 22 ετών η φήμη του τον οδήγησε στη θέση του chef του φημισμένου Γερμανού τραπεζίτη Armand Oppenheimer. Έχοντας κερδίσει δόξα και χρήματα επέστρεψε στην Ελλάδα αποφασισμένος να πραγματοποιήσει το όνειρό του: να φτιάξει στην Αθήνα ένα ξενοδοχείο αντίστοιχο με τα μεγάλα ευρωπαϊκά, ένα ξενοδοχείο «για πρίγκιπες και βασιλείς»....και το όνομα αυτού "ΜΕΓΑΛΗ ΒΡΕΤΑΝΙΑ"

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.