HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Επισημάνσεις για τον υπό ψήφιση κανονισμό λειτουργίας του Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος

Στην σημερινή (25/6/15) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων θα συζητηθεί η έγκριση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε...


Στην σημερινή (25/6/15) συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καλαβρύτων θα συζητηθεί η έγκριση του οργανισμού εσωτερικής υπηρεσίας (Ο.Ε.Υ.) (Κανονισμός Λειτουργίας) του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, όπως αυτή αποφασίστηκε με την  υπ’ αριθμόν 16/29-5-2015 απόφασης του Δ.Σ. του Μουσείου.
Καλόπιστα κάνουμε ορισμένες επισημάνσεις ωστε ο κανονισμός να είναι όπωςο νόμος προβλέπει (3028/2002) για το καλό του Μουσείου και να μην είναι ένας κανονισμός λειτουργίας ενός απλού δημοτικού γραφείου η δημοτικής επιχείρησης.
1. Ο κανονισμός λειτουργίας του Μουσείου διέπεται από τον Ν.3028/2002, αρμοδιότητας του Υπουργείου Πολιτισμού και όχι του Ν.3584/2007 αρμοδιότητας Υπουργείου Εσωτερικών. Άλλωστε σύμφωνα με το ΦΕΚ 558/7/7/94 που αφορά το Μουσείο Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος στην παράγραφο 8 αναφέρει: "Η οργάνωση και λειτουργία του Δημοτικού Μουσείου Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος βασίζεται σε ολοκληρωμένη Μουσιολογική - Μουσειογραφική Μελέτη και διέπεται από ειδικό κανονισμό Λειτουργίας, που θα συνταχθούν και θα εγκριθούν από το Υπουργείο Πολιτισμού. Γενικά το Υπουργείο Πολιτισμού, έχει την γενική εποπτεία λειτουργίας του Μουσείου σύμφωνα με τα όσα ισχύουν στις περιπτώσεις αυτές."
Αν ο κανονισμός λειτουργίας κατατεθεί όπως έχει προταθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο, είναι σχεδόν βέβαιο οτι δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί και αν αφαρμοστεί το Δημοτικό Μουσείο θα είναι αγκιστρωμένο στην εκάστοτε δημοτική αρχή, χωρίς επιχορηγήσεις και χωρίς την συμμετοχή του στο ICOM (international council of museums - Διεθνές Συμβούλιο Μουσείων) όπου και επιχορηγείται αλλά και διατηρεί την αυτοτέλειά του έχοντας μόνιμο και εξειδικευμένο προσωπικό.
2. Η Σύσταση θέσεων, σύμφωνα με το υπο έγκριση κανονισμό λειτουργίας προβλέπει 2 οργανικές θέσεις Π.Ε. Μία (1) (Κλάδου Αρχαιολογίας και Ιστορίας, μία (1) Δ.Ε. κλάδου φύλακα Μουσείων και αρχαιολογικών χώρων και πέντε (5) θέσεις εκτάκτου προσωπικού με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου. Για τις δυο οργανικές θέσεις και σύμφωνα με τις μνημονιακές δεσμεύσεις της χώρας δεν υπάρχει καμία περίπτωση να προκηρυχθούν και αν προκηρυχθούν δεν θα υλοποιηθούν γιατι το σχετικό προεδρικό διάταγμα έγκρισης κανονισμού θα πρέπει να εισηγηθεί από τον υπουργό πολιτισμού και οχι από τον υπουργείο εσωτερικών, πραγμα που θα συναντήσει δυσκολίες στην επεξεργασία στου στο συμβούλιο επικρατείας, αφού αφορά -όπως προτάσσετε- λειτουργία δημοτικού γραφείου. Σε αντίθετη περίπτωση, αν δηλαδή ο κανονισμός προταθεί όπως ορίζει το Υπουργείο Πολιτισμού, υποχρεωτικά θα προκηρυχθούν πέντε (5) οργανικές θέσεις που θα επιχορηγούνται, το δε Μουσείο θα λάβει τη θέση του ως διεύθυνση και οχι ως δημοτικό γραφείο δηλαδή δεν θα υποβαθμιστεί σε ένα απλό γραφείο του δήμου Καλαβρύτων με όλες τις επιπτώσεις.
Διευκρινίζουμε οτι σύμφωνα με τον "Καλλικράτη” το Δημοτικό σαν Νομικό Πρόσωπο εχει χαρακτηριστεί ως αυτοτελές νομικό πρόσωπο Δ.Δ. Από τον Υπουργό Εσωτερικών σύμφωνα την απόφαση 188/7524/28-2-2004 είναι υπό την εποπτεία του Υπουργείου Πολιτισμού και με τον επι πρόσθετο λογο ότι έχει χαρακτηρισθεί ως Διατηρητέο Μνημείο στο οποίο δεν μπορεί να γίνει καμιά παρέμβαση τεχνική η διοικητική αν δεν υπάρχει έγκριση του υπουργού πολιτισμού. Η διαδικασία που καλόπιστα προτείνετε εξασφαλίζει την επιχορήγηση του Μουσείου από τις πιστώσει του Υπουργείοπυ πολιτισμού το οποιο και θα αναλάβει την κάλυψη των δαπανών λειτουργίας του Μουσείου. Καλό λοιπόν είναι το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με το ΔΜΚΟ να προσέξει το ειδικό αυτό θέμα το οποίο διέπεται με ειδικές νομικές πτυχές και δέσμευσις οι οποίες δεν μπορουν να παρακαμφθούν, εξουδετερώνω δε τις απαγορεύσεις των μνημονιακών νόμων οι οποιες θε΄τουν περιορισμούν πρόσληψης μονιμου προσοπικού από τους Δήμους.
Σημειώνουμε επίσης οτι υπ. 1706/14/9/2001 απόφασης της περιφέρειας δυτικής Ελλάδος ο Δήμος έχει την υποχρέωση να διαθέσει στο Μουσείο το κατάλληλο και εξειδικευμένο προσωπικό προκείμενου να πληρούνται πλήρως οι σκοποί της ιδρύσεως του όπως αναφέρονται στην απόφαση αυτή. Σε διαφορετική περίπτωση ανα πάσα στιγμή, σε πιθανό έλεγχο από την ευρωπαϊκή ένωση κινδυνεύσει ο Δήμος να επιστρέψει ολόκληρη τη δαπάνη οργάνωσης του Μουσείου 1. εκ 150 χλ ευρώ, ποσό που έλαβε ο Δήμος προκείμενου να οργανωθούν οι μουσειακοί χώροι του Μουσείου του. Τέλος σημειώνουμε οτι πρέπει το ΔΜΚΟ να προχωρήσει στην άμεση έκδοση των καταλόγων των εκθεμάτων του οπως ο νόμο; 3028/2000 ορίζει για την άρτια λειτουργία του η οποία απαιτεί τρεις προϋποθέσεις, 1. Αναγνωρισμένη συλλογή εκθεμάτων (υπάρχει δωρεά Ι.Α.Κ.) 2. Κατάλογος εκθεμάτων (εκκρεμεί) και 3. Η ύπαρξη νόμιμα καταρτισμένου κανονισμό λειτουργίας όπως αναφέρουμε παραπάνω.
Το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS είναι αρωγός πάντα σε κάθε προσπάθεια του Μουσείου και μαζί με το Ι.Α.Κ. είναι πρόθυμο για οποιαδήποτε παροχή πληροφοριών και στοιχείων για την σωστή λειτουργια του σε τοπικό και διεθνές επίπεδο.

για το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS
Νίκος Π. Κυριαζής




ΣΧΕΤΙΚΑ ΕΓΓΡΑΦΑ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.