HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΑ - Ο Ιερός βράχος της Ορθοδοξίας που θέλει την βοήθεια όλων μας

Πολλές φορές έχουμε γράψει για τους ανεκτίμητους θησαυρούς του τόπου μας, την περηφάνια μας γι αυτούς και την ιερή υποχρέωση που ...



Πολλές φορές έχουμε γράψει για τους ανεκτίμητους θησαυρούς του τόπου μας, την περηφάνια μας γι αυτούς και την ιερή υποχρέωση που έχουμε να τους συντηρούμε. Ένας τέτοιος θησαυρός είναι και το Μοναστήρι της Μακελλαριάς
Η παράδοση θέλει την ιστορία της Μονής να πηγαίνει πίσω στον 6ο μ.Χ. αιώνα, περίοδο ακμής της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας, και έτος ίδρυσής της το 532 μ.Χ.. Κτήτοράς της θεωρείται ο στρατηγός του Ιουστινιανού Βελισσάριος, ο οποίος έχτισε το μοναστήρι της Παναγίας, ώστε να εξιλεωθεί από τη σφαγή των στασιαστών, κατά την περίφημη Στάση του "Νίκα" στην Κωνσταντινούπολη. Σε μαρμάρινη επιγραφή που σώζεται μέχρι σήμερα στο νάρθηκα του Καθολικού της Μονής, αναφέρονται τα εξής:
«ΕΝ ΤΩ ΜΟΝΑΣΤΗΡΙΩ ΤΗΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΤΗΣ ΥΠΕΡΑΓΙΑΣ ΜΑΚΕΛΛΑΡΙΤΙΣΣΗΣ ΤΩ ΚΤΙΣΘΕΝΤΙ ΠΟΤΕ ΥΠΟ ΒΕΛΑΣΣΑΡΙΟΥ ΑΡΧΙΣΤΡΑΤΗΓΟΥ ΡΩΜΑΙΩΝ ΕΠΙ ΤΗΣ ΒΑΣΙΛΕΙΑΣ ΤΟΥ ΙΟΥΣΤΙΝΙΑΝΟΥ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΕΩΣ ΤΩ 532 ».
Το ιερό αυτό κάστρο της Ορθοδοξίας για 20 χρονια περίπου είχε μείνει χωρίς συνοδεία. Ευλόγησε όμως η Παναγία και από τον Ιούλιο του 2011 με την ευλογία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ.κ. Αμβροσίου εγκαταβιώνει γυναικεία αδελφότητα από δύο αξιόλογες και υπερδραστήριες μοναχές. 

Από την στιγμή της εγκατάστασης της αδελφότητας στην Μονή οι προσπάθειες ανακατασκευής της είναι υπεράνθρωπες προκειμένου η Μονή να ξαναγίνει βιώσιμη αλλά και να αναπαύεται ο κάθε προσκυνητής που την επισκέπτεται. Πρώτο μέλημα της αδελφότητας ήταν η εγκατάσταση κεντρικής θέρμανσης, καθ΄ ότι ο χειμώνας είναι βαρύς και δύσκολο. Αυτό με την οικονομική βοήθεια των πιστών υλοποιήθηκε.
Στην συνέχεια μπήκε μια σειρά έργων υποδομής και όπως μας ενημερώνουν οι μοναχές, είναι:

  • Η ανακατασκευή του μονοπατιού που ανεβαίνει στη Μονή, με διαπλάτυνση για να ανεβαίνει αυτοκίνητο, για την μεταφορά βαριών αντικειμένων αλλά και ηλικιωμένων ατόμων. Το έργο ξεκίνησε αλλά χρειάζεται αρκετά χρήματα ακόμη για να τελειοποιηθεί.
  • Η σκεπή της Μονής χρειάζεται ανακατασκευή, λόγω του ότι δεν υπάρχει κάποια μόνωση, πισσόχαρτο κ.λ.π. και καθώς οι άνεμοι είναι δυνατοί, εκτός του ότι μπαίνει όλο το κρύο μέσα, σηκώνονται τα κεραμίδια και σε περίπτωση βροχής γεμίζουν όλοι οι χώροι με νερό.
  • Kατόπιν υποδείξεως μηχανικών το καμπαναριό της Μονής έχει πάρει κλίση, είναι επικίνδυνο να πέσει προκαλώντας ζημιά στα κτίρια. Ως εκ τούτου εκτός από την κατεδάφιση του, χρειάζεται και η εκ νέου ανέγερσή του. Αυτά τα έργα είναι τα αμεσότερα και δαπανηρότερα και θα γίνουν με την καθοδήγηση μηχανικών προκειμένου το Ιστορικό μας Μοναστήρι να αποκτήσει και πάλι την παραδοσιακή του μορφή.
Κατόπιν συνεννόησης της αδελφότητας με το Δήμαρχο Καλαβρύτων κ. Λαζουρά, στις 2 Απριλίου 2014 στάλθηκε τσάπα (φωτό), και συνεχίζει η διάνοιξη της πλατείας έξω απο το Ναό της Κοίμησης της Θεοτόκου στην Ιερά Μονή. Για να τελειώσι το έργο θα χρειαστούν τσιμέντα, σίδερα, αλλά και χρήματα για το εργατικό προσωπικό
Τα έσοδα της Μονής όμως είναι ελάχιστα, καθ΄ ότι δε διαθέτει περιουσιακά στοιχεία και τα μόνα έσοδα είναι οι δωρεές των πιστών. Η βοήθεια όλων μας είναι απαραίτητη για την ολοκλήρωση των έργων και κάνουμε έκκληση αυτές τις Άγιες ημέρες του Δεκαπενταυγούστου να κάνουμε όλοι μας κάτι ως ιερή μας υπερχρέωση. Είναι ωραίο να καυχόμαστε για τον τόπο και την ιστορία του αλλά πρέπει να αποδεικνύετε και εμπράκτως.  
Μπορείτε να επισκεφτείτε οποιαδήποτε στιγμή θέλετε το μοναστήρι να διαπιστώσετε και από κοντά τα έργα, αλλά και με χαρά να σας δώσουμε όποια πληροφορία θέλετε.
Παραθέτουμε μερικές φωτογραφίες από την πορεία των έργων που ευγενικά παραχώρησε προς δημοσίευση στο ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS, η Ηγουμένη Μαρκέλλα 

Ενισχύσατε τα έργα της Μονής
Αρ. Λογαριασμού: Εθνική τράπεζα: 364/558090 ΙΒΑΝ: GR3201103640000036455809008
Δ. SWIFT ΤΡΑΠΕΖΑΣ (BIC) ETHNGRAA

τηλεφωνο επικοινωνίας
σταθερό 2692024219
κινητό cosmote 6981110966

ΦΩΤΟ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΩΝ ΕΡΓΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.