HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Το έθιμο της κουλούρας

γράφει ο  Νίκος Παπακωνσταντόπουλος Καθιερωμένο το έθιμο της κουλούρας, τόσο στα μεταπασχαλινά προσκυνήματα στα ξωκκλήσια μας, όσο και ...

γράφει ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος
Καθιερωμένο το έθιμο της κουλούρας, τόσο στα μεταπασχαλινά προσκυνήματα στα ξωκκλήσια μας, όσο και κάθε φορά που αυτά γιορτάζουν.
Η κουλούρα είναι γλυκό αρτοσκεύασμα, φτιαγμένο από τα χέρια της νοικοκυράς και με ειδικό τελετουργικό, ανάλογο με εκείνο του πρόσφορου (διαβάστε εδώ). Η ίδια το πηγαίνει ως τάμα στο ξωκκλήσι που γιορτάζει και αφού το διαβάσει ο παππάς, προορίζεται για τον τυχερό με έναν από τους δύο παρακάτω τρόπους:
Πρώτος τρόπος:
Μια άτυπη κριτική επιτροπή που συγκροτείται από προσκυνητές, ορίζει αγώνα δρόμου κάποιων δεκάδων μέτρων στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας ή και λίγο πιο μακριά, αν ο χώρος εκεί δεν προσφέρεται. Οι αθλητές που θέλουν να διαγωνιστούν δηλώνουν συμμετοχή και δίνεται η εκκίνηση. Εκείνος που θα τερματίσει πρώτος παίρνει ως έπαθλο την κουλούρα.
Δεύτερος τρόπος:
Η κουλούρα μπαίνει σε λοταρία, οι εισπράξεις της οποίας αποδίδονται στο ξωκκλήσι που γιορτάζει. Το έθιμο θέλει να την κόβει πάντα ο ίδιος ο τυχερός μικρά κομμάτια και να την προσφέρει σε όλους τους προσκυνητές, οι οποίοι με τη σειρά τους του εύχονται:
«Βοήθειά σου!», «και του χρόνου!».
Παρόμοια άρθρα:

Νίκος Παπακωνσταντόπουλος

Ο Νίκος Παπακωνσταντόπουλος γεννήθηκε στο Λειβάρτζι του Δήμου Καλαβρύτων. Πέραν του λειτουργήματός του (Διπλωματούχος Νοσηλευτής) δραστηριοποιείται και στο λογοτεχνικό χώρο, με εκδόσεις βιβλίων και δημοσιεύσεις άρθρων στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο. Είναι παντρεμένος με την Ελένη Γάλλιου από το Γοργόμυλο Πρέβεζας και έχουν δύο παιδιά.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.