HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Οι Οθωμανοί Αιχμάλωτοι της Πόλεως των Καλαβρύτων - Μάρτιος – Αύγουστος 1821

φωτό: απο τις εκδηλώσεις στην Χελωνοσπηλιά Λυκούρια Καλαβρύτων  γράφει ο  Δημήτρης Σταθακόπουλος Ο ιστορικός Απόστολος Βακαλόπου...

φωτό: απο τις εκδηλώσεις στην Χελωνοσπηλιά
Λυκούρια Καλαβρύτων 
γράφει ο Δημήτρης Σταθακόπουλος
Ο ιστορικός Απόστολος Βακαλόπουλος έγραψε μια πρωτότυπη και ενδιαφέρουσα μελέτη, αναφορικά με τους οθωμανούς αιχμαλώτους των Ελλήνων κατά τη διάρκεια της επανάστασης του 1821 ( εκδ. Ηρόδοτος ). Μέσα στην πυκνή και συγκεντρωμένη βιβλιογραφία, στις σελ. 37 και 38 ( βλ. σχετ. ) , αναφέρεται στα γεγονότα της κατάληψης της πόλεως των Καλαβρύτων , καθώς και στην τύχη των οθωμανών αιχμαλώτων ( δηλ. όλων των μη ορθοδόξων που οι έλληνες ονόμαζαν συλλήβδην Τούρκους ή Περσιάνους, έστω και εάν είχαν ποικίλες άλλες καταγωγές ).
Από την ανάγνωση και την παραπομπή των πηγών, εύκολα συνάγεται το συμπέρασμα ότι πλην των «κεφαλών» των οθωμανών που παρέμειναν προστατευμένα ζωντανοί, προκειμένου να είναι ανταλλάξιμοι με αντίστοιχες «κεφαλές» των Ελλήνων που είχαν αιχμαλωτιστεί από τους οθωμανούς, όλοι οι άλλοι – ακόμα και γυναικόπαιδα- εξοντώθηκαν συν τω χρόνω.
Για να μην κάνω τον απλό μεταφορέα και σχολιαστή των πηγών, παρακάτω τις παραθέτω αυτούσιες και τα συμπεράσματα δικά σας.

Δημήτρης Σταθακόπουλος

Δρ. κοινωνιολογίας της ιστορίας, Παντείου πανεπιστημίου Διπλωματούχου Βυζαντινής μουσικής - μουσικολόγου, Τακτικού μέλους της Ε.Α.ΑΔΗ.ΣΥ,  Μέλους του international society for ethnomusicology Bloomington Indiana Univ. Δικηγόρου παρ’ Αρείω Πάγω Μέλους του Δ.Σ του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά Μέλους της Ελληνικής αντιπροσωπείας στην Ευρωπαϊκή Ένωση Δικηγόρων CCBE



2 σχόλια

  1. Αθανάσιος Χρονόπουλος13 Φεβρουαρίου 2014 στις 5:05 μ.μ.

    Κ.Σταθακοπουλε,ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ ,για την πληροφόρηση.Όπως προκύπτει,ο Π.Π.Γερμανός,έπαιξε πρωτεύοντα ρόλο στην αιχμαλωσία Των πρώτων Τούρκων.Αισθάνομαι ιδιαίτερη χαρά πού ο σύλλογός μας στις 7/2/14 ,με την απόφαση του Δ.Σ.Καλαβρύτων,στην συνεδρίαση ήμουν παρών και μίλησα. Επανέφερε Την ονομασία της οδού στο όνομα Του Ιεράρχου.Θερμά ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ,στον Δήμαρχο Και όλους τους Δημοτικούς συμβούλους για την απόφασή τους.Επίσης ,μου δίδεται η ευκαιρία ,να ευχαριστήσω,τον Γ.Παπαδημητροπουλο,που από Χρόνια είχε φέρει το θέμα αυτό στην επιφάνεια Και όλους τους Καλαβρυτινους ,συλλογικούς φορεις και μεμονωμένα άτομα. Ιδιαίτερα τον Σ Τσενέ,που βοήθησε αποτελεσματικά,Τον καθηγουμενο Της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας ,που δεν μπορούσε να παραστεί ,στην συνεδρίαση του Δ.Συμβουλίου και με εξουσιοδότησε να τον εκπροσωπησω,γεγονός που γνωστοποιησα στο Δημ.Συμβούλιο,την Φωνή Των Καλαβρύτων καιτα Καλάβρυτα News για την προβολή του θέματος,τον Γ.Γκλαβα ,για τα περίφημα σχετικα του ,πύρινα,άρθρα Και ,ιδιαίτερα το συμβούλιο του συλλόγου μας ,του Πειραιώς ,για την εξουσιοδότηση και εμπιστοσύνη σας.Θα ήτο παράλειψή μου,εάν δεν εξεφραζα τα ΣΥΓΧΑΡΗΤΗΡΙΑ μου σε εσενα προσωπικά,Δημήτρη,για Την συμπαραστάση σου και για την αντικρουση ,που έκανες το 2011 ,στην γνωστή τηλεοπτική σειρά για τα γεγονότα του 1821 με τα ημαρτημενα πού άμεσα δημοσίευες και ενεργούσες κατ' εντολή των απογόνων αγωνιστών 1821 ,και συνέδραμες τον συλλ ογόμας ,πού είσαι αντιπροεδρος και την Παγκαλαβρυτινή Ένωση,με τον τότε δυναμικό πρόεδρό της,Γ.Κοσμά,δικηγόρο Πάρ' Αρείω Πάγω,εμείς δε είμεθα απλά μέλη της Ενώσεως.
    Αθανάσιος Χρονόπουλος
    Πρόεδρος Συλλόγου Καλαβρυτινών Πειραιώς
    Επίτιμος Γενικός Δ/ντής
    Υπουργείου Ανάπτυξης

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Σύμφωνα με φυλλάδιο του 1850 που φέρει τον τίτλο: «Απαντήσεις και παρατηρήσεις εις το ανωνύμως εκδοθέν αχρονολόγητον φυλλάδιον επωνομαζόμενον, Ιστορικαί αλήθειαι ή η Πετιμεζαϊκή οικογένεια / υπό Κ. Α (ίσως Κορδή Αναγνώστη;)», οι Πετιμεζαίοι μετά τη μάχη του Λεβιδίου (Απρίλιος 1821) θέλοντας να εκδικηθούν τους Τούρκους για το θάνατο του πατέρα τους, στράφηκαν εναντίων των αιχμαλώτων Τούρκων που βρίσκονταν στα Καλάβρυτα. Γράφει λοιπόν επί λέξει: «Τότε αφήρεσαν λαφυραγωγούντες ό,τι έτι έμενεν εις τους δυστυχείς προσκυνημένους, αόπλους και αιχμαλώτους Τούρκους, και κατόπιν εφόνευσαν πολλούς εξ αυτών μετά των γυναικών και των παιδίων των..».

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.