HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η σειρά 1821 του ΣΚΑΪ σε Αλβανικό κανάλι - Δηλώσεις του δρ.Δ.Σταθακόπουλου την Κυριακή στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ"

Όλοι θα θυμάστε την σειρά-ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821 με Τατσόπουλο, Βερέμη και άλλους..... Δώσαμε μάχες, αντιδράσαμε,  επιχειρηματ...

Όλοι θα θυμάστε την σειρά-ντοκιμαντέρ του ΣΚΑΪ για το 1821 με Τατσόπουλο, Βερέμη και άλλους..... Δώσαμε μάχες, αντιδράσαμε,  επιχειρηματολογήσαμε. Πρόσφατα το εν λόγω ντοκιμαντέρ πουλήθηκε σε καλωδιακή τηλεόραση της Αλβανίας! Ναι έχει τεράστιο ενδιαφέρον για τους γείτονες.....Τώρα οι Αλβανοί έχουν στα χέρια τους, αυτό που ήθελαν για να συνεχίσουν τις προπαγανδιστικές προσπάθειες και τα σχέδια τους περί μεγάλης Αλβανίας.. που τον τελευταίο καιρό έχουν εντατικοποιηθεί (δηλώσεις Σαλί Μπερίσα).
Ο κ. Δημ.Σταθακόπουλος κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς του ΣΚΑΙ για το 1821 κατά άμισθη εντολή του Ομίλου απογόνων αγωνιστών 1821, σχολίαζε ανά επεισόδιο τα 10 επεισόδια του ΣΚΑΙ 1821 , σημειώνοντας και παρατηρώντας τα ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ ( άστοχα ) της σειράς, στα οποία σχόλια του παρέθετε με στοιχεία τις αντιρρήσεις, ενστάσεις και αντικρούσεις.
Όλο το έργο ( περίπου 200 σελίδες ), δέθηκε σε ηλεκτρονικό αρχείο/ βιβλίο pdf και βρίσκεται επί 2 χρόνια περίπου ελεύθερο αναγνώσεως στο ίντερνετ: ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ
...........
Χθες (6/12/12) γίναμε μάρτυρες τηλεφωνήματος στα γραφεία της διοίκηση του δικηγορικού συλλόγου Πειραιά προς τον κ. Σταθακόπουλο από τον  δημοσιογράφο της εφ. "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" Παναγιώτη Σαββίδη ο οποίος ζήτησε από τον κ.Σταθακόπουλο να κάνει σχόλια σχετικά με την πώληση της σειράς σε Αλβανικό κανάλι. Η συνέντευξη θα δημοσιευθεί την Κυριακή 9 Δεκ. στο "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" 

Ο κ.Σταθακόπουλος ανέπτυξε τις  αντιρρήσεις του  στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η αγ. Λαύρα, το κρυφό σχολειό, το ήθος των αγωνιστών, η δοσιματική διοίκηση των οθωμανών, ο καθημερινός βίος των ελλήνων , αρβανιτών και εν γένει οθωμανών και λαών της περιοχής αλλά και την άποψή του για την πώληση της σειράς.....Περισσότερα και για λόγους δεοντολογίας απένατι στην εφημερίδα, θα περιμένουμε να τα δούμε την Κυριακή. Αν (και ελπίζουμε πως όχι) δεν δημοσιευθεί ολόκληρη η συνέντευξη του καθηγητή μας θα την δημοσιεύσουμε εμείς......αναμένουμε.....



Νεότερη ενημέρωση Κυριακή 09/12. 
Όπως σημειώσαμε παραπάνω περιμέναμε τη δημοσίευση της  εφ. "ΠΡΩΤΟ ΘΕΜΑ" για το θέμα και την συνέντευξη του Δημήτρη Σταθακόπουλου στο δημοσιογράφο Παναγιώτη Σαββίδη (σε. 20). Στην εφημερίδα δημοσιεύθηκε το μέρος της συνέντευξης την οποία εμείς παραθέτουμε αυτούσια:
- Ρωτήθηκε ο Ομιλος απογόνων αγωνιστών 1821 ( http://www.apogonoi1821.gr/ ) από τον κ. Παν.Σαββίδη του ΠΡΩΤΟΥ ΘΕΜΑΤΟΣ, αναφορικά με την αγορά ( με σκοπό την προβολή ) της σπονδυλωτής ιστορικής παραγωγής του ΣΚΑΙ -1821, από γνωστό Αλβανικό κανάλι και τι σηματοδοτεί , άν σηματοδοτεί, αυτή η ενέργεια.
Το Δ.Σ του ομίλου ( Κ.Πλαπούτας, Αντ. Πετιμεζάς και Κίτσος Μπότσαρης ) , παρέπεμψε στον ιστορικό και νομικό σύμβουλο, μέλος του Ομίλου κ. Δημ. Σταθακόπουλο, Δρα Παντείου πανεπιστημίου στην κοινωνιολογία της ιστορίας της οθωμανικής περιόδου, δικηγόρο παρ' Αρείω Πάγω , ΓΓ Γραμματέα της Ε.ΔΗ.Κ και υποψήφιο του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ στην Α' Πειραιά και νήσων στις εκλογές της 6ης Μαϊου 2012. (http://www.24grammata.com/wp-content/uploads/2012/10/Stathakopoulos-mini-CV-1.pdf )
Ο κ. Δημ.Σταθακόπουλος κατά τη διάρκεια προβολής της σειράς του ΣΚΑΙ για το 1821 κατά άμισθη εντολή του Ομίλου σχολίαζε ανά επεισόδιο τα 10 επεισόδια του ΣΚΑΙ 1821 , σημειώνοντας και παρατηρώντας τα ΗΜΑΡΤΗΜΕΝΑ ( άστοχα ) της σειράς, στα οποία σχόλια του παρέθετε με στοιχεία τις αντιρρήσεις, ενστάσεις και αντικρούσεις.
Ολο το έργο ( περίπου 200 σελίδες ), δέθηκε σε ηλεκτρονικό αρχείο/ βιβλίο pdf και βρίσκεται επί 2 χρόνια περίπου ελεύθερο αναγνώσεως στο ίντερνετ:
Οι βασικές συνοπτικές αντιρρήσεις ήταν ( και είναι ) , στην αντιμετώπιση θεμάτων όπως η αγ. Λαύρα, το κρυφό σχολειό, το ήθος των αγωνιστών, η δοσιματική διοίκηση των οθωμανών, ο καθημερινός βίος των ελλήνων , αρβανιτών και εν γένει οθωμανών και λαών της περιοχής.
Ατυχώς ( ; ) , ο Ομιλος απογόνων αγωνιστών 1821, δεν κλήθηκε από τους διοργανωτές της εκπομπής ΣΚΑΙ 1821 να συμμετάσχει στο πάνελ, άν και τα προσωπικά τους αρχεία , κειμήλια και οι προσωπικές οικογενειακές τους παραδόσεις θα μπορούσαν να φανούν χρήσιμες στον πλουραλισμό που ήθελε να έχει η εκπομπή, εν τούτοις αγνοήθηκαν παντελώς.
Ο όμιλος απέστειλε στους υπευθύνους της εκπομπής αντίγραφα του έργου του κ. Σταθακόπουλου και ανήμερα τα Χριστούγεννα του 2011, ο κ. Αρης Πορτοσάλτε σε ραδιοφωνική του εκπομπή, φιλοξένησε μιά μικρή τηλεφωνική συνέντευξη του κ. Σταθακόπουλου ( ο οποίος εκείνη την ημέρα ήταν στην Κων/πολη ) , όπου μεταξύ άλλων ειπώθηκε πώς ήταν τελικά λάθος η μη φιλοξενία του Ομίλου απογόνων αγωνιστών 1821 και ότι η αντίκρουση που έγινε, είχε σίγουρα πολλά θετικά σημεία, ίσως δε να ήταν / είναι η μόνη σοβαρά επιστημονική συνολική αντίκρουση σε κάποια "καυτά θέματα".
Αναφορικά με την αγορά και προβολή της σειράς από αλβανικό κανάλι, ο κ.Σταθακόπουλος μας είπε ότι αυτό έχει διπλή ανάγνωση:
1) Ο ΣΚΑΙ επιχειρηματικά θα θεωρεί ότι έκανε ένα καλό deal και ίσως εύλογα.
2) Οι επιστημονικοί συνεργάτες της σειράς θα θεωρούν ότι δικαιώνονται επιστημονικά και στη γείτονα, άρα η σειρά ήταν πλουραλιστική και πέτυχε το σκοπό της.
Η άλλη ανάγνωση λέει:
1) Η σειρά είχε πολλά κενά και αστοχίες ( αμαρτίες ), οι οποίες παρερμηνεύονται κατά το δοκούν , και στην αλβανία ίσως να μην υπάρχει αντίστοιχος όμιλος απογόνων αγωνιστών αλβανών κατά των οθωμανών για να αντικρούσει.
2) Η σειρά στα πρώτα επεισόδια παρουσιάζει μιά στρεβλή εικόνα ( μάλλον θετική ) της pax ottomana, που θα κάνει και το αλβανικό κοινό να πιστεύει ότι : " καλά περνάγαμε όλοι στη βαλκανική επί οθωμανών"
3) Μπορεί κάλλιστα να χρησιμοποιηθεί από τυχόν προπαγανδιστικά εθνικιστικά εξτρεμιστικά στοιχεία ώς επιστημονική συνομολόγηση των ελλήνων, ότι κατα βάση οι νεοέλληνες είμαστε "εξελληνισμένοι αλβανοί" ( βλ. περίπτωση νανουρίσματος στη σκηνή της εξόδου του Μεσολογγίου, θέματα αρβανιτών αγωνιστών και αρβανίτικων γλωσσικών ιδιωμάτων ) .
Ο όμιλος απογόνων αγωνιστών 1821 , πιστεύει πως η συγκεκριμένη εκπομπή ( κρινόμενη εκ του αποτελέσματος ) , μάλλον σύγχυση προκάλεσε στο κοινό , που ενδέχεται να συνεχιστεί και στην Αλβανία, ενώ πιθανώς να χρησιμοποιηθεί και καταχρηστικά από εξτρεμιστικά στοιχεία, έχοντας δε το προνόμιο της προβολής και του από καθ' έδρας "αλάθητου", δυστυχώς δεν υπάρχει ισότητα στην αντίκρουση στοιχείων της .
Κλείνοντας ο κ. Δ.Σταθακόπουλος μας είπε πώς επειδή γνωρίζει την τουρκική γλώσσα και παρακολουθεί το σήριαλ Σουλεϊμάν του ΑΝΤ1 από δορυφορικό τουρκικό κανάλι ( ήδη στο 75ο επεισόδιο ), αυτό είναι η καλύτερη απάντηση στην εξωραϊσμένη σειρά του 1821 που ήδη ταξιδεύει για την Αλβανία και αυτό γιατί η σειρά του ΑΝΤ1 ( σαπουνόπερα μεν , αλλά ) δείχνει αρπαγές παιδιών για γενίτσαρους, αρπαγές και αιχμαλωσίες γυναικών για το χαρέμι, ευνουχισμούς, καρατομήσεις, ίντριγκες και σκληρές μάχες χωρίς έλεος ακόμα και κατά μουσουλμάνων στασιαστών ( πράγματα που δεν είδαμε , και ούτε κατά διάνοια αναφέρθηκαν στο ΣΚΑΙ 1821 ), γι' αυτό κ. Σταθακόπουλος με αρθρογραφία του ήταν ένθερμος υποστηρικτής της προβολής του εν λόγω σήριαλ του ΑΝΤ1 και απ' ότι φαίνεται δικαιώθηκε μιάς και ο Ερντογάν ζήτησε να σταματήσει το σήριαλ αυτό διότι προσβάλλει τους οθωμανούς ( sic ) ... !!! βλ.http://www.kalavrytanews.com/2012/09/blog-post_415.html



Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.