HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Η "Παγκαβρυτινή ΄Ενωση" και "Ενωση Καλαβρυτινών Αθήνας" με τους Ομογενείς της Αμερικής

     Η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» ΚΑΙ Η «ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΣΤΗ...


    Η «ΠΑΓΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΗ ΕΝΩΣΗ» ΚΑΙ Η «ΕΝΩΣΗ ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΩΝ ΑΘΗΝΑΣ» ΠΡΟΣΚΛΗΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ ΣΤΙΣ Η.Π.Α. ΚΑΙ ΟΙ ΠΡΟΕΔΡΟΙ ΤΟΥΣ ΠΑΡΕΣΤΗΣΑΝ ΣΤΙΣ ΕΠΕΤΕΙΑΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΗΣ 25ης ΜΑΡΤΙΟΥ 1821 ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Ο πρόεδρος της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας», Αντιστράτηγος της Ελληνικής Αστυνομίας ε.α. Σωτήριος Τσενές και ο Γεώργιος Κοσμάς, Δικηγόρος παρ’ Αρείω Πάγω και πρόεδρος της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης», προσκλήθηκαν και μετέβησαν στις 22-3-2012 στο Σικάγο της Πολιτείας Ιλινόις για τον τριήμερο πανηγυρικό εορτασμό από τους απόδημους συμπατριώτες μας της Επετείου της 25ης Μαρτίου 1821 και του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου.
   Η πρόσκληση έγινε από τον Σύλλογο Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα», που διοργάνωσε τις εκδηλώσεις και εκπροσωπείται από τον πρόεδρο Ιωάννη Μπίρμπα και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου Γεώργιο Πάνου, Χριστίνα Αλεξοπούλου, Ελένη Κούφη, Λίζα Μπίρμπα, Τζέιμς Δημητρίου και Κώστα Πάνου, την πρόεδρο του Εποπτικού Συμβουλίου Μαριάννα Σπυροπούλου και τα μέλη Τάμμυ Παράσχου και Ανδρέα Τσάμη, καθώς και τον πρόεδρο της Επιτροπής Υποτροφιών του Ιδρύματος «ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ» Θεόδωρο Σπυρόπουλο και τα μέλη Μαριάννα Σπυροπούλου, Τζέιμς Δημητρίου, Ανδρέα Τσάμη και Γεώργιο Πάνου. Συνδιοργανωτές των εκδηλώσεων ήταν ο Σύλλογος Λυκουριωτών Σικάγο «Ο Άγιος Γεώργιος» με πρόεδρο τον Γεώργιο Τούζιο και μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τους Τάμμυ Παράσχου, Φίλιππα Τούζιο, Βίκυ Τούζιου, Τασία Σβίγγου, Λόλα Χαραλαμποπούλου, Γεώργιο Μπράβο, Π. Δεδέογλου και Αλεξ. Χαραλαμπόπουλο, ο πρόεδρος του Συλλόγου Αχλαδοκαμπιτών Ανδρέας Παράσχος και η πρόεδρος του Συλλόγου Αθηναίων Ιλινόις Λίζα Πουλοπούλου.
   Οι λαμπρές τελετές πραγματοποιήθηκαν υπό την αιγίδα του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (Σ.Α.Ε.) Περιφέρειας Η.Π.Α., με πρόεδρο και συντονιστή τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, που είναι και πρόεδρος της Οργάνωσης «Φύτεψε τις ρίζες σου στην Ελλάδα», με χορηγούς στους οποίους περιλαμβάνονται οι : Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Έρικα Σπυροπούλου, Μαριάννα Σπυροπούλου Κυβερνητική Επίτροπος της Πολιτείας του Ιλινόις, Φίλιππας Τούζιος, Λούης Κυριαζόπουλος, Φωτεινή και Ανδρέας Τσάμης, Ιωάννης και Αλέξης Μπίρμπας, Γιώτα, Κώστας και Σπύρος Γιαννούλιας, Βασίλης, Σπύρος και Τομ Καραχάλιος, Τάκης και Γιώργος Νικολόπουλος, Μπέττυ Τσάμη, Ελένη Κούφη, Γεώργιος Τούζιος, Ανδρέας Παράσχος, Γεώργιος Βάρβης, Βάσω και Βασίλης Γιαννόπουλος, Κώστας Αλεξόπουλος, Χρήστος και Βαλέρια Κόντου, Γεώργιος Μπράβος, Γκας Ντάνος, Λίζα Πουλοπούλου, Δημήτριος και Γκας Πάνου, Γιάννης Μελίδης, Ντιν Σβίγγος, Π. Μαρίνης, Γεώργιος και Σωτηρία Σιάννη, Βασιλική και Δημήτριος Μητρόπουλος, Σπύρος Καπετάνιος, καθώς και πολλοί άλλοι Επιχειρηματίες ομογενείς μας.
   Τις βραδιές 23-3-2012 και 25-3-2012, οι διοργανωτές δεξιώθηκαν προσκεκλημένους  κι επισήμους στο ROSWOOD RESTAURANT και στο PEGASOS RESTAURANT AND TAVERNA , αντίστοιχα, όπου και έγιναν ενδιαφέρουσες συζητήσεις σε ευχάριστο αλλά και συγκινησιακό κλίμα, με αναμνήσεις των συμπατριωτών μας από την Ελλάδα, πριν τη μετανάστευσή τους στις Η.Π.Α.
   Η μαζικότερη εκδήλωση έγινε το βράδυ της 24ης-3-2012 στην πολύ μεγάλη αίθουσα του Κοσμικού Κέντρου EMPRESS BANQUETS. Το πρωτόκολλο τηρήθηκε πιστά, το πλήθος των παρισταμένων υποδέχθηκε σε στάση προσοχής την Ελληνική Σημαία και το αντίγραφο του Ιστορικού Λαβάρου της Αγίας Λαύρας και όλοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο της Ελλάδας και τον Εθνικό Ύμνο των Η.Π.Α.. Μετά την προσευχή από τον Αιδεσιμολογιότατο π. Παναγιώτη Μαλάμη, κοπέλες με Ελληνικές παραδοσιακές ενδυμασίες, χόρεψαν και τραγούδησαν πατριωτικά, επαναστατικά ελληνικά τραγούδια.
     Μετά το δείπνο, κλήθηκαν στο βήμα και μίλησαν, κατά σειρά, οι Σωτήριος Τσενές, Γεώργιος Κοσμάς, Θεόδωρος Σπυρόπουλος, Μαριάννα Σπυροπούλου, Judy Baar Topinka (State Comptroller), Jesse White (secretary of State  of  Illinois) και η Ιωάννα Ευθυμιάδου Γενική Πρόξενος της Ελλάδας στο Σικάγο.  
    Οι εκπρόσωποι των Καλαβρυτινών Φορέων στην Ελλάδα, Σ. Τσενές και Γ. Κοσμάς, στις ομιλίες τους χαιρέτισαν με συγκίνηση τους απόδημους συμπατριώτες μας, ευχαρίστησαν τους διοργανωτές για την πρόσκληση και τη φιλοξενία και αναφέρθηκαν στις δράσεις στη χώρα μας της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας» και της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης». Ο Σωτήριος Τσενές γνωστοποίησε και την πρόσφατη σημαντική δράση της «Ένωσης Καλαβρυτινών Αθήνας», που είναι η δημιουργία πλατείας στην περιοχή του Ν. Κόσμου της Αθήνας, με την ονομασία «Πλατεία Ολοκαυτώματος Καλαβρύτων», την οποία εγκαινίασε ο Δήμαρχος Αθηναίων. Ο Γεώργιος Κοσμάς τόνισε ότι η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση», που ιδρύθηκε το 1896 και έχει βραβευθεί από την Ακαδημία Αθηνών για την ιστορική, εθνική και πολιτιστική της δράση, που αντέκρουσε με επιτυχία τις τελευταίες απόπειρες σκοτεινών κύκλων για διαστρέβλωση της ιστορικής αλήθειας, άνοιξε και φέτος στην Αθήνα στις 18-3-2012 τις μεγάλες Επετειακές εκδηλώσεις για την Εθνική μας Παλιγγενεσία, με την ένταξη της «Παγκαλαβρυτινής Ένωσης» ως πρώτης στο επίσημο πρόγραμμα της Γενικής Γραμματείας της Κυβέρνησης, της Περιφέρειας Αττικής και του Δήμου Αθηναίων. Υπενθύμισε ότι το Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη στην Αθήνα και το Πανελλήνιο Ηρώο Αγωνιστών του 1821 πλησίον της Ιστορικής Μονής της Αγίας Λαύρας (στην Επιτροπή ανέγερσης του οποίου συμμετείχε ως επικεφαλής και με δαπάνες της η «Παγκαλαβρυτινή Ένωση»), ανηγέρθησαν  ταυτόχρονα το 1932 με εντολή του τότε Πρωθυπουργού Ελευθερίου Βενιζέλου ενώ Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήταν ο Αλέξανδρος Ζαΐμης.  Ότι η ακοίμητη φλόγα του καντηλιού του Μνημείου του Αγνώστου Στρατιώτη μεταφέρθηκε εκεί από την Αγία Λαύρα στις 25 Μαρτίου 1932, που έγιναν τα εγκαίνια του Μνημείου. Ότι η Ελληνική Πολιτεία και με αυτές της τις πράξεις έχει αναγνωρίσει τον αναμφισβήτητα πρωταρχικό ρόλο στην Επανάσταση του 1821, της Αγίας Λαύρας, των Καλαβρύτων και της περιοχής τους.
   Μετά τις ομιλίες, οι διοργανωτές τίμησαν τους Γ. Κοσμά και Σ. Τσενέ, οι οποίοι  με τη σειρά τους ανταπέδωσαν τις τιμές μες αναμνηστικά διπλώματα και πλακέτες. Οι διοργανωτές τίμησαν επίσης και τον Επίτιμο Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Γεώργιο Παπαδημητρόπουλο, ο οποίος απέστειλε μήνυμα από την Ελλάδα, που αναγνώστηκε από τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο. Με τη συμμετοχή δε της ελληνικής ορχήστρας «Spartan Dance Group» όλοι οι συμπατριώτες μας ξεφάντωσαν επί πολλές ώρες με ελληνικούς χορούς και τραγούδια.
   Τις πρωινές ώρες της 25ης Μαρτίου 2012 πραγματοποιήθηκε η Θεία λειτουργία για την εορτή του Ευαγγελισμού  της Θεοτόκου και η δοξολογία για την Εθνική μας Επέτειο στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας στο Σικάγο. Τόσο για τη δοξολογία, όσο και για την παραπάνω εκδήλωση της προηγούμενης ημέρας, είχαν προσέλθει ομογενείς από πολλές Πολιτείες της Αμερικής, όπως από το Λας Βέγκας, την Καλιφόρνια, τη Φλόριντα, την Ιντιάνα και άλλες. Πολλοί Καλαβρυτινοί απόδημοι προερχόμενοι από όλη την Επαρχία Καλαβρύτων, προσέτρεχαν στους Γ. Κοσμά και Σ. Τσενέ και ρωτούσαν για συγγενείς τους, διότι άλλοι είχαν μεταναστεύσει στις Η.Π.Α. εδώ και 50 χρόνια τουλάχιστον και άλλοι είχαν γεννηθεί στην Αμερική. Ανέφεραν τα ονόματά τους, όπως π.χ. Σιάτος, Αυγέρης, Σουλελές, Γκίκας, Δάμας και άλλα,  και ρωτούσαν τον Γ. Κοσμά, που είχαν να τον δουν 40 χρόνια, με απερίγραπτη συγκίνηση, τί γίνεται τώρα στην περιοχή της Κλειτορίας, των Καλαβρύτων, της Δάφνης, του Σοποτού κλπ, αν έχει προκόψει ο τόπος και αν ζουν κάποιοι συγγενείς, φίλοι και γνωστοί τους. Οι απαντήσεις δίνονται βροχηδόν και στο άκουσμα των ονομάτων, οι απόδημοι συμπατριώτες μας δάκρυζαν και εναγκαλίζοντο αναφερόμενοι στις νεανικές τους αναμνήσεις από τη γενέτειρα. Κατά τη διάρκεια της δοξολογίας, οι Σ. Τσενές και Γ. Κοσμάς παρεκάθησαν σε προκαθορισμένες από το πρωτόκολλο θέσεις μαζί με τους Έρικα και Θεόδωρο Σπυρόπουλο, Μαριάννα Σπυροπούλου και την Πρόξενο της Ελλάδας στο Σικάγο Ιωάννα Ευθυμιάδου. Χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος της Περιφέρειας Ιλινόις και των όμορων Πολιτειών των Η.Π.Α. Σεβασμιότατος Ιάκωβος και κατά τη διάρκεια της λειτουργίας χειροτονήθηκε Διάκονος ο Γιατρός Ανδρέας Γκίκας του Βασιλείου, που κατάγεται από τον Άγιο Νικόλαο Κλειτορίας. Η χειροτονία ήταν συγκλονιστική, με τα λόγια του Αρχιεπισκόπου για τον χειροτονηθέντα και την οικογένειά του και με την Εκκλησιαστική Ομολογία του νέου Διακόνου των ομογενών μας.
   Μετά το πέρας της χειροτονίας και της δοξολογίας, ο Αρχιεπίσκοπος και το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο προσέφεραν καφέ στο πολυπληθές εκκλησίασμα στο Πνευματικό  Κέντρο του Ναού και στους γύρω χώρους. Οι παρευρισκόμενοι συμπατριώτες μας, μας έδιναν μπιλιέτα και επιστολές στους δύο εκπροσώπους των Καλαβρυτινών Φορέων της Ελλάδας, για χαιρετίσματα και μηνύματα στους συγγενείς τους στην Ελλάδα.
   Αξίζει να σημειωθεί ότι στα επιτεύγματα του Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα» περιλαμβάνεται και η έκδοση γραμματοσήμου, στο οποίο απεικονίζεται το Ιστορικό Λάβαρο της Ιεράς Μονής Αγίας Λαύρας, με τις επισημειώσεις «AGHIA LAVRA 1821 – KALAVRYTA». Θερμά συγχαρητήρια στον φιλόπατρι πρόεδρο του Συλλόγου Φιλελλήνων Τάκη Νικολόπουλο, που φιλοτέχνησε το παραπάνω γραμματόσημο, το οποίο με την κυκλοφορία του στη διεθνή αλληλογραφία θα θυμίζει ακόμα μια φορά στην παγκόσμια Κοινότητα την ιστορικότητα της Ιεράς Μονής και την πρωταρχική συμβολή της στους Αγώνες των Προγόνων μας για την Εθνική Παλιγγενεσία.
   Τέλος, την τελευταία ημέρα της παραμονής τους στο Σικάγο, οι Γ. Κοσμάς και Σ. Τσενές έδωσαν συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό των αποδήμων, με εμβέλεια στους μετανάστες μας ολόκληρης της Αμερικής και απάντησαν σε ερωτήσεις ιστορικού, πολιτιστικού και οικονομικού περιεχομένου, που αφορούν στη γενέτειρα.
   Τα λόγια είναι φτωχά για να περιγράψουν την πατριωτική αγάπη, την Καλαβρυτινή ψυχή, την εξαιρετική υποδοχή, τη φιλοξενία, τις συγκινήσεις και τις αναμνήσεις. Παντού ξεχείλιζε η χαρά, ο ενθουσιασμός και ο αυθορμητισμός των εκφράσεων για την ιδιαίτερη Πατρίδα, όπως για παράδειγμα «πώς κατάντησε έτσι η Πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια…!!». Όπως αποδείχθηκε για ακόμα μια φορά, οι ρίζες και η καταγωγή συγκαταλέγονται στους δυνατότερους δεσμούς. Δεν νιώθαμε απλά προσκεκλημένοι για τις ανάγκες των Επετειακών εκδηλώσεων, αλλά δικοί τους αγαπημένοι άνθρωποι, που μας περίμεναν για να γιορτάσουν μαζί μας. Πυξίδα τους η προκοπή της γενέτειρας και το ένδοξο παρελθόν των Ηρωικών Προγόνων μας. Έχουμε χρέος να ανοίξουμε διάπλατα τις πόρτες της συνεργασίας μεταξύ των απόδημων συμπατριωτών μας και όλων των Καλαβρυτινών Φορέων, ιδιαίτερα τώρα, που οι κρατικοί Φορείς αδυνατούν να ανταποκριθούν ακόμη και στις στοιχειώδεις απαιτήσεις του Ελληνισμού της ημεδαπής και της αλλοδαπής.
   Οι Γεώργιος Κοσμάς και Σωτήριος Τσενές εξ ονόματος όλων των μελών των Φορέων που εκπροσωπούμε και των απανταχού της Ελλάδας Καλαβρυτινών από όλη την τέως Επαρχία Καλαβρύτων, ευχαριστούμε θερμά τους ομογενείς μας  στις Η.Π.Α. για την πρόσκληση, τη φιλοξενία και τις συγκινήσεις που μας προσέφεραν.
   Ιδιαίτερα όμως ευχαριστούμε τον πρόεδρο Ιωάννη Μπίρμπα και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Καλαβρυτινών Σικάγο «Η Αγία Λαύρα», την Έρικα και τον Θεόδωρο Σπυρόπουλο, τη Μαριάννα Σπυροπούλου, τον Ανδρέα και τη Φωτεινή Τσάμη, τον Δημήτριο Μητρόπουλο, τον πρόεδρο Γεώργιο Τούζιο και τα μέλη του Δ.Σ. του Συλλόγου Λυκουριωτών Σικάγο «Ο Άγιος Γεώργιος», τους Φίλιππα και Θεόδωρο Τούζιο, την Τάμμυ Παράσχου και τον πρόεδρο του Συλλόγου Αχλαδοκαμπιτών Ανδρέα Παράσχο, για την αγάπη τους και την απέραντη πατριωτική φιλία, με τις οποίες μας περιέβαλαν, και τις οποίες τους ανταποδίδουμε πολλαπλάσια.
   Δηλώνουμε σε όλους τους απόδημους συμπατριώτες μας ότι θα είμαστε πάντοτε στη διάθεσή τους και τους ευχόμαστε καλή αντάμωση.

Γεώργιος Κοσμάς                                                       Σωτήριος Τσενές













Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.