Τα γραφεία του ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS και της εφημερίδας «ΩΡΑ των ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ» επισκέφθηκε σήμερα, Τρίτη 18 Αυγούστου 2026, ο συμπατριώτης μας ζωγράφος Ανδρέας Ρηγόπουλος, παραδίδοντας τον αυθεντικό πίνακά του, εντελώς δωρεάν, με θέμα τον ιστορικό Πύργο του Λεχουρίτη στο Λεχούρι Καλαβρύτων.
Πρόκειται για ένα έργο με ιδιαίτερη ιστορική και καλλιτεχνική αξία, καθώς ο Πύργος του Λεχουρίτη αποτελεί ένα από τα σημαντικά τοπόσημα της περιοχής και είναι άρρηκτα συνδεδεμένος με την ιστορία της Επανάστασης του 1821 στα Καλάβρυτα.
Η παράδοση του πίνακα έγινε ύστερα από επικοινωνία του δημοσιογράφου Νίκου Κυριαζή με τον ζωγράφο και, όπως συμφωνήθηκε, το έργο πρόκειται να παραδοθεί στην ιδιοκτήτρια του Πύργου, κα Ελένη Πορετσάνου, ώστε να κοσμεί τον τόπο με τον οποίο συνδέεται ιστορικά.
Ένα μεγάλο ζωγραφικό αρχείο για την ιστορία των Καλαβρύτων
Η σημερινή επίσκεψη έφερε στο προσκήνιο και μια ιδιαίτερα σημαντική πτυχή της μακράς καλλιτεχνικής διαδρομής του Ανδρέα Ρηγόπουλου.
Πρόκειται για ένα μεγάλο απόθεμα αρκετών δεκάδων ζωγραφικών έργων, με θεματολογία που αφορά την Επανάσταση του 1821, τοπόσημα στην επαρχία των Καλαβρύτων και τοπία από όλη την Επαρχία Καλαβρύτων.
Τοπόσημα του Αγώνα, πύργοι οπλαρχηγών στην αρχική τους μορφή πριν ερειπωθούν ή αναπαλαιωθούν, μοναστήρια που συνδέθηκαν με την Επανάσταση, όπως το Μέγα Σπήλαιο, η Αγία Λαύρα, η Μακελλαριά, ο Άγιος Αθανάσιος και οι Άγιοι Θεόδωροι, προσωπογραφίες πρωταγωνιστών, ιστορικές συνθέσεις, αρχοντικά όπως διασώζονταν παλαιότερα στα χωριά, αλλά και σκηνές από την καθημερινή ζωή των ανθρώπων της εποχής, αποτελούν μέρος αυτής της ξεχωριστής συλλογής.
Ένα έργο που, πέρα από την καλλιτεχνική του αξία, λειτουργεί και ως εικαστικό αρχείο της τοπικής ιστορίας, αποτυπώνοντας πρόσωπα, χώρους και γεγονότα που σημάδεψαν την πορεία των Καλαβρύτων και της ευρύτερης περιοχής.
Ο ζωγράφος που επέλεξε τον δύσκολο δρόμο της ζωγραφικής
Ο Ανδρέας Ρηγόπουλος γεννήθηκε στο Καλλιφώνιο Καλαβρύτων και ανέπτυξε την καλλιτεχνική του δραστηριότητα στην Αθήνα, όπου σπούδασε ζωγραφική κοντά στους διακεκριμένους ζωγράφους και θεωρητικούς Κώστα Κουτσουρή και Σπύρο Κουκουλομάτη, αποκτώντας ευρεία θεωρητική και τεχνική κατάρτιση.
Σε μια εποχή κατά την οποία η τέχνη συχνά βρίσκεται αντιμέτωπη με τη λογική του εύκολου και του γρήγορου, ο Ανδρέας Ρηγόπουλος επέλεξε να παραμείνει σταθερός στις αρχές και στους κανόνες της ζωγραφικής.
Με γνώση, επιμονή και καλλιτεχνική συνέπεια δημιούργησε έναν σημαντικό όγκο έργου, μεγάλο μέρος του οποίου έχει ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία των Καλαβρύτων, στην Επανάσταση του 1821 και στην Εθνική Παλιγγενεσία.
Σήμερα η αξία μιας τέτοιας συλλογής γίνεται ακόμη πιο εμφανής. Και ίσως είναι η κατάλληλη στιγμή να αναδειχθεί ένα έργο που δημιουργήθηκε με επίκεντρο την ιστορία, τους ανθρώπους και τα τοπόσημα των Καλαβρύτων.
Ένα έργο που αξίζει να επιστρέψει στην κοινωνία των Καλαβρύτων
Όπως είχε σημειώσει σε αφιέρωμά του στον ζωγράφο ο Φίλιππος Σαρδελιάνος, ο Ανδρέας Ρηγόπουλος έχει συμμετάσχει σε πολλές ατομικές και ομαδικές εκθέσεις, ενώ έργα του έχουν παρουσιαστεί σε περιοδικά τέχνης, λευκώματα και εφημερίδες.
Έργα του βρίσκονται, μεταξύ άλλων, στη Δημοτική Πινακοθήκη Πατρών, στον Δήμο Τρικάλων, στην Αρχιεπισκοπή Καλαβρύτων, στην Τράπεζα της Ελλάδος, στο Πολεμικό Μουσείο, στην Εθνική Τράπεζα, στην ΕΤΒΑ, στην Ελληνική Εταιρεία Εμφιαλώσεως, στο Γενικό Επιτελείο Στρατού και στον Δήμο Καλαβρύτων, καθώς και σε ιδιωτικές συλλογές στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Ο Πύργος του Λεχουρίτη – ένα ζωντανό κομμάτι της Επανάστασης
Ο Πύργος του Λεχουρίτη, στο Λεχούρι Καλαβρύτων, αποτελεί οχυρή μεταβυζαντινή κατοικία που συνδέθηκε με τον οπλαρχηγό Γεώργιο Λεχουρίτη (Παπαδόπουλο).
Η ιστορία του ανάγεται στον 18ο αιώνα. Η οικοδόμησή του ξεκίνησε περί το 1740 και ολοκληρώθηκε το 1790. Κατά τη διάρκεια της Επανάστασης του 1821, στον πύργο κρατήθηκε ως αιχμάλωτος ο Τούρκος διοικητής των Καλαβρύτων Ιμπραήμ Αρναούτογλου, μαζί με την κόρη του Αϊσέ, μετά την απελευθέρωση των Καλαβρύτων στις 21 Μαρτίου 1821.
Το 1840, ο βασιλιάς Όθωνας και η βασίλισσα Αμαλία επισκέφθηκαν το Λεχούρι, προκειμένου να γνωρίσουν από κοντά τον οπλαρχηγό Γεώργιο Λεχουρίτη.
Ο πύργος διατηρείται σήμερα σε εξαιρετική κατάσταση και τμήμα του λειτουργεί ως ιστορικό και λαογραφικό μουσείο, χάρη στη φροντίδα της κας Ελένης Πορετσάνου.
Και πλέον, ένας ακόμη πίνακας του Ανδρέα Ρηγόπουλου, αφιερωμένος στον ίδιο τον Πύργο, παίρνει τον δρόμο για τον φυσικό του χώρο.
Μια συμβολική αλλά ουσιαστική κίνηση, η τέχνη συναντά την ιστορία και η ιστορία επιστρέφει στον τόπο της.