Ο Στέφανος Σκαρπέλος, με καταγωγή από το Λεχούρι Καλαβρύτων, υπήρξε μια ξεχωριστή προσωπικότητα της εκπαίδευσης, των γραμμάτων και της εκκλησιαστικής μουσικής, αφήνοντας ανεξίτηλο αποτύπωμα τόσο στην Πάτρα όσο και στον τόπο καταγωγής του.
Αποφοίτησε από το Κλασικό Λύκειο Πατρών και συνέχισε τις σπουδές του στο Τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, με εξειδίκευση στη Γλωσσολογία. Μεταξύ των καθηγητών του ήταν ο Γεώργιος Μπαμπινιώτης, ο οποίος είχε αναφερθεί δημόσια στο ήθος, την επιστημοσύνη και την ακαδημαϊκή του πορεία, χαρακτηρίζοντάς τον «ίσως τον καλύτερό του φοιτητή».
Κατά τη δεκαετία του 1990 εργάστηκε στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», στο τμήμα διορθώσεων και επιμέλειας κειμένων, ενώ στη συνέχεια υπηρέτησε ως φιλόλογος στο Αρσάκειο Λύκειο Πατρών, όπου δίδαξε με συνέπεια, αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης έως τη συνταξιοδότησή του.
Για δώδεκα συνεχόμενα χρόνια διετέλεσε αντιπρόεδρος και γενικός γραμματέας του Συνδέσμου Φιλολόγων Περιοχής Πατρών, ενώ η αρθρογραφία του στον τοπικό Τύπο, με επίκεντρο θρησκευτικά και πολιτιστικά ζητήματα, ξεχώριζε για τη γλωσσική αρτιότητα και τη βαθιά γνώση των θεμάτων.
Ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε και η προσφορά του στην εκκλησιαστική ζωή της Πάτρας. Υπήρξε επί σειρά ετών ιεροψάλτης στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Ισώματος και διακρίθηκε ως ένας από τους σημαντικότερους μαθητές του αείμνηστου Άρχοντος Πρωτοψάλτου Μανώλη Χατζημάρκου. Παράλληλα συμμετείχε ως χορωδός στις χορωδίες του Συλλόγου Ιεροψαλτών Πατρών, καθώς και στις χορωδίες των Άρη Μπουχάγιερ και Σπύρου Σκιαδαρέση, έχοντας την επιμέλεια των ισοκρατημάτων.
Ξεχωριστή ήταν επίσης η πολυετής παρουσία του στη Διακίδειο Σχολή Λαού Πατρών, όπου υπηρέτησε επί δεκαετίες ως γενικός γραμματέας του Διοικητικού Συμβουλίου, ενώ ανέπτυξε και αξιόλογο συγγραφικό έργο με σημαντικές εκδόσεις.
Ο Στέφανος Σκαρπέλος υπήρξε υπόδειγμα παιδαγωγού, ανθρώπου των γραμμάτων και του πολιτισμού. Η αφοσίωσή του στους μαθητές του, η αγάπη του για τη γνώση, η πολυσχιδής κοινωνική του δράση και η ανεκτίμητη προσφορά του στην εκπαίδευση και την εκκλησιαστική μουσική αποτελούν πολύτιμη παρακαταθήκη.
Η μνήμη του παραμένει ζωντανή στις καρδιές όσων είχαν την τύχη να τον γνωρίσουν, τόσο στην κοινωνία της Πάτρας όσο και στο αγαπημένο του Λεχούρι Καλαβρύτων, από όπου καταγόταν και το οποίο υπηρέτησε με σεμνότητα, ήθος και αγάπη.
.jpg)

Σχόλια