Ο Δήμος Αιγιαλείας, στο πλαίσιο της ενημέρωσης και ανάδειξης της σημαντικής πολιτιστικής κληρονομιάς της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, διοργανώνει ειδική εκδήλωση την Κυριακή 10 Μαΐου 2026, ώρα 19:00, στην αίθουσα του Πνευματικού Κέντρου Διακοπτού.
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με τη συνδρομή της Αντιδημαρχίας Εθιμοτυπίας, Δημοσίων Σχέσεων και Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, σε συνεργασία με τις Τοπικές Κοινότητες και τους Συλλόγους της περιοχής.
Κεντρική ομιλήτρια θα είναι η αρχαιολόγος Ντόρα Κατσωνοπούλου, Διευθύντρια του Ερευνητικού Προγράμματος Αρχαίας Ελίκης και Πρόεδρος της Εταιρείας Φίλων Αρχαίας Ελίκης, με θέμα:
«Αρχαία Αιγιάλεια: Η πρωτεύουσα Ελίκη και οι γειτονικές πόλεις Κερύνεια και Βούρα».
Η κ. Κατσωνοπούλου έχει διακριθεί για το εκτεταμένο επιστημονικό της έργο σχετικά με την αρχαιολογία της Αιγιάλειας και ιδιαίτερα της περιοχής της Δημοτικής Ενότητας Διακοπτού, όπου εντοπίζονται τρεις από τις επτά αρχαίες πόλεις της Αιγιάλειας, μεταξύ των οποίων και η Ελίκη, η σπουδαιότερη πόλη της αρχαίας Αχαΐας.
Τα αποτελέσματα των ερευνών της έχουν δημοσιευθεί στο έργο της «Αρχαία Αιγιάλεια: Ιστορική – Αρχαιολογική Περιήγηση» (2023), το οποίο παρουσιάστηκε στο Αίγιο τον Σεπτέμβριο του 2023. Στο έργο αυτό αφιερώνονται εκτενώς τα κεφάλαια 3, 4 και 5 (σελ. 32–72), με πλούσιο εικονογραφικό υλικό. Ιδιαίτερη αναφορά γίνεται στην ίδρυση της Συβάρεως στη Μεγάλη Ελλάδα (Κάτω Ιταλία) περί το 730 π.Χ., η οποία εξελίχθηκε στη σημαντικότερη αχαϊκή αποικία της Δύσης.
Η είσοδος στην εκδήλωση είναι ελεύθερη για το κοινό.
Ο Δήμος Αιγιαλείας προσκαλεί τους πολίτες να παρευρεθούν, προκειμένου να ενημερωθούν και να συμβάλουν στον διάλογο για την ανάδειξη και προβολή της πολιτιστικής κληρονομιάς της περιοχής.