Η πρωτοβουλία ανήκει στο «Φόρουμ Διαλόγου και Πολιτισμού» και σε πολίτες της περιοχής, που επιδιώκουν να αναδείξουν τη ζωή, τη δράση και το διαχρονικό μήνυμα του Παναγούλη για ελευθερία, αξιοπρέπεια και δημοκρατία. Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και συγκεντρώνει προσωπικότητες από τον ακαδημαϊκό, πολιτικό και δημοσιογραφικό χώρο.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει ιστορική αναδρομή στη ζωή και τον αγώνα του Παναγούλη από τον καθηγητή Νίκο Αναστασόπουλο, καθώς και μαρτυρίες ανθρώπων που τον γνώρισαν και συμπορεύτηκαν μαζί του. Μεταξύ των ομιλητών είναι ο Στάθης Παναγούλης, αδελφός και συναγωνιστής του, ο Στάθης Γιώτας, καθώς και ο δημοσιογράφος Κώστας Μαρδάς, βιογράφος του.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η συζήτηση με θέμα τις προκλήσεις και τους κινδύνους για τη δημοκρατία μισό αιώνα μετά τη Μεταπολίτευση. Στη συζήτηση συμμετέχουν, μεταξύ άλλων, ο Κωστής Χατζηδάκης, ο Γιάννης Μανιάτης, ο Γιώργος Σταθάκης και ο Θεόδωρος Παπαθεοδώρου.
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης θα παρουσιαστεί επίσης ο συλλογικός τόμος «Αλέξανδρος Παναγούλης - Απείθεια στο θάνατο», ενώ στην κεντρική πλατεία της Δίβρης θα πραγματοποιηθεί η αποκάλυψη αναμνηστικής στήλης προς τιμήν του.
Η βραδιά θα ολοκληρωθεί με μουσική συναυλία του Βασίλης Λέκκας, ο οποίος θα ερμηνεύσει τραγούδια αφιερωμένα στον Παναγούλη, καθώς και με απαγγελία ποιημάτων του ίδιου του αγωνιστή. Παράλληλα, θα λειτουργεί έκθεση φωτογραφιών και ιστορικών ντοκουμέντων από τη ζωή και τη δράση του.
Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:
- Παρουσίαση της πορείας και δράσης του Αλέξανδρου Παναγούλη, από τον επ. καθηγητή νεότερης και σύγχρονης ελληνικής ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Ιωαννίνων, Νίκο Αναστασόπουλο
- Μαρτυρίες, γεγονότα και κρίσεις για τον άνθρωπο και αγωνιστή Αλέξανδρο Παναγούλη με ομιλητές:
- Στάθης Παναγούλης, αδελφός και συναγωνιστής του Α.Π., πρώην βουλευτής και υπουργός
- Στάθης Γιώτας, συναγωνιστής και συγκατηγορούμενος του Α.Π., πρώην βουλευτής και υπουργός
- Κώστας Μαρδάς, δημοσιογράφος, βιογράφος του Α.Π. με το βιβλίο «Αλέξανδρος Παναγούλης – Πρόβες Θανάτου»
- Συζήτηση με θέμα: Οι προκλήσεις και οι κίνδυνοι για τη δημοκρατία, μισό αιώνα μετά τη μεταπολίτευση με συμμετοχή: Κωστής Χατζηδάκης, αντιπρόεδρος της κυβέρνησης (online) Γιάννης Μανιάτης, καθηγητής και ευρωβουλευτής Γιώργος Σταθάκης, καθηγητής και πρώην υπουργός Θεόδωρος Παπαθεοδώρου, καθηγητής Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, πρώην υφυπουργός
- Παρουσίαση του νεοεκδοθέντος συλλογικού τόμου «Αλέξανδρος Παναγούλης – Απείθεια στο θάνατο» σε επιμέλεια Νίκου Σηφουνάκη και Θανάση Πετρίδη
- Αποκάλυψη στην κεντρική πλατεία τιμητικής και αναμνηστικής στήλης – Χαιρετισμοί από βουλευτές, εκπροσώπους κομμάτων, τοπική και περιφερειακή αυτοδιοίκηση.
- Μουσική Συναυλία του Βασίλη Λέκκα, μεταξύ άλλων και με τραγούδια σε στίχους Αλέξανδρου Παναγούλη, ή εμπνευσμένα απ΄αυτόν. Απαγγελία ποιημάτων του.
- Έκθεση φωτογραφιών και ντοκουμέντων από τη ζωή και τους αγώνες του Αλέξανδρου Παναγούλη
Η εκδήλωση βρίσκεται υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος.
Ενιαία Ιστοσελίδα alekospanagoulis.gr
Με αφορμή τη διοργάνωση της επετειακής – τιμητικής εκδήλωσης για τα 50 χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παναγούλη, η Α.Μ.Κ.Ε. «Φόρουμ Διαλόγου και Πολιτισμού», δημιούργησε την ιστοσελίδα alekospanagoulis.gr όπου συγκεντρώνεται το πολύ μεγάλης έκτασης υλικό που έχει κατά καιρούς δημοσιευθεί για τον εμβληματικότερο αγωνιστή της αντίστασης εναντίον της δικτατορίας. Η ιστοσελίδα θα συνεχίσει να εμπλουτίζεται με επιπλέον κείμενα, βίντεο και φωτογραφίες, έτσι ώστε σταδιακά να αναρτηθεί όσο το δυνατόν μεγαλύτερο μέρος του πολύ αξιόλογου υλικού που βρίσκεται διάσπαρτο στο διαδίκτυο.
.jpg)

Σχόλια