Την Τρίτη, 17 Μαρτίου, τα μαρτυρικά Καλάβρυτα εόρτασαν με λαμπρότητα τον πολιούχο τους, Άγιο Αλέξιο, με την κατανυκτική Θεία Λειτουργία και ...
Η Ιερά Πομπή εκκίνησε από την Ιερά Μονή, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της κατανυκτικής ολονυκτίας, η οποία περατώθηκε περί ώραν 7:30 π.μ. Την Τιμία Κάρα εκόμιζε μετά πάσης ευλαβείας ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης κ. Ευσέβιος, Ηγούμενος της Ιεράς Μονής, πλαισιούμενος υπό της Αδελφότητος αυτής.
Η υποδοχή της Τιμίας Κάρας στα Καλάβρυτα πραγματοποιήθηκε με την προσήκουσα εκκλησιαστική τάξη και λαμπρότητα, παρουσία αγήματος φουστανελοφόρων, οι οποίοι προσέδωσαν ιδιαίτερο πανηγυρικό χαρακτήρα εις την τελετήν.
Εν συνεχεία, εις τον Μητροπολιτικόν Ναόν Κοιμήσεως της Θεοτόκου τελέσθηκε η Θεία Λειτουργία των Προηγιασμένων, μετά το πέρας της οποίας ακολούθησε η λιτάνευση της Τιμίας Κάρας εις τας κεντρικάς οδούς της πόλεως, μετά της συνοδείας της Φιλαρμονικής Καλαβρύτων, παρουσία των τοπικών αρχών και πλήθους ευσεβών πιστών.
Της Ιεράς Πομπής προεξήρχε οι Σεβασμιώτατοι Αρχιερείς, ο Μητροπολίτης Παραμυθίας κ. Σεραπίων και ο Μητροπολίτης Καλαβρύτων και Αιγιαλείας κ. Ιερώνυμος συνοδεία Ιερέων της Μητροπόλεως, προσδίδων εις την όλην εκδήλωσιν την πρέπουσαν εκκλησιαστικήν μεγαλοπρέπειαν και ευλάβειαν.
Πως έφτασε στη Μονή της Αγίας Λαύρας η Αγία Κάρα του Οσίου Αλεξίου
Στις λειψανοθήκες της Μονής της Αγίας Λαύρας φυλάσσονται λείψανα πολλών αγίων τής Εκκλησίας, αρκετά από τα όποια έφτασαν στη Μονή πριν από μερικούς αιώνες.
Ανάμεσα τους, κειμήλιο πολύτιμο ολόκληρου του ελληνισμού, η αγία κάρα τού οσίου Άλεξίου του ανθρώπου του Θεού, η οποία όπως έχει αναφερθεί διασώθηκε από τον εμπρησμό επειδή βρισκόταν στα χέρια δύο μοναχών μακριά από τη Μονή.
Όπως αναφέρεται είχε δωρηθεί στην Αγία Λαύρα από τον αυτοκράτορα Μανουήλ Παλαιολόγο το 1398. Η δωρεά επικυρωνόταν από αυτοκρατορικό χρυσόβουλο το όποιο δυστυχώς χάθηκε με τον εμπρησμό. Η μνήμη του Άγιου Αλεξίου γιορτάζεται με ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια στη Μονή στις 17 Μαρτίου.

























Δεν υπάρχουν σχόλια