HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Διακρίθηκε το ντοκιμαντέρ της Ισμήνης Σακελλαροπούλου για το ταξίδι της ΑΕΚ μέσα στον πόλεμο! - Συγχαρητήρια Γιώργου Μπενάκη

Μια ξεχωριστή δημιουργία που συνδέει τον αθλητισμό με την ειρήνη και τη μνήμη γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμ...



Μια ξεχωριστή δημιουργία που συνδέει τον αθλητισμό με την ειρήνη και τη μνήμη γεννήθηκε μέσα από τη συνεργασία του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Πελοποννήσου (PIDF) και του Νορβηγικού Φεστιβάλ Nordic/Docs. Οι δύο διοργανώσεις, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των διεθνών καλλιτεχνικών δεσμών, ένωσαν τις δυνάμεις τους και παρουσίασαν τον Διαγωνισμό Μικρο-Ντοκιμαντέρ, μια πρωτοβουλία που αποδεικνύει ότι η συμπαραγωγή μπορεί να γίνει καταλύτης για τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.
Ανάμεσα στους δημιουργούς που διακρίθηκαν ξεχωρίζει η Ισμήνη Σακελλαροπούλου, θεατρολόγος και σκηνοθέτρια, με το έργο της «Πάσα στην Αλληλεγγύη, AEK – Παρτιζάν 1999», ένα ντοκιμαντέρ που αφηγείται μια από τις πιο συγκλονιστικές σελίδες της σύγχρονης ελληνικής και βαλκανικής ιστορίας.
Ένα φιλικό παιχνίδι στη σκιά του πολέμου
Τον Απρίλιο του 1999, εν μέσω των βομβαρδισμών του ΝΑΤΟ στη Σερβία, η ΑΕΚ αποφάσισε να ταξιδέψει στο Βελιγράδι για να δώσει ένα φιλικό παιχνίδι με την Παρτιζάν, στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον δοκιμαζόμενο σερβικό λαό.
Η ομάδα έφτασε μέσω Βουδαπέστης, αντιμετωπίζοντας καθυστερήσεις στα σύνορα και τον φόβο του πολέμου. Όταν τελικά μπήκαν στο γήπεδο, το παιχνίδι ξεκίνησε αργότερα και ολοκληρώθηκε στο 60ό λεπτό, με το σκορ 1–1, λίγο πριν δύσει ο ήλιος, ώστε να μη συμπέσει με τους βομβαρδισμούς.
«Ήταν ίσως η πρώτη φορά που ένα φιλικό παιχνίδι είχε όλη την έννοια της λέξης», αναφέρει η Σακελλαροπούλου. «Όλοι ήξεραν τον κίνδυνο, αλλά κανείς δεν έκανε πίσω. Ήταν ένα χρέος απέναντι στην ειρήνη».
Ψωμί, αλάτι και πανό ειρήνης
Η Σερβία υποδέχθηκε την ελληνική αποστολή με το παραδοσιακό ψωμί και αλάτι, ενώ στις εξέδρες υψώθηκαν πανό που έγραφαν “STOP THE BOMBING” και “NATO STOP THE WAR”. Έλληνες και Σέρβοι φίλαθλοι φώναζαν μαζί συνθήματα κατά του πολέμου, μετατρέποντας το γήπεδο σε σύμβολο αντίστασης και ανθρωπιάς.
Στο ντοκιμαντέρ ακούγονται μαρτυρίες από πρωταγωνιστές εκείνης της ημέρας: ο Ηλίας Ατματσίδης και ο Χάρης Κοπιτσής μιλούν για τον φόβο και το καθήκον που ένιωσαν, ενώ ο δημοσιογράφος Κώστας Κετσετζόγλου, ο Γιώργος Αγγελής και η Κατερίνα Χατζηχρήστου μεταφέρουν τη συγκίνηση όσων βρέθηκαν εκεί.
Μνήμη και σύμβολα
Τα γυρίσματα του ντοκιμαντέρ ακολούθησαν τη διαδρομή της ιστορικής αποστολής. Από τη Βουδαπέστη και το Νόβισαντ, έως το Βελιγράδι και το Μουσείο της ΑΕΚ, η δημιουργός αναζήτησε τα ίχνη μιας εποχής που η μπάλα έγινε φορέας ελπίδας.
Με τη Φιλαρμονική του Δήμου Καλαβρύτων και τον αρχιμουσικό Γιώργο Μπαμπαράκο, δημιουργήθηκε μια συγκινητική διασκευή του ύμνου της ΑΕΚ, ενώ την αφήγηση του έργου ντύνει η χαρακτηριστική φωνή του Γιάννη Βούρου.
Στα κείμενα συνέβαλε ο Δρ. Ιστορίας Ανδρέας Μπαλτάς, προσδίδοντας ιστορικό βάθος στο έργο. «Δεν είναι απλώς μια καταγραφή», εξηγεί η Σακελλαροπούλου. «Είναι μια αναμέτρηση με τη μνήμη. Μια υπενθύμιση ότι μέσα στον πόλεμο, ο άνθρωπος μπορεί ακόμα να επιλέξει την ειρήνη».
Η δημιουργός
Η Ισμήνη Σακελλαροπούλου εργάζεται στο Τμήμα Εκπαιδευτικής Τηλεόρασης και Ψηφιακών Μέσων του Υπουργείου Παιδείας και έχει πλούσια πορεία στον χώρο του θεάτρου και του κινηματογράφου.
Ανάμεσα στα έργα της ξεχωρίζουν το The Delusion of the Mind (2015), η βραβευμένη ταινία Fragmenta (2016), το μεγάλου μήκους Baboushka – The Last Living Doll (2019) και το Justification 3,368 (2021) για το Ολοκαύτωμα των Καλαβρύτων. Το Kalavryta–Guernica (2022) τιμήθηκε με το Βραβείο Κοινού Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.
«Εκείνη την ημέρα έγινα ΑΕΚτζής»
Το ντοκιμαντέρ κλείνει με τα λόγια του Μανώλη Γλέζου, που αποτυπώνουν το νόημα αυτής της μοναδικής ιστορίας:
«Μετά το ’40–’41, πρώτη φορά οι Έλληνες στάθηκαν τόσο ομόθυμα στο πλευρό ενός λαού. Εκείνη την ημέρα έγινα ΑΕΚτζής.»
 Ένας Αεκτζής γράφει:

Ο Καλαβρυτινός και γνωστός Αεκτζής Γιώργος Μπενάκης σημειώνει: 
Αγαπημένη μου Ισμήνη χιλιοταξιδευμενο το ντοκιμαντέρ σου (Πασα στην αλληλεγγύη, ΑΕΚ-ΠΑΡΤΙΖΑΝ 1999) ένα μεγάλο μπράβο για την διάκριση σου! Είμαι συγκινημένος και υπερήφανος για την ενσυναίσθηση που σε διακατέχει απο μικρο παιδι, οτι κάνεις το κάνεις με αγάπη και σεβασμο σταθερή στις αξιες σου! Ακόμη ηχουν στ αυτια μου τα λογια του ΜΑΝΩΛΗ ΓΛΕΖΟΥ !! Μετα το 40-41 πρωτη φορα οι Έλληνες στάθηκαν τοσο ομόθυμα στο πλευρό ενος Λαου!!!!




Δεν υπάρχουν σχόλια

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.