HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού: Από τα Καλάβρυτα στην όμορφη πόλη Ruhla της Ανατολικής Γερμανίας!

φωτο: επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στο Δημαρχείο  της γερμανικής πόλης (από αριστερά προς τα δεξιά απεικονίζονται Dr.  Peter Frenzel, Dr Ma...

φωτο: επίσκεψη της ελληνικής ομάδας στο Δημαρχείο της γερμανικής πόλης (από αριστερά προς τα δεξιά απεικονίζονται Dr. Peter Frenzel, Dr Mauro Alivernini, Mrs Sylvia Reyer-Rohde, Καθ. Ηλιόπουλος Γεώργιος, Dr Μαρία Τσώνη, Dr. Gerald Slotosch

Στα πλαίσια του προγράμματος προώθησης ανταλλαγών και επιστημονικής συνεργασίας Ελλάδας-Γερμανίας IKYDA 2022 και του ερευνητικού σχεδίου «Οστρακώδη από σπήλαια της Ελλάδας και της Γερμανίας: μια πιλοτική μελέτη με σκοπό την παλαιο(οικολογική) και βιογεωγραφική συνεργασία», η Ελληνική ομάδα με εκπροσώπους από το Πανεπιστήμιο Πατρών και το Παγκόσμιο Γεωπάρκο UNESCO Χελμού-Βουραϊκού, βρέθηκε τον Νοέμβριο για άλλη μια φορά στην Γερμανία και στο συνεργαζόμενο γεωπάρκο της UNESCO Inselsberg-Drei Gleichen!
Η Ελληνική αποστολή αποτελείτο από τον επιστημονικό εκπρόσωπο του γεωπάρκου Καθ. Ηλιόπουλο Γεώργιο, την εκπρόσωπο της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Χελμού-Βουραϊκού και Προστατευόμενων Περιοχών Βόρειας Πελοποννήσου του Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α. Dr. Τσώνη Μαρία καθώς και μέλη από τα Πανεπιστήμια Πατρών και Ε.Κ.Π.Α. Την Ελληνική ομάδα που συνοδευόταν από τον συνάδελφο από το Friedrich Schiller Universitat, Jena, Dr. Peter Frenzel, υποδέχτηκαν οι εκπρόσωποι του γεωπάρκου: Mrs Sylvia Reyer-Rohde-διευθύντρια γραφείου διαχείρισης του γεωπάρκου, ο γεωλόγος του γεωπάρκου ,Mr Stephan Brauner, ο επιστημονικός τους συνεργάτης Dr Mauro Alivernini καθώς και το προσωπικό του γεωπάρκου. Θερμή υποδοχή και φιλοξενία παρείχε στην Ελληνική αποστολή ο Δήμαρχος της μικρής όμορφης πόλης Ruhla, Dr. Gerald Slotosch καθώς και το προσωπικό του δήμου.
H ειδυλλιακή μικρή πόλη Ruhla βρίσκεται στο κέντρο της Γερμανίας, στη δυτική Θουριγγία, κοντά στα πρώην εσωτερικά γερμανικά σύνορα. Βρίσκεται ανάμεσα στο Eisenach με το περίφημο κάστρο Wartburg και το «Großer Inselsberg», ένα βουνό στο δάσος της Θουριγγίας με ύψος 916 m πάνω από την επιφάνεια της θάλασσας. Με τα χωριά Thal και Kittelsthal, η Ruhla έχει περίπου 6.000 κατοίκους. Περιτριγυρισμένη από βουνά με μέγιστο ύψος 700 μέτρων, η Ruhla είναι χτισμένη στη στενή κοιλάδα «Erbstromtal». Τα υψόμετρα ποικίλλουν από 370 μέτρα στα βόρεια έως 530 μέτρα στα νότια. Σε όλη την πόλη, ψηλά μέχρι τις πλαγιές των λόφων, υπάρχουν παραδοσιακά ξύλινα σπίτια. Τα απέραντα δάση εκτείνονται ακριβώς πίσω από τα σπίτια και είναι ιδανικά για μια σύντομη βόλτα σε ένα από τα πολλά μονοπάτια πεζοπορίας.
Σκοπός της αποστολής αυτής καθώς και του προγράμματος γενικότερα αποτελεί η συλλογή επιστημονικών δεδομένων μέσα από μια σειρά δειγματοληψιών σε σπήλαια των δύο γεωπάρκων για την ανεύρεση οστρακωδών (μικρών καρκινοειδών). Τα οστρακώδη των σπηλαίων μπορούν να παρέχουν αναντικατάστατες πληροφορίες για διεπιστημονικές μελέτες υψηλού αντίκτυπου σε τομείς όπως η αρχαιολογία και οι μελέτες του παλαιοκλίματος. Το ερευνητικό σχέδιο εφαρμόστηκε αρχικά στα κυριότερα επισκέψιμα σπήλαια των δύο γεωπάρκων. Στο Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών που αποτελεί εμβληματικό γεώτοπο του Παγκόσμιου Γεωπάρκου UNESCO Χελμού Βουραϊκού και το σπήλαιο Altenstein το οποίο βρίσκεται στο Thuringia Inselsberg-Drei Gleichen UNESCO Global Geopark. Τα αποτελέσματα από τις μέχρι τώρα έρευνες είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντικά. Ειδικά η έρευνα στο Σπήλαιο των Λιμνών Καστριών έχει αποκαλύψει την παρουσία τουλάχιστον τεσσάρων ειδών οστρακωδών στα ιζήματα του σπηλαίου –ένα από τα οποία αποτελεί πιθανόν νέο είδος για την επιστήμη- καθώς και την εξέλιξη του παλαιοπεριβάλλοντος από τα παλαιότερα στα νεώτερα ιζήματα η οποία πιθανόν αντικατοπτρίζει κλιματικά γεγονότα.
Εκπρόσωποι της γερμανικής ομάδας έχουν επισκεφθεί ήδη δύο φορές τα Καλάβρυτα και έμειναν εντυπωσιασμένοι από τον απαράμιλλο φυσικό πλούτο, την ιστορία και την φιλοξενία της περιοχής του Εθνικού Πάρκου και γεωπάρκου UNESCO Χελμού-Βουραϊκού!
Οι αμοιβαίες επισκέψεις μεταξύ των ερευνητικών ομάδων έδωσαν την ευκαιρία για γνωριμία και ανταλλαγή απόψεων σε ένα ευρύ πεδίο που αφορά τόσο τα γεωπάρκα όσο και την επιστήμη και αποτέλεσαν αφορμή για την σχεδίαση κοινών μελλοντικών ερευνητικών σχεδίων και κοινών δράσεων μεταξύ των δύο γεωπάρκων. Οι δράσεις που σχεδιάζονται αφορούν στην επιστημονική έρευνα αλλά πρωτίστως στην προώθηση των δύο περιοχών ως προορισμούς βιώσιμου τουρισμού!
 ο παραδοσιακός τρόπος με τον οποίο είναι χτισμένατα κτίρια της γερμανικής πόλης.


Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.