HIDE

ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ

HIDE_BLOG

Breaking News

latest

Παραμένει το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων αλλά... μισό - Το σχέδιο Νόμου - Οι αλλαγές σε Καλάβρυτα και Αίγιο

Δόθηκε σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη. Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου προς Διαβούλευσ...



Δόθηκε σήμερα Παρασκευή 5 Απριλίου προς διαβούλευση το σχέδιο Νόμου για τον νέο Δικαστικό Χάρτη. Σύμφωνα με το σχέδιο Νόμου προς Διαβούλευση, τα Περιφερειακά Πρωτοδικεία ενσωματώνονται στα κεντρικά ανα Δήμο, ως Περιφερειακά η ως Παράλληλα. Τα Πρωτοδικεία Καλαβρύτων και Αιγίου μετατρέπονται σε Παράλληλα Πρωτοδικεία της Πάτρας.
Τα βασικά σημεία του Νόμου:
Στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας ορίζονται Πρωτοδικείο Αχαΐας, ως κεντρική έδρα και Εισαγγελία Πρωτοδικών Αχαΐας, με έδρα την Πάτρα. Στην περιφέρεια του Πρωτοδικείου Αχαΐας εμπίπτουν οι Δήμοι της Περιφερειακής Ενότητας Αχαΐας. Τα Ειρηνοδικεία Πατρών, Δύμης, Αιγιαλείας, Ακράτας και Καλαβρύτων καταργούνται. Οι οργανικές θέσεις των υπηρετούντων εκεί δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών και δικαστικών υπαλλήλων μεταφέρονται στο Πρωτοδικείο Αχαΐας. Ως παράλληλες έδρες του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται: α) το Αίγιο, στην κατά τόπο αρμοδιότητα του οποίου εμπίπτει ο Δήμος Αιγιαλείας και β) τα Καλάβρυτα, στην κατά τόπο αρμοδιότητα των οποίων εμπίπτει ο Δήμος Καλαβρύτων. Οι οργανικές θέσεις δικαστών και εισαγγελέων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ορίζονται ως ακολούθως: α) Πρόεδροι Πρωτοδικών: οκτώ (8), β) Πρωτοδίκες: εξήντα μία (61), γ) Δικαστικοί Πάρεδροι: τρεις (3), δ) Εισαγγελείς Πρωτοδικών: έξι (6), ε) Αντεισαγγελείς Πρωτοδικών: οκτώ (8). Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων του Πρωτοδικείου Αχαΐας ανέρχονται σε εκατόν εβδομήντα (170).
Οι κεντρικές και παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων διατηρούν πλήρη καθ’ ύλη αρμοδιότητα. Οι προανακρίσεις, πλην αυτών που λαμβάνουν χώρα στις περιφερειακές έδρες, διενεργούνται από προανακριτικά τμήματα με αρμοδιότητα αντίστοιχη των πταισματοδικείων που ανήκαν στα καταργούμενα ειρηνοδικεία.
Στην καθ’ ύλη αρμοδιότητα των περιφερειακών εδρών των πρωτοδικείων ανήκουν: α) η εκδίκαση πολιτικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πρωτοδικείου και β) η εκδίκαση ποινικών υποθέσεων αρμοδιότητας μονομελούς πλημμελειοδικείου, πλην των αυτοφώρων. Προανάκριση διενεργείται και στις περιφερειακές έδρες.
Οι οργανικές θέσεις των δικαστικών λειτουργών, οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν στις παράλληλες έδρες των πρωτοδικείων ή στα ειρηνοδικεία, τα οποία είτε καταργούνται είτε μετατρέπονται σε περιφερειακές έδρες πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην κεντρική έδρα του πρωτοδικείου όπου υπάγονται. Οι οργανικές θέσεις των εισαγγελέων οι οποίοι, κατά την έναρξη ισχύος του παρόντος, υπηρετούν σε εισαγγελία παράλληλης έδρας πρωτοδικείου, μεταφέρονται στην εισαγγελία της κεντρικής έδρας του πρωτοδικείου.
Πρακτικά τι σημαίνει για Καλάβρυτα και Αίγιο
Με την χωρική αρμοδιότητα ανά δήμο, οι υποθέσεις που αφορούν την Ανατολική Αιγιάλεια και μέχρι σήμερα ήταν αρμοδιότητα του Πρωτοδικείου Καλαβρύτων, πάνε στο Αίγιο. Στα Καλάβρυτα διατηρείται το Πρωτοδικείο ως παράλληλη έδρα της Πάτρας. Στην κεντρική έδρα πρωτοδικείου, δηλαδή την Πάτρα, υπάγονται οι οργανικές θέσεις των δικαστικών υπαλλήλων, Καλαβρύτων και Αιγιαλείας.
Μειώνονται παραπάνω από το μισό οι ετήσιες υποθέσεις των Καλαβρύτων. Σε ετήσια βάση οι υποθέσεις που εκδίκαζε το Πρωτοδικείο Καλαβρύτων ήταν πάνω από 600 από αυτές οι μισές και παραπάνω ήταν υποθέσεις της Ανατολικής Αιγιάλειας που πλέον πάνε στο Αίγιο…
Για το kalavrytanews.com
Νίκος Κυριαζής

Δεν υπάρχουν σχόλια

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Ακολουθήστε το kalavrytanews.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο Ακολουθήστε το ΚΑΛΑΒΡΥΤΑ-NEWS σε Instagram, Facebook και Twitter.